Sharm El Luli, una dintre cele mai incantatoare plaje salbatice din Egipt

O plaja care face obiectul unor excursii de o zi deosebit de apreciate si care a fost evaluata, nu de putine ori, ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje din Egipt, este Sharm El Luli, care apartine de Parcul National Wadi el Gemal, localizat la sud de Marsa Alam

Sharm El Luli mai este cunoscuta si sub denumirile de Paradise sau Ras Hankorab si este caracterizata de prezenta unui nisip de culoare foarte deschisa si de peisaje descrise ca fiind spectaculoase, totul intr-o atmosfera salbatica, lipsita de organizare. 

Daca ai in plan sa-ti faci o vacanta in aceasta parte a Egiptului si in mod special in statiunea Marsa Alam, s-ar putea sa fii interesat si de tot ce presupune o excursie pana in zona de coasta a Parcului National Wadi el Gemal si implicit o oprire la Sharm El Luli.

Localizare Sharm El Luli si cum poti ajunge usor aici 

Plaja Sharm El Luli se afla la o distanta de aproximativ 60 de kilometri de centrul statiunii Marsa Alam, in partea de nord a coastei Parcului National Wadi el Gemal,  coasta care masoara o lungime totala de circa 120 kilometri. 

Cea mai buna si totodata safe metoda de a ajunge aici este prin intermediul tururilor organizate, pe care le vei gasi in oferta operatorilor locali din Marsa Alam si din alte statiuni invecinate. 

Exista tururi de o zi, care implica opriri la mai multe atractii din Wadi el Gemal si masa de pranz inclusa, dar si variante de tururi pentru jumatate de zi, cu opriri pentru snorkeling in zona Sharm El Luli. 

Toate aceste excursii includ preluarea de la hotel, transportul cu un vehicul dotat cu aer conditionat, un ghid vorbitor de limba engleza si alte taxe, iar in unele cazuri vei avea inclus si echipamentul de snorkeling, bauturi, etc. 

Nu uita sa intrebi operatorul local de la care urmeaza sa achizitionezi experienta care sunt toate serviciile incluse in pachet, dar si care este timpul pe care-l vei avea la dispozitie de petrecut la Sharm El Luli. 

Preturile pentru o excursie de-o jumatate de zi in aceasta zona pornesc de la 30-35 euro/persoana, iar pentru o excursie de tip full day, pornesc de la 65-70 euro/persoana. 

Cum arata Sharm El Luli 

Vei gasi aici o portiune de plaja lunga, de nisip deschis la culoare, cu zone de plaja care au intrare lina in apa, dar si cateva segmente stancoase.  

Apa din zona plajei Sharm El Luli este descrisa ca fiind, de cele mai multe ori, limpede precum cristalul, insa nu intotdeauna si cel putin nu aproape de mal, vei avea si conditii excelente de vizibilitate sub apa. Daca sunt valuri sau daca in zona de mal sunt mai multe persoane in apa, din cauza nisipului fin deschis la culoare, vizibilitatea s-ar putea sa se reduca. 

Asadar, cei mai multi dintre turistii care vin aici vor sa faca si snorkeling, pentru ca viata marina din aceasta zona se bucura de o diversitate impresionanta. Aici ai sanse sa vezi peste-fluture, peste-clovn (Nemo), corali cu nuanțe spectaculoase, testoase de mare. 

Totusi, nu te entuziasma pana la cer daca operatorii iti promit ca vei vedea testoase (inclusiv cele de tip hawksbill – testoasa cu cioc) in timpul experientei tale la Sharm El Luli, pentru ca vorbim  de o chestiune de noroc, ci nu de șanse extrem de mari sa le poți observa inca de la prima intrare in apa. 

Gratie regulilor menite sa protejeze mediul inconjurator din aceasta zona, in apele Parcului National Wadi el Gemal, sansele sa vezi astfel de creaturi pe cale de disparitie sunt mai mari comparativ cu sansele pe care le-ai avea, spre exemplu, in imprejurimile statiunilor. 

Te-ar putea interesa si: 10 cele mai frumoase plaje din Egipt, la malul Marii Rosii

Zona de plaja de aici este complet nedezvoltata, ceea ce o face sa fie si atat de apreciata si totodata gazda a vietii marine bogate si a ecosistemului fascinant. Nu exista hoteluri, magazine, baruri pe plaja, toalete, tocmai pentru ca reglementarile privind constructiile aici sunt destul de stricte. 

In linii generale, vei gasi plaja de aici mult mai libera decat o plaja din statiunea Marsa Alam, insa depinde de perioada, dar si de noroc, daca vei avea sau nu ocazia sa te plimbi intr-o relativa singuratate prin aceasta zona. Este recomandat ca odata ajuns aici, sa nu te opresti strict pe portiunea de inceput, ci sa inaintezi putin catre extremitati, pentru ca vei gasi o atmosfera mai degajata. 

Ce trebuie sa ai in vedere daca te pregatesti pentru o vizita la Sharm El Luli 

Pentru ca vorbim despre o excursie intr-un loc cu aspect salbatic, e bine sa iei cu tine o serie de lucruri la care nu vei avea acces acolo. 

In primul rand, intereseaza-te daca echipamentul de snorkeling este inclus in pretul excursiei si, in caz contrar, asigura-te ca-l iei cu tine (oricum, ar fi de preferat ca, din motive de igiena, sa ai proprii ochelari + teava pentru snorkeling). 

O parte dintre cei care au vizitat locul spun ca ai avea nevoie de circa 3 ore la dispozitie pentru a te bucura din plin de o experienta aici, asadar nu uita sa intrebi operatorul si detalii despre acest aspect. 

Ia cu tine costumul de baie, crema cu factor de protectie ridicat (tine cont ca nu exista foarte multe locuri umbrite si nici amenajare pe plaja), o palarie/sapca, ochelari de soare, eventual un tricou alb pentru a te proteja suplimentar de soare cat timp stai la plaja sau la snorkeling, un prosop pentru plaja, dar si apa/bauturi racoritoare suficiente. 

Nu sunt magazine in zona, insa e posibil sa dai peste beduini care vand mici accesorii handmade (bijuterii, etc), asadar ia cu tine si niste bani cash marunti. 

Nu exista serviciu de salvamari, asadar daca vrei sa faci snorkeling si sa te indepartezi de mal, insa nu stii sa inoti foarte bine, ia cu tine si o vesta care sa te ajute sa plutesti. 

Nu atinge vietuitoarele marine (in mod special testoasele, coralii, dar si diferite specii de pesti pe care nu le cunosti). Iti pui in pericol propria siguranta si in acelasi timp poti afecta mediul acvatic atat de apreciat de aici. 

Pescuitul este ilegal in aceasta zona protejata, la fel cum este si sa lasi gunoaie in urma ta sau sa iei cu tine corali si alte amintiri din natura. 

In loc de concluzie

Toata zona de coasta care apartine de Parcul National Wadi el Gemal gazduieste peisaje foarte frumoase si un ecosistem aparte, de care trebuie sa te bucuri respectand tot mediul inconjurator. Nu uita sa iei cu tine aparatul foto sau un telefon cu bateria incarcata, pentru ca te poti intoarce cu poze minunate, iar daca se intampla sa ajungi pe aici sau sa ai si alte recomandari legate de vizita in acest loc, asteptam cu mult interes feedback-ul tau!  

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?