Shakshuka turceasca. Reteta traditionala si principalele diferente de preparare in raport cu alte retete din intreaga lume

Shakshuka sau saksuka, asa cum mai este cunoscuta in Turcia, este un fel de mancare a carui origine starneste debate-uri interminabile in lumea gastronomiei. Modul de preparare al shakshuka este similar cu al altor retete celebre, precum cea de ratatouille din Franta, sau cea de pisto din Spania, insa este considerat un fel de mancare traditional atat in Turcia, cat si in Israel, Tunisia sau Algeria.

Retetele de shakshuka difera de la o tara la alta, caci spre exemplu in Israel si Algeria se folosesc oua pentru a prepara acest fel de mancare, care se consuma in mod special la micul dejun. 

Pe de alta parte, in Turcia, unde este cunoscuta sub denumirea de saksuka, se folosesc vinetele, dovleceii si uneori cartofii. Turcii obisnuiesc sa manance shakshuka atat pe post de aperitiv (meze), in varianta rece, cat si ca fel de mancare principal cald, alaturi de garnitura (uneori langa pilaf). Shakshuka poate fi consumata, la randu-i, pe post de garnitura pentru diverse preparate din carne. 

Ce este de retinut in cazul retetei turcesti este faptul ca ingredientul-vedeta al preparatului este vanata, iar shakshuka turceasca este o mancare vegetariana, spre deosebire de alte retete din intreaga lume, unde sunt adaugate oua sau branza feta. 

Ingrediente shakshuka turceasca pentru 4 portii 

  • 2 vinete mari 
  • 2 rosii mari, bine coapte
  • 1 dovlecel de dimensiuni mari 
  • 1 cartof de dimensiuni medii (optional)
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras verde 
  • 5 catei de usturoi 
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • 1 lingurita de chimion
  • 1 lingurita de fulgi de chilli (optional) 
  • 1 legatura de patrunjel 
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de otet
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare 

Intai de toate, e important de stiut ca si in Turcia, retetele de shakshuka pot sa difere de la o regiune la alta. In general, cartoful nu este atat de des intalnit in reteta turceasca de shakshuka, insa este folosit in unele cazuri pentru a da consistenta preparatului. Ramane la alegerea ta daca vrei sau nu sa-l folosesti. 

Daca alegi sa folosesti si cartof (poti renunta in acest caz la dovlecel), taie-l in cubulete mici si baga-l la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si putin ulei, pentru 20 de minute, pana capata un aspect rumenit. 

Spala, curata si taie toate legumele in cubulete de dimensiuni mici. 

Daca vrei ca vinetele sa capete un gust mai placut (in unele cazuri, pot fi usor amare) le poti pune intr-un bol cu apa si o lingurita de sare, pentru 30 de minute. Scoate-le ulterior pe un servetel de hartie pentru a elimina surplusul de apa. 

Pune doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie adanca (de dimensiuni mari) si caleste vinetele si dovleceii pana capata un aspect usor rumenit (2-3 minute). Scoate-le intr-un bol si adauga cartofii copti (in cazul in care-i folosesti). 

In aceeasi tigaie vei prepara sosul de rosii. Caleste ceapa si ardeiul taiate marunt intr-o lingura de ulei (2-3 minute) si apoi adauga rosiile cubulete si usturoiul feliat. Pune apoi toate condimentele si amesteca bine. 

Atunci cand sosul a scazut, toarna putina apa si adauga zaharul si otetul. Sosul ar trebui sa fiarba la foc mic in jur de 20 de minute, amestecand continuu pentru a evita arderea. Spre final, se adauga in tigaie legumele calite, iar preparatul se mai tine pe foc in jur de 5 minute. 

La final, se presara patrunjel proaspat tocat pe deasupra. Se serveste rece sau calda, dupa preferinte. 

Ti-am facut suficient de multa pofta de shakshuka, incat sa vrei sa o testezi chiar la ea acasa? Gasesti la noi pe site cele mai bune oferte de cazare la hoteluri in zona de coasta a Turciei.

Alte articole care te mai pot interesa

>
Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro