Ce suveniruri poti lua din Zanzibar si alte informatii utile despre shopping

Cei mai multi dintre cei care ajung in Zanzibar se declara fascinati de frumusetea peisajului si de atmosfera total aparte pe care o intalnesc aici, iar pozele facute in timpul vacantei sunt acele amintiri la care te poti uita incontinuu, planificand o noua escapada pe aceste meleaguri. 

Zanzibar poate fi insa si locul din care te poti intoarce cu o serie de suveniruri si obiecte unice, amintiri pe care sa le poti darui celor dragi sau lucruri pe care sa le pastrezi acasa. Shopping-ul in aceasta destinatie nu are insa neaparat forma pe care ti-o imaginezi si cu siguranta este diferit daca ar fi sa-l comparam cu o experienta similara, intr-un oras european. 

In anumite circumstante insa, preturile la suveniruri pot fi asemanate cu cele dintr-o capitala europeana, insa daca stii sa te orientezi cu tact, acest aspect devine discutabil. Incepand cu tablouri pictate in cele mai colorate nuante (noi ne-am intors cu doua, pe care nici pana in ziua de astazi nu stim cum le-am adus), statuete africane, bratari realizate manual, o varietate de condimente cultivate local si unele dintre cele mai aromate fructe exotice pe care le-ai putea manca vreodata, cumparaturile pe care le poti face in Zanzibar pot fi mai mult decat interesante. 

Gasesti mai jos cateva idei de suveniruri cu care te poti intoarce din aceasta vacanta, alaturi de o serie de informatii utile despre fiecare in parte 🙂 

1.Magneti de frigider si alte suveniruri micute

Vei gasi aceste obiecte pe mai toate stradutele inguste din Stone Town, la tarabele sau la micile magazine asezate pe laterale, dar si in alte asezari mai dezvoltate. In general, vei observa ca preturile la magnetii de frigider sunt destul de mari (in jur de 5 dolari sau chiar mai mult), insa daca-i cumperi de la tarabe, preturile pot fi usor negociate, mai ales daca intentionezi sa iei mai multe. 

Desi sunt mai rare, exista si magazine cu preturi fixe si unde poti plati cu cardul (un exemplu in acest sens poate fi Memories of Zanzibar, localizat pe langa Freddie Mercury Museum) si unde varietatea de produse este mult mai mare. Spre exemplu, aici gasesti si tricouri, statuete, condimente, vase de bucatarie lucrate manual. Preturile sunt insa putin mai ridicate comparativ cu cele ale tarabelor de pe strada. 

In zonele cu multi turisti si mai ales pe plajele populare, vei observa ca exista si comercianti ambulanti care isi dau interesul sa-ti vanda tot felul de produse: bratari de picior, picturi de dimensiuni mai mici si alte lucruri. Daca nu esti interesat sa cumperi, refuza politicos si vezi-ti mai departe de treaba. In cazul in care manifesti catusi de putin interes, e posibil sa fii asaltat de mai multi vanzatori, cu mai multe propuneri. 

2.Tablouri 

Acestea sunt alte tipuri de suveniruri vesnic prezente pe strazile din Zanzibar si in mod special in Stone Town. Cei mai multi dintre comercianti le expun pe peretii exteriori sau sprijinite de garduri in zona in care au punctul de lucru, iar prima senzatie e ca treci printr-o galerie de arta. Tablourile care se vand in Zanzibar se disting printr-un colorit fascinant, deci este exclus sa le poti scapa din vedere daca o iei la pas usor, prin Stone Town. 

Si acestea pot fi usor negociate atata vreme cat nu sunt vandute intr-un magazin cu vitrine si cu preturi fixe. Atentie insa la felul in care alegi sa le transporti si la dimensiunea panzei. E posibil ca unele dintre ele sa nu incapa in bagajul de cala sau sa se deterioreze daca alegi sa le strecori in valiza. Noi am fost norocosi, pentru ca am putut sa le luam langa bagajul de mana, in avion, insa situatia difera de la o companie aeriana la alta. 

3.Palarii Kofia sau Bargashia

Kofia reprezinta un tip de palarie cu forma cilindrica, purtata de catre barbatii din Africa de Est, de regula alaturi de un dashiki (o camasa africana colorata). Varianta prezenta in Zanzibar mai este cunoscuta si sub denumirea de Bargashia. Pe strazile din Stone Town si in zonele de bazar, cu multe tarabe, cum ar fi Darajani Market, exista comercianti care vand aceste palarii la preturi convenabile. Sunt facute de mana, au niste broderii colorate si extrem de muncite si pot fi o amintire aparte cu care sa te intorci acasa din aceasta destinatie. 

4.Cafea

Daca-ti faci timp pentru cateva pauze de cafea in timp ce explorezi centrul istoric Stone Town, vei avea ocazia sa gusti Zanzibar Spiced Coffee, o cafea delicioasa, cu un gust ce te-ar putea surprinde. Ba, mai mult, s-ar putea sa vrei sa-ti faci si acasa asa ceva. 

Vei gasi cafea la pachet in magazinele care au si condimente, ambalata in diferite forme si cu diferite gramaje. 

Printre locurile in care te poti bucura de gustul cafelei din Zanzibar se numara Stone Town Café, Zanzibar Coffee House, Lazuli, Book Café, Zenji Cafe si altele. 

5.Bijuterii cu tanzanit 

Istoria acestor pietre pretioase albastre descoperite in Tanzania este una relativ recenta (gasite de Maasai in dealurile Merelani de langa Arusha, oras localizat in partea de nord a Tanzaniei, in anul 1967). Cunoscutul retailer de bijuterii de lux Tiffany & Co a devenit atunci principalul distribuitor, iar in prezent exista o multime de magazine cu bijuterii decorate cu tanzanit. 

Daca ai in plan sa pleci din Zanzibar cu o astfel de amintire, iti recomandam sa o cumperi numai din magazinele autorizate, cu vitrine. Preturile difera, in mod evident, in functie de calitatea si de marimea pietrelor, dar si in functie de metalele pretioase pe care au fost montante si respectiv in functie de greutatea acestora. 

Nu achizitiona astfel de bijuterii de la comercianti ambulanti sau de la tarabele de pe strada. 

6.Condimente

Arhipelagul Zanzibar mai este cunoscut si sub denumirea de Spice Islands, fiind in trecut unul dintre cei mai mari producatori de cuisoare si de alte mirodenii. In prezent, productia locala a fost depasita de furnizori precum Madagascar sau Indonezia, insa aici raman cultivate usturoiul, scortisoara, arborele de cacao, chilli, nucsoara, cuisoare, pastaile de vanilie, turmericul, cardamomul, ghimbirul si multe altele, pe care le poti cumpara in diferite forme si gata ambalate, pentru acasa. 

Foarte interesant ar fi ca inainte sa cumperi condimente despre care poate nu cunosti suficient de multe detalii, sa participi la un Spice Tour, experienta in cadrul careia vei vedea cum cresc, cum sunt recoltate si cum sunt folosite toate aceste mirodenii pentru a da savoare mancarurilor. Astfel, odata ajuns acasa, vei stii exact cum sa le folosesti 🙂 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si articolul: Spice Tour Zanzibar, una dintre cele mai des intalnite excursii optionale din aceasta insula

7.Haine sau materiale textile cu imprimeuri traditionale 

Bineinteles ca vei gasi in Zanzibar si clasicele tricouri imprimate cu mesaj, insa daca mergi in zonele de bazar sau in magazinele locale cu imbracaminte, ai putea sa te alegi si cu haine sau cu materiale cu imprimeuri locale.

Materialele sunt in general bune, pentru ca hainele trebuie sa fie prietenoase cu pielea in vremurile calde. Iti poti lua materiale la metru, urmand ca acasa sa le transformi intr-o piesa vestimentara unicat. 

8.Genti impletite manual 

Si aceste accesorii sunt foarte des intalnite pe strazile asezarilor mari. Le vei gasi fie in culori aprinse, cu diferite modele, fie in varianta uni si sunt impletite din frunze de palmier. Avantajul este ca sunt destul de rezistente, iar preturile sunt accesibile.

La fel, si in acest caz, daca le cumperi de la tarabele de pe strada, poti negocia usor pretul in cazul in care ai in plan sa cumperi mai mult de una. 

9.Sandale din piele

Tot din Zanzibar iti mai poti lua si astfel de incaltaminte, foarte practica pe timp de vara sau daca ai in plan sa mai pleci in alte vacante exotice.

In Stone Town vei gasi spre exemplu Surti & Sons, un magazin specializat pe asa ceva, care fabrica sandale din piele din 1976. Accesoriile de aici sunt handmade si, desi au preturi usor mai ridicate comparativ cu alte locuri, sunt facute bine. Magazinul se afla in spatele Muzeului Freddie Mercury. 

10.Fructe exotice 

Ei bine, la acest capitol, iti putem spune din start ca te afli in locul potrivit. E drept, nu sunt neaparat alimente care sa reziste bine transportate prin bagaje, la drum lung, insa daca alegi sa faci o plimbare prin zona Darajani (de preferat, alaturi de un ghid), cu siguranta vei fi impresionat de gramezile de fructe exotice si de aromele intense. 

In Zanzibar gasesti unul dintre cele mai parfumate sortimente de mango, iar pe la tarabe mai poti observa si fructul pasiunii, nuci de cocos, curmale, papaya, ananas, toate la preturi extrem de convenabile. Nu uita sa le speli bine inainte sa le consumi. 

Daca ti-am starnit interesul pentru acest loc, poti citi mai multe informatii in articolul: Darajani Market Zanzibar, o experienta plina de arome si de culori in centrul capitalei Stone Town

In loc de concluzie,

Zanzibar poate fi destinatia exotica ideala in care sa te bucuri de o multime de experiente de neuitat, dar si locul in care poti face o sesiune de shopping cel putin interesanta. Te poti intoarce acasa cu obiecte cu adevarat speciale, care sa-ti aduca aminte de timpul petrecut aici.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?