Biserica Sfantul Nicolae din Demre, Antalya. Parcurs istoric, localizare si alte atractii din apropiere

Biserica Sfantul Nicolae din orasul Demre (Myra), provincia Antalya, este una dintre cele mai renumite atractii din aceasta parte a litoralului turcesc, fiind inclusa in Patrimoniul Modial UNESCO si totodata in programul mai multor tipuri de excursii optionale. 

Biserica este vizitata de aproximativ 500.000 de pelerini si turisti in fiecare an, iar mai multe amanunte despre acest loc incarcat de religie si de istorie poti sa descoperi in cele ce urmeaza.

Totodata, la noi pe site te asteapta si o serie de oferte pentru vacantele in Antalya, pe care te invitam sa le explorezi daca iei in calcul sa organizezi un concediu in aceasta parte a litoralului turcesc.

Unde se afla Biserica Sfantul Nicolae din Demre si distante din alte statiuni 

Biserica este localizata in orasul Demre, la cateva sute de metri departare de zona centrala si la 2 kilometri distanta de situl arheologic care gazduieste ruinele orasului antic Myra. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirile de “St. Nicholas Church” sau “St. Nicholas Kilisesi”. 

In cele mai multe dintre tururile organizate de catre operatorii locali este inclusa si o oprire la aceasta biserica, alaturi de vizite la alte obiective turistice apropiate, pe care le vom aborda in ultimul capitol al acestui articol. 

Poti ajunge usor in Demre cu masina, caci orasul este localizat de-a lungul drumului principal D400 care traverseaza provincia Antalya, dar si cu autobuzele locale care pleaca din Kas, Kemer, Antalya City si altele. 

Biserica, transformata in prezent in muzeu, este deschisa publicului in intervalul orar  08:00 -19:00 (din 1 aprilie si pana pe 1 octombrie) si in intervalul 08:30-17:30 in restul anului. 

Exista o taxa de vizitare pe care trebuie sa o achiti la intrare (in jur de 250 lire turcesti, conform ultimelor comentarii lasate de turistii care au fost aici in 2023), insa daca ai Museum Card, aceasta atractie va fi inclusa in abonament. 

Distante catre Biserica Sfantul Nicolae (Demre) din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kas – Demre: 45 kilometri
  • distanta Finike – Demre: 28 kilometri
  • distanta Tekirova – Demre: 83 kilometri
  • distanta Kemer – Demre: 99 kilometri
  • distanta Antalya City – Demre: 139 kilometri
  • distanta Belek – Demre: 181 kilometri
  • distanta Side – Demre: 213 kilometri

Ce sa stii despre Biserica Sfantul Nicolae din Demre

Sfantul Nicolae s-a nascut in orasul antic Patara, in vremea Imperiului Roman, devenind episcopul Myrei, si totodata protectorul oamenilor saraci, al copiilor si al marinarilor. 

Prima biserica ridicata in Myra in onoarea Sfantului Nicolae dateaza din secolul al VI-lea, constructia fiind realizata chiar deasupra mormantului, dupa cum sustin cercetarile. 

Biserica din prezent dateaza din jurul secolului al VIII-lea, fiind restaurata ulterior in anul 1042, in timpul imparatului Constantin al IX-lea, constructia fiind completata mai apoi si cu o manastire.

Unii istorici sustin ca osemintele Sfantului Nicolae ar fi fost furate in anul 1087 si duse in Bari Italia. 

Biserica este considerata a fi o adevarata bijuterie a perioadei bizantine, prin prisma decoratiunilor sale arhitecturale. Peretii inca mai pastreaza urme ale picturilor originale, iar podeaua prezinta un mozaic realizat din marmura colorata. 

Recent, au fost finalizate aici noi lucrari de restaurare, respectiv o serie de reparatii considerabile ale acoperisului si mai multe lucrari de conservare, atat la interior, cat si la exterior, alaturi de amenajari pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale. 

In fiecare an, pe data de 6 decembrie (data mortii Sfantului Nicolae) sunt organizate aici diferite adunari pentru apel la pacea mondiala si pentru a-l celebra pe Sfant. 

Alte atractii din apropierea Bisericii Sfantul Nicolae din Demre 

Orasul Demre este inconjurat de atractii istorice, ceea ce inseamna ca in aceeasi zi cu Biserica Sfantul Nicolae mai poti vedea inca alte minimum 3- 4 obiective deosebit de importante. 

Ruinele orasului antic Myra sunt localizate la circa 2 kilometri departare de biserica. Vorbim despre unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din Antalya, asadar, pregateste-te sa fii impresionat. 

Aici te asteapta mormintele liciene sapate in stanca, acropola si teatrul cu o capacitate de aproximativ 11.000 de locuri. 

Insula Kekova, inconjurata de ruinele scufundate ale unor alte orase antice, se afla tot in apropiere. Poti ajunge aproape de malul insulei cu barca, insa nu vei putea sa cobori pe uscat pentru a o explora. 

In partea de nord se afla ramasitele orasului Dolchiste, ce pot fi observate sub apa foarte limpede din aceasta zona, iar in nord-vest intalnesti Tersane, un fost santier naval din vremurile antice, de asemenea scufundat. 

Üçağız, cel mai apropiat portulet din care se organizeaza frecvent plecari cu barca spre Kekova Island, este localizat la 20 kilometri departare de centrul orasului Demre.

Orasul antic Simena este pozitionat tot la malul marii. Si aici se poate ajunge foarte usor prin intermediul excursiilor cu barca. 

La mal vei putea observa o noua serie de ruine scufundate, iar in cel mai inalt punct te asteapta castelul, care pe timp de vara este deschis in intervalul orar 10.00 – 19.00. 

In loc de concluzie

Biserica Sfantul Nicolae din Demre este una dintre atractiile care merita vizitate atata vreme cat ti-ai propus sa explorezi aceasta parte litoralului turcesc, avand totodata avantajul de a fi localizata intr-o zona extrem de bogata din punct de vedere cultural si istoric. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta mai multe oferte foarte bune pentru vacantele in Antalya, din care sa poti selecta simplu si rapid ce ti se potriveste mai bine!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?