Aproape totul despre orasul Finike din zona Antalya

Finike este un district si un oras de coasta localizat intre orasele Demre si Kumluca, in provincia Antalya Turcia. Este asezat la vest de orasul Antalya, vestit pentru istoria sa bogata si pentru atractiile naturale din imprejurimi si foarte apreciat pentru recolta de portocale. 

Te invitam sa descoperi mai multe informatii despre Finike in cele ce urmeaza, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Ce sa stii despre Finike Antalya

Finike este ridicat pe peninsula Teke, la 117 kilometri vest de Antalya City. Orasul antic Phoenix (sau Phoinix), fondat de catre fenicieni in secolul al V-lea i.Hr, este una dintre asezarile care au existat in aceasta zona, insa cercetarile istorice au demonstrat ca peninsula Teke ar fi fost locuita cu mult mai devreme de atat. 

Orasul avea o importanta aparte, mai ales pentru ca servea drept port pentru exportarea produselor agricole. Si-a castigat numele actual in 1937, iar in prezent, economia sa se bazeaza pe turism, agricultura si pescuit. 

Finike este faimos pentru portocalele cultivate local, acestea fiind evaluate drept unele dintre cele mai delicioase din intreaga lume (in Finike este organizat si Festivalul Portocalelor). 

Piatra Liymra, extrasa din acest district, este considerata o alta valoare importanta a locului, fiind foarte solicitata atat pe piata interna, cat si pe piata externa. 

Districtul se mandreste cu o linie de coasta lunga de circa 28 kilometri, iar vacantele in aceasta zona sunt potrivite in mod deosebit celor care vor sa se bucure de relaxare, de peisaje frumoase si de plimbari in natura. 

Unde se afla Finike Antalya si distante din alte statiuni

Finike este pozitionat intre Demre si Kumluca, la un drum de circa o ora si 40 de minute de Antalya City. Fiind unul dintre orasele accesibile din drumul principal D400 care traverseaza Antalya, aici poti ajunge foarte usor si cu transportul public local. 

Aeroportul International Antalya se afla la 126 kilometri departare de Finike. 

Din orasul de coasta Kas (localizat in vest) si pana in Finike sunt 75 kilometri, distanta care poate fi parcursa in aproximativ o ora si un sfert, intr-o zi cu trafic normal. 

Daca urmeaza sa vii pentru prima data cu masina in aceasta parte a Turciei, iti recomandam sa arunci o privire pe articolul: Drumul spre Antalya cu masina. Cel mai bun traseu si distante catre toate statiunile cunoscute

Distante catre Finike din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Demre – Finike: 28 kilometri
  • distanta Tekirova – Finike: 55 kilometri
  • distanta Kemer – Finike: 68 kilometri
  • distanta Lara – Finike: 132 kilometri

Vremea Finike si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Finike este caracterizat, la fel ca intreaga provincie Antalya, de un climat tipic mediteranean, cu veri calduroase, uscate si ierni blande, umede. Districtul este foarte bogat in rauri si paduri de pini, ceea ce inseamna ca temperaturile pot fi usor mai placute comparativ cu alte statiuni localizate in estul Antalyei. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Finike in intervalul lunilor iulie-august, atunci cand media maximelor atinge in jur de 33 grade la umbra. 

Finike nu se numara printre cele mai populare statiuni de vacanta din Antalya, insa in miez de vara, poate fi, evident, usor mai aglomerat. 

Daca preferi temperaturi mai blande, dar si preturi mai avantajoase la cazare si plaje, obiective turistice mai libere, poti vizita Finike in perioade precum sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

Plaje in zona Finike 

Locurile in care te poti bucura de mare si de soare in zona de coasta a districtului Finike sunt numeroase si in general pentru toate preferintele. 

Daca ne raportam la plaja principala din Finike, cea din apropierea portului si a centrului orasului, aceasta nu poate fi neaparat inclusa in topul celor mai frumoase plaje din Antalya. Este formata dintr-un nisip mai inchis la culoare si poate fi potrivita pentru o scurta oprire dupa ce vizitezi atractiile centrale. Nu uita sa-ti iei si un fresh de portocale cata vreme te bucuri de briza marii aici 🙂 

Totusi, in zona Finike exista o multime de alte plaje, multe dintre ele pozitionate in golfulete retrase, deosebit de aspectuoase, unele chiar foarte bine organizate. 

Printre cele mai cunoscute astfel de plaje din zona Finike se numara:

Plaja Gökliman, localizata la circa 4 kilometri de centru, este formata din pietricele si are amenajare cu sezlonguri si umbrele. Exista spatii de parcare in zona din spate, insa acestea se pot ocupa destul de repede in plin sezon. E bine sa-ti iei la tine acea incaltaminte speciala pentru apa daca vii aici, caci sunt pietre si la intrarea in mare. 

Finike Mağralı Koy se afla la 11 kilometri departare de Finike. Plaja de aici este formata din pietricele si este marginita de stanci inalte. Nu are amenajare de niciun fel, insa poate fi un loc de vis pentru cei care prefera sa se relaxeze intr-o zona lipsita de servicii, mai putin atinsa de mana omului. 

Andrea Doria Koyu este un alt golfulet incantator din apropriere de Finike. Nu exista insa o plaja de nisip aici, iar accesul in mare se face de pe o platforma de lemn, motiv pentru care putem spune ca Andrea Doria nu este neaparat un loc potrivit pentru familiile cu copii. 

Unde poti sa te cazezi in Finike

Din Finike lipsesc in general acele resorturi cu regim de cazare all inclusive pe care le regasim in statiunile populare ale Antalyei. Vei intalni aici mai degraba vile si apartamente care pot fi inchiriate, alaturi de cateva variante de hoteluri, care-ti vor oferi eventual micul dejun inclus. 

Asa cum spuneam si anterior, Finike nu este genul de oras-statiune pregatit pentru turismul in masa, ci mai degraba pentru acei calatori dornici sa exploreze. 

Exista si unitati de cazare apropiate de malul marii, cu vedere superba, vile cu piscina privata, apartamente cu chicineta inclusa. 

Majoritatea acestora sunt cotate cu 3 stele, insa poti gasi si variante de 4 sau chiar de 5 stele. 

Atractii si obiective turistice in Finike 

In Finike gasesti cam toate serviciile si facilitatile de care ai putea avea nevoie, atata vreme cat intentionezi sa-ti centrezi activitatile pe zona orasului de coasta. Te poti plimba la pas prin apropierea portului, poti incerca restaurantele cu preparate traditionale, peste si fructe de mare, poti vizita piata locala sau poti cumpara suveniruri handmade si alte produse din magazinele pe care le vei intalni pe stradute. 

Daca vrei insa sa explorezi mai mult de atat, trebuie sa stii ca la circa 30 kilometri nord de centrul Finike te asteapta ruinele orasului antic Arykanda. Aici poti vedea morminte sapate in stanca, datate incepand cu sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr, teatrul bine conservat, necropola, ruinele unei biserici si multe altele. 

Canionul Gökbük este considerat un mic paradis ascuns al Antalyei, fiind mai putin popular decat Green Canyon sau Köprülü Canyon.

Este localizat tot in zona Finike, iar aici poti face drumetii, picnic, plimbari cu caiacul si multe alte activitati. 

Orasul antic Myra te asteapta in Demre, la 28 kilometri departare de Finike. Mormintele liciene sapate in stanca sunt printre cele mai apreciate atractii de aici, insa in Demre poti vizita si Biserica Sfantul Nicolae, Muzeul Civilizatiei Liciene (unde gasesti la exterior si ruinele orasului Andriake), alaturi de multe altele. 

In loc de concluzie,

Finike poate fi destinatia de vacanta potrivita pentru tine daca te numeri printre cei care nu au nevoie de regim de cazare all inclusive si foarte multe facilitati si servicii disponibile la hotel. Este un district inzestrat cu o frumusete naturala aparte, cu o serie de atractii istorice, dar si cu mai multe plaje deosebite in zona de coasta. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta mai multe oferte pentru vacantele in Antalya, din care sa poti alege simplu si rapid ceea ce ti se potriveste mai bine!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?