Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Albania. Ce sa ai in vedere

Daca te pregatesti de plecare intr-o vacanta in Albania, este important sa te pui la curent cu conditiile de calatorie din aceasta tara, tocmai pentru ca experienta ta sa fie una pe masura asteptarilor. 

Totodata, pe langa documentele de calatorie pe care va trebui sa le pregatesti, este bine sa ai in vedere si alte cateva aspecte legate de siguranta ta, de moneda oficiala din Albania, de preturile medii, de felul in care se conduce si alte detalii de genul, care se pot dovedi a fi extrem de folositoare odata ajuns la fata locului. 

Documente calatorie Albania. Ce acte trebuie sa iei cu tine daca pleci in vacanta aici 

Cetatenii romani care calatoresc in Albania pot intra in aceasta tara fara viza, cu buletinul (cartea de identitate) sau cu pasaportul (acte care trebuie sa aiba o valabilitate de minimum trei luni de la data intrarii pe teritoriul Albaniei), pentru perioade de sedere mai scurte de 90 de zile, intr-un interval de 6 luni.

In cazul in care sederea depaseste termenul de 90 de zile, este nevoie sa obtii un permis de sedere, eliberat de Ministerul albanez al Afacerilor Interne. Pentru mai multe informatii legate de acest act, iti recomandam sa accesezi site-ul Ministerului Afacerilor Externe sau sa te adresezi Ambasadei Albaniei de la Bucuresti.  

Asigurarea medicala este obligatorie pentru cetatenii romani care calatoresc in Albania, asadar, nu uita sa inchei si o astfel de polita pentru fiecare membru al familiei tale, inainte sa plecati spre destinatia de vacanta. 

In cazul in care calatoresti cu masina, pe langa permisul de conducere si talonul masinii, trebuie sa ai la tine si cartea verde de asigurare internationala auto.

Despre transportul cu masina in Albania, taxe de drum, reguli de circulatie si stilul soferilor locali 

In Albania, circulatia auto se desfasoara pe partea dreapta a drumului. Regulile de circulatie sunt similare cu cele din Romania si se recomanda respectarea acestora cu strictete, chiar daca exista sanse sa observi ca unii dintre localnici nu prea tin cont de ele. 

Se poate intampla sa vezi ca unii soferi trec pe culoarea rosie a semaforului sau nu acorda prioritate de dreapta, asadar, condu cu atentie mai ales in zonele aglomerate si manifesta prudenta maxima. 

Nu este permisa utilizarea aparatelor antiradar pe teritoriul Albaniei. Acest fapt constituie o contraventie si se poate pedepsi cu amenda.

In zonele aglomerate si dezvoltate din punct de vedere turistic e posibil sa intampini unele probleme cu locurile de parcare. Mai ales in plin sezon, locurile de parcare gratuite se ocupa repede (cu precadere in statiunile de pe Riviera Albaneza, capitala Tirana, etc.). Exista si parcari cu plata, unde-ti poti lasa masina. 

Starea drumurilor din Albania este descrisa ca fiind in general buna. Traseul pe care vei merge catre destinatia ta poate varia, in functie de locul in care alegi sa-ti petreci vacanta, dar si in functie de zona Romaniei din care urmeaza sa pleci. 

Spre exemplu, daca pleci din Bucuresti catre zona Saranda-Ksamil Albania, cel mai cunoscut traseu este cel cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse – traversarea Bulgariei – Kulata – Promachonas (VAMA BG-GR) – Salonic – Ioannina – Vama Kakavia (GR-AL) – Jorgucat – Bistrice – Saranda. 

Distanta Bucuresti – Saranda pe acest traseu este de 1032 kilometri si fiind vorba despre un drum de circa 13 ore, se recomanda sa te opresti o noapte pe traseu pentru a te odihni (poti alege chiar Salonic). 

Daca pleci din vestul sau din sud-vestul Romaniei, poti alege sa iesi din tara pe la Bechet – Oreahovo, pe la Calafat – Vidin sau pe la Moravita – Prelaz Vatin si sa traversezi Serbia si Macedonia de Nord, iar in cazul in care pleci din estul Romaniei, vei putea iesi pe la Negru Voda – Kardam, traversand Bulgaria si Grecia in drumul tau spre Albania. 

Distanta Bucuresti – Tirana este de 928 kilometri, iar traseul nu implica sa mai traversezi neaparat si Grecia. Vei merge, cel mai probabil, pe ruta Giurgiu-Ruse – Sofia – traversarea Macedoniei de Nord (Gyueshevo – Skopje – Podmolje – Kjafasan) – Elbasan – Tirana, asta, desigur, daca nu preferi sa ajungi si pe la Salonic 🙂

Taxele de drum trebuie luate de asemenea in calcul, in functie de traseu pe care urmeaza sa-l parcurgi. Spre exemplu, daca o vei lua pe la Giurgiu-Ruse, vei avea de achitat taxa de pod in valoare de 15 ron/sens. Vigneta bulgareasca trebuie de asemenea platita in cazul in care vei traversa Bulgaria – 13 leva/saptamana. In Grecia, Macedonia de Nord si Serbia, vei avea de achitat taxe de autostrada. 

Pe acest subiect, iti recomandam sa citesti si articolul: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani ca riscul amenintarilor teroriste in Albania este unul scazut, iar din punct de vedere al sigurantei, recomanda evitarea deplasarilor in zona de frontiera a Albaniei cu provincia Kosovo. 

Fenomenul criminalitatii organizate este inca prezent in Albania, motiv pentru care este ferm recomandat sa nu accepti sume de bani pe post de imprumut de la straini sau sa asiguri transportul unor colete in Romania. 

Au fost intalnite cazuri de infractiuni de genul furt din buzunare, inselaciuni sau furt din masini in zonele aglomerate, motiv pentru care se recomanda sa nu lasi bunuri de valoare la vedere si sa pastrezi documentele, bijuteriile si alte valori in locuri sigure. 

Se recomanda, de asemenea, sa nu intervii in cazul in care in preajma ta are loc o confruntare/conflict intre doua grupuri si sa parasesti respectiva zona. 

Ce faci in cazul unui accident in Albania? 

In cazul unui accident usor, MAE recomanda sa completezi, alaturi de celalalt sofer implicat, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului si sa notezi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident şi ale societatii de asigurare a acestuia.

In cazul unui accident grav, cu victime, se recomanda sa chemi politia locala dupa ce acorzi primul ajutor si sa te adresezi pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Telefoanele pentru servicii de urgenta in Albania sunt:

  • 112 – numar general pentru urgente
  • 126 – Politia Rutiera
  • 127 – Ambulanta
  • 128 – Pompieri
  • 129 – Politia de Stat

Posesia de droguri in vederea consumului propriu este incriminata de legea albaneza, iar traficul de droguri este pedepsit cu inchisoare de la 7 la 15 ani.

In cazul pierderii pasaportului/cartii de identitate sau in cazul in care ai nevoie de asistenta consulara in conditiile prevazute de lege, se recomanda sa sesizezi Ambasada Romaniei la Tirana. 

Despre bani in Albania. Moneda locala, schimb valutar, preturi si plata cu cardul

Lek-ul albanez este moneda oficiala a Albaniei (cod valutar ALL). Pe piata exista bancnote de 200 LEK, 500 LEK, 1000 LEK, 2000 LEK, 5000 LEK si monede de 1 LEK, 5 LEK, 10 LEK, 50 LEK si 100 LEK. 

1 LEK echivaleaza cu 0,044 RON, iar 1000 LEK echivaleaza cu 44,32 RON. 

Plata cu cardul este acceptata in hotelurile mari, in supermarketuri, in centrele comerciale, insa in linii generale, majoritatea comerciantilor prefera si incurajeaza in continuare plata cash. De aceea, e nevoie sa ai la tine numerar, pentru ca se poate intampla ca la restaurant sau in multe alte locuri sa nu poti achita cu cardul. 

Exista case de schimb valutar in mai toate statiunile de coasta cunoscute si in marile orase. Poti schimba bani si la receptia unora dintre hoteluri, dar si la banci. 

“Pikë Këmbimi” inseamna “Punct de schimb valutar” sau “Exchange”. 

Poti verifica pe site-ul Bancii Albaniei care este cursul de schimb valutar oficial. 

Exista si destul de multe ATM-uri in orasele mari si in statiunile cunoscute. In statiunile si satele mai mici de coasta, e posibil sa gasesti un ATM in zona din spatele plajei. Atentie, insa, cele mai multe dintre ATM-uri percep si taxa de retragere. Verifica acest lucru inainte sa scoti bani de pe card. 

Preturile din Albania sunt in general mai mici comparativ cu preturile intalnite in alte destinatii europene. In prezent (mai 2023), preturile carburantilor sunt usor mai ridicate in Albania comparativ cu cele din Romania. 

In supermarketurile din Albania vei intalni preturi acceptabile, ca de exemplu: 

  • apa plata 1,5 litri – 60 LEK (2,60 RON) 
  • bere locala 0,5 l – 103 LEK (4.60 RON)
  • bere de import 0,33 l – 160 LEK (7.10 RON)
  • 1 kg rosii – 129 LEK (5.70 RON) 
  • 1 kg cartofi – 82 LEK (3.60 RON)

Mai multe detalii despre acest subiect gasesti, la noi pe blog, in articolul: Despre moneda Albania, preturi si alte informatii utile despre bani, plati si schimb valutar in aceasta tara

Limba, obiceiuri si comunicarea cu localnicii in Albania

Limba albaneza este limba oficiala vorbita in Albania. Albaneza cunoaste doua dialecte de baza, Gheg (in nord) si Tosk (in sud). 

Cea mai vorbita limba minoritara din Albania este greaca. 

Islamul este cea mai raspandita religie din Albania, iar crestinismul ocupa locul al doilea in acest sens. Sunt si albanezi care nu apartin de o religie anume, Albania declarandu-se neutra in chestiuni de credinta si constiinta inca din 1967. In general, nu exista discriminari religioase in Albania, oamenii fiind invatati sa se respecte reciproc indiferent de apartenenta la religie. 

Kanun este un set de obiceiuri si traditii urmat de catre multi dintre albanezi. Acesta isi are originile in legile tribului iliric, iar practicile sale au fost transmise din generatie in generatie. Cei patru stalpi care-i ghideaza pe oameni in viata sunt astfel considerati a fi onoarea, conduita corecta, ospitalitatea si loialitatea.

Te-ar putea interesa si: 20 de lucruri interesante si mai putin cunoscute despre Albania

Un alt obicei al albanezilor este “xhiro” – o plimbare pe jos, la ceas de seara, care presupune intalnirea cu un apropiat intr-o zona pietonala si discutarea problemelor sau a noutatilor la pas. In general, mai toate orasele din Albania au o zona de promenada – special conceputa pentru xhiro. 

Albanezii sunt, in general, oameni care-si respecta promisiunile si obligatiile in viata. Totodata, se poate intampla sa remarci foarte multa sinceritate din partea localnicilor. Acestia nu se feresc sa spuna lucrurilor pe nume si nici sa ajute in caz de nevoie. 

Localnicii mai in varsta nu vorbesc foarte bine engleza, insa generatiile mai tinere se descurca  bine la acest capitol  – asadar, vei putea lega conversatii fara nicio problema. 

Cateva cuvinte in albaneza: 

  • Cum te cheama? – Si quheni?
  • Numele meu este Daniel – Unë quhem Daniel 
  • De unde esti? – Nga jeni?
  • Buna ziua! – Përshëndetje! 
  • La revedere! – Mirupafashim!
  • Sa ai o zi frumoasa! – Ditën e mirë!
  • Imi pare rau! – Më fal!
  • Cat costa asta? – Sa kushton kjo?
  • Ajutor! – Ndihmë!
  • Da – Po
  • Nu – Jo

Despre mancarea din Albania

Bucataria albaneza este considerata a fi un adevarat spectacol de culoare si de arome, mai ales ca se bazeaza pe o multime de ingrediente naturale, locale. Multe dintre preparate se axeaza pe folosirea legumelor proaspete si au in compozitie ulei de masline (produs local – fiind cea mai veche si mai des folosita grasime in gastronomia albaneza).  

Citeste mai multe despre acest subiect aici: Bucataria albaneza si obiceiuri culinare din Albania. Ce sa stii despre caracteristicile gastronomiei acestei tari

Avand in vedere ca ospitalitatea este unul dintre acele 4 obiceiuri fundamentale ale albanezilor, acest lucru se va resimti si in cazul servirii mancarurilor – o parte elementara in ceea ce priveste gazduirea vizitatorilor. 

In linii generale, gastronomia albaneza poate fi segmentata in trei directii: bucataria din zona de nord (unde vei intalni mai des elemente precum carne, peste si legume) , bucataria centrala (cu influente mediteraneene, peste, carne, diferite specialitati, deserturi) si bucataria din sud (fructe de mare, citrice, produse lactate, ulei de masline). 

Desigur, in bucataria albaneza se observa si o multitudine de influente din exterior (grecesti, otomane, italiene). 

Te-ar putea interesa si: 15 mancaruri traditionale albaneze pe care sa nu le ratezi daca-ti faci vacanta in aceasta tara

Masa de pranz este considerata a fi cea mai importanta masa a zilei la albanezi si include cel putin un fel principal, acompaniat de o salata preparata din legume proaspete. 

In zonele de coasta, meniurile restaurantelor sunt foarte bogate in specialitati cu peste, fructe de mare (vei observa ca in zona Saranda-Ksamil, midiile sunt extrem de prezente in meniu). 

Printre preparatele traditionale care merita incercate in Albania se numara fergese (asemanata cu o tocana de vara, cu sos de rosii, branza, ardei grasi si usturoi), pispili (originar din  regiunea Korcei – o placinta cu verdeturi), byrek, tavë kosi, qebapa, qofte, qifqi (o versiune de chiftelute vegetariane, cu orez), trilece (desert) si altele. Bineinteles, vei avea la indemana si diferite tipuri de sarmale (si cele cu carne, si cele in foi de vita, cu orez, servite reci), ardei umpluti, musaca si alte preparate care nu-ti vor fi straine 🙂 

Fergese

In loc de concluzie

Speram ca vacanta ta in Albania sa decurga fix asa cum ai visat si ca informatiile de mai sus iti vor fi utile in tot ceea ce priveste siguranta si confortul tau si al celor dragi. Iti recomandam sa tii mereu cont de conditiile de calatorie din tara pe care urmeaza sa o vizitezi si sa nu uiti sa verifici site-ul mae.ro pentru detalii mai amanuntite legate de acest aspect.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?