Aproape totul despre Paleokastritsa, una dintre cele mai populare statiuni ale insulei Corfu

Coasta de vest a insulei Corfu gazduieste unele dintre cele mai frumoase locuri pe care le-ai putea vizita in timpul unei vacante aici, iar faimoasa statiune Paleokastristsa nu face o exceptie in acest sens. 

Localizata la doar jumatate de ora de mers cu masina fata de Corfu Town, Paleokastristsa poate fi locul perfect pentru acei vizitatori exploratori, care vor sa bifeze plaje fantastice, experiente de neuitat, obiective istorice, pentru cei care vor sa faca drumetii, plimbari cu canoe, snorkeling si scuba diving – totul intr-un mediu bine organizat din punct de vedere turistic. 

Mai multe amanunte despre vacantele in Paleokastritsa poti sa descoperi in cele ce urmeaza, iar pentru ca noi, cei de la Travel Planner, ne-am facut un obicei in a organiza eficient concedii de mai bine de 15 ani, pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai tari oferte vacante Corfu, cu propuneri de vile si hoteluri din care sa alegi ce ti se potriveste mai bine!

Ce sa stii despre Paleokastritsa

Paleokastritsa este considerata a fi o bijuterie a insulei Corfu, atat din punct de vedere al frumusetii naturale cu care a fost inzestrat acest loc, cat si din punct de vedere al incarcaturii istorice. In linii generale, aici te asteapta acea apa in nuante de smarald – turcoaz, cu o linie de coasta fragmentata, mici golfulete cu plaje ascunse, aspect stancos al malului – o oportunitate deosebita pentru amatorii de snorkeling sau de diving. 

Cercetatorii sustin ca zona ar fi fost locuita inca de acum mai bine de 1000 de ani, insa numele actual se trage de la cetatea Angelokastro (fiind intalnit si sub forma de Palaiokastritsa si tradus drept “locul micului castel vechi”). 

Conform scrierilor din mitologia greaca, s-a sugerat faptul ca insula Corfu ar fi, de fapt, insula feacilor, locul in care Odiseu ar fi naufragiat atunci cand Poseidon a iscat o furtuna puternica pe mare. Odiseu ar fi fost salvat chiar de catre Nausicaa, fiica regelui Alcinous, fiind gazduit la palat si ulterior primind in dar o corabie din partea regelui feacilor, pentru a ajunge acasa. 

In prezent, Paleokastritsa gazduieste, pe langa numeroasele sale plaje, atractii istorice precum Manastirea Theotokos (Manastirea Paleokastritsa, ridicata in secolul al XII-lea) si cetatea Angelokastro. 

Statiunea este inconjurata de sate traditionale de-o frumusete rara si poate face obiectul unei vacante de vis, gratie paletei impresionante de atractii si oportunitati pe care le are in zona. 

Motive pentru o vacanta in Paleokastritsa Corfu

Daca esti tentat sa-ti faci vacanta in Corfu si vrei fie sa te cazezi in zona Paleokastritsa, fie sa ajungi pe aici intr-o scurta vizita, mai jos ti-am pregatit doar cateva dintre principalele aspecte de care urmeaza sa te bucuri: 

  • poti ajunge relativ usor in Paleokastritsa (daca pleci din Corfu Town, pana aici ar trebui sa faci cam 25-30 minute pe drum, cu masina) si in plus ai si posibilitatea sa te folosesti de transportul public local (Green Bus).
  • este o zona bine dezvoltata din punct de vedere turistic. Ai la indemana multe variante de cazare, multe restaurante si taverne, magazine, servicii de inchiriere masina, barca, excursii optionale, etc. 
  • Paleokastritsa este extrem de incarcata din punct de vedere istoric. Daca esti pasionat de istorie, vei putea vizita aici Manastirea Paleokastritsa (sau Theotokos Monastery), stanca Kolovri si mai ales cetatea Angelokastro, care-ti va oferi o priveliste rupta din povesti. 
  • ai acces la peste 15 plaje, unele foarte bine organizate, altele cu aspect cat se poate de salbatic. Pe langa plaja principala a statiunii, te asteapta o sumedenie de alte mici golfulete care ascund plaje, pesteri, oportunitatea de a face snorkeling si scuba diving pentru a admira o viata marina colorata si bogata.
  • tot aici gasesti si Corfu Aquarium, un loc cat se poate de potrivit pentru familiile cu copii, care gazduieste zeci de specii de pesti si creaturi marine ale Mediteranei, alaturi de reptile si amfibieni din toate colturile lumii. 
  • in jur de 6 pesteri uimitoare se afla in zona Paleokastritsa, inclusiv celebra Nausika, care poarta numele printesei care l-ar fi salvat pe Ulise.  
  • in apropiere se afla mai multe sate traditionale precum Liapades, Lakones,  Krini si Makrades. 

Ce spui? Rezonezi cu ideea unui concediu intr-un astfel de cadru? Daca da, e posibil ca in continuare sa citesti mai multe detalii utile despre urmatoarea ta destinatie de vacanta  – Paleokastritsa Corfu 🙂 

Unde este Paleokastritsa si cum ajungi aici

Paleokastritsa se afla pe coasta de vest a insulei Corfu, la 23 kilometri distanta de Corfu Town, iar drumul dintre cele doua se poate parcurge cu masina, intr-o zi cu trafic normal, in aproximativ 25-30 minute. 

De la Aeroportul International Corfu si pana aici sunt 25 kilometri, iar din faimoasa statiune Sidari si pana in Paleokastritsa vorbim despre o distanta similara, de 24,6 kilometri.

Agios Gordios este localizat la 26,2 kilometri distanta de Paleokastritsa, in timp ce animatul Kavos se afla la 63 kilometri departare (ceea ce presupune un drum cu masina de aproximativ o ora si jumatate intre cele doua). 

In Paleokastritsa se poate ajunge destul de simplu si cu autobuzele locale Green Bus. Programul acestora si tarifele curselor pot fi verificate pe acest site

Durata unei calatorii Corfu Town – Paleokastritsa cu Green Bus este estimata, pe site-ul transportatorului, la aproximativ 50 minute, iar pretul unei curse pe aceasta ruta este de 2.30 euro/persoana. 

Vremea si temperatura apei in Paleokastritsa

Insula Corfu si implicit zona statiunii Paleokastritsa isi intampina vizitatorii cu un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni blande, cele mai ridicate temperaturi inregistrandu-se aici in luna august. 

Media maximelor pentru intervalul iulie-august in Paleokastritsa este de 32 de grade (atentie, temperaturi masurate la umbra), cu aproape zero sanse de ploaie si o apa a marii cu valori de circa 24 de grade. 

Este cunoscut faptul ca pe coasta de vest a insulei Corfu, apa marii are o temperatura ceva mai scazuta, motiv pentru care varful de sezon poate fi cel mai optim pentru balaceala.

Temperatura apei in Paleokastrisa are o medie de 18 grade in luna mai, de 21 grade in luna iunie si de circa 23 grade in luna septembrie. 

Miezul verii este si cea mai aglomerata perioada pentru Paleokastritsa, care primeste un numar foarte ridicat de turisti.

Despre Paleokastritsa Beach, plaja principala si alte plaje din zona

Inaintand in inima statiunii Paleokastritsa, in imediata apropiere a manastirii gasesti plaja Agios Spiridon (cunoscuta si cu denumirea de Paleokastritsa Beach). Aceasta este, fara doar si poate, cea mai populara si mai turistica dintre plajele zonei. 

Cu un aspect relativ ingust, care este totusi compensat in definitiv de lungimea plajei, Agios Spiridon este amenajata partial cu sezlonguri si umbrele, segmente care alterneaza cu zonele de plaja libera. 

Pe langa peisajul divin de care te vei putea bucura aici, vei avea avantajul de a te relaxa la malul marii intr-o zona organizata, cu servicii de rent boat, water taxi, restaurante, baruri, taverne si magazine in zona din spate. Exista si centru de diving la Agios Spiridon Beach. 

In vecinatatea acestei plaje gasesti si o parcare generoasa (5 euro pe zi/autoturism). E bine de stiut ca plaja principala a statiunii devine totusi si cea mai aglomerata in plin sezon. 

E important sa mentionam ca zona Paleokastritsa gazduieste mai bine de 15 plaje, fiecare dintre acestea cu farmecul sau. 

Foarte aproape de plaja principala se afla si Agios Petros, mai micuta, cu aspect mai stancos, dar si plaje precum Ampelaki, micuta plaja de langa portul Alipa, Agia Triada (foarte bine organizata), plaja barului La Grotta (cu acces in mare de pe stanci), plaja satului Liapades sau plajele cu aspect mai salbatic precum Rovinia , Limni Beach Glyko , plaja Paradise (Chomi Beach) sau plaja Stelari.

Asadar, daca urmeaza sa te cazezi in zona, vei avea la indemana o multitudine de locuri in care sa te poti bucura de peisaje rupte parca din Thailanda. 

Mai multe detalii despre acest subiect gasesti la noi pe blog, in articolul: Ce sa stii despre Paleokastritsa Beach, plaja principala a statiunii din vestul insulei Corfu

Unde te cazezi in Paleokastritsa

Sunt zeci de unitati de cazare in zona Paleokastritsa, atat vile, cat si hoteluri, pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. Asadar, bugetul tau de vacanta este principalul factor decizional atunci cand alegi hotelul la care te vei caza aici. 

Cele mai multe dintre aceste unitati de cazare sunt cotate cu 3 stele, insa exista variante si mai budget friendly de atat, dar si o serie de optiuni cu servicii mai bune, chiar mai pretentioase, cotate cu 4-5 stele. 

O parte dintre acestea ofera micul dejun inclus, in timp ce regimul de cazare de tip demipensiune sau cel all inclusive sunt destul de rare. 

Vei gasi si foarte multe variante de tip studio (apartamente cu 1-2 dormitoare si chicineta integrata), fie unele in imediata apropiere a malului marii, fie altele pozitionate mai sus, cu vedere spectaculoasa catre golfurile Paleokastritsei. 

Evident, cele mai ridicate preturi la cazare le vei intalni in intervalul iulie-august, insa achizitionate din timp, pachetele pot fi mai avantajoase. In cazul in care vrei totusi sa scapi de agitatie si de fluxul ridicat de turisti, te vei putea orienta usor si la preturi mai avantajoase fie la sfarsit de mai, inceput de iunie sau final de septembrie. 

Ce poti sa faci in Paleokastritsa

Vom incerca sa punctam unele dintre cele mai importante atractii ale Paleokastritsei, insa realitatea este ca e greu sa te poti bucura de toate atata vreme cat nu ai in plan sa stai aici mai multe zile. 

Manastirea Theotokos (Paleokastritsa Monastery) se afla in imediata apropiere a plajei principale Agios Spiridon si este inchinata Maicii Domnului. A fost ridicata pe un promontoriu in anul 1225, insa parcursul sau istoric a fost cu mult mai complicat, fiind transformata, de-a lungul timpului, inclusiv in spital militar. 

Aici se afla si un mic muzeu cu icoane bizantine, vase sfinte, carti de cult si alte obiecte religioase, iar manastirea poate fi vizitata zilnic intre orele 7.30-13.00 si 15.00-18.00. 

Cetatea Angelkastro este localizata pe coasta de nord-vest a Paleokastritsei, in cel mai inalt varf al zonei, la 305 metri altitudine. Cea mai mare bucurie a celor care viziteaza acest loc este, fara doar si poate, privelistea catre mare.

Cetatea a fost ridicata pe vremea Imperiului Bizantin, fiind deschisa publicului pentru a fi vizitata incepand cu anul 2018. Taxa de intrare este una modica, de doar 3 euro/persoana, iar pentru a ajunge in varf pregateste-te sa urci peste 100 de trepte.

Pesterile din Paleokastritsa sunt o alta atractie a locului. Acestea pot fi vazute doar venind de pe mare, cu o micuta ambarcatiune sau cu hidrobicicleta/canoe, insa nu se recomanda a fi vizitate in zilele cu mare agitata.

Poti alege si varianta unui tur al pesterilor, cu plecare din portul Alipa (acestea pot dura incepand cu 45 minute si pana la o zi intreaga, in functie de program, nr. de opriri, operator, etc.) 

Corfu Aquarium mai este unul dintre obiectivele de neratat in Paleokastritsa, in mod special in ceea ce priveste familiile cu copii. Este deschis zilnic in intervalul orar 10.00 – 18.00, cu ultima intrare la 17.30, iar biletele pornesc de la 4.50 euro (pentru copii cu varsta intre 4-12 ani) si pot ajunge pana la 20 euro/persoana in cazul programului care include croaziera subacvatica. 

HINT: Biletele sunt mai ieftine daca le achizitionezi online, de aici

Alte activitati de care te mai poti bucura in Paleokastritsa mai sunt si cursurile de diving, snorkeling-ul, inchirierea caiacelor sau a hidrobicicletelor pentru a explora golfuletele din zona, traseele pentru drumetii, vizitarea satelor traditionale din imediata vecinatate, alaturi de mesele la tavernele traditionale, subiect pe care-l vom aborda in cele ce urmeaza. 

Restaurante si taverne in Paleokastritsa

Sa nu uitam ca te vei afla totusi in Grecia si nu oriunde, ci in insula Corfu, a carei gastronomie e cat se poate de bogata. Preparate precum sofrito,  supa de curcan avgolemono sau pastitsada sunt doar cateva dintre felurile traditionale pe care merita sa le incerci, iar in privinta restaurantelor si a tavernelor, nu ar trebui sa-ti faci probleme, caci vei avea la indemana atatea locuri cu recomandari, incat nu vei stii incotro sa te indrepti 🙂 

Printre restaurantele din Paleokastritsa care au strans in ultimii ani recenzii bune din partea celor care le-au calcat pragul se numara: 

Taverna Limani – in zona de port a Paleokastritsei, cu peste 1000 de recenzii in octombrie 2023 si o nota de 4,3 din 5 pe Google. Au o lista destul de generoasa de aperitive traditionale (tyrokafteri, tzatziki, icre, halloumi, ciuperci la gratar, etc.), alaturi de feluri principale precum musaca, stifado, pastitsada, sofrito, dar si preparate internationale precum burgeri, snitel, platouri mix grill, completate de sectiunea dedicata pestelui si fructelor de mare. 

Alipa Restaurant – localizat in portul cu acelasi nume, chiar langa micuta plaja de aici, cu preparate traditionale de genul creveti gatiti in stil saganaki, caracatita in sos de otet, midii in stil saganaki, calamari la gratar, sea bass, platou de fructe de mare, kleftiko de miel, bourdeto si multe altele. 

Akron Beach Bar Restaurant, deschis in zona din spatele plajei Agia Triada, este un alt loc care s-a bucurat de laudele celor care au luat masa aici. Meniul nu este neaparat foarte stufos, insa include preparate suficiente din fiecare categorie (aperitive, salate, fructe de mare, peste, paste) si inclusiv sectiune special destinata copiilor. 

Recenzii bune au mai primit si Gran Aladino, Petrino Garden, O Meraklis, Village Taverna Andreas, BELVEDERE, Dolphin, Nikos, Vrachos Palaiokastritsa si altele. 

In loc de concluzie 

Paleokastritsa este, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute si intens vizitate statiuni ale insulei Corfu, iar faptul ca are atat de multe atractii naturale si monumente istorice in imediata apropiere reprezinta un avantaj pentru cei care au in plan sa-si organizeze o vacanta activa. 

Daca ai ajuns deja in Paleokastritsa si simti ca mai ai si alte atractii, recomandari de restaurante si sugestii de adaugat propunerilor de mai sus, asteptam cu mult interes feedback-ul tau. 

Iar daca nu ai gasit inca locul perfect in care sa te cazezi, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?