Butrint National Park si aproape totul despre vizita in aceasta zona protejata a Albaniei

Parcul National Butrint se afla in sudul Albaniei si are o suprafata de 94.24 km2 care include terenuri deluroase, mlastinoase, campii deschise, insule, dar si unul dintre cele mai importante si totodata cele mai vizitate situri arheologice din aceasta tara. 

Apropierea fata de orasul de coasta Saranda, alaturi de incarcatura istorica exceptionala si de frumusetea mediului inconjurator, fac din Butrint National Park un loc potrivit atat pentru iubitorii de natura, cat si pentru pasionatii de istorie. 

Butrint National Park face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar lacul Butrint, alaturi de laguna Butrint, canalul natural Vivari, insulele Ksamil si situl arheologic de aici sunt protejate prin lege si reprezinta casa pentru peste 1200 specii diferite de plante si de animale. 

Ce trebuie sa stii despre Butrint National Park inainte sa-l vizitezi 

Butrint National Park gazduieste ruinele a ceea ce in antichitate se numea Buthrotum (Orasul antic Butrint), respectiv una dintre cele mai frumoase si prospere asezari de pe vremea Imperiului Roman. 

Numele se pare ca ar proveni de la grecescul “buthrotos”, care se traduce drept “taur ranit”. Are la baza o legenda din mitologia greaca, conform careia jertfa unui taur pe insula Corfu ar fi esuat, animalul inotand spre aceste meleaguri. Intamplarea ar fi fost considerata un semn al zeilor, grecii construind astfel o asezare chiar in acest loc. 

Fondatorul Butrintului este considerat a fi Helenus, fiul regelui Priam si al reginei Hecuba a Troiei. Incepand cu anul 44 i.Hr, Iulius Ceasar a facut din Butrint o colonie romana, asezarea supravietuind pana in perioada antichitatii tarzii, urmand sa sufere distrugeri masive in urma unui cutremur puternic si sa fie ulterior abandonata. 

A fost reconstruita pe vremea Imperiului Bizantin, preluata mai apoi de venetieni, de otomani, urmand ca incepand cu 1913, sa devina parte a Albaniei independente. 

Parcul National Butrint a fost infiintat in anul 2000, in vederea protejarii ecosistemelor naturale, alaturi de mostenirea culturala pe care acest loc o ofera Albaniei. Parcul este administrat de Ministerul Mediului din Albania. 

Majoritatea turistilor care viziteaza acest loc petrec, in medie, in jur de 2-3 ore pentru a vedea situl arheologic, timp pe care e bine sa-l ai in vedere daca te pregatesti pentru o vizita aici, mai ales ca atractiile sunt destul de multe. 

E indicat sa iei cu tine si apa plata, mai ales daca vii aici in miez de vara, cand temperaturile pot fi deranjant de ridicate. Exista si un restaurant la fata locului, in imediata apropiere a Castelului Venetian. Tot aici gasesti si toalete. 

O alta optiune poate fi sa iei cu tine si cateva gustari si o eventuala paturica pentru picnic, caci in parc vei gasi multe locuri verzi umbrite, cu peisaje frumoase, cu mentiunea ca trebuie sa lasi natura cel putin la fel de curata pe cat ai gasit-o. 

Biletul de acces pentru Butrint National Park este de 1000 lek/persoana, iar copiii cu varstele intre 12-18 ani platesc 500 lek. Copiii mai mici de 12 ani au intrarea gratuita. 

Parcul poate fi vizitat in intervalul orar 09.00 – 19.00.

Unde este Butrint National Park Albania si cum ajungi aici 

Parcul National Butrint este localizat la 16,5 kilometri sud de orasul Saranda, ceea ce inseamna ca intre cele doua, drumul cu masina se parcurge in aproximativ 20 de minute. 

Poti ajunge in Butrint National Park si cu autobuzele locale, care circula in directia Ksamil (pe drumul SH8). O calatorie dureaza in jur de 30 minute, iar autobuzul poate fi luat din fata terminalului de feriboturi din Saranda. 

Pretul unei calatorii este de aproximativ 100 lek/persoana (adica in jur de 1 euro), iar autobuzele circula, pe timp de vara, din ora in ora. 

Daca preferi sa vizitezi parcul intr-un mod mai organizat si eventual acompaniat de un ghid turistic, exista si varianta de a opta pentru o excursie optionala, pe care o vei regasi in oferta celor mai multi dintre operatorii locali. 

Avand in vedere popularitatea acestui loc, considerat, asa cum spuneam si mai sus, cel mai vizitat sit arheologic din Albania, este de asteptat ca pe timp de vara sa intalnesti ceva mai multa aglomeratie. 

Daca esti conditionat totusi sa-ti faci vacanta in Albania in intervalul iulie-august, e recomandat sa vii la Butrint National Park la primele ore ale diminetii, pentru a evita grupurile mari de turisti care vin aici pe parcursul zilei si in mod special catre orele pranzului. 

HINT: Exista si tururi organizate cu plecare din Corfu, asadar, nu vor vizita Butrint National Park doar turistii de pe teritoriul Albaniei 🙂 

Alte distante pana la Butrint National Park din diferite statiuni si orase de coasta ale Albaniei: 

  • distanta Ksamil Butrint National Park – 4,4 kilometri
  • distanta Borsh Butrint National Park – 54,3 kilometri
  • distanta Himare Butrint National Park – 69,2 kilometri
  • distanta Dhermi Butrint National Park – 84,7 kilometri 

Ce poti sa vezi in Butrint National Park 

Ca sa-ti faci o idee generala asupra lucrurilor pe care le ai de vazut in acest parc, iti vom spune ca sapaturile arheologice inca sunt in proces de executie in Butrint National Park, presupunandu-se ca doar circa 15% din ceea ce se afla aici a fost, pentru moment, scos la suprafata. 

Exista panouri informative pe teritoriul sitului arheologic, care te vor ghida si-ti vor oferi explicatii despre ruinele pe care le vei admira. 

Mai jos gasesti unele dintre cele mai importante vestigii care te asteapta in Butrint National Park Albania: 

  • Sanctuarul lui Asclepius – Asclepius era considerat zeul medicinei, iar acest sanctuar ar fi fost ridicat in jurul secolului al IV-lea i.Hr. Oamenii veneau aici pentru a fi vindecati de diferite afectiuni sau pentru a lasa ofrande. Locul a cunoscut o popularitate iesita din comun, motiv pentru care ulterior a fost imprejmuit de un zid realizat din blocuri de piatra. 
  • Casa Civica Romana sau Palatul Triconch – cercetatorii si-au indreptat atentia si asupra acestei case, transformata in palat in jurul anului 400 d.Hr. Casa Civica era construita in stilul clasic al unei vile romane, cu podele de mosaic si picturi murale dispuse in jurul curtii centrale. Ulterior, curtea a fost extinsa, iar cladirii i-a fost adaugata o aripa de est. 
  • Baptisteriul – Un monument din perioada bizantina, cu pavaj de mozaic bine conservat. 
  • Teatrul Roman – Sanctuarul lui Asclepius a suferit modificari in secolul al III-lea, fiind adaugat aici un teatru in stil grecesc, unde ar fi avut loc diferite ceremonii religioase si dezbateri publice. In secolul al II-lea d.Hr, teatrul a fost renovat si extins, fiindu-i adaugata o scena in stil roman. Teatrul putea gazdui pana la 2500 persoane. 
  • Poarta Turnului – construita la sfarsitul secolului al III-lea, a avut rol de intrare principala in Butrint pana in secolul al XIV-lea d.Hr, fiind flancata de un turn rotund pe o parte si de un turn dreptunghiular pe cealalta. 
  • Fantana Nimfelor – este localizata intre Poarta Turnului si pod. Se presupune ca in aceasta zona ar fi existat pe vremuri doua astfel de fantani, insa cea a Nimfelor este singura care a rezistat in fata trecerii timpului. 
  • Basilica Mare – ridicata la inceputul secolului al VI-lea, basilica a suferit mai multe modificari de-a lungul secolelor, fiind functionala pana in secolul al XVIII-lea. 

Alte obiective de vizitat in zona mai sunt si Baile romane, Poarta lacului, Poarta leului, Castelul triunghiular venetian, Turnul Venetian, Castelul Venetian si Muzeul de Arheologie, dar si Forumul roman

Alte atractii din zona Butrint National Park 

Pe langa toate obiectivele istorice de o valoare inestimabila, Butrint National Park mai are si o serie de alte locuri care merita bifate in cazul in care planuiesti o vizita aici. 

Muzeul de Arheologie, localizat in cadrul Castelului Venetian, poate fi de interes daca vrei sa te pui la curent mai pe indelete cu intreaga istorie a locului, evenimentele fiind explicate aici intr-o ordine cronologica. Poti admira in muzeu si o serie de obiecte arheologice, dar si sculpturi sau mozaicuri de diferite tipuri. 

Sigur, situl arheologic este doar o mica parte din tot ce are de oferit Parcul National Butrint din Albania. Avand in vedere suprafata sa de peste 90 km2, e bine de stiut si ca natura de aici gazduieste unele dintre cele mai interesante peisaje, dar si specii de animale aflate pe cale de disparitie. Anumite tipuri de broaste testoase, vulturul de mare cu coada alba si alte vietuitoare  pot fi observate cu putin noroc. 

Parcul are trasee de mers pe jos, dar si trasee pentru biciclete. 

Ksamil si ale sale insule la care poti ajunge cu barca, dar si plajele din imediata apropiere, reprezinta, de asemenea, atractii importante ale acestei zone. 

Printre plajele renumite din Ksamil se numara plaja centrala (Ksamil Beach), plaja Paradise, plaja Lori, plaja Puerto Rico, plaja Pema e Thate, dar si plaje putin mai indepartate de centru precum plaja Monastery, plaja Oglinzilor (Mirror Beach) si altele. Cele mai multe dintre acestea sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele si pot deveni destul de aglomerate in miez de vara.

Multe informatii despre acest loc gasesti la noi pe blog, in articolul: Concediu in Ksamil, micul paradis cu peisaje superbe din sudul Albaniei

In loc de concluzie 

Butrint National Park este un must see al zonei de coasta din sudul Albaniei, iar daca ai in plan sa-ti petreci vacanta in Saranda, in Ksamil, chiar si in Borsh sau in statiuni usor mai indepartate, vizita in aceasta zona deosebit de incarcata de istorie merita tot efortul, dupa cum sustin si alti turisti care au vazut parcul in anii precedenti 🙂

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?