Marsa Alam, locul din Egipt in care poti inota cu testoasele uriase, delfinii si dugongii

O statiune egipteana de la Marea Rosie care se face deosebit de remarcata in aceasta perioada este Marsa Alam, o destinatie nu atat de celebra precum Sharm el Sheikh sau Hurghada, insa cu foarte multe de oferit din punct de vedere al atractiilor turistice, mai ales daca te numeri printre cei pasionati de snorkeling sau de scuba diving. 

Localizata la mai putin de 300 kilometri distanta de Hurghada, Marsa Alam are propriul aeroport si este potrivita celor care cauta un loc mai putin animat, insa cu un potential turistic fantastic: unele plaje izolate care rivalizeaza cu Maldive, recife de corali care gazduiesc vietuitoare uimitoare, o multime de alte atractii care asteapta sa fie explorate in imprejurimi, totul intr-un cadru aflat in plina dezvoltare turistica: hoteluri si resorturi bine cotate, cu servicii bune si foarte bune. 

Gasesti in cele ce urmeaza mai multe detalii despre Marsa Alam si despre ce presupune o vacanta aici, alaturi de valori medii ale temperaturilor anuale, propuneri de plaje frumoase, dar si variante de excursii optionale in zona.

Unde este Marsa Alam si cum se ajunge aici

Localizata in sud-estul Egiptului, pe coasta de vest a Marii Rosii, Marsa Alam se afla la o distanta de 287 kilometri de mult mai cunoscuta Hurghada. Un drum cu masina intre cele doua destinatii dureaza in jur de 4 ore. 

Distanta intre Marsa Alam si Cairo, capitala Egiptului, este de 741 kilometri, in timp ce pana la al doilea oras ca marime al tarii, Alexandria, ai de parcurs ceva mai mult de atat, respectiv 958 kilometri. 

Daca Piramidele din Giza sunt localizate la peste 750 kilometri de Marsa Alam, orasul Luxor si ale sale atractii fascinante sunt ceva mai aproape, la circa 360 kilometri distanta. 

Aeroportul International Marsa Alam, deschis din octombrie 2003, se afla la 69 kilometri distanta de centrul orasului, ceea ce inseama ca iti va lua in jur de o ora (cu taxi), o ora si jumatate (cu autocarul) sa ajungi dintr-o parte in alta. 

Multe dintre zborurile sezoniere catre Marsa Alam sunt din tari europene precum Germania, Italia, Olanda, Belgia, Slovacia, Repubica Ceha, dar si din Romania (zbor charter). 

Spre exemplu, numai in decursul a unei saptamani din luna mai 2022, pe aeroportul din Marsa Alam au aterizat aproximativ 15000 de turisti europeni.

Ce sa stii despre Marsa Alam Egipt

Ca si in cazul altor locuri populare de pe coasta egipteana a Marii Rosii, si Marsa Alam este la origini un sat pescaresc, dezvoltat in plan turistic abia in ultimele decenii. Pe masura ce Sharm el Sheikh si Hurghada au devenit infloritoare, investitorii au realizat ca si Marsa Alam cu ale sale recife de corali si plaje virgine au un potential turistic fantastic. 

Locul are si o puternica incarcatura istorica, mai ales ca in zona au fost descoperite inscriptii care dateaza din anii 4000 î.Hr. (in zona Wadi Hammamat), fapt ce sugereaza ca aici ar fi existat in acele vremuri principala ruta comerciala intre Luxor (vechea Teba) si Marea Rosie. Totodata, zona de coasta din jurul a ceea ce este acum Marsa Alam ar fi fost foarte bogata in zacamant de aur, cupru, plumb, dar si smaralde si alte pietre pretioase, crezandu-se ca in aceasta regiune s-ar fi descoperit si primele mine de smarald din lume, de altfel singura sursa de smaralde din vremea Imperiului Roman. 

La sud de Marsa Alam inca pot fi vizitate minele de smarald ale Cleopatrei, din Parcul National Wadi El Gemal. 

Orasul-statiune Marsa Alam este faimos si pentru plajele cu nisip alb si ape cristaline care-l inconjoara, in special plaja Abu Dabab, dar si pentru zonele cu recife de corali, vizitate adesea de catre iubitorii de snorkeling si de scufundari. 

Pana acum aproximativ 15 ani, turistii din Marsa Alam aveau de parcurs un drum destul de dificil pentru a ajunge la Luxor, insa incepand cu 2007 a fost finalizat un nou drum (cu o lungime de 220 kilometri) intre Marsa Alam si Edfu.  

Marsa Alam este cel mai sudic oras-statiune de pe coasta Marii Rosii a Egiptului, motiv pentru care isi bucura turistii si cu temperaturi bune pe intreg parcursul anului.  

Temperaturi in Marsa Alam si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Zona orasului Marsa Alam este caracterizata de un climat subtropical de desert, cu soare pe tot parcursul anului, veri uscate si ierni calde. 

Cele mai ridicate temperaturi in Marsa Alam se inregistreaza pe timp de vara, cand pentru lunile iunie, iulie si august, media maximelor se situeaza la 35 grade celsius. Fiind vorba de temperaturi masurate la umbra, e bine de luat in considerare ca in bataia soarelui, caldura va fi resimtita la o intensitate mai ridicata. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Marsa Alam poate fi pe timp de primavara sau de toamna, insa statiunea primeste turisti si pe timp de iarna, caci temperaturile se pastreaza placute si in acest interval. 

Asa arata media maximelor si media minimelor pentru fiecare luna in Marsa Alam: 

  • temperaturi Marsa Alam ianuarie 13-23 grade
  • temperaturi Marsa Alam februarie 14-24 grade
  • temperaturi Marsa Alam martie 16-27 grade
  • temperaturi Marsa Alam aprilie 20-30 grade
  • temperaturi Marsa Alam mai 23-32 grade
  • temperaturi Marsa Alam iunie 25-35 grade
  • temperaturi Marsa Alam iulie 26-35 grade
  • temperaturi Marsa Alam august 26-35 grade 
  • temperaturi Marsa Alam septembrie 25-34 grade 
  • temperaturi Marsa Alam octombrie 22-32 grade 
  • temperaturi Marsa Alam noiembrie 18-27 grade 
  • temperaturi Marsa Alam decembrie 15-25 grade 

Apa marii in Marsa Alam inregistreaza, de asemenea, valori ridicate pe tot parcursul anului, astfel ca se poate intampla ca si in mijlocul iernii sa prinzi aici apa numai buna pentru baie. 

Cea mai calda apa a marii o vei intalni in luna august, cu valori medii de 30 de grade (ceea ce inseamna ca este foarte calda), urmata de lunile iulie si septembrie, cu valori apropiate de 29 de grade celsius. 

In lunile octombrie si noiembrie, apa marii in Marsa Alam are valori de aproximativ 27 grade, iar in lunile de iarna, media se pastreaza undeva intre 23-25 grade. 

Despre plajele din Marsa Alam 

Una dintre cele mai bune plaje din intreaga regiune o vei gasi in golful Abu Dabbab, acesta fiind si locul in care ai sanse destul de mari sa vezi testoase de mare uriase, alaturi de care poti face scufundari, insa si printre putinele locuri din lume in care poti observa dugongi (sau “vaci de mare” – specie pe cale de disparitie). 

Exista centre speciale pe plaja, unde te poti inscrie la o astfel de experienta organizata. Este indicat sa respecti indicatiile personalului care te va insoti in apa in ceea ce priveste distantele pe care trebuie sa le pastrezi cand observi broastele testoase si dugongii, atat pentru siguranta ta, cat si pentru cea a indragitelor vietuitoare. 

Plaja Abu Dabbab este o plaja generoasa, formata din nisip deschis la culoare, potrivita atat celor care vor sa se relaxeze pe nisip la umbra, cat si celor care intentioneaza sa faca snorkeling, scufundari, alte sporturi acvatice sau chiar si activitati precum plimbatul pe camila. Abu Dabbab are mai multe segmente amenajate cu sezlonguri si umbrele, dar si baruri si terase pe portiunea din spatele plajei. 

Este o plaja potrivita pentru familiile cu copii, insa si pentru iubitorii de snorkeling/scufundari, caci exista recife in imediata apropiere, iar diversitatea vietii marine care poate fi admirata aici e fabuloasa. O vei gasi la aproximativ 34 de kilometri nord de orasul Marsa Alam si la circa 35 de kilometri sud de aeroport. Unii dintre cei care au vizitat aceasta plaja in ultima perioada spun ca au platit bilet de acces. 

Marsa Mubarak este un alt loc de la malul marii frecventat in mod special de catre turistii inscrisi la experiente tip daily boat trips. Se afla la circa 22 kilometri distanta de Abu Dabbab, iar aici poti observa de asemenea o multime de testoase de mare. Nu vei gasi organizarea de la Abu Dabbab (nu sunt terase, baruri, insa nici taxa de intrare), si in general vei ajunge aici prin intermediul unei astfel de excursii. 

Daca vrei sa vii la Marsa Mubarak pe cont propriu, vei observa lipsa indicatoarelor. Si in acest caz vorbim despre o plaja lunga, de nisip, insa localizata intr-un peisaj cu mult mai pustiu comparativ cu Abu Dabbab. 

Qulaan Mangrove Beach, o plaja rupta parca din alte taramuri, face parte din Rezervatia Parcului National Wadi El Gemal si poate fi vazuta la o distanta de circa 100 kilometri de Marsa Alam. Aici se afla o plaja cu un nisip alb, apa de un turcoaz ravasitor, mangrove, diferite specii de pasari, practic, un intreg ecosistem impresionant, specific unui mic paradis. Din aceeasi rezervatie face parte si celebra Sharm el Luli, o alta plaja care merita bifata in aceasta zona.

Si aici poti ajunge prin intermediul excursiilor organizate, insa pentru a proteja mediul inconjurator atat de frumos, e recomandat sa nu deranjezi fauna salbatica, sa nu iei acasa amintiri de genul bucati de corali, etc. 

Hankorab Beach, localizata la 70 kilometri de centrul orasului-statiune Marsa Alam, este considerata a fi una dintre nestematele ascunse de la Marea Rosie. Un peisaj cat se poate de natural, cu o plaja de nisip deschis la culoare si o apa turcoaz asemanatoare cu cea din Maldive, alaturi de o intreaga lume subacvatica atat de interesanta.  

Ce poti face in Marsa Alam. Locuri, activitati si excursii optionale

Zona Marsa Alam este foarte ofertanta din punct de vedere al experientelor turistice, asadar, atata vreme cat nu ti-ai propus sa te limitezi doar la activitatile relaxante din resort si vrei sa explorezi cat mai multe dintre locurile frumoase de aici, te-ar putea interesa urmatoarele:

Plimbare la ceas de seara in Portul Ghalib, unde te poti opri la unul dintre restaurante/barurile de aici si unde poti face shopping pentru suveniruri si alte amintiri. Portul Ghalib se afla la 8,5 kilometri distanta de Aeroportul International Marsa Alam, iar de aici poti pleca, printre altele, cu articole din bumbac egiptean, mici statuete, bijuterii, etc. Nu uita ca poti lua oricand o pauza la o cafea sau la o shisha. 

Safari in desert, o experienta nelipsita din statiunile egiptene de la Marea Rosie, potrivita celor care iubesc distractia si adrenalina. Oferta operatorilor locali este una variata si experientele pot fi diferite, de la caz la caz. Poti combina o iesire la safari cu o plimbare pe camila, o cina sub cerul instelat sau un simplu ceai traditional savurat in tihna.

Tur cu barca la Sataya Dolphin Reef, o arie protejata unde poti sa faci snorkeling si scufundari alaturi de indragitele mamifere. Vei fi luat in cursul diminetii de la hotel sau din locul stabilit cu operatorul, urmand ca dupa un drum de circa doua ore de mers cu masina/autocarul sa te urci pe barca pentru a porni intr-o experienta de neuitat. 

La bord ti se va face instructajul in ceea ce priveste desfasurarea experientei tale alaturi de delfini, in mediul lor natural. Acest gen de excursie include, de regula, si masa de pranz pe care o vei lua pe barca, dar si timp pentru snorkeling. 

Experienta la kitesurfing, pentru cei care vor sa se initieze in tainele acestui sport acvativ sau pentru cei care obisnuiesc sa-l practice frecvent. Plajele linistite din imprejurimile orasului-statiune Marsa Alam iti vor permite si astfel de experiente, recomandate in general in locuri mai putin impanzite de turisti (Hamata Kite Village, Blue Lagoon, El Naaba Lagoon, etc).

Excursie de o zi in El Quseir, oras cu o multime de atractii si obiective turistice precum Moscheea Shaykh Al-Farran, Castelul Otoman, situl El Qadima, si bazarurile traditionale de unde poti cumpara o sumedenie de condimente, papirus, statuete din alabastru, articole din piele, bijuterii, totul intr-o atmosfera atat de colorata. 

Excursie de o zi la Shalateen, cel mai sudic punct de pe coasta Marii Rosii a Egiptului accesibil turistilor, experienta in cadrul careia vei putea observa cum decurge o zi in marele targ de camile de aici, organizat in aer liber.

Din Marsa Alam si pana la Shalateen sunt in jur de 250 kilometri, asadar pregateste-te pentru un drum destul de lung. 

Excursie de o zi la Luxor (exista si varianta unui tur organizat de doua zile, pentru a bifa mai multe dintre obiectivele de aici) unde poti vizita celebra Vale a Regilor, Complexul de temple Karnak si unde poti face chiar si o scurta plimbare pe Nil. 

In loc de concluzie

Marsa Alam este, in momentul de fata, o varianta mai putin populara de destinatie la malul Marii Rosii in Egipt, in comparatie cu Sharm el Sheikh sau Hurghada, insa cel putin la fel de ofertanta la capitolul activitati turistice. 

Daca te numeri printre cei pasionati de viata acvatica, de tot ce tine de sporturi acvatice si de explorarea acestei lumi atat de colorate, totul intr-un climat cald pe intreg parcursul anului si in imprejurimi incarcate cu istorie de mii de ani, Marsa Alam s-ar putea sa fie alegerea potrivita pentru un concediu memorabil!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?