Kavarma, celebra tocanita bulgareasca. Reteta traditionala si modul de preparare 24 January 2022 Bulgaria Postat de Ana-Maria Lichwar Daca ai in plan sa ajungi anul acesta la vecinii bulgari, fie pentru o vacanta pe litoral, fie doar in tranzit catre Grecia sau Turcia, nu uita sa incerci kavarma – acest preparat celebru pentru savoarea sa si ingredientele care difera de la o zona la alta. In aceasta pagina vei gasi informatii despre: Ingrediente pentru 4 portii de KavarmaMod de preparare KavarmaAlte articole care te-ar putea interesa Kavarma este, in termeni generali, o tocanita cu carne (care poate fi de pui, de porc, de vita sau chiar de oaie), gatita lent si servita pe post de fel principal. Preparatul are origini turcesti, exceptand desigur varianta sa cu carne de porc, intrucat chiar numele “kavarma” s-ar trage din turcescul “kavurma”, care inseamna carne gatita inabusit. Ingredientele si modul de preparare difera de la o zona la alta a Bulgariei, astfel incat aproape fiecare parte a acestei tari are o varianta proprie de kavarma. In linii generale, pregateste-te sa mananci o tocanita cu carne marinata, gatita lent, alaturi de un intreg mix de legume savuroase. O vei intalni atat in varianta picanta, cat si in varianta nepicanta – la fel, in functie de zona in care te nimeresti sa o incerci 🙂 Vrei sa o prepari chiar la tine acasa? Gasesti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru kavarma. Ingrediente pentru 4 portii de Kavarma 1/2 kg de carne de pui/porc/vita/miel dezosata 150-200 g ciuperci albe proaspete 2 cepe galbene medii 3 ardei kapia 2 morcovi 2 ardei iuti (optional) 1 conserva rosii cubulete sau 2 linguri de bulion concentrat 1 lingurita de boia dulce 1 jumatate de cana de vin alb sau rosu (in functie de carnea aleasa) 2 frunze de dafin ulei de floarea soarelui 1 legatura de patrunjel verde sare si piper dupa gust Mod de preparare Kavarma La capitolul preparare, ai de ales intre doua variante. Una traditionala – cea cu gatire lenta, la cuptor, in vas special, care insa presupune sa ai si mai mult timp la dispozitie (peste 2-3 ore), si o alta mai rapida, prin care o vei prepara asemanator unei tocanite clasice, pe aragaz. In cazul in care vei alege varianta traditionala, respectiv cea cu gatire lenta, e bine sa ai la indemana si un vas de lut cu capac. Carnea taiata cubulete se pune la calit in ulei incins, intr-o tigaie adanca. Se scoate dupa cca 2-3 minute, iar in acelasi ulei se pune la calit ceapa, peste care se adauga treptat si celelalte legume, alaturi de condimente. Spre final se pun ciupercile si verdeata si se adauga si carnea calita anterior, alaturi de rosii cubulete/bulion si vin. Daca vrei o gatire mai rapida, acest amestec se lasa la fiert, la foc mediu, pe arangaz, cca 40 minute, amestecand in permanenta si asigurandu-te ca are suficient sos cat sa nu se prinda de cratita/tigaia adanca. Spre final se pun si frunzele de dafin, insa nu mai mult de 2, pentru ca au o aroma foarte puternica. Daca vrei sa optezi pentru varianta slow cooked, intreg amestecul se toarna in vasul de lut, la fel, asigurandu-te ca are suficient lichid cat sa nu se arda, si se baga la cuptor circa 2-3 ore, la o temperatura medie. Verifica din cand in cand daca mai trebuie completat cu apa. Nu uita de manusa de protectie. Spre final, in ultimele 15-20 de minute de coacere la cuptor, se pot pune pe deasupra fie oua, fie branza feta, si inca o mana de verdeata proaspat tocata. Kavarma se poate servi si alaturi de mamaliga, de muraturi, ca sa nu mai spunem ca merge de minute cu o bere rece sau alaturi de un paharel de rakia bulgaresc 🙂 Daca ti-am facut suficient de multa pofta incat sa vrei sa incerci kavarma chiar la ea acasa, nu uita ca la noi pe site gasesti o multime de oferte tentante pentru vacante in zona de litoral a Bulgariei, pe care te invitam sa le descoperi oricand ti se face dor de o vacanta. Vacante Travel Planner Alte articole care te-ar putea interesa Mancaruri traditionale bulgaresti. Care sunt preparatele pe care trebuie sa le incerci cand mergi in vacanta Gastronomia bulgareasca si obiceiuri culinare din Bulgaria. Cum si ce se mananca in aceasta tara Reteta de Mish Mash exact ca in Bulgaria, sa-ti aminteasca de vacanta Cum se prepara celebra reteta de patatnik, placinta de cartofi din Bulgaria Cea mai simpla de reteta de Banitsa, placinta bulgareasca traditionala Reteta traditionala din Bulgaria: ghiveci manastiresc cu carne si orez Reteta de musaca bulgareasca traditionala. O poate prepara oricine Reteta de paine bulgareasca de Craciun. Cum se prepara Koledna Pitka Cum e vinul in Bulgaria. Principalele regiuni viticole si cele mai bune vinuri bulgaresti Rețetă Kyufte – chifteluțe bulgărești Kavarma, celebra tocanita bulgareasca. Reteta originala si modul de preparare Reteta traditionala de garash, tortul bulgaresc de ciocolata cu un gust exceptional Ce feluri de peste si fructe de mare din Marea Neagra poti manca pe litoralul bulgaresc Reteta originala de Tikvenik, placinta bulgareasca de dovleac