Despre Gjirokastra, orasul de piatra din Albania. Ce poti vedea aici, cum ajungi si care sunt cele mai bune restaurante

Gjirokastra, cunoscut si sub denumirea de Gjirokaster, este un oras pitoresc din sudul Albaniei, localizat intr-o vale, intre Muntii Gjere si raul Drino, la o altitudine de 300 metri deasupra nivelului marii.

Partea de oras vechi din Gjirokastra a fost inclusa, in 2005, in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind recunoscut la nivel international drept un oras otoman extrem de bine pastrat.

Gratie apropierii fata de Riviera Albaneza, Gjirokastra este vizitat anual de o multime de turisti, in mod special pe timp de vara, iar atractiile sale si atmosfera deosebit de primitoare fac din acest oras un loc cu adevarat inedit si unic, care merita vazut macar o data in viata, mai ales daca ai in plan sa-ti petreci vacanta in sudul Albaniei. 

Unde se afla Gjirokastra si cum ajungi aici 

Orasul Gjirokastra se afla in sudul Albaniei, la 230 kilometri departare de capitala Tirana si la doar 54 kilometri distanta de orasul de coasta Saranda. 

In cazul in care urmeaza sa-ti faci vacanta pe Riviera Albaneza si alegi sa te cazezi in zona Saranda, e bine sa stii ca de aici si pana in Gjirokastra ar trebui sa faci in jur de o ora cu masina, ceea ce e mai mult decat rezonabil pentru un obiectiv atat de frumos. 

Din Ksamil si pana in acest oras sunt 67 kilometri, iar din Himare, vorbim deja despre o distanta mai mare, de circa 100 kilometri. 

Exista zone de parcare cu plata, in apropierea orasului vechi. 

Poti ajunge din Saranda in Gjirokastra si cu autobuzele locale, dar si cu taxiul. Evident, prima dintre variante va fi si cea mai prietenoasa cu bugetul, caci un bilet de autobuz care circula pe aceasta ruta costa in jur de 400 LEK (3,50 euro). 

Daca nu ai masina si vrei sa optezi pentru varianta mai confortabila de a te deplasa cu taxiul pornind din Saranda si pana in Gjirokastra, pretul unei curse poate depasi 40 euro. 

HINT: In cazul in care te intereseaza sa vii direct din Bucuresti in Gjirokastra, distanta intre cele doua este de 1025 kilometri, iar drumul se parcurge in aproximativ 13 ore. Este recomandat sa opresti o noapte pe traseu, eventual la Salonic, care se va afla oricum in drumul tau. De la Salonic si pana la Gjirokastra vei mai avea de parcurs 340 kilometri, ceea ce inseamna in jur de 4 ore si jumatate. 

Ce sa stii despre Gjirokastra 

Acest oras pitoresc se afla intr-o zona locuita inca din cele mai vechi vremuri, cercetarile arheologice demonstrand ca regiunea ar fi avut o populatie vorbitoare a unui dialect grecesc inca din Epoca Bronzului. 

Unele dintre primele aparitii ale Gjirokastrei in documente istorice atestate dateaza din anul 1336, sub denumirea sa greceasca Argyrokastro, apartinand Imperiului Bizantin. 

Gjirokastra intra ulterior sub stapanire otomana timp de cinci secole, fiind in aceasta perioada cunoscuta sub denumirea de Ergiri. Intre anii 1912-1913 a fost preluat de armata elena, urmand sa fie incorporat in noul stat independent Albania, in 1913.

In prezent, Gjirokastra gazduieste atat albanezi, cat si o minoritate greceasca substantiala, alaturi de o comunitate aromana. 

Multe dintre casele vechi traditionale din Gjirokastra trec in prezent printr-un proces de reconstructie, desi o parte dintre aceste cladiri continua sa se degradeze din pricina lipsei investitiilor. 

Cetatea Gjirokaster este cea mai cunoscuta atractie a orasului, fiind fortificata inca din secolul al V-lea de catre bizantini, care i-au dat numele “Castelul de Argint – Argyrókastro”. Cetatea a suferit modificari importante in secolele urmatoare, Sultanul Baiazid al II-lea aducandu-i, de asemenea, imbunatatiri majore la finalul secolului al XV-lea. 

Gjirokastra este orasul natal al celebrului scriitor albanez Ismail Kadare, dar si al fostului lider comunist albanez Enver Hoxha. 

Unde te poti caza in Gjirokastra

Daca esti tentat sa petreci una sau mai multe nopti chiar in acest oras, ei bine, vei fi destul de incantat sa stii ca ai de unde alege la capitolul variante de cazare. 

Sunt cateva zeci de hoteluri in Gjirokastra, pentru toate preferintele, incepand de la hoteluri de 2 stele cu servicii minime de confort si pana la hoteluri de 4 stele cu servicii premium. 

Gasesti si case de oaspeti, administrate de gazde private, dar si apartamente de inchiriat, iar daca vrei o experienta mai autentica, poti alege unul dintre hotelurile de tip boutique localizate in apropierea orasului vechi, pentru a nu fi nevoit sa te deplasezi cu masina atunci cand vrei sa vizitezi obiectivele. 

O cazare apropiata de zona turistica te va scuti de stresul cu parcarea si cu deplasarea, mai ales in perioadele aglomerate. 

Preturile la cazare in Gjirokastra sunt in general mai mici in raport cu preturile intalnite in alte orase europene. Poti sa gasesti cazare rezonabila la preturi intre 30-50 euro/noapte. 

Obiective si atractii turistice in Gjirokastra

Odata ajuns in Gjirokastra, mai mult ca sigur vei fi interesat sa vizitezi principalele atractii ale acestui loc, care, desi nu sunt putine, pot fi bifate relativ superficial intr-o singura zi. 

Cetatea Gjirokastër este, fara doar si poate, cel mai important obiectiv turistic de aici. Poti ajunge destul de usor la ea din zona bazarului vechi, intr-o plimbare pe jos de circa 10-15 minute, urmand sa urci o serie de trepte. Poti veni si mai aproape de intrare, direct cu masina (parcarea este gratuita), iar ulterior sa mai mergi 5 minute pe jos. 

Intrarea la cetate costa 400 LEK (adica 3,50 euro). Poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 09.00 – 19.00 (din aprilie si pana in septembrie) sau 09.00 – 17.00 (din octombrie si pana in martie). 

Ce poti vedea odata intrat in Cetatea Gjirokastër:

  • Mormintele Bektashi – localizate in mijlocul unei gradini frumoase, la 50 metri de poarta principala 
  • Galeria Artileriei (poti admira aici si un mic tanc talian construit de firma Fiat) 
  • Muzeul de Armament – se plateste bilet separat (200 LEK/persoana) 
  • Inchisoarea – intrarea se afla in prima galerie a Muzeului de Armament 
  • Curtea cetatii si scena Festivalul National de Folclor, care este organizat aici o data la fiecare cinci ani 
  • Avionul american Lockhead T-33 Shooting Star (fortat sa aterizeze pe aeroportul Rinas, aproape de Tirana, in anul 1957, din cauza unor probleme de natura tehnica) 
  • Turnul cu Ceas 

In Gjirokastra mai poti vizita atractii precum Casa lui Ismail Kadare (deschisa turistilor in 2018, cost intrare 200 LEK), Casa Skenduli (una dintre cele mai vechi si mai bine pastrate din oras), bazarul vechi (il gasesti pe Harti cu denumirea “Gjirokastra Bazaar”), de unde poti cumpara o multime de suveniruri, obiecte handmade (diferite statuete sculptate, covorase si alte tesaturi, papuci) dar si produse alimentare locale (dulceturi, gemuri, ulei de masline, raki, vin, etc.)

Restaurante in Gjirokastra. Unde si ce poti manca 

Gjirokastra poate fi o experienta frumoasa si pentru amatorii de bucate traditionale, iar restaurantele cu review-uri bune nu lipsesc din acest loc si-ti vor sta la indemana cu cele mai interesante preparate. 

Unele dintre mancarurile traditionale ale zonei sunt shapkat (un fel de placinta pe baza de malai), qahi (mici placintele cu spanac), qifqi (chiftelute de orez amestecate cu ierburi si ou si prajite in tigaie) sau pashaqofte (un fel de supa de perisoare, dreasa cu lapte). 

Taverna Kardhashi este localizata la 4-5 minute de mers pe jos de la cetate (280 metri) si este una dintre cele mai cunoscute din Gjirokastra. Are o nota de 4.8 din 5 pe Google si peste 2000 de review-uri. Poti veni aici si pentru micul dejun, dar si pentru pranz sau cina, caci vei avea de ales dintr-o multitudine de preparate: coaste de miel, fripturi, ficat de vita, aripioare de pui, qifqi, chiftelute de vita, difertite tipuri de placinte (cu branza, cu spanac), vinete umplute cu branza, sarmalute si altele. 

Vojsava Restaurant este un alt loc in care poti manca bine cat timp te vei afla in acest oras. Si in acest caz, vorbim despre un restaurant cu nota foarte mare pe Google (4.9 din 5), localizat chiar in zona de bazar. Aici gasesti numeroase preparate traditionale, dar si tzatziki, salate de mai multe feluri, musaca, ardei umpluti, placinte si deserturi. 

Restaurantul Mapo, pe care-l gasesti in apropierea hotelului Argjiro de 4 stele, are, de asemenea, preparate potrivite pentru micul dejun, preparate traditionale, o lista cel putin tentanta cu deserturi, dar si diferite tipuri de supa, spaghete, risotto si preparate la gratar. 

Taverna Laberia se afla ceva mai departe de cetate (la 1,3 kilometri – in jur de 20 minute de mers pe jos) , in imediata apropiere a stadionului. Meniul este relativ simplu si bine structurat, cu vreo 5 tipuri de aperitive, cateva salate, carne la protap sau peste la gratar, si poate fi potrivit daca vrei sa iei o masa rapida, de tip street food. 

In loc de concluzie

Gjirokastra este unul dintre orasele cu adevarat speciale din sudul Albaniei, care-ti da cumva senzatia ca timpul se poate opri in loc. Are acel vibe aparte, al relaxarii, combinat cu dorinta de a vizita atractii istorice si merita bifat atata vreme cat vei ajunge intr-una dintre statiunile de pe Riviera Albaneza.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?