Despre Borsh Albania, satul cu cea mai lunga plaja de la Marea Ionica

Aflat in partea de sud-vest a Albaniei si la scurta distanta de orasul Saranda, micul sat de coasta Borsh poate fi destinatia ideala de vacanta daca te afli in cautarea unui loc linistit, in care sa te rasfeti cu tot ce inseamna natura, pace si relaxare. 

Borsh isi bucura vizitatorii cu o plaja lunga de 7 kilometri, insa sta foarte bine si la capitolul autenticitate si atractii istorice, aspecte pe care le vom dezbate in cele ce urmeaza. 

Ce trebuie sa stii despre Borsh Albania 

Borsh este un mic sat litoral cu o populatie de circa 2500 locuitori permanenti si apartine de unitatea administrativa Himare. 

Pe timp de vara, Borsh primeste un numar important de vizitatori, cea mai mare atractie a locului fiind plaja – cea mai lunga de la Marea Ionica. 

Satul mai este cunoscut si sub denumirea de Borshi si este localizat la 25 kilometri sud de orasul Vlore, fiind inconjurat de dealuri cu o inaltime de circa 900 metri deasupra nivelului marii. 

Pe langa plaja, vizitatorii satului Borsh mai au la indemana si alte atractii: Castelul Borsh, cascada Borsh, cheile raului Benca si Parcul National Llogara se numara printre locurile care pot fi explorate in aceasta zona. 

Economia locala se sustine in general din turism, dar si din productia uleiului de masline, pe care trebuie sa-l incerci daca ajungi in Borsh. 

Pe langa plantatiile de maslini, in zona se mai intalnesc si plantatii de citrice (portocali, lamai), vita de vie, ardei, iar in zonele rurale oamenii inca se mai ocupa si cu cresterea animalelor. 

Desi este mai putin dezvoltat la capitolul unitati de cazare, Borsh are cateva hoteluri, pensiuni si chiar zone de camping. In general, cazarea este mai ieftina aici in raport cu marile statiuni de pe Riviera Albaneza, insa e bine sa-ti faci rezervare din timp, pentru a prinde loc acolo unde-ti place. 

Exista si un mic spital in Borsh, localizat pe Rruga Plazhi, iar in ceea ce priveste bancile, acestea lipsesc din micul sat litoral. Gasesti ATM in zona plajei si oficiul postal pe drumul principal care traverseaza centrul. 

Sunt si cateva mici magazine de unde te poti aproviziona (in centru si de-a lungul plajei), insa pentru supermarketuri vei fi nevoit sa te indrepti catre Himare sau catre Saranda. 

Unde se afla Borsh Albania si cum ajungi aici 

Borsh este localizat la 38 kilometri distanta de orasul Saranda si la 17 kilometri departare de Himare. 

Intre Vlore (orasul cu al doilea port ca marime din tara, dupa Durres) si Borsh este o distanta de circa 80 kilometri, ceea ce inseamna un drum de aproximativ o ora si jumatate cu masina. 

Daca faci parte din randul celor care calatoresc cu masina si vrei sa pleci din Bucuresti direct spre Borsh, trebuie sa stii ca distanta pe care o vei avea de parcurs este de 1064 kilometri, cu iesire din Romania pe la Giurgiu-Ruse. Fiind vorba despre un drum de peste 13 ore, se recomanda sa te opresti o noapte pe traseu, eventual la Salonic. 

Distanta Salonic – Borsh este de 388 kilometri (de aici vei mai avea de condus in jur de 5 ore si jumatate). 

Traseul pe care vei merge va fi, cel mai probabil:  Bucuresti – Giurgiu – Ruse (VAMA RO-BG) – Sofia – Kulata – Promachonas (VAMA BG-GR) – Salonic – Ioannina – Vama Kakavia (GR-AL) – Jorgucat – Bistrice – Saranda – Borsh. 

In cazul in care vei fi cazat in zona Saranda, poti ajunge in Borsh si cu minibusul local (calatoria costa in jur de 250 LEK – 2,20 EUR). Vei face pe drum in jur de o ora. 

Citeste si: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Vremea Borsh Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Satul Borsh Albania este caracterizat de un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni relativ blande, umede. 

Cea mai aglomerata perioada si totodata cea mai calduroasa este intervalul iulie-august, atunci cand la umbra se inregistreaza o medie a maximelor de circa 32 grade. 

In iulie-august, apa marii in Borsh Albania inregistreaza valori medii de aproximativ 26 grade. 

Daca vrei sa te bucuri in adevaratul sens al cuvantului de linistea acestui loc, dar si de eventuale preturi mai bune la cazare si de temperaturi mai blande, poti alege sa vii in Borsh in mai – inceput de iunie sau dupa prima jumatate a lunii septembrie. 

Apa marii are valori de circa 20 grade in mai, iar in iunie atinge o medie de 22.5 grade. 

In ceea ce priveste luna septembrie, e bine de stiut ca apa marii se pastreaza mai calda, cu valori medii de 25 de grade. Pentru octombrie, in general media scade undeva la 22 grade, ceea ce inseamna ca apa marii va fi inca buna pentru baie. 

Despre plaja Borsh Albania

Plaja Borsh Albania este unul dintre motivele principale pentru care acest loc atrage pe timp de vara un numar important de turisti. 

Este cea mai lunga plaja de la Marea Ionica (se intinde pe o fasie de aproximativ 7 kilometri), are multe segmente neorganizate, dar si portiuni amenajate cu sezlonguri si umbrele. 

Pe Harti, centrul acestei plaje este marcat cu “Plazhi i Borshit”. 

In latime, plaja Borsh atinge chiar si peste 30 metri in anumite locuri, asadar din punct de vedere al spatiului, te vei afla intr-un loc in care nu exista sanse sa nu ai unde sa stai 🙂

Pornind din drumul principal care traverseaza satul, vei avea de parcurs cam 2 kilometri pentru a ajunge la plaja Borsh. De-a lungul fasiei de plaja se afla mai multe hoteluri, vile, terase, restaurante si beach baruri, insa pentru ca are dimensiuni generoase, nu vei intalni prea des aglomeratie. 

Mai multe informatii despre aceasta plaja gasesti in articolul: Borsh Beach Albania si ce trebuie sa stii daca vrei sa vii la plaja in aceasta zona

HINT: La 5 kilometri de plaja Borsh se afla si plaja Qeparo, o alta plaja apreciata pentru atmosfera sa relaxanta.

Despre cazare in Borsh Albania 

Asa cum spuneam de la inceput, Borsh nu este extrem de dezvoltat din punct de vedere al unitatilor de cazare, insa asta nu inseamna ca nu ai unde sa te cazezi atata vreme cat ti-ai propus sa stai chiar aici. 

Majoritatea hotelurilor si a vilelor din Borsh Albania sunt cotate cu 3 stele, insa exista si cateva variante de hoteluri de 4 stele, in mare parte localizate chiar in prima linie fata de plaja. 

Regimul de cazare all inclusive si cel de tip demipensiune lipsesc, ceea ce inseamna ca la hotel vei avea maximum micul dejun inclus. 

Din Borsh nu lipsesc totusi restaurantele, iar bucataria albaneza cu ale sale influente grecesti (mai ales in aceasta zona) va fi o incantare. 

O parte dintre vilele si apartamentele din zona Borsh Albania sunt administrate de gazde private. 

Daca faci parte din randul celor care vor sa se cazeze intr-un mediu mai apropiat de natura, exista si variante de camping in Borsh. 

Ce poti sa faci in Borsh Albania si atractii turistice din apropiere 

In linii generale, cele mai multe dintre activitatile pe care le ai la indemana in zona Borsh Albania sunt centrate pe plaja. 

Separat, mai poti face vizite la urmatoarele obiective turistice: 

Castelul Borsh – localizat in varful unui deal, deasupra satului Borsh, mai este cunoscut si sub numele de Castelul Sopoti. 

A fost construit initial drept fortificatie in secolul al IV-lea si reconstruit in Evul Mediu. Aici vei putea admira si o veche moschee, iar privelistea de sus este absolut spectaculoasa. 

Se recomanda sa-ti iei incaltaminte potrivita, pentru ca din locul de parcare si pana la castel vei avea de mers pe jos in jur de 10-15 minute, pe un traseu cam abrupt. 

Cascada din Borsh – o gasesti la circa 2 kilometri de centrul satului si la fata locului vei observa ca exista un restaurant amplasat pe mai multe mici terase, chiar deasupra acestei cascade. 

Locul este unul destul de popular, insa atmosfera si sunetul apei curgatoare reprezinta un plus pentru a lua masa aici. In meniu exista si fructe de mare, peste, mancaruri din bucataria traditionala, paste, risotto si altele. 

Alte restaurante din Borsh care au primit de-a lungul timpului recenzii pozitive mai pot fi si: Solymar, Blue Heaven Borsh, Vamos Republic, Luna Mare, Carpe Diem Beach Bar & Restaurant, etc. 

Te-ar putea interesa si: Ghid restaurante Borsh Albania. Locuri cu review-uri bune si ce poti manca la fiecare

Satul Qeparo – localizat la doar 3 kilometri departare de Borsh, impartit in doua: partea noua, de langa mare si partea veche (satul de sus), pozitionat in varful dealului, la circa 300 metri deasupra nivelului marii. 

Qeparo de sus este pe jumatate abandonat, insa unele case vechi au fost refacute, iar arhitectura este fascinanta. Vei putea face o scurta plimbare pe aleile pietruite, pentru a te bucura de atmosfera cat se poate de pitoreasca. 

Porto Palermo – la 10 kilometri de Borsh, acesta poate fi un alt loc in care merita sa faci o oprire daca tot ai ajuns in aceasta zona. Te asteapta aici o plaja, dar si Castelul Porto Palermo si Tunelul Porto Palermo (un buncar submarin ridicat pe vremea Razboiului Rece, localizat pe partea de nord a Golfului Porto Palermo), care insa nu poate fi vizitat la interior. 

Din punct de vedere al vietii de noapte, in cazul in care esti interesat de o astfel de distractie, cel mai bine este sa te indrepti catre Saranda, pentru ca atmosfera in Borsh este cu mult mai linistita. 

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

In loc de concluzie

Borsh Albania poate fi o alegere buna pentru tine daca vrei sa-ti petreci vacanta intr-un cadru cat mai linistit, mai lipsit de freamat si de aglomeratie. Plaja sa extrem de generoasa si obiectivele istorice din vecinatate reprezinta un plus, iar apropierea fata de Saranda il face sa poata fi vizitat usor chiar daca ai ales sa te cazezi intr-un loc mai animat.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?