Conditii de calatorie Egipt si sfaturi practice pentru o vacanta in aceasta tara

Daca faci planuri pentru o vacanta in Egipt, unul dintre primii pasi pe care-i poti face este sa te interesezi asupra conditiilor de calatorie din aceasta tara, tocmai pentru a cunoaste din start care sunt regulile de intrare pe acest teritoriu, actele de care ai nevoie si bineinteles, recomandarile autoritatilor. 

Desigur, acestor informatii esentiale li se adauga si altele, precum cele despre sistemul medical, transport, siguranta, limba si obiceiuri, dar si cele despre bani in Egipt, lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a te asigura ca experienta ta va decurge asa cum ai visat. 

Documente calatorie Egipt 

Pentru a vizita Egiptul, cetatenii romani au nevoie de pasaport cu o valabilitate de minimum 6 luni incepand cu data de intrare pe teritoriul acestei tari. Asadar, inainte sa achizitionezi un pachet de vacanta in Egipt, asigura-te ca ai pasaport si ca documentul de calatorie este valabil conform cerintelor de mai sus. 

Totodata, pentru a intra pe teritoriul acestei tari ai nevoie si de viza, care se poate obtine la aeroport, achitand 25 USD pe loc.  Pentru statiunile Sharm el Sheikh, Dahab, Nuweiba, Taba din Peninsula Sinai, viza nu este necesara atata vreme cat sederea nu este mai lunga de 15 zile si daca nu se paraseste Peninsula Sinai. Totusi, daca vrei sa participi la excursii catre Luxor, Cairo sau catre alte zone ale tarii, viza devine obligatorie.

Mai multe informatii despre viza Egipt gasesti in articolul: Viza Egipt si acte necesare pentru o vacanta in aceasta tara

La intrarea si iesirea de pe teritoriul acestei tari, este necesar sa completezi o fisa cu datele de identificare, durata vizitei si scopul acesteia. Ia in considerare ca datele completate pe aceasta fisa trebuie sa fie corecte si sa corespunda cu cele din pasaport, intrucat vor fi procesate electronic. 

Pentru sederi mai lungi de 30 de zile in Egipt dar si pentru alte informatii actualizate cu referire la conditiile de intrare si regimul de sedere pe teritoriul Egipului, iti recomandam sa consulti site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

HINT: Toate bagajele de cala pe ruta Egipt-Romania trebuie infoliate obligatoriu doar la aeroport, inainte de a fi predate la ghiseul de check in. Altfel, acestea nu vor fi acceptate, respectiv incarcate. Costurile de infoliere sunt de aproximativ 5 dolari/5 euro/ pasager pentru zborul de retur Egipt Bucuresti.

Conditii de calatorie Egipt in context COVID 

Incepand cu data de 20 iunie 2022, masurile de protectie impotriva COVID-19 au fost ridicate pe intreg teritoriul Egiptului. Astfel, in prezent nu mai este nevoie sa prezinti un certificat valabil de vaccinare sau de recuperare dupa COVID-19 si nici un rezultat negativ al unui test pentru SARS-CoV-2 (PCR sau rapid antigen). 

In momentul de fata nu trebuie sa mai prezinti vreun document cu privire la statutul epidemiologic pentru a avea acces in spatiile interioare, iar obligativitatea mastii de protectie a fost scoasa, tot incepand cu 20 iunie 2022.

Cu toate acestea, in functie de perioada in care doresti sa-ti faci vacanta in Egipt, iti recomandam sa verifici intai de toate, pe mae.ro, daca mai exista restrictii de intrare pe teritoriul acestei tari cu privire la COVID-19.

Despre transport in Egipt 

In linii generale, cei mai multi turisti romani care viziteaza Egiptul o fac prin intermediul agentiilor, care vand pachete cu zbor+cazare si transfer aeroport-hotel-aeroport. In cazul in care calatoresti pe cont propriu, vei putea folosi taxi, serviciul UBER (operational in Hurghada, Cairo, Alexandria si alte 8 orase in 2022) sau autobuzele locale (cu preturi foarte mici, insa in mare majoritate aglomerate si cu opriri dese). 

Totodata, se poate inchiria si o masina in Egipt, caci in primele trei luni de la data intrarii in aceasta tara, autoritatile accepta conducerea unui autoturism in baza permisului de conducere romanesc, conform mae.ro. In orasele mari, exista centre de inchirieri, insa acestea nu au, in toate cazurile, si birouri in aeroport, asa ca daca vrei sa preiei masina de la aeoport, va trebui sa ai o rezervare facuta in prealabil. 

Totusi, condusul in Egipt nu este considerat foarte sigur, insa daca alegi sa o faci, asigura-te ca respecti toate regulile de circulatie in trafic (limite de viteza, portul centurii de siguranta, circulatia pe partea dreapta, masina cu asigurare), alaturi de limita de kilometri impusa de centrul de inchirieri (altfel, va trebui sa platesti in plus kilometri extra parcursi). 

Ia in calcul si ca in Egipt exista drumuri inchise circulatiei turistice, iar drumurile care traverseaza desertul sunt deschise numai pe timp de zi, cu filtre de control. Exista multe filtre de politie pe drumurile din Egipt, exista autostrazi care leaga orase principale, foarte bine asfaltate, dar si drumuri de pamant prin sate si zone nedezvoltate. 

In general, traficul in Egipt este descris ca fiind intens si destul de haotic, iar regulile de circulatie de tip prioritate de dreapta nu sunt intotdeauna respectate de soferii egipteni, asadar, gandeste-te totusi de doua ori daca esti dispus sa inchiriezi o masina pentru a te deplasa. 

Transportul cu taxiul nu presupune costuri mari in Egipt, desi in zonele dezvoltate turistic, mai sunt soferi care incearca sa profite solicitand tarife mai mari. E recomandat sa comanzi un taxi la receptia hotelului si sa te intelegi asupra pretului inainte sa pornesti la drum. La fel si in cazul in care mergi inapoi catre hotel, intreaba intai care sunt costurile. 

Pentru a vizita atractii si obiective turistice, vei avea la indemana posibilitatea de a te inscrie la excursii optionale, care asigura preluarea si transferul inapoi la hotel, alaturi de transport si asistenta turistica pe tot parcursul experientei. 

Sistemul medical in Egipt si importanta unei asigurari de calatorie

Turistilor care aleg sa calatoreasca in Egipt le este ferm recomandata incheierea unei asigurari medicale de calatorie, pentru ca in cazurile total nedorite si imprevizibile in care este nevoie de asistenta medicala, costurile acestor servicii sa poata fi recuperate. 

La fel ca in majoritatea destinatiilor de peste hotare, spitalizarea de urgenta se plateste in Egipt in cazul in care persoana in cauza nu are asigurare medicala, iar cele mai multe dintre clinici si unitati medicale solicita chiar si plata in avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare. 

Pentru o vizita standard la medic, trebuie sa platesti in jur de 20$-40$ in Egipt, iar o zi de spitalizare intr-o unitate la standarde internationale poate sa coste intre 100$-300$. 

Poti afla mai multe detalii despre subiectul asigurarilor de calatorie din articolul: Asigurarile de calatorie. Cate tipuri de asigurari exista, cand trebuie facute si de ce

In ceea ce priveste vaccinurile recomandate pentru o vizita pe teritoriul Egiptului, poti consulta indicatiile Institutului National de Sanatate Publica Romania, in sectiunea sfaturi pentru calatori. 

Siguranta in timpul vacantei in Egipt

Conform Ministerului Afacerilor Externe, Egiptul este evaluat ca fiind o tara sigura din punct de vedere al criminalitatii. 

Totusi, exista cazuri de infractiuni minore, de tipul furtului din buzunare, inselaciuni sau furturi din masini, cu precadere in zonele foarte aglomerate precum piete, gari, centre comerciale, statii de autobuz, etc. 

MAE recomanda cetatenilor romani care se pregatesc pentru o calatorie in Egipt sa evite circulatia pe timp de noapte, locurile foarte aglomerate, locurile in care au loc demonstratii, dar si deplasarile in zonele mai izolate ale tarii. 

Totodata, este recomandat ca documentele de calatorie, alte acte, bunuri de valoare, biletele de calatorie, banii, cartile de credit, sa nu fie purtate la vedere, ci pastrate la loc sigur. 

Mai mult, este important sa acorzi respect traditiei si obiceiurilor locale, iar tinuta si comportamentul afisate in public sa fie unele decente. 

Pentru orice situatie de urgenta, poti contacta politia turistica egipteana la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, care pot fi apelate de pe orice telefon din Egipt. 

Alte numere ale serviciilor de urgenta din Egipt:

  • 4825033 Poliţia rutieră
  • 3906028 Poliţia turistică
  • 7610257 Pompierii
  • 5615551 Ambulanţa

Poti accesa aici datele de contact ale Ambasadei Romaniei la Cairo, in cazul in care ai nevoie de asistenta consulara in conditiile prevazute de lege. 

Despre bani in Egipt. Moneda nationala, modalitati de plata si preturi 

Moneda nationala a Egiptului este lira egipteana. 1 lira egipteana are 100 de piastri. In Egipt, exista bancnote de 1, 5, 10, 20, 50, 100 si 200 de lire, dar si bancnote de 25 si de 50 piastri, si monede de 5, 10, 25 si 50 piastri. 1 lira egipteana (EGP) = 0,25 RON, iar pentru a schimba euro/dolari in lire, trebuie sa mergi la un birou de schimb valutar sau la o banca. 

Multe dintre hotelurile mari detin si un astfel de birou de schimb in zona receptiei, insa e bine de stiut ca majoritatea operatorii locali (agentii, organizatori de excursii optionale) solicita platile in euro sau in dolari. 

Poti achita cu euro si dolari si la marile hoteluri si restaurante, iar plata cu cardul a cunoscut in ultimii ani o extindere destul de importanta in Egipt. Cele mai multe dintre bancomate accepta Visa si Mastercard, iar cartile de credit sunt acceptate de regula in majoritatea statiunilor, la restaurante si la magazinele mari. 

Gasesti mai multe informatii utile despre acest subiect aici: Moneda Egipt si informatii despre preturi, schimb valutar, plata cu cardul si alte detalii utile

Totusi, odata iesit din resort, e de preferat sa ai la tine cash, mai ales daca vrei sa cumperi produse din mici magazine locale sau sa faci shopping in zonele de bazar, unde cu siguranta nu vei putea plati cu cardul. 

Preturile la mancare sunt acceptabile in Egipt si chiar mici daca ne raportam la street food sau la mancarea din supermarket, insa in zonele turistice dezvoltate, exista si restaurante cu meniuri mai sofisticate si preturi pe masura. 

O masa pentru doua persoane, la un restaurant mediu cotat si care sa includa 3 feluri de mancare, costa, in medie, aproximativ 20 euro, in timp ce o masa pentru o persoana la un restaurant ieftin sau la un fast food costa in jur de 4 euro. O singura calatorie cu autobuzul local costa in jur de 0.23 euro, iar la taxi, tariful pe km se situeaza undeva la 0.20 euro. 

Limba, obiceiuri, comunicare cu localnicii si mancare traditionala in Egipt 

Limba vorbita de egipteni este araba, mai exact araba standard moderna, care este folosita in scoli si pentru redactarea celor mai multe documente. Totusi, araba egipteana (o varianta a macrolimbii arabe) este, de fapt, cea mai vorbita limba in Egipt. Forma actuala a limbii arabe egiptene reprezinta un amestec de influente arabe, copte, otomane, franceze si italiene. Exista, desigur si alte forme de araba vorbite pe teritoriul Egiptului (araba Sa’idi, araba sudaneza, algeriana, etc).

In proportie de circa 90% musulmani, egiptenii isi iubesc tara, desi o parte sunt nevoiti sa o paraseasca determinati de problemele economice, indreptandu-se in mod special catre tarile din zona Golfului Arab, unde gasesc joburi mai bine platite. Familia este foarte importanta pentru egipteni, iar copiii apar in general destul de repede dupa casatorie. 

Daca esti invitat in casa unui egiptean pentru a lua masa, este politicos sa te descalti si sa mananci cu mana dreapta. Totodata, nu este considerat un gest frumos sa arati cu degetul pe cineva, iar turistele sunt sfatuite sa poarte tinute decente atunci cand mergi in spatii publice. 

Unii comercianti pot deveni mai insistenti decat te astepti atunci cand te afli in treacat printr-o zona de bazar sau de magazine. Refuza-i politicos si mergi mai departe pe drumul tau atata vreme cat nu te intereseaza sa cumperi ceva. In cazul in care mergi la cumparaturi, ia aminte ca preturile pot fi negociate (mai ales in zonele de bazar, dar si in unele magazine locale). Nu oferi din prima suma ceruta, insa nu lua nici in deradere propunerea comerciantului, oferindu-i un pret absurd de mic. Multi dintre comercianti te vor invita in magazinul lor pentru o scurta conversatie la un ceai. Accepta sau refuza politicos in masura in care nu ai timp sau disponibilitate. 

La capitolul mancare traditonala, merita sa incerci preparate precum koshari (amestec de macaroane cu linte, orez, sos de rosii, absolut delicios), shurbat ads (supa de linte galbena cu lamaie si chimen), ful mudammas (preparat cremos din fasole), falafel, humus, molokhia (mancare de spanac egiptean), alaturi de deserturi incantatoare precum konafa (cataif), baklava, basbousa, umm ali sau muhallabieh (budinca de lapte preparata cu faina de orez). 

In loc de concluzie

Este recomandat ca inaintea unei vizite in Egipt sa te pui la curent cu tot ce inseamna conditii si reguli de calatorie in aceasta tara, insa pentru a te bucura de o experienta cat mai memorabila, mai safe si pentru a intelege mai bine cultura si farmecul aparte al acestui loc, e bine sa ai in vedere si care sunt obiceiurile localnicilor, unele dintre cele mai bune feluri de mancare pe care nu ar trebui sa le ratezi si alte informatii precum cele de mai sus. 

In incheiere, iti dorim ca vacanta ta in Egipt sa fie perfecta din toate punctele de vedere, iar tu sa te intorci acasa cu o multime de amintiri si de experiente wow!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?