Top obiective si activitati turistice Saranda. Care sunt principalele atractii ale acestui oras de coasta din Albania

Ai in plan sa ajungi vara aceasta pe litoralul albanez si ai ales ca destinatie orasul Saranda si ale sale imprejurimi? Iti putem spune din start ca sunt zero sanse sa te plictisesti, pentru ca zona este foarte dezvoltata la capitolul turism si extrem de bogata in atractii. 

Descopera, punctual, in cele ce urmeaza, care sunt cele mai interesante locuri de vazut atat in Saranda, cat si in imediata apropiere, astfel incat sa pleci cu planul deja facut si cu mult entuziasm pentru vacanta de care urmeaza sa te bucuri 🙂

HINT: Daca vrei sa te pui la curent si cu alte informatii legate de orasul Saranda, precum drumul cu masina pana aici, detalii despre cazare si alte lucruri utile, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Despre Saranda Albania. Ce sa ai in vedere daca vrei sa-ti faci vacanta in acest oras aflat in vecinatatea insulei Corfu

Relaxeaza-te la unele dintre cele mai apreciate plaje ale zonei 

Plajele din Saranda reprezinta atractia principala si motivul numarul 1 pentru care multi dintre turisti aleg sa-si faca vacantele aici. 

In orasul Saranda se gasesc plaje in 3 zone principale: cea de centru, in cartierul Kodrra (localizat in vest) si plajele amenajate de-a lungul Rruga Butrinti. 

Saranda Beach se desfasoara incepand cu terminalul de feriboturi din Saranda si pana la capatul promenadei de pe strada Butrinti, fiind si cea mai generoasa dintre toate si totodata una dintre cele mai aglomerate in plin sezon. In zonele Butrinti si Kodrra sunt multe hoteluri care au si segmente de plaja administrate privat, insa poti sa te bucuri de mare si de soare si aici, achitand eventual costul inchirierii unui set de sezlonguri. 

Bineinteles, la mica distanta de Saranda se afla si plajele din Ksamil – o alta incantare pentru turistii cazati in aceasta zona. Incepand cu plaja centrala Ksamil si continuand cu alte plaje precum Paradise Beach, Lori Beach, Puerto Rico Beach, Pema e Thate Beach, dar si plaje aflate undeva la jumatatea distantei intre Ksamil si Saranda (Monastery, Mirror, plaja Pescarusilor, plaja Pestera Porumbeilor), vei avea din ce sa alegi 🙂

In general, cele mai multe dintre aceste plaje sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele si au restaurante in imediata apropiere. In intervalul iulie-august, primesc si cel mai mare flux de turisti, ceea ce inseamna ca e posibil sa nu le gasesti chiar atat de goale si pustii precum le vezi in fotografii. 

Viziteaza Manastirea celor 40 de Sfinti si admira privelistea frumoasa de aici 

Ridicata in secolul al VI-lea d.Hr, manastirea servea drept loc de pelerinaj si gazduia 40 de camere, cate una pentru fiecare dintre cei 40 de Mucenici ai lui Sebaste. “Agi Saranda” inseamna “40 de Sfinti”, iar numele orasului se trage chiar de aici. 

Gasesti ruinele acestei manastiri la circa 3 kilometri departare de zona de promenada a orasului Saranda. Fiind localizate in partea de sus a unui deal, asteapta-te ca plimbarea sa dureze in jur de 45 min – o ora daca o iei pe jos. Mai poti ajunge aici si cu bicicleta sau cu masina, insa nu exista autobuz local care sa circule catre aceasta atractie. 

In cazul in care esti interesat in mod special de acest loc, gasesti mai multe imagini cu forma initiala a manastirii la Muzeul Traditiilor din Saranda. 

Ia-o la pas pe bulevardul Hasan Tahsini 

Bulevardul pietonal din Saranda se intinde pe circa 1 kilometru si incepe din zona terminalului de feriboturi din Kodrra si pana la drumul principal de pe strada Butrinti. Este locul prin care te poti plimba fie pentru a lua o scurta pauza de la plaja, fie pentru a cauta un restaurant pe gustul tau, fie la ceas de seara pentru a te relaxa. 

Sunt si multi localnici care obisnuiesc sa-si faca plimbarea de seara (obicei national denumit xhiro) pe acest bulevard. Vei trece pe langa un mic parc de distractii, pe langa statuile lui Hasan Tahsini si a lui Bilal Xhaferri si poti face poze frumoase la apus. 

Fa-ti o poza cu statuia lui Nicolae Iorga din Saranda 

Daca vei face o plimbare prin zona bulevardului mai sus mentionat, sunt sanse destul de mari sa observi si o statuie care infatiseaza bustul lui Nicolae Iorga. 

Nu, nu este o gluma, in Saranda chiar exista acest monument, pe care este inscriptionat in romana urmatorul mesaj: “Nicolae Iorga, istoric si politician roman, prin scrierile sale, a ajutat la intemeierea Statului Modern Albanez. Fondator si conducator al Institutului Roman din Albania de studii si cercetari arheologice din Saranda (1938 – 1940)”. Interesant, nu-i asa? 

Opreste-te la Complexul Sinagogii 

Daca ai in plan sa bifezi cat mai multe obiective cu incarcatura istorica, nici acest loc nu ar trebui sa lipseasca de pe lista ta. Localizat la doar 400 metri departare de plaja centrala din Saranda, acest complex arheologic gazduieste ruinele unei sinagogi si ale unei bazilici. 

Studiile arheologice din zona au concluzionat ca bazilica ar fi fost ridicata in secolul al IV-lea i.Hr, fiind ulterior transformata intr-o sinagoga, intre sfarsitul secolului al V-lea si inceputul secolului al VI-lea d.Hr. 

Nu se cunoaste cu exactitate cauza distrugerii cladirilor de aici. Acestea s-ar fi prabusit in timpul unui cutremur, insa o alta teorie ar fi ca acestea ar fi fost distruse de o invazie slava. 

Mergi pana la Castelul Lekursi

Localizat pe dealul Lekursi, acest loc poate fi unul dintre cele mai bune daca vrei sa te bucuri de o priveliste cat se poate de frumoasa asupra orasului. 

Tot aici vei gasi si un restaurant cu o terasa foarte generoasa – ideala pentru a te relaxa la cina si pentru a privi apusul. In unele perioade sunt organizate diferite evenimente cu muzica si dansuri traditionale albaneze. 

Castelul Lekursi a fost ridicat in 1537, la comanda sultanului Suleiman Magnificul. 

Rasfata-te cu fructe de mare, peste si preparate traditionale la restaurantele din Saranda 

Lasand putin deoparte obiectivele turistice, trebuie sa stii ca in Saranda vei avea ocazia sa te rasfeti si din punct de vedere gastronomic, asa cum se cuvine 🙂 

Saranda este plina de restaurante cu review-uri bune si foarte bune, unele dintre ele chiar in imediata vecinatate a plajelor, altele in zona de centru sau in alte zone turistice apropiate precum Ksamil. Mancarurile traditionale albaneze nu lipsesc din meniuri, asa ca vei putea experimenta fara doar si poate bucataria locala, alaturi de ale sale influente grecesti, turcesti si italiene. 

Pentru mai multa inspiratie la capitolul feluri de mancare din bucataria albaneza, ti-ar putea fi de folos propunerile din acest articol: 15 mancaruri traditionale albaneze pe care sa nu le ratezi daca-ti faci vacanta in aceasta tara

Nu lipsesc nici fructele de mare (caracatita, creveti, calamari), cu putin mai mult accent pe midii care sunt destul de prezente in meniurile restaurantelor din Saranda (in apropiere exista si o ferma de midii). 

Tot la noi pe blog te asteapta si o lista cu propuneri de restaurante din acest oras de coasta al Albaniei: Restaurante in Saranda. Ce fel de mancare gasesti la fiecare si care sunt locurile cu recomandari

Viziteaza Parcul National Butrint, din imediata apropiere a orasului Saranda 

Localizat la doar 16 kilometri departare de centrul Sarandei, acest parc national gazduieste o adevarata comoara istorica. Aici vei gasi cel mai vizitat sit arheologic din Albania (ruinele orasul antic Butrint), dar si o multime de peisaje naturale de exceptie. Parcul National Butrint face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, are o suprafata de 94.24 km2 si este casa pentru aproximativ 1200 specii de plante si de animale. 

Exista autobuz direct din Saranda si pana la Parcul National Butrint, iar intrarea costa 1000 lek/persoana si 500 lek/copiii cu varsta intre 12-18 ani. 

Mai multe informatii despre acest loc gasesti in articolul: Butrint National Park si aproape totul despre vizita in aceasta zona protejata a Albaniei

Mergi la Galeria de Arta Saranda si la muzeele din oras   

Desi este micuta, aceasta galerie iti ofera posibilitatea sa admiri o serie de piese de arta semnate de artisti locali albanezi, iar biletul de intrare (100 lek/persoana) iti va oferi acces si la Muzeul Traditiilor, dar si la Muzeul de Arheologie.

Poti vedea la Galeria de Arta diferite sculpturi, reliefuri, picturi abstracte, dar si unele picturi care prezinta folclorul si istoria acestei regiuni.

Viziteaza insula Corfu

Ce poate fi mai interesant decat sa calci pe pamant grecesc si pe pamant albanez in aceeasi zi? Din Saranda, poti lua ferry catre insula Corfu, aflata la mica distanta de tarm si poti vizita principalele obiective din Corfu Town (Noua Fortareata Venetiana, ruinele templului lui Artemis, biserica Sfantul Spiridon, Vechea Fortareata, Esplanada, biserica Mandrakinas)

Calatoria pe mare pe un sens dureaza intre 30 min si 1h 30 min, in functie de feribotul pentru care optezi. 

Mai multe informatii despre tipurile de feribot, costuri si ce poti vizita rapid in Corfu gasesti aici: Totul despre calatoria Saranda Corfu ferry. De unde iei feribotul, cat costa si ce e important sa ai in vedere

Da o fuga pana in Gjirokastra 

Aflat la 54 kilometri departare de Saranda, orasul de piatra Gjirokastra este o alta atractie a zonei si poate fi vizitat usor, fie cu autobuzul local, fie cu masina (drum pe care-l vei parcuge in aproximativ o ora). 

Aici te asteapta Cetatea Gjirokaster, unde poti admira mormintele Bektashi, Galeria Artileriei, Muzeul de Armament, inchisoarea, Turnul cu Ceas si alte atractii. 

Separat, in oras, mai poti vizita casa lui Ismail Kadare, casa Skenduli (una dintre cele mai vechi din zona), dar si bazarul vechi, de unde poti cumpara suveniruri si o multime de lucruri handmade, dulceturi si alte delicii 🙂 

Gasesti mai multe detalii despre acest loc aici: Despre Gjirokastra, orasul de piatra din Albania. Ce poti vedea aici, cum ajungi si care sunt cele mai bune restaurante

Nu uita sa vezi si Blue Eye

Blue Eye este un fenomen natural aparte, practic o gaura de mari adancimi formata in albia unui rau, la doar 20 kilometri departare de Saranda. Exista si variante de excursii optionale organizate de operatori locali, care includ oprirea la Blue Eye.

Chiar daca in diametru Blue Eye nu are dimensiuni impresionante, vei fi uimit cu adevarat de adancimea sa: peste 50 metri. 

Aceasta atractie se poate vizita zilnic, in intervalul orar 07.00 – 19.00. 

Evident, si despre Blue Eye am pregatit un articol separat la noi pe blog: Blue Eye Albania, fenomenul natural spectaculos din sudul tarii

In loc de concluzie,

Obiectivele si atractiile pe care le ai la indemana in orasul Saranda si in imprejurimi nu sunt deloc putine si pentru a le bifa pe toate, ai avea nevoie de o vacanta destul de lunga in zona 🙂

Aceasta parte a Albaniei este deosebit de bogata in locuri cu peisaje si natura cat se poate de frumoase, in plaje cu adevarat speciale, dar si in istorie, iar daca ai ajuns deja in aceasta destinatie si simti ca lista de mai sus poate fi completata si cu alte propuneri, asteptam cu interes sugestiile tale! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?