Bugetul de calatorie pentru vacanta in Turcia. Ce cheltuieli e bine sa iei in calcul

Bugetul unei calatorii in Turcia poate varia foarte mult, in functie de tipul de vacanta pe care alegi sa o petreci in aceasta tara. Incepand cu calatoriile de tip nomad, sejururile mid-range si pana la vacantele de lux, bugetul alocat poate avea variatii semnificative, insa, in linii generale, iti poti imparti cheltuielile pe mai multe categorii, astfel incat calatoria ta sa nu te ia prin surprindere din punct de vedere financiar. 

Incepand cu modalitatea de transport, cazarea si serviciile oferite de hotelul la care vei sta, locurile pe care vrei sa le vizitezi si activitatile pe care vrei sa le faci, gasesti mai jos cateva informatii referitoare la preturile pe care le vei gasi in Turcia. 

Totodata, daca atentia ta se indreapta catre litoralul turcesc, gasesti la noi pe site si cele mai bune oferte vacante Turcia , atat pentru statiunile turcesti din zona Marii Egee sau pentru statiunile turcesti de la Marea Mediterana.

DE STIUT: Moneda locala in Turcia este lira turceasca, monedele avand valori nominale de 1 kurus, 5 kurusi, 10, 25, respectiv 50 kurusi, in timp ce bancnotele au valori de 1,5, 10, 20, 50 si 100 de lire turcesti. O lira turceasca valoreaza in prezent (februarie 2023) aproximativ 0,24 ron. 

Bugetul alocat transportului catre si in Turcia cantareste destul de mult in ceea ce priveste costurile finale ale vacantei tale. Referitor la zborul cu avionul, preturile pot varia semnificativ, intrucat exista cazuri in care poti prinde oferte foarte bune la biletele de avion catre diferite destinatii din Turcia, respectiv cazuri in care biletul de avion poate costa cateva sute de euro pentru o singura persoana.  

In general, in plin sezon de vara, biletele de avion catre destinatiile de pe litoral au preturi destul de ridicate, insa asta nu inseamna ca nu poti gasi si oferte bune. Pe de alta parte, companiile low cost mai au perioade cu reduceri tentante pe ruta Bucuresti – Istanbul, Bucuresti – Kayseri (escala la Istanbul) pentru cei care vor sa vada Cappadocia, Bucuresti – Bodrum (escala la Istanbul). Poti prinde bilete ieftine si daca rezervi calatoria din timp, dar si in unele cazuri cu oferte last minute. 

Bugetul pentru calatoria cu masina in Turcia va fi cel mai probabil unul mai scazut, mai ales daca costurile drumului sunt impartite de mai multe persoane. Trebuie luate in calcul aici taxele de drum, numarul aproximativ al kilometrilor pe care-i vei parcurge, consumul masinii tale si pretul carburantilor in Turcia.

Un litru de motorina/benzina costa in Turcia in jur de 19 lire turcesti (aproximativ 0.94 euro). In Turcia nu vei avea de achitat vigneta, insa va trebui sa cumperi un card HGS (autocolant care se lipeste pe parbriz), care costa 15 lire turcesti, care trebuie incarcat cu minimum 30 de lire turcesti si care este scanat automat atunci cand treci prin zonele de taxare din dreptul anumitor poduri/autostrazi, etc. 

Exista in Turcia si taxe de drum care se platesc separat de HGS, cum ar fi taxa pentru podul Osman Gazi Bridge din apropiere de Istanbul (184,5 lire turcesti), asadar si acestea trebuie luate in considerare. 

Daca va trebui sa petreci o noapte pe drum, lucru destul de necesar daca alegi spre exemplu sa pleci cu masina catre statiunile de la Egee si Mediterana, ia in calcul si costurile acelei cazari. Nu uita si de taxele de drum ale Bulgariei (vigneta), caci o vei tranzita in drumul spre Turcia (15 leva/saptamana, 30 leva/luna). 

UPDATE: Incepand cu 1 ianuarie 2023, vigneta bulgareasca se ieftineste cu 10%, asadar, pentru o saptamana, vei avea de platit 13 leva, iar pentru o luna – 27 leva.

Inchirierea unei masini in Turcia costa, in medie, 50 de dolari pe zi, insa acest lucru depinde foarte mult si de orasul/statiunea din care o vei inchiria, de ofertele operatorilor locali, care uneori pot fi destul de avantajoase si, desigur, de tipul masinii pe care o doresti. Prin urmare poti gasi masina de inchiriat si cu 20 de dolari/zi, dar si cu peste 150 de dolari/zi, daca vrei un automobil de lux. 

Transportul public in Turcia, mai ales in ceea ce priveste statiunile turcesti unde se circula de regula cu dolmus-ul, are preturi destul de mici, insa si in acest caz pretul variaza in functie de distanta parcursa. 

Pana la sfarsitul lunii ianuarie expira peste 120 de oferte pentru vacante in Bulgaria cu reduceri pana la -35%. Rezerva acum si prinzi cele mai bune conditii de rezervare din Romania.

Bugetul pentru cazarea in Turcia reprezinta o alta parte semnificativa a cheltuielilor tale pentru vacanta in aceasta tara. Cel mai probabil, vei achita aceasta suma inainte sa pleci in vacanta – lucru care te va ajuta ulterior sa-ti gestionezi restul cheltuielilor mai bine. Preturile la cazare variaza destul de mult in Turcia, in mod evident in functie de zona in care doresti sa stai, de numarul de nopti, dar si de serviciile de care vrei sa beneficiezi. 

Spre exemplu, o vacanta in zona Belek va fi cel mai probabil mai scumpa in comparatie cu o vacanta in zona Alanya, insa si serviciile de la hotel vor diferi. 

In cazul in care vei rezerva o vacanta all inclusive in Turcia (de cele mai multe ori, in zona litoralului), este posibil ca bugetul pe care il vei aloca ulterior vacantei tale sa scada considerabil, pentru ca vei avea la hotel mesele incluse. 

Desigur, costurile extra pot aparea daca vei solicita servicii suplimentare (servicii SPA, transport privat, excursii optionale, etc), insa in linii generale, o vacanta cu regim de cazare all inclusive are printre beneficiile sale si acest aspect, si anume faptul ca nu vei avea stresul meselor in oras si respectiv cheltuieli din acest punct de vedere, decat daca vei vrea sa-ti faci si aceasta placere. 

Preturile la restaurante, supermarket-uri, street food si baruri in Turcia nu ar trebui sa fie cu mult mai mari comparativ cu Romania, insa acest lucru depinde foarte mult si de locul in care iti vei face vacanta si respectiv de locurile in care alegi sa mananci. Vei gasi restaurante cu preturi foarte bune in Istanbul, Kusadasi, Alanya, insa si restaurante de lux, cu preturi mari. 

Spre exemplu, in Kusadasi, o masa pentru o persoana la un restaurant tip fast food costa in jur de 120 lire turcesti (aproximativ 6 euro), in timp ce o masa pentru doua persoane la un restaurant mediu cotat, cu 2 feluri de mancare, poate costa aproximativ 350 lire turcesti.

In supermarketurile din Turcia, preturile medii arata cam asa: o apa la 1,5 litri – 5,60 lire turcesti, 1 litru de lapte – 16 lire turcesti, o bere de import – 36 lire turcesti, o cola la 0.33 – 20 lire turcesti. 

Intrarile la obiectivele turistice trebuie luate in calcul daca te numeri printre acei turisti care aleg sa viziteze Turcia tocmai pentru a explora astfel de locuri. Exista obiective care pot fi vazute cu sume modice, dar si o serie de atractii, parcuri tematice, (spre exemplu – The Land of Legends din apropiere de Belek), unde tarifele de intrare sunt ceva mai piperate. 

Spre exemplu, intrarea pentru o persoana la Efes costa 200 lire turcesti (aproximativ 10 euro de persoana), in timp ce intrarea la The Land of Legends costa 60 dolari/adult. 

Bugetul pentru excursiile optionale trebuie de asemenea luat in calcul, mai ales daca te vei afla in zona de litoral a Turciei, unde in fiecare statiune sunt organizate frecvent excursii de o zi catre diferite obiective turistice. 

Cele mai multe dintre excursiile de o zi au masa de pranz asigurata si includ totodata transportul si intrarea la respectivele obiective turistice. Acestea pot porni de la 20 de dolari/persoana si pot ajunge chiar si la 150 de dolari sau mai mult, daca obiectivul se afla intr-o zona mai indepartata (la cateva sute de kilometri distanta), daca includ una sau mai multe nopti de cazare in alte locuri sau daca au servicii premium incluse (de genul zbor cu balonul cu aer cald, tururi private, etc). 

Bugetul pentru shopping reprezinta o alta cheltuiala pe care o poti estima de acasa, astfel incat sa nu fi luat prin surprindere in vacanta ta din Turcia. Daca pleci in Turcia strict pentru shopping (cel mai probabil Istanbul), e posibil sa stii din start care este suma pe care esti dispus sa o aloci acestei activitati, insa daca te afli in vacanta pentru a te relaxa si vrei sa dai o tura si prin zona de bazar sau prin centrele comerciale din statiunea in care esti cazat, e bine sa-ti faci din timp niste calcule. 

Ce este foarte important de stiut la acest capitol este faptul ca in Turcia, in zonele de bazar, preturile pot fi negociate si daca esti destul de priceput in aceasta arta, poti ajunge sa cumperi uneori respectivele articole chiar si cu jumatate din suma initiala. 

Asadar, poti cheltui in Turcia pe suveniruri si cateva articole vestimentare o suma modesta (cateva zeci de dolari) sau poti cumpara bijuterii din aur, haine de designer, haine de piele sau covoare turcesti la preturi destul de mari, insa in unele cazuri tentante si usor de negociat. 

In definitiv, tine doar de tine cum reusesti sa-ti gestionezi cheltuielile, insa in termeni generali, Turcia nu este o tara cu preturi mai ridicate decat in Romania, iar daca-ti propui sa ai niste cheltuieli temperate pe parcursul concediului, cel mai probabil te vei incadra intr-o suma decenta si prestabilita. 

In concluzie, bugetul tau de calatorie in Turcia poate fi unul modest daca alegi sa calatoresti low cost, cu masina personala, daca ai deja rezervata o vacanta all inclusive, respectiv toate mesele asigurate, sau poate creste in functie de profilul si stilul vacantei tale, locurile pe care vrei sa le vizitezi sau cumparaturile pe care vrei sa le faci.

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?