5 produse lactate traditionale de incercat intr-o vacanta in Bulgaria

Litoralul vecinilor bulgari se afla in topul preferintelor turistilor romani atunci cand vine vorba de vacantele peste hotare, tendinta care se va pastra, se pare, si anul acesta.

Daca te numeri printre cei care au decis sa-si faca vacanta de vara in Bulgaria, trebuie sa stii ca un concediu petrecut aici poate presupune, pe langa conditii bune de cazare si preturi convenabile, si o adevarata experienta culinara, caci la capitolul gastronomie, vecinii bulgari se pot lauda cu preparate deosebit de gustoase. 

Esti fan produse lactate, iar iaurtul, branza si cascavalul nu lipsesc din meniul tau de zi cu zi? Gasesti mai jos o lista cu gustari pe care ar trebui sa le incerci in timpul concediului tau in Bulgaria, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte de vacanta pe litoralul bulgaresc, cu peste 200 de hoteluri cu cazare all inclusive, din toate statiunile cunoscute.

HINT: Daca te pasioneaza retetele sau informatiile despre gastronomie, gasesti la noi pe blog o multime de retete traditionale bulgaresti, dar si articolul: Gastronomia bulgareasca si obiceiuri culinare din Bulgaria. Cum si ce se mananca in aceasta tara

Iaurtul bulgaresc este cunoscut la nivel mondial pentru gustul sau exceptional si proprietatile nutrivite deosebite. Bacteria “vinovata” de transformarea laptelui in iaurt, printr-o metoda naturala, este  Lactobacillus bulgaricus – descoperita de catre omul de stiinta Stamen Grigorov in 1905. 

Iaurtul bulgaresc are chiar si un muzeu dedicat, deschis in anul 2007, in localitatea Studen Izvor, din apropierea granitei cu Serbia, asadar iti va fi la indemana sa-l vizitezi daca te vei afla pe langa capitala Sofia. 

Iaurtul bulgaresc are un gust usor acrisor si se mananca proaspat dar si in diferite preparate culinare precum sosuri, supa rece (tarator) si produse de patiserie. 

STIAI CA: Se pare ca vecinii bulgari ar fi ceva mai longevivi ca noi, conform unei cercetari publicate de jurnalistii britanici, gratie consumului ridicat de iaurt pe cap de locuitor. Conform analizelor publicate, un bulgar mananca, in medie, aproximativ 30 de kilograme de iaurt pe an. 

Branza sirene sau feta bulgareasca este un fel de branza aproape nelipsita de pe mesele vecinilor bulgari si regasita, de asemenea, intr-o multime de preparate precum salatele si placintele (banitsa). 

Sirene are o textura granulata, este sarata si este facuta din lapte de vaca, oaie, capra sau bivolita, iar cateodata, dintr-un amestec al acestora. Branza se pune la maturat in saramura, de unde i se trage si gustul sarat si este adeseori comparata fie cu feta greceasca, fie chiar si cu telemeaua romaneasca. Vei observa insa ca sirene este de regula ceva mai moale comparativ cu telemeaua veche sau cu feta. 

Dunavia este un soi de sirene mai moale, cu un continut mai mic de grasimi si cu o aroma nu atat de puternica.  

Kashkaval sau clasicul cascaval bulgaresc, de o culoare galbena, este produs fie din lapte de vaca, fie din lapte de oaie sau dintr-un amestec al celor doua. 

Daca este produs din lapte de vaca, se numeste Vitosha, iar daca este din lapte de oaie, poarta numele de Balkan. Un cascaval produs dintr-un amestec de lapte oaie-vaca poarta numele de Preslav. La o scara ceva mai mica, bulgarii produc si kashkaval din lapte de capra. 

In general, cascavalul clasic bulgaresc este lasat la maturat intre 2-6 luni pentru a dezvolta aroma ce-l caracterizeaza si este produs intr-o maniera asemanatoare cu cheddar-ul. 

Cascavalul bulgaresc face parte din randul branzeturilor de masa, este extrem de popular, folosit si la sandwich-uri si la produsele de patiserie, servit pane, peste cartofi gratinati si in multe alte preparate. 

Branza cu mucegai Cherni Vit – acest tip de “branza verde” provine din satul cu acelasi nume aflat in nordul Muntilor Balcani si reprezinta poate cea mai rafinata branza de tip gourmet produsa de catre vecinii bulgari. 

Branza Cherni Vit este produsa din lapte de oaie, numai in satul de origine si in cantitati foarte mici, asadar nu te astepta sa o gasesti la tot pasul in supermarket-uri sau in magazinele alimentare, caci nu va fi cazul. 

Oile sunt mulse din luna mai si pana in luna iulie de cateva ori pe zi, iar dupa muls, in lapte se va adauga cheag, fiind lasat ulterior la coagulat. Branza rezultata este asezata intr-o cutie de lemn captusita cu panza, careia i se va pune un capac de lemn, dar si pietre mari deasupra, pentru a crea o presiune si mai mare. 

Ulterior, aceasta va fi mutata in butoaie din lemn de tei, insa procesul este si mai complicat de atat si pare sa fie stiut si practicat a la carte de un singur locuitor al satului, de altfel fost primar – Tsvetan Dimitrov. Dimitrov ar fi readus la viata reteta veche a branzei cu mucegai verde, care disparuse la sfarsitul anilor 70, pentru ca producatorii schimbasera butoaiele de lemn cu cele din plastic. 

Katak, un produs lactat care este obtinut, in mod traditional din lapte de oaie si fermenti din branza folositi pentru culturi starter, are proprietatea de a putea fi pastrat chiar si pana 20-24 de luni. Katak-ul poate fi facut atat din lapte nefiert, cat si din lapte fiert, iar cel din urma este considerat a fi mai gustos. 

Pentru cele mai bune rezultate, conform retetei traditionale, laptele de oaie trebuie supus unui proces de fierbere indelungat – pana cand va capata consistenta ideala, iar dupa ce acesta se raceste, se va adauga cultura starter. 

In prezent, exista mai multe preparate din bucataria acestei tari care poarta numele de “Katak”, iar acestea fac referire in general la anumite tipuri de salate sau aperitive care sunt preparate cu acest produs lactat. 

In loc de concluzie

Vecinii bulgari se pot lauda cu o multime de preparate exceptionale, iar daca ai ocazia sa gusti cate putin din toate produsele lactate de mai sus, iti recomandam sa nu ratezi oportunitatea, caci s-ar putea sa descoperi gusturi noi, incantatoare. Alaturi de o experienta memorabila in vacanta ta, desigur 🙂 

Iar daca ai nevoie de inspiratie si la capitolul destinatii de vacanta, iti reamintim ca pe travelplanner.ro gasesti o multime de oferte tentante pentru vacantele pe litoralul bulgaresc, de unde sa poti selecta exact ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?