SS Thistlegorm Wreck, unul dintre cele mai populare locuri de scufundari din Marea Rosie

Epava navei britanice de tip cargo SS Thistlegorm este considerata a fi unul dintre cele mai faimoase locuri de scufundari din intreaga lume si totodata un adevarat muzeu subacvatic cu echipamente si diferite masinarii din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Celebra publicatie The Times a inclus Thistlegorm in top 10 cele mai interesante epave scufundate care pot fi explorate in intreaga lume. 

Pe masura ce statiunea egipteana Sharm el Sheikh a inceput sa cunoasca o dezvoltare masiva in plan turistic, interesul operatorilor locali si implicit al pasionatilor de scufundari pentru epava SS Thistlegorm a inceput sa creasca exponential. 

In prezent, sunt organizate frecvent excursii de o zi cu plecare din Sharm el Sheikh, Hurghada si alte statiuni de la Marea Rosie catre acest loc celebru pentru diving, insa aceasta experienta nu este pentru incepatori, lucru pe care e bine sa-l ai in vedere inainte sa vrei sa-ti rezervi un tur de o zi aici.  

Cum s-a scufundat SS Thistlegorm si unde este localizata

Constructia navei de tip cargo SS Thistlegorm a fost finalizata in anul 1940, cu rol de nava comerciala echipata defensiv, inclusiv cu sistem de acoperire antiaeriana.

Plecata din portul Glasgow in data de 2 iunie 1941, cu destinatia Alexandria Egipt si avand la bord camioane Bedford, vehicule blindate, motociclete, pusti, pistoale si cutii de munitie, echipamente radio, piese de aeronave, vagoane de cale ferata si chiar doua locomotive cu abur, nava rechizitionata de armata engleza pentru a duce provizii de razboi pe frontul din Africa a fost bombardata de aviatia germana.

Explozia a atins depozitul de munitie aflat la bord, iar nava a fost rupta in 2 parti, scufundandu-se in mai putin de 10 minute, pe coasta de vest a Peninsulei Sinai si la circa 40 kilometri distanta de statiunea din prezent Sharm el Sheikh.

Majoritatea membrilor echipajului au supravietuit atacului ca prin minune, fiind recuperati de catre nava HMS Carlisle, in timp ce alti 9 oameni si-au pierdut viata. 

Epava a fost descoperita de catre Jacques Cousteau in 1956, insa uitata ulterior pana in perioada in care Sharm el Sheikh si celelalte statiuni din zona de coasta au inceput sa se dezvolte. 

Cum decurge o excursie de o zi la SS Thistlegorm Wreck

Operatorii locali din statiuni precum Sharm el Sheikh, Hurghada, Marsa Alam si Port Ghalib au in oferta excursii de o zi catre SS Thistlegorm Wreck, care implica, in cele mai multe dintre cazuri, 2 serii de scufundari, categoric insuficiente pentru a explora tot ce are acest loc de oferit. 

De regula, drumul pana la epava dureaza in jur de 4-5 ore (doar dus), in functie de vreme si de puterea vantului si a valurilor, ceea ce inseamna ca ziua va fi una destul de solicitanta, lucru pe care trebuie sa-i ai in vedere inainte de a te inscrie la o astfel de experienta. 

O excursie de acest gen include si masa de pranz luata pe barca, insa e de preferat sa te interesezi care sunt toate detaliile pachetului inainte sa-l cumperi, la fata locului. 

Exista si varianta excursiilor private, dar si unii operatori care ofera experiente dimineata foarte devreme (cand locul este mai liber) sau chiar si pe timp de seara. 

Epava navei SS Thistlegorm este asezata pe fundul marii, la o adancime de circa 33 de metri. Cea mai mica adancime la care pot fi vazute parti din epava este de 18 metri, ceea ce inseamna ca acest loc de scufundari este potrivit doar celor avansati (nivel CMAS2) sau celor cu certificare Open Water si Adventure Deep. Operatorii care organizeaza excursii de o zi aici solicita de regula turistilor un minimum de 20 scufundari inregistrate pana la momentul respectiv, avand in vedere adancimea si conditiile acestui loc. 

Indiferent de circumstante, nu te aventura sa explorezi locul decat daca ai o certificare si o pregatire complet adecvata si numai in prezenta unui ghid specializat. 

Daca insotesti o persoana care detine o astfel de specializare, o poti astepta relaxandu-te pe barca, in timpul programului de scufundari.

In cele mai multe dintre cazuri, scufundarile se fac pe coarda, din cauza curentilor puternici din zona.

Se organizeaza aici experiente de tip day trip pe tot parcursul anului, insa cea mai calda apa pentru scufundari o vei gasi in perioada iunie-septembrie. 

Alte lucruri interesante de stiut despre SS Thistlegorm Wreck

Fiind un loc atat de faimos, vei observa ca pe internet exista inclusiv topuri care contin curiozitati mai putin cunoscute despre nava SS Thistlegorm, unele dintre ele chiar fascinante. 

Spre exemplu, SS Thistlegorm cantarea 4.900 de tone si putea atinge fara probleme o viteza de 10 noduri. Nava facea parte dintr-un convoi de 16 nave care se indreptau catre portul din Alexandria. 

Se pare ca bombardierelor care au lansat atacul li se ordonase initial sa caute si sa scufunde vasul RMS Queen Mary, o nava regala de croaziera transformata in nava de razboi, ci nu SS Thistlegorm. RMS Queen Mary, care avea la bord 1500 soldati australieni, a scapat nevatamata. 

Se presupune ca doua bombe au fost lansate pentru a lovi SS Thistlegorm, insa exista totusi o incertitudine daca ambele au lovit sau nu nava. 

Locomotivele cu abur care erau transportate pe puntea de marfa a navei au fost aruncate in timpul exploziei la 30 de metri distanta de-a stanga si de-a dreapta epavei. 

Se pare ca Jacques-Yves Cousteau ar fi gasit epava navei folosindu-se de informatiile primite de la pescarii locali, care si-ar fi legat barcile de catargul navei, inca vizibil deasupra apei la acea vreme. Mai mult, se presupune ca Jacques Cousteau ar fi taiat catargul navei, pentru ca altii sa nu poata gasi epava. 

In mare majoritate, munitia transportata de SS Thistlegorm ar fi ramas la bord, insa cele mai multe dintre proviziile medicale au disparut. Au existat inclusiv zvonuri conform carora morfina provenita din proviziile aflate la bordul epavei ar fi fost vanduta in pietele din Cairo, la ani buni dupa scufundarea navei. 

Timp de multi ani, epava a fost jefuita, iar articole aflate la bordul acesteia (precum motociclete) ar fi aparut in mod regulat pe site-uri de vanzari precum Ebay. 

In loc de concluzie

Epava navei SS Thistlegorm este unul dintre cele mai cunoscute locuri de scufundari din Marea Rosie si poate face obiectul unei experiente absolut fascinante, atata timp cat ai pregatirea necesara si respecti cu strictete toate indicatiile primite de la personalul insotitor. 

Cei care nu se bucura in prezent de un astfel de nivel de pregatire se pot delecta cu pozele incantatoare surprinse aici sub apa, dar si cu experiente mai safe, de genul snorkeling, organizate in zonele de coasta ale Marii Rosii.

Nu uita si ca in statiuni precum Sharm el Sheikh si Hurghada gasesti o multime de centre de scufundari, unde poti urma cursuri si poti primi diferite acreditari, in functie de nivelul pe care-l atingi si de timpul pe care-l ai la dispozitie pentru aceasta activitate.  

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?