8 jocuri de jucat in masina, in drum spre vacanta. Cum sa te distrezi alaturi de copii pe drumul catre destinatie

cu masina in vacanta

Drumul spre vacanta poate fi unul plin de entuziasm, caci, sa fim seriosi, cine nu se bucura atunci cand mai are putin si ajunge intr-un loc de vis care presupune relaxare si distractie, insa uneori, calatoriile alaturi de copii pot reprezenta si o provocare. 

De cate ori nu ai auzit intrebarile “Mai avem mult?” sau “Am ajuns?”. Mai ales daca va indreptati catre o destinatie ceva mai indepartata de casa, e posibil ca micutii sa nu-si gaseasca mereu starea in masina, sa intervina plictiseala si sa apara agitatia. In aceste situatii, e bine sa ai un plan de backup, care sa nu implice neaparat somn, telefoane sau tablete. 

Jocurile de jucat in masina pot fi o solutie superamuzanta si totodata un mod prin care sa interactionati, sa va cunoasteti mai bine si sa radeti pana la destinatie. Gasesti mai jos nu mai putin de 8 variante de jocuri de jucat in masina, astfel incat tu si toti membrii familiei tale sa ajungeti la destinatie relaxati, veseli si cu bateriile deja incarcate pentru distractie. 

Daca ti-am facut chef de vacanta, iar tu inca nu ai planuit o plecare, poti arunca o privire la noi pe site, pentru ca vei gasi cele mai bune oferte pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

1.Spune 5 lucruri – un joc in care veti putea afla mai multe unul despre celalalt 

Un joc amuzant in care toti membrii familiei pot fi implicati, chiar si cel care se afla la volan. Cineva pune o intrebare, iar ceilalti trebuie sa ofere 5 raspunsuri. De exemplu: “Care este mancarea ta preferata?”, “Ce iti place cel mai mult sa faci in vacanta?” sau “Ce te enerveaza cel mai tare?”. Este o ocazie potrivita sa aflati multe lucruri noi despre ceilalti dar si sa va amuzati in timp ce drumul pana la destinatie devine din ce in ce mai scurt. 

2. Ce incape intr-o valiza – jocul la care veti rade cu pofta

Cineva spune alfabetul in gand (prima litera o spune cu voce tare), iar urmatorul jucator spune STOP. Cel care a spus alfabetul anunta la ce litera a ajuns. Apoi, fiecare jucator va spune pe rand un obiect cu litera respectiva care ar putea incapea intr-o valiza. De exemplu: Daca s-a ajuns la litera M se pot spune cuvinte precum: “minge”, “masinuta”, “melc”, “mancare”, etc. Jucatorul care nu mai stie niciun cuvant cu litera respectiva, care sa incapa intr-o valiza, iese din joc. Castiga cel care ramane ultimul in joc.

FUN FACT: E un prilej pentru cei mici sa-si puna imaginatia la incercare, insa asteapta-te sa razi copios atunci cand vei auzi unele dintre raspunsurile lor 🙂 

3. Fazan  – unul dintre jocurile clasice de familie, care pune la incercare abilitatea de a-l “inchide” pe celalalt 

Jocul incepe la fel ca in cazul de mai sus, cu rostirea alfabetului in gand si alegerea literei cu care se incepe. Primul jucator va spune un cuvant cu litera respectiva. Următorul jucator va spune un cuvant care incepe cu ultimele doua litere ale cuvantului spus anterior. Al treilea jucător va spune la randul sau un cuvant care incepe cu ultimele doua litere ale cuvantului spus de cel de-al doilea jucător. 

Scopul este sa-l “inchizi” pe urmatorul jucator, formand un cuvant care se termina cu doua consoane cu care nu se mai poate forma un alt cuvant (de exemplu: NT (argint, armament, talent, etc.), ND (rand), RT (sport) etc.). Jucatorul care este inchis are litera F si pe masura ce pierde si alte runde, se adauga literele pana completeaza cuvantul FAZAN. 

Dupa ce un jucator este inchis, jocul se reia cu o alta runda si o alta litera. Regula spune ca nu este permis sa inchizi pe cineva din primul tur.

FACT: cel mai cunoscut cuvant folosit pentru a inchide pe cineva la FAZAN este “restaurant”. 

4. Tomapan (in unele cazuri, cunoscut si sub denumirea de Tomapant)

Este un joc de cultura generala, foarte util si amuzant pentru cei din masina, cu mentiunea ca soferul nu va putea sa participe, pentru ca jocul in varianta clasica presupune sa poti scrie cuvinte pe o foaie. 

Numele jocului este acronimul de la Tari, Orase, Munti, Ape, Nume, Animale, Plante, (Total). 

In forma clasica, daca micutii tai stiu sa scrie, se face un tabel unde la coloane vor fi trecute categoriile de mai sus. Pe randuri vor fi trecute raspunsurile personale. Jocul incepe tot cu spunerea alfabetului si alegerea unei litere. Toti jucatorii trebuie sa completeze fiecare coloana cu un raspuns care incepe cu litera respectiva. Cand un jucător termina de completat spune STOP si toti ceilalti vor fi nevoiti sa se opreasca, chiar daca nu au terminat de completat in dreptul tuturor coloanelor. 

Se calculeaza apoi scorul pentru fiecare runda si, la final, scorul total. Fiecare raspuns corect are 10 puncte, iar daca au dat mai multi jucători acelasi răspuns, vor primi fiecare cate 5 puncte. 

Puteti adapta TOMAPAN si la varianta pentru masina, la care va putea participa si soferul si unde nu va fi nevoie sa scrieti pe foaie: se poate alege o singura categorie, de exemplu animale. Se stabileste litera rundei si fiecare jucător va spune un animal cu litera respectiva. Cine nu stie sa spuna un cuvant iese din joc. Castiga cine ramane ultimul.

5. Borcanul cu intrebari – un joc interesant, pregatit de acasa 

In cazul acestui joc, va trebui sa pregatiti “terenul” inca de acasa. Scrieti pe biletele de hartie diverse intrebari amuzante, apoi impachetati hartiile si puneti-le intr-un borcan. In timpul drumului, extrageti cate un biletel si raspundeti pe rand la intrebarea respectiva. Jocul este amuzant atat in momentul in care va jucati, cat si atunci cand il pregatiti. Rugati-i pe copii sa formuleze intrebarile si aveti toate sansele sa radeti cu lacrimi atunci cand le veti auzi rostite, pentru ca trebuie sa recunoastem, copiii au cea mai bogata imaginatie. 

6. Jocul numelor – jocul prin intermediul caruia veti inventa nume noi

Un alt prilej de distractie si de a va pune imaginatia la incercare. Primul jucator trebuie sa spuna un nume, iar urmatorul, prin rotatie, trebuie sa rosteasca un alt nume, care sa inceapa cu ultimele doua litere ale numelui spus de primul jucator. 

Cu siguranta, jocul va lua o forma amuzanta, pentru ca mai mult ca sigur micutii tai vor inventa nume noi. 

7. Sa imitam animalele – un joc potrivit si deosebit de amuzant pentru copiii mai micuti

In cazul in care copiii tai nu sunt suficient de mari cat sa scrie sau cat sa cunoasca toate literele alfabetului, astfel incat sa compuna cuvinte, un joc mai potrivit poate fi cel cu imitatul animalelor. 

Chiar daca nu implica prea multa stiinta si cultura generala, cu siguranta veti rade copios, iar cei mici se vor bucura sa transforme atmosfera din masina intr-o adevarata gradina zoologica. Fiecare participant trebuie sa imite un animal, iar ceilalti trebuie sa ghiceasca, prin rotatie. Vei vedea ca jocul incepe sa se complice dupa ce treceti de cele mai comune animale 🙂

8. Plec si iau cu mine – un joc care pune la incercare memoria

E foarte posibil ca acest joc sa-l dea de gol pe cel care este mai uituc in familia voastra. Cu cat sunt mai multi participanti, cu atat provocarea este mai mare. 

Stabiliti o categorie de obiecte care sa reprezinte subiectul discutiei: legume, fructe, animale, etc. Daca ati ales spre exemplu animale, primul dintre jucatori va incepe cu propozitia “Plec si iau cu mine un Arici (alege un animal al carui nume sa inceapa cu prima litera din alfabet). Urmatorul jucator trebuie sa completeze propozitia cu un alt animal, al carui nume incepe cu a doua litera din alfabet: spre exemplu, “Babuin”. Astfel, va rosti: “Plec si iau cu mine un arici si un babuin”. Al treilea jucator va adauga propozitiei un animal cu litera C. Jucatorul care uita insiruirea exacta a tuturor cuvintelor rostite pana atunci, pierde. 

Jocul se reia cu o alta categorie de cuvinte.

Concluzionand, drumul spre destinatia de vacanta nu trebuie privit ca un stres in plus, iar plictiseala nu are ce sa caute in atmosfera! Anima-ti timpul petrecut alaturi de micuti cu unul dintre aceste jocuri, iar daca ai nevoie de inspiratie in materie de vacante, gasesti pe travelplanner.ro o multime de oferte tentante pentru destinatii numai bune de explorat cu familia.

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?