Myra Antalya, orasul antic din Demre care te va fascina

Orasul antic Myra, localizat in Demre, este unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din Antalya si chiar din intreaga Turcie, in principal gratie mormintelor liciene sapate in stanca, pe care le poti observa la fata locului.

Daca ai privit deja cateva fotografii surprise la Myra Ancient City, ti-ai dat seama ca este vorba despre o serie de structuri impresionante, despre care vom oferi amanunte in cele ce urmeaza.

In plus, la noi pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde este orasul antic Myra si distante din alte statiuni

Myra este localizat la aproximativ 139 kilometri sud-vest departare de orasul Antalya, chiar in Demre. 

Pornind din Antalya City, pana aici vei avea de parcurs cu masina un drum de circa doua ore si douazeci de minute, insa mai toti cei care au vizitat acest sit arheologic, dar si celelalte atractii din imprejurimi, sunt de parere ca efortul a meritat. 

Situatia se schimba in cazul in care esti cazat in statiuni mai apropiate, de genul Kas, Finike, Golful Adrasan si altele, pentru ca drumul pana la Myra va fi evident mai scurt si mai putin solicitant. 

In Demre se poate ajunge si cu autobuzele locale care circula de-a lungul drumului D400, traversand toate statiunile importante din Antalya.

Totusi, o modalitate comoda si convenabila prin care poti vizita orasul antic Myra este si prin intermediul excursiilor optionale organizate de catre operatorii locali. 

In acest caz, vei avea avantajul de a fi preluat de la hotel, adus inapoi, asistat de un ghid turistic care-ti va explica tot ce vezi. In plus, aceste experiente au incluse de regula opriri la mai multe obiective intr-o singura zi, dar si masa de pranz. 

Distante catre Myra din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kas – Myra: 45 kilometri
  • distanta Finike – Myra: 27 kilometri
  • distanta Tekirova – Myra: 82 kilometri
  • distanta Kemer – Myra: 99 kilometri
  • distanta Lara – Myra: 165 kilometri
  • distanta Belek – Myra: 181 kilometri
  • distanta Side – Myra: 213 kilometri 

Ce poti vedea in orasul antic Myra Antalya

Istoria orasului antic Myra isi are inceputurile in secolul al V-lea i.Hr, asezarea materializandu-se, treptat, intr-una dintre cele mai importante din cadrul Ligii Liciene, potrivit istoricului grec Strabon. 

Biserica Sfantul Nicolae, care are in prezent si rol de muzeu, este inclusa in situl arheologic Myra si se afla ceva mai aproape de zona centrala a orasului Demre. Se presupune ca acesta a fost locul in care Sfantul Nicolae ar fi fost inmormantat, insa osemintele sale ar fi fost furate de catre italieni in anul 1087 si duse in Bari Italia. 

Biserica a trecut prin mai multe lucrari de restaurare si este deschisa in prezent publicului. 

Asadar, e posibil ca in turul tau din Demre sa vizitezi intai de toate acest obiectiv. 

Acropola, localizata deasupra mormintelor sapate in stanca, a fost partial excavata, insa nu putem spune ca aici exista vreo ramasita semnificativa a orasului Myra din vremurile apuse. 

Orasul a fost fondat pe dealul de deasupra mormintelor din stanca, urmand ca ulterior sa cunoasca o extindere in partea de jos (Myra s-a dezvoltat foarte mult in secolul al II-lea d.Hr.) si sa devina unul dintre cele mai importante orase liciene. 

Mormintele liciene sunt localizate in doua zone: necropola de la rau si necropola de la ocean (aflata in nord-vestul teatrului).  

Aici te vei putea bucura de cea mai fascinanta parte a acestui sit arheologic, caci mormintele au fatadele unor temple sculptate in stanca verticala. Sunt totodata si cele mai fotografiate ruine din intreg situl arheologic. 

Dintre toate mormintele, cel mai cunoscut este “Mormantul leului”, care mai poarta si denumirea de “Mormantul pictat”. 

HINT: In anul 1840, atunci cand arheologul si exploratorul britanic Sir Charles Fellows a vizitat mormintele, acestea erau inca pictate in culorile galben, albastru si rosu. 

Forma si decoratiunile mormantului indicau statutul social al persoanei ingropate acolo, iar unele reliefuri reprezentau chiar si diferite scene din viata respectivului. 

Teatrul din Myra are o forma semicirculara, a fost distrus de un cutremur puternic in secolul al II-lea si reconstruit ulterior, lucrarea fiind finantata, se pare, de un negustor bogat pe nume Opramoas din Rhadiapolis. 

Constructia are o capacitate de circa 11.000 locuri, iar partea orientata cu fata catre public ar fi fost decorata cu diferite sculpturi, reliefuri, masti. 

Alte atractii apropiate de orasul antic Myra

Odata ajuns in zona Demre, vei fi incantat sa descoperi ca in vecinatatea orasului antic Myra exista si alte atractii impresionante. 

Orasul antic Simena este asezat la circa 22 kilometri departare de Myra, iar unul dintre cele mai intens vizitate locuri ale sale este castelul din varf, la care poti ajunge urcand niste stradute inguste, pietruite. 

Zona este absolut fascinanta, in mod special privelistea de care te poti bucura odata ajuns la castel. In apropiere exista si unele dintre cele mai scumpe case de vacanta din zona Antalyei. 

O buna parte a orasului antic de aici a fost scufundata in mare, in mod special in timpul cutremurului din secolul al II-lea, ruine care pot fi observate in timpul calatoriilor cu barca. 

Insula Kekova este un alt obiectiv care poate fi admirat in timpul excursiilor cu barca. 

Nu poti sa pasesti pe uscat (caci zona este protejata), insa poti admira de la mica distanta ruinele scufundate la mal, in mod special in partea de nord a insulei, unde se afla ramasitele orasului antic Dolchiste, si in partea de nord-vest, unde gasesti Tersane, un fost santier naval din vremurile antice. 

Muzeul Civilizatiei Liciene (Lycian Civilization Museum, pe Google Maps) este localizat la aproximativ 4 kilometri departare de centrul orasului Demre. Unii dintre turistii care l-au vizitat spun ca exponatele de aici sunt remarcabile si recomanda sa mergi intai la muzeu si mai apoi sa vizitezi siturile arheologice din imprejurimi, pentru a absorbi mai bine informatiile despre civilizatia liciana. 

Tot aici te asteapta si ruinele orasului Andriake, caci muzeul are doua sectiuni: cea din interior si cea amenajata in aer liber.

In loc de concluzie

Orasul antic Myra este unul dintre cele mai aspectuoase situri arheologice din aceasta parte a litoralului turcesc. Merita vizitat, pentru ca ascunde mii de ani de istorie si o serie de ruine foarte bine conservate (cu accent deosebit pus pe mormintele liciene) si, in plus, are avantajul de a fi localizat intr-o zona care abunda in atractii istorice. 

Daca ti-am starnit interesul pentru concediile in aceasta zona a Turciei, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tentante oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?