Alara Han si Alara Castle, doua atractii fascinante si mai putin populare din zona Alanya

Desi o parte dintre cautarile de pe internet fac referire la o anume atractie “Alara Han Castle”, realitatea este ca la vreo 40 kilometri nord-est de orasul Alanya te asteapta doua obiective cat se poate de interesante, al caror nume poate fi confundat. 

Alara Han (Hanul Alara) si Alara Castle (Castelul Alara) au o distanta de circa 800 metri intre ele, sunt localizate in apropierea raului Alara si sunt deosebit de incarcate de istorie. 

In cele ce urmeaza poti sa descoperi mai multe amanunte utile despre fiecare dintre aceste doua atractii, iar la noi pe site gasesti si o serie de oferte tentante pentru vacantele in zona Alanya Turcia.

Localizare Alara Han si Alara Castle si distante din diferite statiuni

Alara Han se afla la 38,4 kilometri nord-est de centrul orasului-statiune Alanya, ceea ce inseamna ca drumul intre cele doua poate fi parcurs cu masina in aproximativ 45 de minute. Il vei putea repera pe Harti cu exact aceasta denumire “Alara Han”, in imediata apropiere a satului Çakallar. 

Ceva mai sus, la cateva sute de metri, te asteapta si ruinele castelului care nu a trecut insa printr-un proces de renovare/restaurare. 

In prezent, nu exista autobuze care sa te aduca pana la han, iar daca vrei sa vii aici cu masina pornind din Alanya, traseul ar trebui sa arate cam asa: 

Mergi pe drumul principal D400 (care leaga Alanya de orasul Antalya), in directia Manavgat. Dupa aproximativ 30 kilometri, vireaza dreapta in Okurcalar. 

Din satul Okurcalar si pana la Alara Han sunt 8 kilometri, adica in jur de 10 minute. 

Desi in oferta operatorilor locali care organizeaza excursii optionale in zona nu prea se regasesc tururi catre Alara Han si Alara Castle, unele hoteluri organizeaza excursii la pescuit aici, ce includ opriri la Alara Han si masa la restaurantul din apropiere. 

Distante catre Alara Han din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Antalya City – Alara Han: 110 kilometri
  • distanta Lara– Alara Han: 100 kilometri
  • distanta Belek – Alara Han: 81 kilometri
  • distanta Side – Alara Han: 41 kilometri

Ce poti sa vezi la Alara Han si la Alara Castle

Alara Han a fost ridicat pe o suprafata de circa 2000 metri patrati, “in umbra” castelului care se afla pe stancile din est si se remarca prin tehnica sa de constructie neobisnuita, prin zidaria sa si prin dimensiunile impresionante. Hanul a fost construit pe timpul sultanului Alaaddin Keykubad I, in anul 1231, conform inscriptiei care poate fi observata pe zidurile cladirii. 

Decorul de la interior este unul elaborat, cu forme de boltire specifice arhitecturii islamice, cu sculpturi in forma de cap de leu si alte elemente fascinante. 

Hanul este ridicat din blocuri de calcar cioplite, cu pereti de circa 2 metri grosime, iar la intrare poate fi observat un coridor central, cu incaperi laterale in care erau cazati calatorii acelor timpuri. Se presupune ca acest loc servea drept punct de popas pentru comercianti, desi o a doua teorie a istoricilor sustine ca Alara Han ar fi fost utilizat pe post de tabara pentru trupele sultanului, in timpul calatoriilor sale intre Konya si Alanya. 

Alara Han a fost restaurat intre anii 1998-2000, fiind utilizat in prezent pe post de facilitate turistica. De-a lungul coridorului principal interior sunt amplasate mici magazine si tarabe asemanatoare celor din bazar, iar in han au fost expuse si mai multe manechine imbracate cu costume traditionale din perioada Imperiul Selgiuc. Alte incaperi servesc in prezent drept loc de luat masa. 

Unii dintre turistii care au vizitat Alara Han relateaza ca exista o taxa de acces, iar altii atrag atentia ca la intrare s-a intamplat sa li se oferte un paharel cu ceai/suc, pentru care ulterior le-a fost solicitata plata. 

Alara Castle este o fortificatie ridicata in vremea Imperiului Bizantin, ce incorporeaza o cetate in interiorul zidurilor care pot fi observate in prim plan. In interior se poate ajunge urmand o scara cu 180 de trepte, sapata sub forma unui tunel in stanca.

Privelistea de sus este superba, iar printre ruinele care pot fi obsevate aici se numara ramasitele moscheei, ale bailor si ale altor constructii.  

Totusi, pentru a ajunge aici este nevoie sa strabati un traseu solicitant, pe poteci abrupte. Cei care au vizitat castelul spun ca drumul pana sus este destul de riscant si nepotrivit pentru familiile cu copii sau pentru persoanele cu mobilitate redusa. 

Pe unele site-uri de specialitate este mentionat faptul ca in mod oficial, accesul la castel nu este permis. 

Alte atractii apropiate de Alara Han si Alara Castle 

Daca vrei sa faci un tur al atractiilor din aceasta zona sau urmeaza sa te cazezi intr-una dintre micutele statiuni apropiate de Alara Han, e bine de stiut ca vei putea ajunge intr-un timp rezonabil si la obiectivele mai jos mentionate:

Plaja Incekum (a nu se confunda cu plaja din zona Marmaris care poarta aceeasi denumire) este localizata la circa 12 kilometri departare de Alara Han. Aici te asteapta o plaja lata formata din nisip, cu o intrare lina in mare, potrivita si familiilor cu copii. 

Plaja este frecventata atat de catre turisti, cat si de catre localnici, si poate deveni aglomerata in miez de vara. In imediata apropiere gasesti si plajele Okurcalar si Avsallar

Sealanya DolphinPark Seapark se afla la 19 kilometri departare de Alara Han, in directia Alanya. Aici ai ocazia sa inoti cu delfinii, sa participi la show-uri cu simpaticele mamifere si sa te scufunzi in diferite bazine cu recife de corali si vietati marine. 

Tarifele sunt destul de piperate, insa te poti bucura de activitati cu adevarat speciale. 

Orasul Manavgat te asteapta, de asemenea, cu ale sale atractii, la aproximativ 37 kilometri departare de Alara Han. Aici intalnesti Manavgat Bazar, unul dintre cele mai mari bazaruri din Antalya (care in zilele de luni si de joi are si partea sa extinsa, in aer liber), dar si Cascadele Manavgat. Ai posibilitatea de a face croaziere pe raul Manavgat, iar ceva mai sus te asteapta Green Canyon, alaturi de barajul Oymapinar. 

In loc de concluzie

Alara Han si Alara Castle sunt genul de atractii mai putin cunoscute ale zonei Alanya, deosebit de interesante din punct de vedere istoric si arhitectural, insa nu neaparat foarte usor de vizitat, in mod special in ceea ce priveste castelul, caz in care accesul este ingreunat. 

Daca ai vazut deja vreunul dintre aceste obiective si ai strans informatii mai detaliate, asteptam cu interes feedback-ul tau. 

Iar daca ti-am starnit apetitul pentru concediile in aceasta parte a Turciei, nu uita ca la noi pe site te asteapta mai multe oferte vacante Alanya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?