Menemen, omleta nelipsita de la micul dejun traditional turcesc. De unde provine, cum se prepara si in ce variante o poti face

Menemen este un preparat traditional turcesc care isi are originile in oraselul cu acelasi nume, localizat in provincia Izmir, la doar cateva zeci de kilometri distanta de orasul Izmir.

Se spune ca aici a fost preparata pentru prima data aceasta omleta, de catre turcii cretani care s-au mutat in Menemen. 

Menemen este servit in Turcia in mod special in cadrul unui mic dejun traditional si este facut in varianta simpla (cu oua si legume), dar intalnit in unele zone ale tarii si in varianta cu carne tocata (kiymali menemen). 

Reteta poate fi adaptata dupa propriile gusturi, caci merge de minune si cu branza feta, alte legume adaugate sau bacon, insa mai jos vei gasi reteta traditionala turceasca de menemen, pe care o poti prepara in numai 15 minute si pe care o poti servi atat pe post de mic dejun, cat si in cadrul celorlalte mese ale zilei, dupa preferinte.

Vrei sa testezi menemen chiar in locurile sale de origine? Ti-am pregatit la noi pe site si unele dintre cele mai bune oferte vacante Turcia, pentru ca experienta ta culinara sa fie completata de cateva zile la malul marii 🙂

Ingrediente menemen turcesc pentru 2 persoane

  • 3-4 oua de gaina
  • 2 rosii de dimensiuni medii, bine coapte
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapa de dimensiuni mici sau medii 
  • 2 lingurite de pasta de tomate
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1/2 lingurita de oregano uscat
  • 1 varf de lingurita de fulgi de chilli (optional)
  • sare
  • piper
  • + 150 g carne tocata de vita sau miel, in cazul in care vrei sa faci kiymali menemen  

Mod de preparare menemen 

Legumele se spala si se taie cubulete mici, iar ceapa si ardeiul verde se pun la calit in uleiul de masline, intr-o tigaie de dimensiuni mai mari si adanca. Se adauga un praf de sare si apoi rosiile tocate marunt, alaturi de cele doua lingurite de pasta de tomate. 

Se asezoneaza din nou cu putina sare, piper, oregano si fulgii de chilli si se lasa la foc mediu timp de circa 7-8 minute, pana cand rosiile par patrunse. 

Se bat ouale pentru omleta, iar in tigaia cu legume se face loc, pe jumatate din spatiu, pentru a turna si acest amestec. Atunci cand omleta incepe sa se lege, cele doua parti se amesteca si se mai lasa pe foc circa 2 minute, amestecand continuu pana capata un aspect uniform. 

Se ia de pe foc si se serveste fierbinte, cu paine prajita. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

HINT: Daca vrei sa prepari menemen in varianta cu carne tocata, e bine de stiut ca primul pas este acela de a cali carnea in ulei de masline, pret de 15-20 min la foc redus si amestecand continuu, urmand ca mai apoi sa te apuci de pasii mai sus mentionati, adaugand treptat legumele si, la final, ouale batute. 

SFAT: Nu gati omleta prea tare, din dorinta de a te asigura ca este “facuta”. Menemen-ul traditional turcesc are o textura fina, usor moale. 

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro
Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?