5 deserturi turcesti deosebit de gustoase si mai putin cunoscute. Cum poti sa le prepari acasa

Bucataria turceasca este una dintre cele mai variate si bogate din intreaga lume, iar in ceea ce priveste deserturile acestei gastronomii, retetele au o istorie de sute sau chiar mii de ani.  

Dulciurile si deserturile reprezinta unul dintre elementele distinctive ale bucatariei turcesti, iar printre cele mai populare se numara preparate precum baclavaua, halvaua, rahatul turcesc sau kataiful, insa in acest articol vei regasi cateva idei de deserturi mai putin cunoscute in randul romanilor, dar deosebit de apreciate in Turcia. 

Fiecare desert de mai jos are o istorie aparte, insa si un mod de preparare cel putin interesant, asa ca daca ti-ai planificat o vacanta in Turcia si vrei sa le gusti sau intentionezi sa le pregatesti chiar la tine acasa, ai toate sansele sa fii impresionat!

1.Pismaniye sau prajitura din vata de zahar este unul dintre cele mai vechi deserturi din aceasta tara si totodata unul dintre cele mai interesante ca si forma. Il vei remarca in vitrinele cofetariilor turcesti sau ambalat in cutii pe post de suvenir. Chiar daca este mai putin cunoscut decat rahatul turcesc, felul in care se prepara pismaniye este cel putin surprinzator. 

Primele scrieri despre Pismaniye se inregistreaza in jurul anului 1430, iar cuvantul “pisman” din limba turca inseamna regret. Pismaniye isi are originile in orasul Kandira, din nord-vestul Turciei. 

Tot turcii sunt cei care spun ca daca nu-l vei incerca, vei regreta – asa ca nu uita sa-i acorzi o sansa. 

In mod traditional, el este pregatit de cel putin 3 persoane simultan, care lucreaza pe o masa mare la intinderea pastei de zahar pentru a forma taietei foarte subtiri. Daca vrei sa accepti provocarea, il poti pregati si tu dupa reteta prezentata in video-ul de mai jos, care exemplifica o modalitate mai usoara de a prepara pismaniye acasa. 

Ingrediente: 400 g zahar, 500g faina, 200 ml apa, sucul de la o jumatate de lamaie, o lingura de unt 

2. Tavuk Gogsu este un alt desert inedit din Turcia, care surprinde printr-un ingredient deloc comun unui preparat dulce: pieptul de pui. Cu toate acestea, carnea de pui nu este dominanta ca si gust, asadar nu te grabi sa tragi concluzii pana nu il incerci, pentru ca e foarte probabil sa fii incantat de gustul Tavuk Gogsu. 

Tavuk Gogsu este o budinca de lapte cu piept de pui si isi are originile inca de pe vremea Imperiului Roman, fiind ulterior transmisa mai departe in perioada bizantina si mai apoi catre perioada Imperiului Otoman. 

Ingrediente: o jumatate de piept de pui, 150 grame orez, 60 ml apa, 1 l lapte, 250 g zahar si o jumatate de lingurita de scortisoara. 

Mod de preparare: Orezul se lasa la inmuiat timp de 2 ore, in apa calda. Puiul se fierbe foarte bine pana devine fraged, iar apoi se piseaza cu ajutorul unui maruntitor sau se desface in fibre subtiri si de dimensiuni mici.  

Se scurge apa de la orez, care se va amesteca ulterior cu laptele, cu ajutorul unui blender. Compozitia rezultata se pune la foc mic intre 5-10 minute, amestecand usor. Se adauga mai apoi carnea de pui maruntita si se amesteca pana cand crema devine omogena. La sfarsit se toarna zaharul, care se amesteca bine, pana cand se topeste in totalitate. Se toarna in castroane crema rezultata, cat este calda, si se orneaza cu scortisoara. Se serveste rece.  

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

3. Muhallebi este unul dintre deserturile cunoscute in Turcia, deosebit de apreciat pentru parfumul sau aparte dat de apa de trandafiri din compozitie. Legenda spune ca muhallebi ar fi fost introdus in bucataria araba in perioada secolului al VII-lea, de catre un bucatar persan, care obisnuia sa-i gateasca acest desert unui general arab pe nume Al-Muhallab ibn Abi Sufra. Muhallebi se gasete sub diferite forme si denumiri, in mai multe tari precum Turcia, Irak, Siria sau Liban. 

Ingrediente: 3 cani de lapte, 1/2 cana de faina de orez, 1/2 cana de zahar, un praf de sare, o lingurita de apa de trandafiri, un varf de lingurita de scortisoara, 50g fistic maruntit pentru decor, cateva frunze de menta. 

Mod de preparare: Se incalzeste laptele intr-o oala si inainte sa atinga punctul de fierbere se da focul foarte mic si se adauga in ploaie, amestecand cu un tel, faina de orez, zaharul si sarea. Se amesteca in continuu pe foc intre 5-10 minute, pana cand se leaga compozitia. Se opreste focul si se adauga apa de trandafiri. Se varsa cat este cald in castroane si se orneaza cu scortisoara, fistic si frunze de menta. Se serveste rece. 

4. Asure (sau Budinca lui Noe) se presupune ca ar fi cel mai vechi desert din lume, fiind preparatul pe care Noe l-a facut atunci cand a ajuns pe uscat, din rezervele de alimente pe care le mai avea pe barca. In Turcia, asure se serveste in mod deosebit in prima luna a calendarului islamic (Muharram), cu precadere in a 10-a zi a lunii, denumita si Ashura. Pregatirea traditionala a desertului asure este insotita de rugaciuni pentru sanatate, vindecare si succes, fiind servita in familie, dar impartita si vecinilor sau persoanelor nevoiase. 

Retetele pentru asure pot diferi chiar si de la o familie la alta, insa in general, faimoasa budinca are in compozitie urmatoarele:

Ingrediente: 1 cana de grau, 4 cani de apa, 2 cani de zahar, 1 cana de stafide, 1/2 cana de smochine si caise uscate taiate marunt, 1/2 cana de naut, 1/4 cana de orez, 3 lingurite de samburi de rodie, 3 lingurite de fistic pisat marunt, 1 lingurita de apa de trandafiri, 1 lingurita de coaja rasa de portocala sau lamaie, varf de lingurita de scortisoara. 

Mod de preparare: Graul, nautul si stafidele se lasa la inmuiat peste noapte (aproximativ 8 ore), in boluri separate. 

Graul se scurge, se pune intr-o oala cu apa si se fierbe pentru 10-15 minute la foc intens, apoi inca 30 de minute la foc foarte mic. Nautul se fierbe separat, pana devine moale. 

Orezul se adauga in oala cu grau si se fierbe aproximativ 15 minute la foc mic, amestecand continuu. Acest amestec ar trebui sa capete o consistenta mai groasa, moment in care se adauga nautul si zaharul, amestecandu-se. Se pun mai apoi coaja rasa de lamaie/portocala si apa de trandafiri. La final se adauga stafidele si celelalte ingrediente ramase si se mai lasa la fiert maximum 5 minute. 

Amestecul se toarna in boluri si se lasa la racit. Numai atunci cand este rece, se orneaza cu rodie, fistic si scortisoara. 

5. Katmer este un alt desert delicios din Turcia, originar din orasul Gaziantep, sub forma de foietaj cu caimac si fistic. Localnicii din Gaziantep au obiceiul de a servi acest desert chiar la micul dejun, gratie proprietatilor sale energizante. 

Se remarca unele localuri in acest oras care servesc numai Katmer la micul dejun. 

Katmer se prepara in Turcia de mai bine de 500 de ani si este totodata si obiectul unei traditii de nunta: Tatal mirelui obisnuieste sa trimita acest desert proaspetilor miri, a doua zi dupa petrecerea de nunta, pentru a le ura acestora o casnicie dulce si pentru a-i ajuta sa se energizeze dupa oboseala de la nunta.  

Ingrediente: 4 foi de baclava, o cutie de caimac (le poti gasi la magazinele cu specific turcesc sau poti folosi mascarpone ca si inlocuitor), 100 de grame de fistic nesarat, 2 linguri de zahar, 2 lingurite de unt nesarat topit, optional: miere si fructe proaspete pentru decor. 

Mod de preparare: Se ia o foaie de aluat, se unge cu unt, iar ulterior se aseaza o alta foaie curata peste aceasta. A doua foaie se presara cu o lingura de zahar si fistic macinat, carora li se adauga o lingura de caimac sau mascarpone. Foile se impaturesc sub forma unui plic, astfel incat continutul sa nu se scurga. 

Intr-o tigaie se topeste la foc mic putin unt, iar fiecare bucata de katmer se rumeneste usor pe ambele parti, timp de 1-2 minute. Katmer se poate face din 2, 3 sau chiar mai multe straturi de foi, dupa preferinte. 

Daca ti s-a facut dor de Turcia, gasesti aici cele mai bune oferte pentru un concediu in aceasta tara, cu reduceri si pachete de vacanta pentru toate gusturile.

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro
Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?