Despre orasul Demre Antalya. Plaje, obiective istorice si alte atractii care te asteapta aici

Demre este unul dintre districtele si orasele de coasta ale provinciei Antalya, nu la fel de popular precum Kemer, Antalya City, Lara sau Belek, insa extrem de incarcat de atractii istorice. 

Demre a purtat pana in anul 2005 numele de Kale, insa orasul antic care a existat pe aceste meleaguri se numea Myra. 

Mai jos gasesti cateva informatii esentiale despre vizitele in Demre, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Ce sa stii despre Demre 

Desi este mai putin ales pentru cazare, Demre face obiectul multora dintre excursiile optionale din Antalya, vizite aici fiind organizate cu plecare din majoritatea statiunilor provinciei. 

Districtul Demre se intinde pe o suprafata de 329 kilometri patrati, iar populatia sa era, in 2022, de circa 27.000 locuitori. Orasul in sine gazduieste in jur de 18.000 de locuitori permanenti. 

Pana in anii 1920, majoritatea oamenilor din Demre erau greci crestini, insa acestia au migrat in mare parte catre Grecia in jurul anului 1923. 

Ulterior, zona a fost populata de fermieri turci, iar in prezent, Demre este o destinatie faimoasa pentru turisti, caci gazduieste o serie de vestigii foarte importante din punct de vedere istoric: ruinele orasului antic Myra si Biserica Sfantul Nicolae, un adevarat loc de pelerinaj.

Pana in jurul anilor 1980, economia locala din Demre depindea in mod special de agricultura. In satele din zona Demre se cultiva in continuare fructe si legume, pe intreg parcursul anului, in mod special citrice si rodii. 

Unde se afla Demre si cum ajungi aici

Demre este localizat in partea de sud-vest a provinciei Antalya, intre orasele Kas si Finike, la circa 139 kilometri departare de Antalya City

Din Kas si pana in Demre se fac in jur de 40 minute cu masina, caci distanta intre cele doua orase este de 45 kilometri. 

In schimb, din Antalya City si pana aici vei avea de mers in jur de 2 ore si 20 de minute. 

Poti ajunge relativ usor in Demre si cu autobuzele locale care circula intre statiunile Antalyei, de-a lungul drumului principal D400. 

Una dintre cele mai comode modalitati prin care poti vizita Demre daca nu esti cazat aici este prin intermediul excursiilor optionale. Aceste tururi organizate de catre operatorii locali au plecari din mai toate statiunile Antalyei, iar avantajele principale ale acestora sunt preluarea/returul la hotel, asistenta unui ghid turistic, de cele mai multe ori chiar si masa de pranz inclusa si, evident, opririle la cele mai importante atractii din zona Demre. 

Distante catre Demre din alte statiuni ale Antalyei: 

  • distanta Tekirova – Demre: 83 kilometri
  • distanta Kemer – Demre: 99 kilometri
  • distanta Lara – Demre: 165 kilometri
  • distanta Belek – Demre: 181 kilometri
  • distanta Side – Demre: 213 kilometri

Vremea Demre si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Climatul in zona Demre este unul tipic mediteranean, cu veri uscate si foarte calduroase si ierni blande, umede. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in zona Demre in intervalul iulie-august, atunci cand orasul primeste si cel mai mare numar de vizitatori. 

Daca ajungi in Demre in miezul verii, asteapta-te sa intalnesti temperaturi chiar si de peste 34 grade la umbra si o apa a marii calda de circa 27-28 grade. 

Totusi, daca vrei sa eviti aglomeratia din oras (in mod special multimile de turisti din zonele obiectivelor istorice) si temperaturile ridicate, poti alege sa-ti faci vacanta in aceasta parte a litoralului turcesc in extrasezon, adica fie la sfarsit de mai – inceput de iunie, fie la sfarsit de septembrie, inceput de octombrie. 

In aceste cazuri, plajele vor fi mai libere, atractiile nu vor fi la fel de impanzite de vizitatori, iar preturile la cazare vor fi mai avantajoase. 

Cum sunt plajele in zona Demre

Daca ai in plan sa vii in Demre pe cont propriu, poate chiar sa te cazezi in aceasta zona si sa explorezi si plajele din apropierea orasului, trebuie sa stii ca aici exista suficient de multe locuri frumoase la malul marii, in general pentru toate gusturile si toate preferintele. 

Plaja Tasdibi este una dintre cele mai renumite din zona. Se afla la doar 3 kilometri departare de centrul orasului, este formata din pietris si are atat portiuni amenajate cu sezlonguri si umbrele, cat si zone de plaja libera. 

Tasdibi se intinde pe o lungime de circa 2 kilometri, asadar, vorbim despre o plaja spatioasa, in general neaglomerata, chiar si in plin sezon. Intrarea in apa se adanceste insa destul de repede. 

Plaja Suluklu este o alta varianta de loc in care sa te bucuri de mare si de soare, in apropierea orasului Demre. In acest caz, vei gasi o plaja formata din nisip fin, cu o oarecare amenajare in plin sezon si cateva restaurante in imediata apropiere. 

Suluklu se afla la 3,7 kilometri de centrul orasului Demre.

Plaja Beymelek se afla in stanga plajei Tasdibi cum te uiti la mare, la circa 4 kilometri departare de inima orasului Demre si este poate cea mai lunga din zona. 

Este formata din nisip cu amestec de pietris pe anumite portiuni, este in general foarte linistita si potrivita celor care vor sa se relaxeze, iar in directia Finike formeaza chiar si o laguna. 

Din cauza deschiderii sale generoase catre mare, in zona plajei Beymelek se pot forma valuri mai mari. 

Daca esti adeptul plajelor mai izolate, vei intalni in zona si astfel de locuri. Arunca o privire pe fotografii surprinse in locuri precum: Çağıllı Plajı, Finike Mağralı Koy sau Beyaz Kaya Plajı. 

Unde poti sa te cazezi in Demre

In Demre, oferta de hoteluri si in mod special cele de tip resort, cu regim de cazare all inclusive, este destul de limitata. 

Asa cum spuneam si anterior, in general turistii care vor o astfel de cazare se orienteaza catre statiunile mai dezvoltate din acest punct de vedere, precum Kemer, Lara, Belek. 

Totusi, daca ti-ai propus sa petreci si in zona Demre cateva nopti, aici vei intalni o serie de hoteluri mai mici, unele de tip boutique, apartamente, pensiuni, insa nu foarte multe neaparat in zona plajelor. 

Cele mai multe dintre unitatile de cazare din zona Demre sunt cotate cu 3-4 stele, iar o parte dintre acestea au si micul dejun inclus. 

Atractii si obiective turistice in Demre si in apropiere

Poate cel mai important capitol al acestui articol si totodata motivul principal pentru care alegi sa vizitezi Demre este faptul ca aici te asteapta obiective istorice de o valoare inestimabila. 

Orasul antic Myra este cel mai faimos dintre toate. Situl arheologic este marcat pe Google Maps la circa 2 kilometri departare de zona centrala a orasului. 

Cele mai fascinante sunt, fara doar si poate, mormintele liciene sapate in stanca, localizate in doua zone: necropola de la rau si necropola de la ocean. 

Tot aici vei intalni si acropola orasului, dar si teatrul, cu o capacitate de 11.000 locuri. 

Biserica Sfantul Nicolae este o alta atractie extrem de importanta a orasului Demre. Se presupune ca aici ar fi fost inmormantat Sfantul Nicolae, considerat protectorul copiilor, al oamenilor saraci si al marinarilor. 

Osemintele sfinte ar fi fost insa furate de catre italieni in anul 1087 si duse in Bari, iar in prezent, biserica este considerata o bijuterie arhitecturala, cu diferite segmente de picturi originale la interior si mozaic realizat din marmura colorata. 

Muzeul Civilizatiei Liciene este localizat la circa 4 kilometri departare de oras. 

Este impartit in doua zone: cea de interior, unde sunt expuse o serie de artefacte gasite in urma excavarilor efectuate la siturile arheologice din imprejurimi si cea din exterior, unde se afla ruinele orasului Andriake. 

Orasul antic Simena se afla la aproximativ 20 kilometri departare de orasul Demre.

Poate fi vizitat prin intermediul excursiilor cu barca sau poti ajunge cu masina in apropiere, urmand ca mai apoi sa parcurgi un traseu de circa 20 minute pe jos.

In varf troneaza castelul Simena, care gazduieste la interior si un mic teatru, iar in zare se poate observa Insula Kekova, care include, de asemenea, o serie de ruine, in mod special in partea sa de nord si de nord-vest. 

In loc de concluzie

Demre este unul dintre orasele foarte bogate din punct de vedere istoric si cultural, iar daca vacanta ta in Antalya si timpul pe care-l ai la dispozitie iti permit sa-i faci o vizita, mai mult ca sigur va merita!

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte tentate pentru concediile in Antalya Turcia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?