Kalkan Turcia, orasul cochet din districtul Kas Antalya

Kalkan este unul dintre micile orase de coasta din vestul provinciei Antalya, care apartine de districtul Kas si care-si bucura vizitatorii cu peisaje superbe si cu o atmosfera idilica de vacanta. 

A fost binecuvantat cu multe atractii istorice in imediata apropiere si poate fi genul de destinatie de vacanta potrivita pentru acei turisti mai exploratori. 

In cele ce urmeaza gasesti mai multe amanunte utile despre o vizita in Kalkan Turcia, iar la noi pe site te asteapta o serie de oferte vacante Antalya, cu diferite propuneri de hoteluri pentru toate preferintele.

Ce sa stii despre Kalkan

Kalkan este perceput drept un soi de cartier al municipiului Kas Antalya, cu o populatie de circa 4000 de locuitori permanenti, cu o serie de situri arheologice in vecinatate, dar si cu unele dintre cele mai frumoase plaje din zona Kas, atractii pe care le vom aborda punctual in capitolele urmatoare. 

Pana in anii 1920, asezarea se numea Kalamaki, iar locuitorii sai erau in majoritate greci, acestia pleacand in 1923 in timpul schimbului de populatie dintre Grecia si Turcia, emigrand in mare parte in regiunea Attica. 

Kalkan incepe sa cunoasca succesul in sfera turistica in anii 80, insa isi pastreaza inca statutul de destinatie de vacanta destul de ferita de turismul in masa. Oraselul de coasta este in general ales de catre acei turisti care prefera escapadele boeme, romantice, relaxante, dar si de catre cei mai exploratori, care vor sa viziteze in fiecare zi o alta plaja, un sit arheologic sau un golfulet ferit de aglomeratie. 

Kalkan pastreaza inca o arhitectura frumoasa, cu acele casute albe dispuse in stil amfiteatru, cu stradute inguste si iesire la un port istoric.

Nu vei intalni aici o viata de noapte prea activa, insa restaurantele cu mancare traditionala, micile magazine cu suveniruri handmade si imprejurimile sale extrem de frumoase fac din Kalkan o atractie deosebita a provinciei Antalya. 

Motive pentru o vacanta in zona Kalkan Turcia

Asa cum spuneam inca de la inceput, Kalkan este pentru tine daca nu tii neaparat sa te cazezi intr-un resort all inclusive, ci mai degraba sa explorezi in fiecare zi plaje si atractii noi. Iata cateva motive pentru care ai putea vizita acest orasel de pe coasta marii Mediterane a Turciei:

  • ai posibilitatea sa descoperi o multime de plaje frumoase in imediata apropiere a orasului
  • poti vizita cateva situri arheologice de exceptie
  • te poti bucura de atmosfera boema a orasului, de restaurantele cu mancare buna si de plimbarile in zona portului 
  • poti face excursii cu barca spre micile insule din apropiere sau catre golfurile frumoase din imprejurimi
  • ajungi usor in Kas si chiar in Demre, unde te asteapta ruinele orasului antic Myra si Biserica Sf. Nicolae
  • poti ajunge intr-un timp relativ rezonabil (circa o ora si jumatate cu masina) si in statiunea Oludeniz, pentru a explora plajele superbe de acolo 

Daca rezonezi cu ideile de mai sus, e posibil ca o vacanta in Kalkan Turcia sa fie exact ceea ce cauti! 

Unde este Kalkan, cum ajungi aici si distante din alte statiuni 

Kalkan este localizat la circa 27 kilometri vest de orasul Kas, ceea ce inseamna ca intre cele doua ar trebui sa faci in jur de 30 minute cu masina, intr-o zi cu trafic normal. 

Este usor sa ajungi in Kalkan pentru ca oraselul se afla chiar la drumul principal D400 care conecteaza toate statiunile provinciei Antalya, iar daca vii pentru prima data cu masina in aceasta zona, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Drumul spre Antalya cu masina. Cel mai bun traseu si distante catre toate statiunile cunoscute

De la Aeroportul International Antalya si pana in Kalkan sunt 215 kilometri, insa cel mai apropiat aeroport de acest oras ramane cel din Dalaman, localizat la 122 kilometri departare. 

Distante catre Kalkan din alte statiuni:

  • distanta Fethiye – Kalkan: 79 kilometri
  • distanta Oludeniz – Kalkan: 85 kilometri
  • distanta Demre – Kalkan: 70 kilometri
  • distanta Finike – Kalkan: 99 kilometri
  • distanta Tekirova – Kalkan: 155 kilometri
  • distanta Kemer – Kalkan: 171 kilometri

Vremea in Kalkan si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Orasul Kalkan este caracterizat de acelasi climat tipic mediteranean intalnit pe intreaga coasta a provinciei Antalya, ceea ce inseamna ca verile sunt calduroase in aceasta zona, iar iernile destul de blande si pe alocuri ploioase. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Kalkan in intervalul iulie-august, cand media maximelor atinge 32-33 grade la umbra, iar orasul primeste cel mai mare numar de vizitatori. Tot atunci intalnesti si cea mai calda apa a marii, cu valori medii de aproximativ 25 grade. 

Daca preferi sa vizitezi Kalkan intr-o perioada mai linistita, cu temperaturi mai blande si atractii mai putin aglomerate, poti alege sa vii aici la final de mai sau chiar si la inceput de octombrie. 

In mai, apa marii poate avea intre 19-22 de grade, iar la inceput de octombrie, aceeasi medie poate atinge 22-23 de grade, ceea ce inseamna ca poti avea linistit ocazia de a face baie in mare. 

Preturile la cazare sunt mai avantajoase in extrasezon, drumurile intre statiuni sunt mai libere, iar plajele mai putin ticsite de turisti. 

Plaja principala din Kalkan si alte plaje de vizitat

Kalkan Beach este numele plajei centrale, din imediata apropiere a portului. Aceasta nu este foarte generoasa in dimensiuni, insa este bine amenajata, formata din pietricele deschise la culoare si cu o apa de cele mai multe ori foarte limpede, ideala pentru snorkeling.

Poate deveni aglomerata in miez de vara, insa este usor de vizitat de catre cei cazati chiar in oras si ofera o priveliste frumoasa. 

Aici gasesti sezlonguri si umbrele de inchiriat, la preturi decente, iar daca simti ca vrei sa explorezi si alte plaje frumoase, in imediata apropiere ai la indemana o serie de beach clubs cu platforme de lemn pe care sunt amplasate sezlonguri si umbrele. Cateva dintre aceste locuri sunt: Kalamar Beach Club, Yali Beach Club & Restaurant, Denizim Beach Club si Zest Beach Club

Trebuie sa tii cont insa ca in cazul acestor plaje mai sus mentionate, accesul in mare se face, de regula, de pe scari, iar imprejurimile sunt stancoase, ceva mai nepotrivite familiilor cu copii. 

Daca esti cazat in Kalkan, poti ajunge repede si la alte plaje aspectuoase. Cea mai frumoasa este considerata Kaputas Beach, pe care o gasesti la doar 6,5 kilometri est, alaturi de Seyrek Cakil si de Patara Beach (cea mai lunga plaja din Turcia), localizata in directia opusa, la 17 kilometri departare de Kalkan.

Citeste mai multe despre plajele din apropierea acestui oras in articolul: Top 10 plaje de vizitat in zona Kalkan – Kas Antalya 

Unde te cazezi in Kalkan

Din Kalkan lipsesc acele resorturi cu cazare in regim all inclusive. Daca preferi acest tip de hoteluri, te poti orienta catre mai indepartatele Kemer, Lara, Belek. Cele mai multe dintre unitatile de cazare din Kalkan sunt de tip vile de inchiriat (fie apartamente, fie vila integrala), cu cazare self catering sau, in unele cazuri, cu mic dejun inclus.

Multe dintre aceste vile ofera acces la piscina privata si sunt orientate cu fata catre mare, ceea ce inseamna ca te vei bucura inevitabil si de o priveliste incantatoare. 

Majoritatea unitatilor de cazare din Kalkan sunt cotate cu 4 stele, insa exista si variante mai prietenoase cu bugetul, cotate cu 3 stele. 

Ce poti sa faci in Kalkan si in imprejurimi 

Desi nu are o viata de noapte vibranta si este lipsit in general de animatie, Kalkan nu-ti va da voie sa te plictisesti, atata vreme cat ti-ai propus sa explorezi zona. 

Poti incepe cu micul oras, luandu-l la pas, plimbandu-te prin zona portului si prin centrul acestuia, poti lua masa la unul sau mai multe dintre restaurantele bine cotate (cateva exemple in acest sens pot fi Small House, Rose Restaurant, Sade Restaurant si multe altele) si ulterior sa alegi sa te indrepti catre atractiile istorice si catre plajele din imprejurimi. 

Poti practica si diferite sporturi acvatice in zona Kalkan. Spre exemplu, unele dintre acele cluburi de plaja mentionate mai sus ofera servicii de inchiriere canoe, hidrobiciclete, dar si cursuri de diving certificate PADI. 

Siturile arheologice din apropierea orasului Kalkan sunt orasul antic Patara, orasul antic Xanthos, situl Letoon, orasul antic Antiphellos (din Kas) dar si orasele antice Simena si Myra, alaturi de insula Kekova, aflate la vreo 60 kilometri est departare. 

Bineinteles, daca-ti propui sa explorezi si mai mult de atat, poti da o fuga pana in Oludeniz, unde vei ajunge in circa o ora si jumatate (in jur de 85 kilometri de parcurs) si unde te asteapta faimoasa Blue Lagoon, Valea Fluturilor, dar si alte ocazii de activitati inedite precum zborul cu parapanta

In loc de concluzie

Kalkan este cel mai vestic oras de coasta al provinciei Antalya si ofera vizitatorilor sai posibilitatea de a se bucura de o atmosfera calma, pitoreasca, totul intr-un cadru de exceptie, cu plaje frumoase in imprejurimi, locuri bogate in istorie, dar si cu ocazia de a ajunge rapid in alte statiuni faimoase precum Oludeniz, Kas sau Demre. 

Daca ti-am starnit apetitul pentru vacantele in aceasta parte a litoralului turcesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, dar si o serie de oferte pentru statiunile din provincia invecinata Mugla, precum Oludeniz sau Fethiye.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?