Excursie cu barca spre Kekova Island si ce sa stii despre ruinele sale scufundate

Insula Kekova este una dintre atractiile principale din zona orasului Demre, Antalya. Face obiectul multora dintre excursiile optionale organizate in aceasta parte a litoralului turcesc, alaturi de alte obiective fascinante precum orasul antic Simena, Biserica Sfantul Nicolae si ruinele orasului antic Myra. 

Te invitam sa descoperi mai jos principalele amanunte despre vizita catre insula Kekova, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu zeci de propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde este Insula Kekova, distante din statiuni si cum ajungi aici

Insula Kekova este localizata la circa 25 kilometri sud-vest de orasul Demre, Antalya, iar singura modalitate prin care-i poti observa atractiile este venind aici de pe mare. 

Totusi, e bine de stiut de la bun inceput ca nu vei putea explora insula pe jos, ancorand la mal, caci zona este una protejata, ci doar din imediata apropiere a malului, de pe barca. 

Poti ajunge sa vezi atractiile din imprejurimile insulei Kekova fie prin intermediul excursiilor optionale, care au plecari din mai toate statiunile cunoscute ale Antalyei, fie pe cont propriu. 

In cazul in care alegi varianta unui tur organizat, e bine de stiut ca acestea includ, de regula, si opriri la alte atractii din zona, pe care le vom aborda separat, in ultimul capitol al acestui articol. 

Daca vrei sa vii aici pe cont propriu,  trebuie sa ai in vedere ca majoritatea barcutelor care pleaca spre insula pornesc din Üçağız, un mic sat pescaresc din zona Demre.  

Poti repera portul din Üçağız pe Google Maps cu denumirea de “Üçağız Kekova Tekne Kooperatifi”. 

Se poate ajunge aici si cu autobuzele locale care circula intre statiuni, de-a lungul drumului principal D400, pana in Demre, si ulterior cu un minibus pana in Üçağız. 

Distante catre Üçağız (Kekova) din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kas – Üçağız: 33 kilometri
  • distanta Finike – Üçağız: 80 kilometri
  • distanta Tekirova – Üçağız: 135 kilometri
  • distanta Kemer – Üçağız: 151 kilometri
  • distanta Antalya City – Üçağız: 191 kilometri
  • distanta Lara – Üçağız: 217 kilometri
  • distanta Belek – Üçağız: 233 kilometri

HINT: Din Kaleköy si Üçagız poti inchiria si canoe, pentru a explora zona pe cont propriu, asta daca nu-ti place sa fii limitat de un program anume.

Ce sa stii despre Insula Kekova si ce poti vedea in imprejurimi

Regiunea Kekova include insula Kekova, satele Kaleköy si Üçagız, alaturi de ruinele a trei orase antice denumite Simena, Teimussa si Tersane (santier naval). Regiunea a fost declarata zona special protejata la data de 18 ianuarie 1990, de catre Ministerul Mediului si Padurilor din Turcia. 

Insula a fost reconstruita si a cunoscut o perioada infloritoare pe vremea Imperiului Bizantin, insa a fost abandonata din cauza invaziilor arabe. 

Un teritoriu disputat si in vremurile mai recente, insula Kekova a fost intr-un final atribuita Turciei in urma Conventiei din 1932 dintre Italia si Turcia. 

Kekova mai este cunoscuta si cu denumirea de “Caravola”, are o suprafata de 4.5 km patrati si este nelocuita. 

In partea de nord a insulei se afla ruinele partial scufundate ale orasului Dolchiste, distrus aproape in intregime in timpul unui cutremur din secolul al II-lea.

Aici se pot vedea sub apa diferite ramasite ale cladirilor vechi si ale strazilor. 

In partea de nord-vest a insulei se afla Tersane, un fost santier naval din vremurile antice. Tot in aceasta zona, sub apa, pot fi observate si ruinele unei biserici bizantine. 

Toate aceste comori scufundate pot fi observate in timpul excursiilor cu barca organizate in imprejurimile insulei Kekova. Inotul este interzis in zonele cu ruine, insa acest lucru este oarecum compensat de privelistea magnifica de care te poti bucura aici. Se pare ca in golful Tersane ar fi permis totusi inotul, insa daca alegi varianta unui tur organizat, mai mult ca sigur te vei putea bucura si de opriri pentru baie in mare, in alte golfulete din vecinatate. 

Alte atractii apropiate de Insula Kekova

Asa cum spuneam mai sus, cele mai multe dintre tururile organizate in zona insulei Kekova includ si vizite la alte obiective extrem de valoroase. 

Orasul antic Simena (in prezent, Kalekoy) este un alt loc incarcat de istorie si cu o priveliste spectaculoasa. Este localizat la malul marii, iar aici vei putea ajunge, de asemenea, cu barca. 

Cea mai populara atractie a sa este castelul din varf, pe care-l poti vizita urcand treptele mai multor stradute inguste, pietruite, pline cu mici tarabe de suveniruri si restaurante. Castelul este deschis pe timp de vara in intevalul orar 10.00 – 19.00. 

Orasul antic Myra te asteapta chiar in Demre, la circa 1.8 kilometri nord de centru. 

Este poate cea mai populara atractie din aceasta zona a litoralului turcesc, iar aici poti vedea mormintele liciene sapate in stanca, acropola (deasupra mormintelor) si teatrul cu o capacitate de circa 11.000 de locuri.  

Biserica Sfantul Nicolae din Demre a fost ridicata pentru prima data in secolul al VI-lea, după moartea Sfantului Nicolae. Actuala biserica a fost ridicata in secolul al VIII-lea, devenind un adevarat loc de pelerinaj. Restaurata in anul 1042, aceasta a fost completata de o manastire, dupa atacurile arabilor din secolul al XI-lea.

Se presupune ca aici ar fi fost inmormantat Sfantul Nicolae, insa moastele sale ar fi fost furate de catre italieni, in anul 1087 si transportate in Bari. 

In loc de concluzie

Insula Kekova este doar unul dintre locurile extrem de incarcate de istorie pe care aceasta parte a litoralului turcesc le gazduieste, iar faptul ca este inconjurata de atat de multe alte atractii reprezinta un avantaj, pentru ca acestea pot fi bifate, in mare majoritate, in aceeasi zi. 

Daca ai vizitat deja imprejurimile insulei Kekova, asteptam cu interes feedback-ul tau, iar daca ti-am starnit apetitul pentru concediile in aceasta zona a Turciei, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tentante oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?