Cele mai cunoscute 10 modalitati prin care escrocii incearca sa pacaleasca turistii in vacante

Desi o vacanta trebuie sa fie despre bucurie, vise implinite, relaxare si entuziasm, exista si cazuri izolate si destul de greu de anticipat in care turistii devin victimele unor escroci care-si castiga existenta practicand tot felul de inselatorii. 

De aceea, indiferent de zona in care alegi sa calatoresti si cu atat mai mult daca alegi sa te indrepti catre o tara/oras cu o rata a infractionalitatii crescuta, iti recomandam ca in cazul in care te intalnesti cu una dintre situatiile prezentate mai jos, sa eviti sa-i dai curs. 

Te sfatuim totodata ca inainte sa alegi o anumita destinatie de vacanta, sa consulti site-ul https://mae.ro/travel-conditions si sa te informezi asupra situatiei privind siguranta ta acolo si totodata sa respecti recomandarile oferite de Ministerul Afacerilor Externe.

Daca intentionezi sa-ti rezervi o vacanta in perioada urmatoare, insa nu ai decis inca si care va fi destinatia, te asteptam la noi pe site cu o multime de oferte pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, din care sa poti alege ce ti se potriveste mai bine!

1. Metoda inelului gasit pe jos 

Aceasta este una dintre cele mai vechi inselatorii practicate si pare sa-si aiba originile in Paris, desi in prezent turistii au remarcat astfel de situatii in intreaga lume. Sunt mai multe variante prin care escrocii folosesc metoda inelului gasit pe jos pentru a-i pacali pe turisti. 

Una dintre ele este sa te abordeze intrebandu-te daca inelul gasit pe jos este al tau, iar ulterior sa te convinga sa-i dai pe el o anumita suma de bani, pentru ca el nu doreste sa-l pastreze, iar inelul este unul foarte valoros. Ai grija, cel mai probabil vei plati bani pentru o tinichea. 

O alta varianta este aceea de a-ti spune ca se afla intr-o situatie foarte dificila, si-a pierdut telefonul, vrea sa ajunga undeva si are nevoie urgenta de bani, rugandu-te sa-i dai o suma modica pe acel inel foarte valoros care-i apartine. 

In oricare dintre situatii te-ai afla sau daca observi ca exista o conjunctura asemanatoare, evit-o pe cat posibil si continua-ti drumul. 

Te-ar putea interesa si: Cum sa calatoresti in siguranta. Sfaturi si trucuri utile pentru o vacanta safe 

2. Metoda masinii/motocicletei inchiriate pe care ai inapoiat-o “defecta”

Observata cu precadere in Asia de Sud-Est, dar si in alte colturi ale lumii si inclusiv in tari din Europa, aceasta este o metoda a angajatilor de la centrele de inchiriere de a scoate bani in plus de la turisti. 

Astfel, se poate intampla ca atunci cand aduci inapoi vehiculul inchiriat, sa ti se impuna sa platesti o taxa extra pentru ca ar avea o defectiune/zgarietura noua. 

De aceea, este mai mult decat indicat sa-ti inchiriezi o masina sau un scuter numai de la centrele cu review-uri pozitive si recomandari si sa nu fii tentat de preturile ireal de mici pe care le practica unii operatori, pentru ca pot avea in spate si astfel de costuri/practici ascunse. Nu uita sa faci si poze masinii/motocicletei atunci cand o inchiriezi. 

3. Cineva varsa ceva pe hainele tale, intr-un loc aglomerat sau la o cafenea in aer liber 

O metoda destul de populara in Europa: fix intr-un moment in care te simti relaxat si linistit, cineva varsa “accidental” un pahar de bautura pe hainele tale, iar ulterior cerandu-si scuze incontinuu, incearca sa te ajute sa te cureti. In acelasi timp, alta persoana sau chiar aceeasi iti fura portofelul. 

Aceasta metoda mai este intalnita si in India, sub forma “pantofului murdar”. Escrocii trec si arunca excremente pe pantofii tai, urmand ca ulterior sa te atentioneze ca ai calcat in ceva. Cat te vei uita la pantofi, vor incerca sa-ti fure bunurile. 

4. Metoda “Nu mergi in directia buna, lasa-ma sa-ti arat drumul corect”

Intalnita in mod deosebit in orasele aglomerate din Maroc, dar si in alte destinatii, prin aceasta metoda, escrocii vor sa te faca sa-i urmezi intr-un alt loc in care sa-ti solicite ulterior o taxa de intrare. 

In Marrakech, spre exemplu, vei auzi foarte des expresia “Let me show you the right way to…”, urmand sa fii condus intr-o veche vopsitorie de piele, unde ti s-ar solicita bani doar pentru ca ti-a fost aratat respectivul “obiectiv”. Asadar, nu-i urma pe cei care-ti fac astfel de propuneri. Refuza politicos si continua-ti drumul. 

5. Metoda vanzatorului/taximetristului care schimba bancnota 

Si aceasta metoda este cunoscuta in multe colturi ale lumii. Spre exemplu, te afli intr-un taxi, mai ales pe timp de noapte, ii platesti taximetristului cursa cu o bancnota mai mare, astepti restul, iar el se intoarce aratandu-ti o alta bancnota si spunand ca nu ai platit intreaga suma. Toata manevra are loc in doar 2-3 secunde, astfel ca nu ai timp nici macar sa te dezmeticesti si sa intelegi cum s-a intamplat. 

Iti recomandam ca in destinatiile in care ai nevoie de bani cash, sa porti cu tine si bancnote mici, astfel incat sa nu fii nevoit sa astepti sa primesti restul ori de cate ori platesti ceva. 

6. Metoda taximetristului care-ti spune ca hotelul tau a fost inchis 

O alta inselatorie cunoscuta, cea a taximetristului care iti spune ca hotelul la care vrei sa ajungi s-a inchis pentru renovare sau este overbooked, insa iti propune sa te duca el intr-un loc pe care-l recomanda cu toata increderea. 

In general, cei care fac asta primesc un anumit comision daca aduc clienti sa se cazeze in locul respectiv. Refuza din start orice propunere de genul. 

7. Bratari gratuite sau buchete de flori

Persoane care te abordeaza pe strada si iti leaga de mana o bratara tip snur, care “aduce noroc” sau care-ti pun in mana un buchetel de flori, mentionand ca este gratuit. Te vei trezi ulterior in situatia in care ti se vor solicita bani pentru obiectul respectiv. 

In alte cazuri, exista escroci care poarta cu ei diferite animale (un papagal, un sarpe, etc), vin cu el langa tine, te incurajeaza sa-l mangai sau sa faci o poza cu el, dupa care iti solicita o suma de bani.

Te sfatuim sa eviti categoric persoanele de genul, pentru ca nimic din ce ti se va oferi nu va fi realmente gratis.   

8. O persoana dornica sa te ajute sa intelegi cum functioneaza ATM-ul

Te afli intr-o tara straina, vrei sa scoti bani de pe card, te indrepti catre un ATM, insa o persoana te abordeaza spunandu-ti ca te va ajuta sa te descurci? Evita orice conversatie, evita sa scoti cardul, sa bagi pin-ul sau sa dai altfel de informatii. Eventual, indreapta-te catre un alt ATM. 

9. Persoane care se ofera sa va faca o poza de grup, fara sa fie intrebate

Te afli alaturi de partener sau alaturi de gasca intr-o locatie celebra, iar brusc sunteti abordati, fara sa fi solicitat acest lucru, de o persoana care se ofera sa va faca o fotografie impreuna? 

Chiar daca omul in cauza iti pare bine imbracat si total de incredere, evita sa-i dai aparatul/telefonul pentru ca e posibil ca in doar cateva secunde sa te trezesti fara el. 

10. Persoane care vand bilete/bijuterii/ceasuri pe strada, la preturi ireal de convenabile 

Nu de putine ori se intampla ca in destinatiile turistice aglomerate, sa existe pe strada tot felul de vanzatori ambulanti (chiar si fara o taraba la care sa stea) si care sa-ti propuna sa cumperi un lant “de aur”, un ceas “original” sau bilete la un pret foarte bun pentru un anumit obiectiv turistic. 

Refuza propunerea acestora, pentru ca ai toate sansele sa cumperi bilete care nu sunt valabile sau sa te alegi cu un fals de toata frumusetea. 

In concluzie, speram ca ti-am fost de ajutor cu situatiile expuse mai sus, astfel incat sa stii cum sa le faci fata daca se va intampla sa te confrunti vreodata in vacante cu intentia unor escroci de a profita de bunatatea sau naivitatea ta. 

Si pentru ca pe noi ne recomanda priceperea in organizarea de vacante, te astetam pe www.travelplanner.ro cu o multime de oferte de vacanta in destinatii apropiate de casa, de unde sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?