Madara Bulgaria. Atractia istorica pe care o poti vizita in drum spre Varna

madara bulgaria

Daca te numeri printre cei care vor sa exploreze mai amanuntit Bulgaria si atractiile sale frumoase, Madara este o alta locatie care-ti poate starni interesul. Madara este o optiune buna si pentru micile iesiri de weekend, mai ales daca te indrepti catre Varna, insa poate fi vizitata si in drumul spre vacanta ta de pe litoralul bulgaresc sau chiar la plecarea catre casa. 

Madara se afla la un drum de aproximativ 3 ore de Bucuresti fara sa luam in calcul timpul petrecut in vama Giurgiu-Ruse, si la mica distanta de Sumen. Zona Madara gazduieste o rezervatie arheologica vasta, peisaje frumoase, dar si un simbol national al Bulgariei – Calaretul din Madara.

Despre Rezervatia arheologica Madara si Calaretul din Madara 

Satul Madara se afla in nord-estul Bulgariei si apartine de provincia Sumen, fiind localizat la doar 15 kilometri de orasul Sumen. Madara are putini locuitori conform ultimului recensamant, insa interesul turistic pentru aceasta locatie graviteaza in jurul Rezervatiei Istorice de la Madara (Situl stancilor Madara, la 1,5- 2 kilometri de sat), care a gazduit in trecut o asezare tracica, o cetate romana, un palat medieval, sanctuare pagane dar si biserici crestine, ale caror urme si ruine pot fi vazute si in prezent. 

In rezervatie exista si un muzeu arheologic, unde sunt explicate pas cu pas toate perioadele in care aceasta zona a fost locuita si unde poti admira aproximativ 350 de descoperiri din Madara. Gasesti la intrarea in situl arheologic o parcare amenajata, toalete si un magazin cu suveniruri, iar principalele trasee din intreaga rezervatie sunt marcate cu semne informative pentru turisti. 

madara bulgaria

Cateva informatii despre Calaretul din Madara

Bagajul atractiilor din zona Madara cantareste asadar destul de mult, insa pe langa toate cele mentionate mai sus, in aceasta zona se afla si relieful din piatra “Calaretul din Madara“, devenit un adevarat simbol national. 

Unul dintre cele mai des vizitate obiective de aici, Calaretul din Madara, a fost sculptat in piatra la inceputul secolului al VIII-lea si contine inscriptii in greaca medievala, prezentand o scena de lupta dintre un calaret si un leu. Se presupune ca sculptura simbolizeaza o victorie a Hanului bulgar Tervel, insa exista si alte teorii conform carora calaretul ar reprezenta un zeu al tracilor.

Il poti admira pe fatada unei stanci inalte de 100 de metri, la 23 de metri deasupra nivelului solului, iar dimensiunile calaretului sunt apropiate de marimea naturala a acestuia.   

FACT: Vei putea observa Calaretul din Madara si pe aversul monedelor din Bulgaria de mica valoare, emise in perioada 1999-2000, iar acest simbol este propus ca design si pentru mometul in care Bulgaria va adopta moneda euro. 

BY THE WAY: Madara este si numele unul hotel din statiunea Nisipurile de Aur de pe litoralul Bulgariei (Hotel Madara Park), asadar fii atent atunci cand introduci pe harta denumirea corecta a locatiei in care vrei sa ajungi. Sigur, n-ar fi rau sa ajungi si in aceasta destinatie, insa mai mult ca sigur vei avea nevoie de o rezervare si poate mai multe zile libere disponibile pentru relaxarea la plaja. 

In cazul in care vrei sa vizitezi Madara si ulterior sa te indrepti catre litoralul bulgaresc, insa nu ti-e clar unde anume sa te cazezi, ti-am pregatit o gama variata de oferte cazare la mare in Bulgaria.

calaretul din madara bulgaria

Distanta Bucuresti Madara si alte distante cu plecare din diferite orase 

De la Bucuresti si pana la Madara drumul este relativ simplu, pentru ca vei iesi pe la punctul de frontiera Giurgiu-Ruse si te vei indrepta catre Razgrad pe drumul european E70. In continuare ai de mers in directia Struino, iar in dreptul orasului Sumen vei intra pe o mica portiune din Autostrada A2, de pe care vei iesi relativ repede pentru a ajunge la Madara.

 Distanta Bucuresti Madara este de 199 kilometri, asadar nu ar trebui sa pierzi prea mult timp pe drum pana aici. 

Alte distante care te-ar mai putea interesa:

  • distanta Pitesti Madara – 294 km
  • distanta Craiova Madara – 352 km
  • distanta Brasov Madara – 390 km 
  • distanta Constanta Madara – 212 km, cu iesire pe la punctul de trecere Negru Voda – Kardam

Nu uita ca trebuie sa-ti cumperi vigneta la intrarea in Bulgaria si ca e bine sa respecti regulile de circulatie pentru a evita amenzile. 

Atractii interesante in apropiere de Madara Bulgaria

Pentru ca vei vizita cel mai probabil situl arheologic si relieful sculptat al Calaretului din Madara intr-o singura zi, vei fi interesat si de alte obiective turistice din vecinatatea acestui loc. Iata cateva propuneri, toate aflate in drum spre Varna. 

Padurea pietrificata sau Pobiti Kamani, asa cum mai este cunoscuta in Bulgaria, se afla la un drum cu masina de aproximativ 40 de minute de Madara (62 de kilometri distanta) si este una dintre cele mai fascinante atractii naturale din aceasta zona, gratie aspectului sau iesit din comun. 

Pobiti Kamani se intinde pe o arie de aproximativ 12-13 kilometri patrati, remarcandu-se aici prezenta unor coloane de piatra de intaltimi diferite, formate natural. Nici relieful de aici nu este unul comun, astfel ca te vei simti mai degraba undeva in desert (vegetatia este tipica unei zone de desert, cu prezenta unor tipuri de cactusi si alte plante rare, dar si dune de nisip). 

Poti vizita Padurea pietrificata pe timp de vara intre orele 10.00 – 17.00, mai putin in zilele de luni, iar pretul unui bilet este de 3 leva/adult. 

padurea pietrificata

Cetatea Ovech sau Tash Hisar este la 44 de kilometri de Madara si la 50 de kilometri de Varna. Mai este cunoscuta si drept “Marele zid bulgaresc”. Aceasta denumire din urma se trage de la podul care traverseaza doua varfuri stancoase (cel pe care sunt asezate ruinele cetatii Ovech si varful care gazduieste Manastirea Shashkanite), un pod cu structura metalica si pavat cu lemn, unde poti admira o panorama wow si poti face poze superbe. 

Programul de vizitare de la Cetatea Ovech se desfasoara intre orele 9.00 – 18.00. 

Varna poate fi vizitata la randul sau daca programul iti permite sau daca ai decis sa-ti prelungesti vacanta si in zona litoralului bulgaresc. Varna este la 76 de kilometri de Madara si la doar 22 de kilometri de Padurea pietrificata, asadar, e destul de tentanta o scurta oprire si in acest oras mai ales daca ai ajuns pana la Pobiti Kamani. 

Daca decizi sa mergi pana la Varna, insa esti presat de timp, poti face o scurta oprire in centrul orasului pentru a admira catedrala, poti lua masa la unul dintre multele restaurante bune de aici sau poti face o plimbare rapida prin parcul Primorski. 

varna bulgaria

In concluzie, Madara este o locatie din Bulgaria potrivita chiar si pentru o excursie de weekend, iar majoritatea turistilor care au vizitat aceasta zona s-au declarat incantati de energia si atractiile locului, evident cu foarte mult accent pus pe sculptura “Calaretului din Madara”, insa si pe obiectivele frumoase aflate la distante rezonabile. Nu uita ca poti veni intr-o vizita aici si daca pleci de pe litoral bulgaresc.

Alte articole despre obiective turistice de vizitat in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?