Tur al orasului antic Xanthos, din apropierea statiunii Kas Antalya

Aproape de extremitatea vestica a provinciei Antalya si localizat la o distanta rezonabila fata de orasul-statiune Kas, Xanthos este unul dintre siturile arheologice incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerat o adevarata comoara din punct de vedere arhitectural, la origini centru cultural si comercial pentru licieni.

Xanthos poate fi vizitat destul de usor de catre cei cazati in zona Kas, fie pe cont propriu, fie prin intermediul excursiilor optionale, insa poate fi si la indemana celor care aleg sa-si petreaca vacantele in zona Fethiye Oludeniz, aflandu-se destul de aproape de granita intre provinciile Mugla si Antalya. 

Te invitam sa descoperi mai jos o serie de amanunte interesante despre vizita in orasul antic Xanthos, alaturi de alte cateva obiective fascinante pe care le poti bifa in aceeasi zi. Totodata, la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Unde se afla orasul antic Xanthos si cum ajungi aici

Situl arheologic Xanthos poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Ancient City of Xanthos”. Intre Xanthos si centrul orasului Kas sunt 45 kilometri, distanta care se poate parcurge, intr-o zi cu trafic normal, in aproximativ 50 minute. 

Frumoasa statiune Oludeniz se afla la 68 kilometri nord-vest de Xanthos, ceea ce inseamna ca intre cele doua ar trebui sa faci in jur de o ora, cu masina. 

Poti vizita Xanthos pe cont propriu sau prin intermediul excursiilor optionale, caz in care vei avea asigurate transportul (plus preluarea si returul la hotel), asistenta unui ghid si eventual chiar masa de pranz inclusa. 

Daca ai optat pentru un astfel de tur, trebuie sa stii ca in linii generale, experientele includ si opriri la asezarea antica Letoon (localizata la doar 4 kilometri departare de Xanthos), dar si la orasul antic Patara.

Taxa de acces pentru vizitarea acestui sit arheologic este de 70 lire turcesti, insa daca ai Museum Card, intrarea va fi gratuita.  

Xanthos Ancient City poate fi vizitat zilnic in intervalul orar 10:00 – 19:00 (intre 1 aprilie si 1 octombrie) si in intervalul orar 08:30 – 17:30 (intre 2 octombrie – 31 martie). 

Distante catre Xanthos din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kalkan – Xanthos: 22 kilometri
  • distanta Demre – Xanthos: 88 kilometri
  • distanta Finike – Xanthos: 118 kilometri
  • distanta Tekirova – Xanthos: 173 kilometri
  • distanta Kemer – Xanthos: 189 kilometri
  • distanta Antalya City – Xanthos: 214 kilometri 

Ce poti vedea intr-o vizita de cateva ore la Xanthos

Xanthos a avut rol de capitala a Ligii Liciene in secolul al II-lea i.Hr, fiind distrus la comanda lui Brutus in anul 42 i.Hr si reconstruit la ordinul lui Marcus Antonius. 

Arheologul si exploratorul britanic Charles Fellows a descoperit ruinele orasului Xanthos in anul 1838, demontand o parte dintre reliefuri si alte fragmente arhitecturale pentru a le transporta in Londra. O parte a acestora sunt expuse in prezent in Sala Lycia a Muzeului Britanic (Mormantul Payava, Monumentul Nereidei si Mormantul Harpiei). 

Sapaturile si studiile istorice au fost reluate aici in anii 1950 de catre arheologii francezi. 

Ruinele orasului antic Xanthos sunt pozitionate in doua zone, divizate de drumul principal D400 care traverseaza provincia Antalya. 

Obeliscul din Xanthos este unul dintre monumentele care pot fi observate aici. Este localizat langa agora dedicata celor 12 zei licieni si are 4 fete, gravate in 3 limbi diferite, inclusiv in greaca veche. Acesta detine cea mai lunga inscriptie in limba liciana descoperita vreodata.

Ramasitele agorei din Xanthos mai pot fi vazute in cadrul sitului, la fel si ruinele unei bazilici cu trei camere, impodobite cu podea realizata din mozaic. 

Teatrul din Xanthos este o alta atractie a locului. Dateaza, in forma sa din prezent, din epoca romana, insa teatrul construit initial aici a fost unul in stil grecesc, distrus insa in timpul cutremurului puternic din 141.  

In prezent mai poate fi observata in cadrul teatrului si o portiune din cladirea scenei, decorata cu coloane. 

Xanthos este unul dintre cele mai bune exemple ale imbinarii stilurilor si traditiilor liciene cu influentele elene, in mod special in ceea ce priveste arta funerara. Mormintele descoperite in aceasta zona, fie acestea taiate in stanca sau montate pe stalpi, au o valoare inestimabila si reprezinta, potrivit istoricilor, o influenta importanta pentru arta provinciilor invecinate. 

Alte atractii si plaje aflate la distante rezonabile fata de Xanthos 

Asa cum spuneam, o vizita la Xanthos poate fi urmata si de opriri in alte locuri incarcate de istorie, care se afla in imediata apropiere a acestui sit arheologic. 

Letoon, cunoscut si cu denumirea de Letoum, avea rol de centru religios al orasului Xanthos. Si aici au fost descoperite o serie de inscriptii extrem de importante pentru descifrarea parcursului istoric al licienilor. Se pare ca acest loc ar fi fost dedicat venerarii zeilor letoizi (desemnati ca zei ai licienilor), in particular a zeitei Leto si a urmasilor ei gemeni Artemis si Apollo. 

Situl de aici a ramas activ si in perioada romana, fiind crestinizat prin construirea unei biserici. 

In anul 1962, sub indrumarea unei echipe de arheologi francezi, au fost excavate fundatiile a trei temple dedicate zeitei Leto si copiilor sai. 

Letoon se afla la doar 4 kilometri departare de orasul antic Xanthos. 

Ruinele orasului antic Patara sunt localizate la 12 kilometri departare de Xanthos. Acest sit arheologic se afla in zona de coasta, in imediata apropiere a satului Gelemiş. Era considerat, de asemenea, unul dintre cele mai importante orase ale Ligii Liciene si totodata principalul port maritim al acestei zone. 

Aici s-a nascut Sfantul Nicolae, care a trait ulterior cea mai mare parte a vietii sale in orasul Myra (Demre din prezent).

Doar o parte a orasului a fost excavata si supusa unui proces de renovare. 

Plaja Patara este cea mai lunga plaja din Turcia, intinzandu-se pe nu mai putin de 18 kilometri de-a lungul liniei de coasta. 

Este formata din nisip si localizata intr-o zona protejata de lege (testoasele Caretta Caretta depun oua aici), iar taxa de acces la aceasta plaja este de 90 lire turcesti/ persoana si include si vizita in orasul antic Patara. 

Intre plaja Patara si orasul antic Xanthos sunt in jur de 14 kilometri. 

In loc de concluzie

Daca faci parte din randul celor care aleg sa se cazeze in partea de vest a provinciei Antalya, orasele antice Xanthos, Letoon si Patara pot face obiectul unor experiente de neuitat. 

Distantele intre aceste obiective sunt mai mult decat rezonabile, iar ruinele extrem de incarcate de istorie pe care le poti observa aici, alaturi de farmecul aparte al plajei Patara, reprezinta un must-see in timpul vacantei tale in Antalya. 

Daca ti-am starnit interesul pentru concediile in aceasta parte a Turciei, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tentante oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?