Scurt ghid al mancarurilor turcesti. Ce preparate sa incerci daca vrei sa ai o experienta culinara desavarsita in vacanta ta din Turcia

Bucataria turceasca este una dintre cele mai complexe si colorate bucatarii din intreaga lume, fiind modelata pe parcursul a secole intregi de istorie culinara. Majoritatea celor care viziteaza Turcia au numai cuvinte de lauda pentru preparatele acestei tari, pentru ca bucataria turceasca are capacitatea de a-i surprinde placut pana si pe cei mai pretentiosi gurmanzi. 

Te numeri printre cei care planuiesc o vacanta in Turcia si vrei sa te informezi din timp care sunt cele mai cunoscute si pline de arome mancaruri pe care ai putea sa le incerci? Gasesti mai jos un scurt ghid al mancarurilor turcesti, astfel incat odata ajuns acolo, sa nu ratezi ce este mai bun din fiecare.

Daca esti interesat si de obiceiurile turcilor la masa sau vrei sa afli mai multe despre influentele fiecarei regiuni a Turciei in bucataria acestei tari, poti citi si articolul: Gastronomia turceasca si obiceiuri culinare. Aproape totul despre caracteristicile bucatariei din Turcia

Aperitivele turcesti si salatele, deliciile fresh care preceda felurile principale 

Denumite si “meze”, aperitivele turcesti reprezinta o parte esentiala a bucatariei turcesti si sunt alcatuite in principal dintr-o varietate de preparate din legume, branzeturi, iaurturi si paste tartinabile care-ti vor activa papilele gustative la superlativ. 

Salatele turcesti intra la aceasta categorie, pentru ca sunt servite in general ca aperitive, mai rar ca si fel principal. 

Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute aperitive si salate turcesti, alaturi de compozitia fiecarui preparat in parte:

  • Acili ezme – un sos-pasta asemanator sosului salsa, preparat din rosii, ardei grasi, ceapa, usturoi, suc de lamaie, ulei de masline si cateodata menta sau seminte de rodie 
  • Haydari – iaurt, usturoi si diverse verdeturi, in mod special menta si marar
  • Saksuka – vinete coapte cu ardei, usturoi, rosii, sos de rosii, ulei de masline si patrunjel
  • Hummus – clasicul preparat cu naut macinat, tahini, usturoi, lamaie si ulei de masline
  • Muhammara – o pasta consistenta pregatita din ardei rosii, bulion, pesmet, nuci zdrobite, chimen, boia, usturoi si ulei de masline
  • Zeytin salatasi – masline verzi, rosii, patrunjel, ulei de masline, sirop de rodie
  • Piyaz – fasole boabe, patrunjel, tahini, suc de lamaie, otet, ceapa si sumac 
  • Cig kofte – varianta turceasca a biftec-ului tartar, asadar, daca-l vei remarca in meniu, e bine de stiut ca vei servi carne tocata cruda de vita sau miel, amestecata cu bulgur, pasta de tomate, ceapa, usturoi, piper si alte condimente
  • Barbunya pilaki – ingredientul de baza este fasolea, care este fiarta alaturi de ceapa, usturoi, rosii, morcovi, patrunjel si ulei de masline, fiind servita rece
  • Kopoglu – legume coapte (vinete, ardei, rosii) amestecate cu un sos de iaurt cu usturoi
  • Deniz borulcesi – cunoscuta in Romania sub denumirea de iarba sarata sau samphire, preparata alaturi de ulei de masline, usturoi si suc de lamaie
  • Patlican salatasi – fasii de vinete coapte, ardei copti, toate amestecate cu ulei de masline si suc de lamaie

Supele turcesti, denumite in majoritate dupa ingredientul principal pe care-l contin

Desi nu sunt la fel de faimoase si respectiv consumate precum aperitivele si felurile de mancare principale, supele turcesti sunt deosebit de aromate si variate. Majoritatea supelor poarta numele ingredientului de baza din care sunt facute. 

Cateva exemple dintre cele mai cunoscute si savuroase supe/ciorbe turcesti:

  • Mercimek corbasi – supa de linte clasica, preparata cu linte rosie, supa de pui concentrata, ceapa, morcovi, boia si chimen
  • Tutmac corbasi – linte, ceapa, usturoi, taietei de casa, faina, ou, iaurt, ulei de masline, adeseori preparata si cu carne de miel/carne de vita in compozitie
  • Iskembe corbasi – ciorba de burta turceasca, recomandata mai ales pentru mahmureala si preparata intr-un stil destul de apropiat de cea romaneasca
  • Tarhana corbasi – pe baza amestecului traditional de cereale si iaurt sau lapte fermentat (tarhana), alaturi de supa concentrata de pui, unt, pulpa de rosii, fulgi de ardei iute. Supa are o consistenta cremoasa si se serveste fierbinte. 
  • Ezogelin corbasi – o supa preparata cu linte rosie, bulgur, pasta de ardei, menta si alte condimente turcesti. 
  • Yayla corbasi – una dintre cele mai cunoscute supe turcesti, cu orez alb, galbenusuri, unt, iaurt, menta si fulgi de ardei iute – se serveste in mod special atunci cand esti racit
  • Domates corbasi – supa de rosii turceasca, facuta cu rosii coapte, usturoi, ceapa, ulei de masline si ingrosata cu faina. 
Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Feluri principale de mancare in Turcia: preparate cu carne, peste si legume

Felurile principale turcesti sunt atat de variate si totodata potrivite fiecarui tip de alimentatie in parte, incat putem spune ca nu ti-ar ajunge nici cea mai lunga vacanta din lume ca sa le poti incerca pe toate. Iti putem selecta insa o parte dintre cele mai cunoscute astfel de preparate.

Mancarurile turcesti cu legume, orez si naut  – explozie de culoare si arome

Daca esti vegetarian sau pur si simplu vrei sa alegi un preparat pe baza de legume sau orez pentru ca arata mult prea bine ca sa-i poti rezista, poti incerca unul dintre urmatoarele feluri:

  • Pilav – pilaful turcesc, care poate include vinete, ciuperci, fasole, mazare, naut, morcovi si chiar rosii. In unele regiuni, se serveste cu iaurt alaturi. Retetele de pilaf din Turcia difera foarte mult de la o zona la alta. 
  • Kuru Fasulye – mancare de fasole boabe, preparata cu rosii, ceapa si ulei de masline.
  • Imam Bayildi – vinete umplute cu legume, la cuptor. Preparatul contine de regula pulpa de vinete, ceapa, ardei gras, rosii, usturoi, patrunjel, zeama de lamaie si ulei de masline. 
  • Zeytinyagli Nohut Yemegi – mancare de naut, cu o reteta de preparare asemanatoare cu iahnia de fasole. Un ingredient care-i da totusi un plus de savoare este chimionul.

Preparate turcesti cu carne de miel, vita sau pui 

Exceptand carnea de porc, pe care nu o vei gasi in Turcia, caci vorbim de o tara cu un procent de 94% populatie musulmana, vei gasi o varietate de preparate potrivite pentru cei care consuma carne.

  • Doner Kebab – un clasic al preparatelor din carne, gatit pe frigaruie verticala, de regula dintr-un amestec de carne marinata de miel si vita, insa in unele cazuri poate fi si de pui. 
  • Karniyarik – vinete umplute cu carne, la cuptor. Se serveste cu sos de rosii alaturi. 
  • Iskender kebab – originar din orasul Bursa, este preparat de regula din carne de miel, asezonata cu sos de rosii condimentat, pita si servit alaturi de iaurt. 
  • Cop sis – un sortiment de kebab, facut din resturi de miel prajit, grasime si alte resturi provenite de la taierea carnii pentru shish kebab. Este aromat cu usturoi si rosii si amestecat cu o marinada de ulei de masline, oregano si piper. 
  • Inegol kofte – preparate din carne tocata de vita sau miel, sub forma unor mititei, amestecate cu pesmet si ceapa. 
  • Hunkar begendi – mancare de vinete zdrobite si batute cu unt topit, faina si lapte, servite cu cubulete de carne de miel in sos de rosii. 
  • Lahmacun – sau pizza turceasca, crocanta, cu carne tocata condimentata pe deasupra, des intalnita la tarabele de street food.  

Pestele si fructele de mare, nelipsite din bucataria turceasca

Mai ales in zonele de coasta, preparatele din peste si fructe de mare au locul lor de cinste in meniurile restaurantelor turcesti. Vei gasi o varietate de sortimente de peste preparat la gratar, printre cele mai comune numarandu-se hamsiile, sardinele, dorada, bibanul, pestele spada sau calcanul. Poti incerca si unul dintre urmatoarele preparate:

  • Midye dolma – Midii umplut cu orez, asezonate cu ierburi, stafide, sofran sau patrunjel si zeama de lamaie
  • Midye Tava – midii prajite, pe frigaruie 
  • Kalamar tava – inele de calamar prajite, servite cu sos de iaurt

Dulciurile turcesti si produsele de panificatie 

La capitolul dulciuri, este limpede ca turcii stau atat de bine incat nu ai niciun motiv sa crezi ca nu vei gasi ceva pe gustul tau. Daca vrei sa te rasfeti cu ceva dulce, poti incerca unul sau, de ce nu, mai multe dintre preparatele de mai jos:

  • Rahat turcesc – clasicul rasfat dulce turcesc, pe care-l vei gasi si gata ambalat in cutii pe post de suvenir, in diferite culori si cu diferite arome.
  • Baklava – inconfundabilul desert turcesc facut din foi fine de placinta, nuca macinata si fistic, insiropat la final. 
  • Kazandibi – un fel de budinca de lapte caramelizata, chiar arsa pe o parte conform retetei originale, preparata din lapte, amidon, zahar, unt si esenta de vanilie. 
  • Ekmek kadayifi – un mix intre baklava si budinca de paine, servita cu caimac. 
  • Lokma – gogosi in miniatura, servite intr-o baie de sirop sau miere.
  • Tulumba – desert pregatit dintr-un aluat preparat cu apa fierbinte si modelat cu o duza speciala in forma de stea.  
  • Tavuk gogsu – faimosul desert turcesc care are in compozitie piept de pui maruntit, cu o textura cremoasa. Este preparat cu lapte si aromat cu vanilie si scortisoara. 
  • Asure – sau budinca lui Noe, fiind cunoscut si drept cel mai vechi desert din lume. Contine fructe uscate (caise, stafide), nuci, naut, grau, coaja de lamaie/portocala rasa, seminte de rodie. 

Turcii sunt de laudat si la capitolul produse de panificatie, pe care le vei gasi in orasele si statiunile mari, la fiecare colt de strada.

  • Simit – covrig clasic cu susan, servit adeseori cu ceai turcesc sau ayran. 
  • Bazlama – clasica lipie preparata din faina, drojdie, apa, sare si zahar, de regula coapta intr-un cuptor de exterior si servita calda. 
  • Sigara boregi – rulouri din foietaj prajite, care contin o crema de branza cu verdeturi. Se servesc in general ca si aperitive.
  • Acma – un alt produs de panificatie turcesc, realizat de obicei intr-o forma rotunda si cu o textura de croissant. 
  • Borek – placinta traditionala cu umplutura dulce sau sarata, servita la aperitive sau ca si gustare pe timp de seara. 

In concluzie, mancarurile turcesti sunt atat de diverse si atat de bogate in arome si culori, incat iti va fi greu sa testezi tot ce ti-ai propus si totodata destul de dificil sa le poti atribui o trasatura dominanta. Incepand cu aperitivele si terminand cu deserturile, bucataria turceasca te asteapta sa o explorezi in toata complexitatea sa, cu prima ocazie a unei calatorii aici. 

Iar daca ti-am facut pofta de mancarea turceasca si implicit de o vacanta in aceasta tara, la noi pe site gasesti si cele mai bune oferte de vacanta in cele mai frumoase statiuni si orase de coasta din Turcia.

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?