Concediu in Ksamil, micul paradis cu peisaje superbe din sudul Albaniei

Sudul Albaniei are multe locuri interesante de descoperit, iar pentru cei care sunt interesati de o vacanta in aceasta zona, oraselul-statiune Ksamil poate fi una dintre alegerile mai mult decat potrivite. 

Localizat in vecinatatea Sarandei, Ksamil isi asteapta turistii cu o multitudine de plaje spectaculoase, cu o apa a marii turcoaz si cu multe atractii incarcate de istorie in apropiere, pe care te invitam sa le descoperi in cele ce urmeaza si, de ce nu, ulterior chiar la fata locului 🙂 

Motive pentru o vacanta in Ksamil Albania 

Simti ca ai nevoie de un impuls pentru a pune la cale o vacanta aici? Ksamil Albania este localizat intr-una dintre cele mai ofertante zone turistice ale Rivierei Albaneze si asta pentru ca are o paleta extrem de larga de atractii, care impreuna cu plajele pot alcatui baza unui concediu perfect. 

  • poti ajunge aici relativ usor cu masina. Practic, drumul e comparabil cu cel catre o destinatie din vestul Greciei 
  • in Ksamil se afla unele dintre cele mai frumoase plaje din Albania 
  • ai varietate mare la capitolul hoteluri si alte unitati de cazare
  • Ksamil are si foarte multe restaurante deschise, multe dintre ele cu specific pescaresc
  • in imediata apropiere exista atractii naturale interesante, obiective istorice, orasul Saranda 
  • nu uita nici de insula Corfu, pe care o poti vizita usor luand feribotul din Saranda 

Ksamil are cate ceva de oferit pentru fiecare turist in parte, asadar, nu-ti ramane decat sa faci planul de vacanta, sa stabilesti profilul concediului tau (unul axat pe relaxare sau, din contra, unul axat pe explorare si pe multe vizite) si sa alegi cea mai potrivita varianta de hotel! 

Ce sa stii despre Ksamil inainte sa ajungi aici

Ksamil este un mic orasel-statiune, localizat in sudul Albaniei, o subdiviziune a municipalitatii Saranda, care apartine totodata de Parcul National Butrint

Oraselul are o populatie permanenta de cateva mii de locuitori, insa pe timp de vara devine deosebit de vizitat, mai ales gratie plajelor sale frumoase si a peisajelor impresionante.

In mod special in intervalul iulie-august, Ksamil poate deveni chiar destul de aglomerat, insa despre cea mai buna perioada pentru o vacanta aici vom discuta intr-un subcapitol separat, mai jos. 

Ksamil are multe unitati de cazare, restaurante, terase si este totodata un bun punct de plecare catre majoritatea atractiilor din jur. Apropierea fata de insula Corfu reprezinta un alt atuu. 

Avantajul acestei destinatii este si faptul ca este localizata foarte aproape de Saranda, distanta intre cele doua fiind de doar 14 kilometri. Intre acestea circula si autobuzele locale, care au curse  din ora in ora in sezonul cald, si care costa in jur de 150 leke/de persoana per cursa (aproximativ 1,35 euro). 

In Ksamil gasesti cateva supermarketuri (Gjordeni, Big Market, etc), un centru medical, un mic parc de distractii pentru copii, campinguri, dar si o ferma de midii, pe care o poti vizita si unde poti lua masa. 

Ksamil a fost descris, nu de putine ori, drept “Perla din sudul Albaniei”, frumusetea peisajelor sale si a plajelor fiind apreciata de catre vizitatori din toate colturile lumii si in mod special din Europa de est si de nord. 

Unde se afla Ksamil si cum ajungi cu masina in acest orasel-statiune

Daca alegi sa vii cu masina din Romania direct in Ksamil, e bine sa iei in calcul o oprire de-o noapte pe traseu (eventual la Salonic) si sa mai ai in vedere urmatoarele detalii:

Distanta Bucuresti Ksamil este de 1073 kilometri, cu iesire din Romania pe la Giurgiu-Ruse si cu traversarea Bulgariei si a Greciei, pe traseul: Bucuresti – Giurgiu – Ruse (VAMA RO-BG) – Sofia – Kulata – Promachonas (VAMA BG-GR) – Salonic – Ioannina – Vama Kakavia (GR-AL) – Jorgucat – Bistrice – Saranda – Ksamil.  

Distanta Salonic Ksamil este de 397 kilometri, ceea ce inseamna ca odata ajuns in acest mare oras grecesc, vei mai avea de mers pana la destinatie in jur de 5 ore cu masina. 

In cazul in care pleci din alta zona a Romaniei, e posibil sa alegi sa iesi pe la Bechet – Oreahovo, pe la Calafat – Vidin sau pe la Moravita – Prelaz Vatin si sa traversezi Serbia si Macedonia de Nord. Daca pleci din estul tarii, vei iesi din Romania cel mai probabil pe la Negru Voda – Kardam, urmand ca ulterior sa traversezi Bulgaria si Grecia pentru a ajunge la destinatie. 

Saranda si implicit Ksamil nu au un aeroport in apropiere in momentul de fata, iar cel mai apropiat aeroport este cel din Tirana, localizat la 270 kilometri departare de Ksamil. 

Distante catre Ksamil din alte orase ale Romaniei: 

  • distanta Brasov Ksamil – 1255 km 
  • distanta Constanta Ksamil – 1210 km
  • distanta Craiova Ksamil – 947 km 
  • distanta Timisoara Ksamil – 1098 km 
  • distanta Targu-Jiu Ksamil – 1061 km 

Pe acest subiect, iti recomandam sa citesti si: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Vremea Ksamil si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Ksamil are un climat mediteranean, ceea ce inseamna ca verile sunt calduroase, iar iernile sunt relativ blande, insa umede. Temperaturile in miez de vara sunt destul de ridicate in Ksamil si in orasul invecinat Saranda, atingand o medie a maximelor de circa 32 de grade la umbra, in intervalul iulie-august. 

Acest interval este totodata si cel mai aglomerat dintre toate, ceea ce inseamna ca sunt sanse destul de mari sa fie un numar de turisti destul de important alaturi de tine pe plajele din Ksamil. 

Daca nu esti foarte prietenos cu vremea calduroasa si vrei totodata sa te bucuri de spatii putin mai aerisite, e posibil sa fie o alegere buna daca-ti faci vacanta in aceasta zona in mai-iunie sau in septembrie-octombrie. Printre avantaje se numara si preturile mai bune la cazare. 

E bine de stiut si ca in septembrie, apa marii se pastreaza destul de calda, cu valori medii de circa 24-25 grade, iar in octombrie are o medie de 22 grade. 

In mai, apa marii este ceva mai rece, cu valori medii de 19-20 grade, iar in iunie devine mai buna pentru baie, cu valori de circa 22.5 grade. 

Plaje Ksamil. Care sunt cele mai frumoase locuri de la malul marii 

In Ksamil vei avea bucuria sa descoperi unele dintre cele mai frumoase plaje ale Albaniei, fie acestea cu nisip fin deschis la culoare, fie formate din pietricele, ascunse in mici golfulete cu aspect salbatic si amenajate in majoritate cu sezlonguri si umbrele cat sa te poti bucura de o experienta mai confortabila. 

O parte dintre turistii romani care au fost la plajele din Ksamil spun totusi ca nu exista prea mult spatiu pentru asezarea prosoapelor, in cazul in care nu vrei sa inchiriezi sezlong. Ba, mai mult, unii administratori de plaja nu permit acest lucru. 

In zona Ksamil gasesti peste 10 plaje interesante, iar pe cele mai cunoscute dintre acestea ti le-am trecut in revista putin mai jos: 

Plaja Ksamil, localizata central, este amenajata cu sezlonguri si umbrele si formata dintr-un nisip fin de culoare deschisa. 

Pe anumite portiuni, exista nisip la intrarea in mare, iar pe altele sunt pietre, ceea ce inseamna ca e bine sa ai la tine si incaltarile speciale pentru apa. Plaja Ksamil devine foarte aglomerata in plin sezon, lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere daca alegi sa-ti faci vacanta aici in intervalul iulie-august.

Mai multe detalii despre aceasta plaja gasesti, la noi pe blog, in articolul: Ksamil Beach, plaja cu nisip fin din Albania, comparata cu plajele din Maldive

Plaja Paradise, o alta plaja frumoasa, bine organizata, descrisa de catre cei care au fost aici ca fiind destul de aglomerata in miez de vara. Sunt unii turisti care spun totusi ca apa poate fi ceva mai tulbure la mal si ca e posibil sa intalnesti si cateva ambarcatiuni ancorate prin zona. Gasesti restaurante si baruri in apropiere. 

Plaja Lori, descrisa ca fiind potrivita pentru familiile cu copii, bine organizata si cu o apa turcoaz. In imediata apropiere gasesti parcare gratuita, toaleta si restaurant.

DE STIUT: Turistii care si-au facut vacantele in zona Saranda-Ksamil in vara lui 2023 au remarcat o crestere destul de notabila in ceea ce priveste preturile practicate la plaja (pentru inchirieri sezlonguri, la barurile de pe plaja, etc.)

Plaja Puerto Rico este una dintre plajele mai linistite si mai putin populare ale acestei zone.  Este formata din nisip alb si inconjurata de o padure, fiind mai potrivita celor care vor sa se relaxeze la malul marii. Si aici gasesti sezlonguri si umbrele de inchiriat. 

Plaja Pema e Thate se afla la o distanta de circa 3,4 kilometri fata de Lori Beach si este o plaja administrata privat. Poate fi una dintre cele mai potrivite plaje la care sa prinzi apusul si este amenajata foarte frumos. 

Are atat segmente de plaja cu nisip si intrare directa in mare, cat si zone indiguite. Ultimii 2 km de drum secundar pana la aceasta plaja nu sunt asfaltati si se afla in conditii relativ practicabile, iar parcarea este gratuita. 

Plaja Monastery (o vei gasi pe Harti cu denumirea de Plazhi i Manastirit) se afla in directia Sarandei, adica in nordul oraselului Ksamil, este marginita de stanci si are un peisaj natural de exceptie. Aceasta fasie de nisip este organizata, de asemenea, cu sezlonguri si umbrele care pot fi inchiriate, iar la intrarea in apa exista pietre. 

Plaja Mirror (Plazhi i Pasqyrave) cu o apa de un turcoaz ametitor, este o alta varianta de loc in care sa te bucuri de mare si de soare, la mica distanta de centrul Ksamil. Si aici se pot inchiria sezlonguri si umbrele. 

Despre cazare in Ksamil Albania. Ce fel de hoteluri gasesti 

Zona Ksamil este destul de bine dezvoltata la capitolul unitati de cazare, ceea ce inseamna ca aici vei gasi multe variante de hoteluri, vile, apartamente, pentru toate gusturile si, cel mai important, pentru toate buzunarele. 

In Ksamil exista atat zone de camping, hoteluri buget friendly, cat si hoteluri cu servicii medii, dar si hoteluri luxoase, cu servicii premium. 

Cele mai multe dintre acestea au micul dejun inclus, si doar cateva (vreo 5 la numar in 2023), iti ofera posibilitatea sa te cazezi in regim demipensiune (adica doua mese incluse). 

Regimul de cazare all inclusive este aproape in totalitate absent in aceasta zona a Albaniei, insa varietatea de restaurante deschise in Ksamil, multe dintre acestea cu peste si fructe de mare proaspete, compenseaza acest aspect. 

Preturile la cazare variaza in functie de perioada (este evident ca in plin sezon vor atinge cel mai ridicat prag), dar si in functie de preferintele pe care le ai in materie de conditii si servicii. 

O parte dintre acestea au si zona de plaja privata, iar in mare majoritate, unitatile de cazare sunt localizate aproape de malul marii (beachfront sau la cateva sute de metri departare), ceea ce reprezinta un avantaj. 

Ce poti sa faci in Ksamil

In Ksamil, majoritatea activitatilor sunt centrate pe zona de plaja, ceea ce inseamna ca in multe dintre aceste locuri vei putea practica diferite sporturi acvatice, vei putea inchiria barcute sau te vei putea aventura intr-o scurta plimbare cu banana. 

Insulele din Ksamil, aflate in fata plajei principale din statiune, sunt micute, nelocuite, si pot fi vizitate relativ usor daca inchiriezi o barcuta, o hidrobicicleta sau canoe. Se poate intampla ca in plin sezon sa gasesti pe aceste insulite mici baruri improvizate, iar pe plaja insulelor gemene (Twin Islands) e posibil sa gasesti amenajare cu sezlonguri si umbrele. 

Exista si o serie de tururi organizate, pe care le vei observa in oferta operatorilor locali (boat trips-uri, Mandarin Tour, Mussel Tour si altele), asa ca daca simti nevoia de mai multa organizare si nu vrei sa te ocupi personal de reperarea acestor obiective si de transportul pana acolo, poti alege aceasta varianta. 

Aproape de plaja centrala din Ksamil se afla si un mic parculet de distractii (Luna Park), unde poti merge alaturi de cei mici sau cu prietenii pentru putin amuzament. Gasesti aici bumper cars, un carusel, un mic trenulet pentru copii si cateva alte jocuri.  

Parcul National Butrint si ruinele antice pe care le gazduieste reprezinta o alta atractie pe care o poti vizita foarte usor atata vreme cat te vei afla in Ksamil. Parcul se intinde pe o suprafata totala de 94.24 km patrati si apartine de Patrimoniul Mondial UNESCO,

E recomandat sa petreci cateva ore bune aici pentru a putea observa tot ce are de oferit acest sit arheologic exceptional, iar intrarea costa in jur de 700 lek/persoana, ceea ce inseamna cam 6 euro. 

Din centrul oraselului Ksamil si pana aici trebuie sa parcurgi doar 4,4 kilometri (adica un drum cu masina de doar 10 minute). Poti ajunge si cu taxi, dar si cu autobuzele locale. 

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

Restaurantele si barurile din Ksamil sunt o alta atractie pentru cei care aleg sa-si faca vacantele aici. In ceea ce priveste locurile in care poti lua masa, acestea sunt multe la numar, iar intr-o sectiune separata, mai jos, vom aborda cateva dintre restaurantele din Ksamil cu review-uri bune. 

Viata de noapte din Ksamil nu lipseste, chiar daca nu este neaparat la fel de intensa ca in Saranda. In acest orasel-statiune exista cateva segmente de plaja unde au loc petreceri cu DJ sau petreceri cu spuma (Mulino Beach, Poda Beach Bar pot fi niste exemple in acest sens), dar si cateva lounge baruri (de exemplu Bianco Lounge) unde distractia se intinde pana mai tarziu. 

Alte locuri frumoase de vizitat in apropiere de Ksamil

Sigur ca daca ajungi in Ksamil, vei fi tentat sa vezi si cateva dintre atractiile in imprejurimi, mai ales ca unele sunt atat de apropiate, incat ar fi pacat sa nu le bifezi in timpul vacantei tale.  

Blue Eye este un fenomen natural aparte, considerat a fi un must-see atata vreme cat te vei afla in aceasta zona a Albaniei. Vei gasi aici un rau cu o gaura de mici dimensiuni in diametru formata in albia sa. 

Adancimea acesteia este insa elementul care surprinde – cel putin 50 metri (aceasta fiind adancimea maxima pana la care un scafandru a reusit sa ajunga, nefiind confirmat pentru moment daca se poate ajunge si mai jos de atat). 

Culoarea apei are nuante albastre vibrante, iar pe panouri este afisat scaldatul interzis. Cu toate acestea, exista turisti care fac salturi in apa la Blue Eye, insa sfatul nostru este sa nu te aventurezi intr-o asemenea maniera, mai ales ca apa de aici are o temperatura constanta pe intreg parcursul anului, de circa 10 grade. 

Blue Eye se afla la o distanta de 34,4 kilometri fata de Ksamil. 

Orasul Saranda, unul dintre cele mai apreciate si mai animate de pe Riviera Albaneza, poate fi un alt loc in care sa ajungi rapid daca te cazezi in zona Ksamil. 

Intre cele doua vei face aproximativ 15 minute cu masina, caci distanta este de doar 14 kilometri, iar in Saranda te asteapta alte obiective cel putin interesante precum castelul Lekuresi, ruinele manastirii celor 40 de Sfinti, Sinagoga din secolul al 5-lea, ca sa nu mai vorbim de paleta extrem de larga de restaurante si taverne cu mancaruri delicioase. 

Insula Corfu se afla la doar cativa kilometri departare de tarmul Albaniei, iar daca tot ajungi aici, ar fi pacat sa nu dai o fuga si pana la vecinii greci, mai ales ca aceasta insula are atat de multe de oferit si de explorat. Pentru a ajunge in Corfu, trebuie sa iei feribotul din Saranda, iar calatoria pe mare dureaza intre 30-90 minute, in functie de tipul feribotului ales. 

Feribotul te va lasa in portul Corfu, de unde mai ai de mers pe jos intre 20-30 minute pentru a ajunge in centrul orasului Corfu (capitala insulei). Daca vrei sa fii mai comod, poti lua un taxi sau chiar si autobuzul local (linia verde, nr.15) pana in centru. 

Poti vizita intr-o zi aici Noua Fortareata Venetiana, Esplanada (Spianáda), Vechea Fortareata, biserica Mandrakinas, biserica Sfantul Spiridon, turnul cu clopot al bisericii Annunziata, ruinele templului lui Artemis si altele. Sfatul nostru este totusi sa te limitezi la cateva dintre aceste obiective si sa-ti oferi si timp pentru relaxare si pentru a te bucura de atmosfera greceasca. 

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Totul despre calatoria Saranda Corfu ferry. De unde iei feribotul, cat costa si ce e important sa ai in vedere

Unde si ce poti manca in Ksamil 

Asa cum spuneam mai sus, Ksamil este unul dintre locurile in care te poti bucura de un adevarat spectacol culinar, mai ales daca esti consumator de peste si de fructe de mare. Vei observa ca din majoritatea meniurilor nu lipsesc midiile, preparate in diferite variante, pentru ca in aceasta zona exista si ferma de midii. 

Sunt multe restaurante in Ksamil care au primit, de-a lungul timpului, recenzii pozitive. Mai jos ti-am facut o selectie a catorva dintre acestea: 

Restaurantul The Mussels House, unde ai garantia ca vei manca midii proaspete, din productia locala. Este localizat intr-o zona mai retrasa si mai linistita, cu priveliste frumoasa.

In meniu gasesti preparate precum dorada, snapper, cod, ton, sargo, chiar si lobster, carora li se adauga in mod evident nelipsitele midii, pe care le vei intalni in tot felul de preparate (paste cu midii, risotto cu midii, supa de midii, midii pane, midii a la creme, midii gatite in stil saganaki), dar si fructe de mare (caracatita, creveti, crab, calamari, stridii, etc).  

Abiori Restaurant Pizzeria, localizat chiar langa plaja, cu un meniu bogat in pizza, paste, salate, dar si supe, peste si fructe de mare (biban de mare, caracatita, creveti, calamari si platouri cu fructe de mare). 

Guvat Bar Restorant, tot foarte aproape de plaja si extrem de potrivit pentru a vedea apusul, cu preparate traditionale albaneze, fructe de mare si peste, aperitive calde si reci, supa de peste si altele. 

Alte restaurante cu recenzii bune mai pot fi si Veranda By Apollonia, Bora Bora Ksamil (Beach Bar & Restaurant), Ftelea Fish Taverna, Momento Pizza, Bar Restorant Luna. 

In loc de concluzie

Ksamil este una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din sudul Albaniei, are preturi usor mai scazute comparativ cu alte destinatii europene si poate fi vizitata relativ simplu chiar si pe cont propriu, cu masina personala. 

Daca ai ajuns deja in Ksamil si simti ca informatiile de mai sus merita completate si cu altele, poate mai noi sau mai interesante, poate alte recomandari de restaurante si plaje bune, asteptam cu mult interes impresiile tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?