Ce sa stii despre vizita in orasul antic Patara Antalya

In extremitatea vestica a provinciei Antalya Turcia, turistii au oportunitatea de a vizita mai multe situri arheologice de exceptie, printre care se numara si ruinele orasului antic Patara, localizate in imediata apropiere a plajei cu acelasi nume. 

Patara a avut, de-a lungul istoriei, rol de capitala a Ligii Liciene, fiind considerat totodata si cel mai important oras-port din regiune. 

Mai multe amanunte interesante despre orasul antic Patara te asteapta in cele ce urmeaza, iar la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Localizare sit arheologic Patara si cum ajungi aici

Situl arheologic poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Patara Ancient City”, la doar 2 kilometri departare de micutul sat Gelemis si la 42 kilometri vest de orasul-statiune Kas. 

Daca se intampla sa fii cazat chiar in Kas, pana aici ar trebui sa faci in jur de 50 minute cu masina, intr-o zi cu trafic normal. Din Kalkan si pana la Patara distanta este si mai mica, de doar 19 kilometri. 

Nici celor cazati in zona Oludeniz nu le va fi prea dificil sa viziteze Patara Ancient City, caci intre cele doua vorbim despre o distanta de circa 78 kilometri, drum care se poate parcurge in aproximativ o ora si 20 de minute. 

Poti veni aici pe cont propriu sau prin intermediul unei excursii optionale organizate de catre operatorii locali. Daca alegi a doua varianta, e bine sa ai in vedere ca aceste tururi includ si opriri la alte atractii istorice din apropiere, pe care le vom aborda putin mai jos, intr-un capitol separat. 

In plus, vei avea avantajul de a fi preluat de la hotel, adus inapoi, asistat de un ghid turistic, iar in multe dintre cazuri, experientele de genul au inclusa si masa de pranz. 

HINT: Exista si minibusuri care pleaca din Kas, Kalkan, Fethiye in directia Patara. 

In perioada 1 aprilie – 31 octombrie, Patara poate fi vizitat zilnic, in intervalul orar 08:30 – 19:30, in timp ce in perioada 1 noiembrie – 31 martie, situl arheologic poate fi vizitat in intervalul 08:30 – 17:30. Intrarea este in jur de 200 lire turcesti/persoana, insa daca ai Museum Card, vei avea acces gratuit. 

Distante catre orasul antic Patara din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Demre – Patara: 85 kilometri
  • distanta Finike – Patara: 115 kilometri
  • distanta Tekirova – Patara: 170 kilometri
  • distanta Kemer – Patara: 183 kilometri
  • distanta Antalya City – Patara: 227 kilometri 

Ce poti vedea in cadrul sitului arheologic Patara

Unele dintre cele mai importante structuri pe care le vei putea admira in timpul vizitei aici sunt Arcul de Triumf Roman, ramasitele unor temple, necropola, ruinele cladirii parlamentului, teatrul, poarta principala a orasului, dar si o serie de ruine ale unor bai romane si ale unor biserici. 

Vei putea remarca o serie de sarcofage chiar inainte de intrarea in situl arheologic, imediat ce treci de satul Gelemis. 

Sa nu uitam nici de faptul ca Farul din Patara este considerat a fi unul dintre cele mai vechi din intreaga lume, construit la comanda imparatului Nero.  

O parte semnificativa a strazii principale care traversa orasul antic Patara a fost reconstruita, coloanele din partile laterale fiind reasezate in pozitie verticala. 

Patara este, totodata, si locul nasterii Sfantului Nicolae. Se crede ca sfantul s-ar fi nascut in acest oras in jurul anului 280 d.Hr, urmand ca mai apoi sa-si petreaca o buna parte din viata in orasul Myra (Demre de astazi), unde ar fi fost inmormantat. 

Biserica Sfantul Nicolae poate fi vizitata in prezent in Demre, insa osemintele Sfantului Nicolae ar fi fost furate de catre italieni si duse in Bari in jurul anului 1087. 

STIAI CA: Se presupune, conform mitologiei grecesti, ca Patara ar fi locul in care zeii Artemis si Apollo s-ar fi nascut. Acestia sunt copiii lui Zeus si ai zeitei Leto care, ascunzandu-se de furia Herei, a poposit pe aceste meleaguri pentru a da nastere celor doi gemeni. 

Alte atractii localizate in apropierea sitului arheologic Patara 

Daca nu vrei sa-ti limitezi vizita strict la situl Patara, e bine sa stii ca la distante mai mult decat rezonabile te mai poti bucura si de urmatoarele atractii:

Plaja Patara este cea mai lunga plaja a Turciei, considerata totodata si una dintre cele mai frumoase din intreaga tara. Se intinde pe nu mai putin de 18 kilometri si este formata din nisip, fiind inclusa intr-o zona protejata. 

Aici depun oua testoasele Caretta Caretta, motiv pentru care accesul la malul marii poate fi restrictionat in anumite perioade. Pentru a vizita aceasta plaja, vei fi nevoit sa platesti taxa de la situl arheologic.  

Intre ruinele orasului antic Patara si plaja care poarta acelasi nume sunt doar cateva sute de metri. 

Ruinele orasului antic Xanthos sunt localizate la 13 kilometri nord de Patara, ceea ce inseamna ca intre cele doua ai putea face in jur de 20 minute cu masina, intr-o zi cu trafic normal. 

Obeliscul din Xanthos este unul dintre cele mai importante monumente pe care le vei putea observa aici. Acesta detine cea mai lunga inscriptie in limba liciana descoperita vreodata, alaturi de inscriptii in alte doua limbi. 

In Xanthos te mai asteapta si ruinele agorei, teatrul roman, dar si foarte multe morminte care imbina stilurile si traditiile liciene cu influentele elene. 

Xanthos a avut, de asemenea, rol de capitala a Ligii Liciene.  

Situl arheologic Letoon, care servit drept centru religios al orasului Xanthos, poate fi explorat la circa 17 kilometri departare de Patara si la doar 4 kilometri distanta de Xanthos. Aici au fost descoperite ruinele a trei temple, dedicate zeilor Leto, Artemis si Apollo. 

In loc de concluzie

Patara este un sit arheologic de exceptie din vestul provinciei Antalya, iar faptul ca este asezat intr-o zona care abunda in atractii istorice reprezinta un avantaj pentru cei care si-au propus sa exploreze aceasta parte a litoralului turcesc asa cum se cuvine. 

Totodata, vizita la ruinele orasului antic Patara poate fi prelungita si cu o scurta oprire la plaja Patara, un loc ideal pentru iubitorii de natura si de peisaje exceptionale. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tentante oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din aproape toate statiunile cunoscute!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?