Scaunul auto pentru copil si importanta sa in vacantele cu masina. Sfaturi utile pentru o calatorie confortabila

Urmeaza sa pleci in vacanta alaturi de copilul tau, insa mai ai cateva nelamuriri legate de scaunul auto? Fie ca veti calatori cu masina, fie ca veti inchiria una la destinatie, e bine de stiut care sunt criteriile dupa care ar trebui sa te ghidezi atunci cand alegi scaunul auto pentru copil si de ce este atat de important pentru siguranta micutului tau. 

Gasesti mai jos o serie de informatii utile despre scaunele auto pentru copii, iar la noi pe site gasesti si cele mai bune oferte de vacante in destinatii potrivite pentru familiile cu copii: vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

Cum alegi scaunul auto pentru copil atunci cand pleci in vacanta

Pentru ca siguranta copilului tau este mai presus de orice, e bine sa pui accent pe acest factor si atunci cand plecati in vacanta, chiar daca aceasta perioada se raporteaza mai mult la relaxare. 

Nu pleca la drum cu micutul tau fara ca acesta sa fie asezat intr-un scaun de masina potrivit pentru copii si sub nicio forma nu apela la variante de genul: “pe acest drum poti sta la mami in brate”, “mai dam jos centurile din cand in cand daca te enerveaza”, etc. Sansele unui eveniment neprevazut sunt mici, insa ele exista, iar in cazul unui impact, copilul tau trebuie sa fie cat se poate de protejat. 

Daca nu ai achizitionat deja un astfel de accesoriu si il vei folosi pentru prima data atunci cand plecati in vacanta, trebuie sa stii ca scaunele auto pentru copii se aleg in functie de varsta celui mic si sunt de regula impartite pe 3 categorii si omologate fie dupa greutatea copilului (R44.04 sau R44.03), fie dupa inaltimea copilului (R129 sau I-size). Asigura-te ca regasesti aceste elemente inscriptonate pe scaunul pe care urmeaza sa-l cumperi. 

  • scaune auto pentru nou nascuti: numite si scoici, gratie formei lor aparte, se folosesc de la nastere si pana la limita de greutate de 10-13 kg (citeste care este limita maxima pentru scoica de bebelus pe care vrei sa o cumperi, caci acestea pot diferi, de la caz la caz). 

ATENTIE: scoicile pentru bebelusi se monteaza in masina numai cu spatele la directia sensului de mers). Asadar, bebelusul va sta in scoica asezata cu fata catre bancheta din spate si cu spatele catre scaunul din  fata. 

  • scaunul auto pentru copiii cu greutatea intre 9 si 18 kg, de regula cu sistem de prindere in 5 puncte.
  • scaunul auto pentru copii cu greutatea intre 15 si 36 kg. In cazul acestei categorii, este foarte probabil sa gasesti modele distincte pentru 15-25 kg, respectiv 22-36 kg. Copilul se asaza in scaun si se poate fixa cu centura de siguranta a masinii (unele modele inca pastreaza si propriile centuri). 
  • inaltatorul auto pentru copii: recomandat in cazul copiilor cu o greutate de minimum 18 kg (aproximativ 4 ani). Cel mic trebuie sa fie suficient de inalt cat sa fie fixat bine cu centura masinii. 

Vei observa ca exista pe piata din ce in ce mai multe scaune cu sistem Isofix. 

Isofix reprezinta un sistem de siguranta cu puncte fixe de ancorare, iar un scaun dotat cu Isofix este considerat mai sigur. Masina ta trebuie sa fie compatibila Isofix (sa aiba acest sistem de prindere integrat), iar daca nu il are, ii poti instala o baza Isofix. 

Te sfatuim sincer sa nu faci economie atunci cand alegi acest accesoriu pentru masina, sau daca vrei sa-i iei copilului un scaun de calitate, insa preturile din magazine iti par prea mari, te poti orienta catre platformele unde sunt postate anunturi de vanzari. Acolo ai sansa sa gasesti scaune foarte bune, utilizate mai mult sau mai putin de alti copii, care intre timp au crescut. 

Cateva branduri cunoscute care produc scaune auto calitative pentru copii:

  • Maxi Cosi 
  • Stokke
  • Graco
  • Britax Romer
  • Peg Perrego
  • Joie
  • Cybex
  • Nuna

Care este legislatia in ceea ce priveste transportul copiilor cu masina, in diferite tari

Atunci cand pleci in vacanta alaturi de copilul tau si urmeaza sa calatoresti cu masina, e de preferat sa acorzi putina atentie si legislatiei referitoare la transportul copilului cu autoturismul. 

Totodata, nu in toate tarile sunt foarte clare reglementarile in ceea ce-i priveste pe turisti, insa e recomandat sa respecti din start legislatia, pentru siguranta ta si pentru a fi ferit de eventualele amenzi. 

In Romania, legea spune ca minorii cu o inaltime de pana la 135 de cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta numai daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, instalat in masina. Poti citi integral continutul articolului 97 din legislatie aici

Regulile din Romania se aplica in general in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, iar amenzile medii pentru incalcarea acestora sunt cuprinse intre 100-200 de euro, insa pot ajunge si pana la 400 de euro. 

In Turcia, minorii cu varsta sub 12 ani trebuie sa calatoreasca într-un scaun auto pentru copii sau intr-un sistem de inaltare (inaltator), daca au inaltimea potrivita. Copiii de peste 12 ani pot calatori cu masina folosind centura de siguranta. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

In SUA, copiii cu varsta sub 8 ani trebuie sa calatoreasca in scaunul auto corespunzator, iar copiii cu varsta intre 8-18 ani trebuie sa poarte centura de siguranta. 

Indiferent de tara in care alegi sa calatoresti alaturi de copilul tau, iti recomandam sa te interesezi punctual care este legislatia cu privire la transportul micutilor cu autovehiculele. Unele tari pot avea mici particularitati, in timp ce in altele, e posibil ca aceste reguli sa nu fie reglementate prea bine. 

Alte sfaturi de luat in seama pentru confortul copilului tau in scaunul auto 

Nu multi parinti stiu ca exista pe piata scaune auto convertibile, ceea ce inseamna ca pot fi folosite chiar si dupa ce micutul tau depaseste pragul unei grupe de kg. Multe modele au si o serie de functii flexibile, diferite trepte de inclinatie (aspect important daca vrei ca micutul tau sa aiba o pozitie confortabila de somn in masina). 

Nu cumpara scaunul de copil fara sa-l vezi inainte sau fara sa citesti cu atentie specificatiile, pentru ca risti sa iei ceva care sa nu se potriveasca masinii tale sau varstei copilului tau. 

Apeleaza la un specialist in cazul in care nu te descurci sa instalezi scaunul in masina conform instructiunilor.

Scaunele in culori deschise se pot murdari mai usor, insa nu capteaza la fel de multa caldura precum cele in nuante inchise – detaliu destul de important daca veti calatori spre exemplu in mijlocul verii. 

Alege un scaun auto cu huse detasabile, pentru ca inevitabil se va murdari sau intereseaza-te daca exista husa de protectie pentru modelul pe care intentionezi sa-l cumperi. 

In cazul in care planuiesti sa inchiriezi o masina la destinatie si nu vei calatori cu masina personala, comunica din timp firmei de inchirieri faptul ca vei avea nevoie de un scaun auto pentru copil si precizeaza varsta celui mic. Indiferent de legislatia acelei tari, e de preferat ca micutul tau sa calatoreasca in cel mai sigur mod. 

Adapteaza tinuta copilului in functie de temperatura din masina. Daca veti avea de parcurs un drum de cateva ore bune sau chiar mai lung de atat, e important ca micutul tau sa se simta confortabil. E drept, intr-un scaun de masina, acesta s-ar putea incalzi in exces, asadar renunta la un strat de haine daca stii ca veti sta in masina mult timp. Alege haine confortabile, din materiale naturale, pentru un plus de confort al copilului tau. 

Nu scoate copilul din scaunul auto cat masina se afla in mers si evita sa-l hranesti in mers, mai ales daca este micut, caci exista riscul sa se inece. 

In concluzie, scaunul auto pentru copil este extrem de important ca si masura de siguranta pentru micutul tau, atunci cand calatoriti. In definitiv, orice tip de scaun auto destinat copiilor reprezinta un element in plus de siguranta, asadar nu alege sa calatoresti fara acest accesoriu daca te pregatesti sa faci un drum cu masina alaturi de micutul tau.

Iti reamintim ca la noi pe site gasesti oferte de vacante in destinatii apropiate de casa, potrivite pentru familiile cu copii si in care poti ajunge cu masina intr-un interval de timp rezonabil.

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?