Reteta turceasca pentru mancare de naut. Cum poti prepara la tine acasa una dintre cele mai apreciate mancaruri din intreaga Turcie

Mancarea de naut este un preparat deosebit de popular in Turcia, fiind servita in aproape fiecare regiune a acestei tari si indragita de poporul turc, gratie consistentei sale, a proprietatilor nutritive si a gustului foarte bun. 

Vei gasi mancare de naut, denumita local “Zeytinyagli Nohut Yemegi”, in majoritatea restaurantelor, iar turcii obisnuiesc sa o prepare acasa cel putin la fel de des cum prepara romanii iahnia de fasole. Vei observa ca din punct de vedere al modului de pregatire si al majoritatii ingredientelor, cele doua preparate se aseamana destul de mult.

Ce este foarte interesant la modul de servire a mancarii de naut in Turcia este faptul ca localnicii obisnuiesc sa o manance alaturi de pilaf, ceea ce-i aduce un aport caloric si mai mare. Bineinteles, muraturile nu lipsesc din ecuatie. 

Mancarea de naut poate fi preparata si cu diferite soiuri de carne, insa reteta originala este vegetariana, prin urmare poate fi consumata cu incredere si daca tii post. 

Ingrediente pentru mancarea de naut turceasca

  • 2 conserve de naut gata fiert sau 400-500 de grame de naut uscat
  • 1 ceapa alba de dimensiuni mari
  • 1 morcov 
  • 2-3 catei de usturoi 
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 1 ardei gras verde 
  • lingura de pasta de ardei dulce
  • 100 ml de ulei de masline
  • 1 lingura de unt 
  • 1 lingurita de chimion
  • 1 lingurita de boia dulce
  • un varf de lingurita de boia iute, dupa preferinte
  • piper negru
  • sare
Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Mod de preparare mancare de naut turceasca 

Timpul de preparare pentru aceasta mancare si implicit modul in care o vei pregati poate sa difere in functie de varianta de naut pe care alegi sa o folosesti. Poti prepara mancarea de naut si cu naut la conserva, care te va scuti de tot procesul destul de anevoios al fierberii sau o poti pregati in stilul autentic, cu boabe uscate de naut. 

Daca alegi prima si cea mai usoara dintre variante, te sfatuim sa iei un naut de calitate si sa-l clatesti bine inainte sa-l pui la fiert.

Daca optezi pentru a doua varianta, nautul tare se pune la inmuiat cu o seara inaintea prepararii. Se fierbe bine a doua zi (poti sa folosesti o oala cu presiune, pentru a scurta timpul de fierbere) si se curata ulterior de coaja (majoritatea cojilor se vor desprinde de la sine in urma procesului lung de fierbere). 

In cazul in care vei folosi o oala clasica pentru fierberea nautului, acesta ar trebui sa stea pe foc minimum 2 ore, iar spuma adunata deasupra ar trebui colectata cu o lingura/spumiera. Totusi, timpul de fierbere poate sa difere destul de mult in functie de tipul de naut pe care l-ai cumparat (unele soiuri fierb intr-o ora si jumatate, altele au nevoie chiar si de 4 ore pentru a fi bine fierte). 

Se pun la calit in ulei de masline ceapa, usturoiul, morcovul si ardeiul, taiate cubulete. Dupa circa 2-3 minute, se adauga pasta de tomate, amestecandu-se energic. Se toarna nautul fiert peste legumele calite si se amesteca uniform. 

Ulterior, se adauga toate condimentele mai sus mentionate si se toarna apa fierbinte peste, care sa nu depaseasca insa 2-3 degete deasupra nivelului mancarii. 

Oala se acopera cu un capac, iar mancarea se lasa la fiert, la foc mic, in jur de 45 de minute, amestecandu-se din 10 in 10 minute pentru a evita lipirea de oala. La sfarsit, cand te pregatesti sa stingi focul, adauga lingura de unt, pentru un plus de savoare. 

Ti-am facut pofta de mancare de naut? Daca decizi sa testezi reteta, spune-ne cum a iesit, iar daca vrei sa incerci mancarea de naut la ea acasa, gasesti la noi pe site cele mai bune oferte pentru o vacanta in Turcia 🙂

HINT: Daca ai vreun magazin cu produse arabesti in apropierea casei, merita sa cumperi naut uscat de acolo. De regula, boabele sunt mai mari, iar preturile ceva mai bune comparativ cu magazinele de lant sau cele de tip plafar unde mai poti gasi naut. 

SFAT: Daca iti plac mancarurile pe baza de naut, o varianta destul de economica si prin care vei salva mult timp este sa fierbi o cantitate mai mare dintr-o singura tura si sa stochezi la congelator naut fiert. 

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro
Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?