Calatoria cu avionul alaturi de copii si modalitati prin care o poti face mai usoara

Iti faci planuri pentru o vacanta alaturi de cei mici, insa ai emotii in ceea ce priveste zborul cu avionul, iar alta varianta de transport nu exista sau e mult prea complicata pentru a ajunge la destinatie? Daca te pregatesti sa zbori alaturi de copilul tau pentru prima data sau daca ti s-a intamplat sa treci prin aceasta experienta, insa nu in cel mai placut mod, e posibil ca unul sau mai multe dintre sfaturile de mai jos sa-ti fie de folos. 

Totodata, daca nu ai luat inca o decizie cu privire la locul in care va veti face vacanta, poti intra la noi pe site, unde vei gasi o multime de oferte tentante pentru destinatii aproape de casa si potrivite familiilor cu copii: vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

Pregateste-te sa fii abordat de unul dintre insotitorii de zbor, pentru a-ti fi prezentate masurile de siguranta

Mai ales in cazul in care calatoresti cu un copil mai mic de 2 ani, este ceva firesc ca un insotitor de zbor sa vina la tine pentru a te instrui in ceea ce priveste felul in care trebuie tinut cel mic la decolare si la aterizare. In cazul cel mai probabil in care il vei tine in brate (daca are varsta de pana in 2 ani), ti se va oferi o extensie de centura, astfel incat sa-l asiguri pe cel mic de centura ta. 

Totodata, nu ezita sa pui intrebari personalului in cazul in care ai anumite nelamuriri legate de felul in care trebuie asezat copilul. 

Nu uita sa iei gustari pentru cel mic sau sa-i asiguri 1-2 mese pentru zborurile mai lungi

In multe dintre cazuri, mancarea servita in avion nu este potrivita copiilor cu varsta sub doi ani, iar daca aveti de zburat cateva ore bune, iar copilul tau este micut, e bine sa ai la tine si cateva gustari. 

Daca micutul tau este alaptat sau hranit cu formula, ai grija sa ia mesele la intervalele corespunzatoare (pentru a prepara formula, poti solicita insotitorilor de zbor putin ajutor, apa fierbinte, etc). 

In general, este permis accesul in avion cu alimente pentru bebelusi. In unele cazuri izolate, s-ar putea sa-ti fie solicitat la sectiunea de security sa gusti dintr-un recipient care contine mancare de bebelus, pe care-l ai in geanta).

Cele mai potrivite locuri din avion pentru parintii care calatoresc alaturi de copii 

Parintii care au experienta in ceea ce priveste zborul alaturi de copii au pareri impartite la capitolul “cel mai bun loc din avion”. 

Unii spun ca e mai bine sa rezervi un loc in apropiere de toalete, pentru ca e posibil ca micutul tau sa-ti solicite sa faceti drumuri mai dese. 

Altii sunt de parere ca orice rand din avion este bun, atata vreme cat copilul va sta la geam…pentru ca-si va focusa mai mult timp atentia acolo. 

Majoritatea parintilor rezerva scaune alaturate atunci cand calatoresc cu micutii, pentru a face echipa si a gestiona impreuna orice situatie legata de comportamentul celui mic pe durata zborului. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Ia cu tine joculete, carti de colorat sau alte obiecte care capteaza atentia micutului tau 

Ideea de a-l tine pe cel mic ocupat cat mai mult timp pe durata zborului e sfanta, dupa cum ne-au relatat mai multi parinti care au trecut prin aceasta experienta. Mai ales in cazul copiilor mai micuti, intervine plictiseala – iar de acolo pleaca totul. Mici jocuri de motricitate, carti de colorat cu apa, carti ilustrate cu povesti – orice obiect de genul iti poate fi de ajutor. 

In caz de maxima necesitate, poti folosi si telefonul sau tableta, pe care sa ai instalate niste desene animate potrivite copilului tau. 

Somnul celui mic pe durata zborului. Asteptari vs. realitate

Nu pleca de acasa setat pe ideea ca micutul tau va dormi pe tot parcursul zborului, caci s-ar putea sa fii dezamagit. Fiecare copil in parte se adapteaza unui nou mediu intr-un mod diferit, prin urmare, exista copii care dorm neintrerupt cateva ore bune in avion, dar exista si copii care nu inchid un ochi. 

Incearca sa-ti creezi asteptari cat mai rationale si sa nu pleci de la premisa ca e ceva normal sa poti dormi in avion. Pana si unii dintre adulti au dificultati in a face asta. 

Ia in considerare ca urechile copilului se pot infunda. Ce poti face in acest caz? 

Unul dintre motivele pentru care cei mici pot avea o stare de discomfort (care uneori se transforma chiar si intr-o criza de plans destul de serioasa) poate fi faptul ca urechile se infunda destul de usor atunci cand exista modificari de presiune. 

Daca nu este suficient de mare cat sa inteleaga ca trebuie sa inghita/sa caste/sa mestece guma, te poti asigura ca bea frecvent apa/lapte (sau ca este alaptat). Suzeta este un alt aliat binevenit in acest caz. 

Intreaba medicul pediatru ce alte recomandari mai are in privinta acestei situatii. 

Inarmeaza-te cu rabdare si accepta faptul ca e posibil sa fiti auziti de ceilalti pasageri, fara sa-ti insusesti prea multe sentimente de rusine sau vinovatie. 

Pana la urma, copiii sunt copii, iar zborul cu avionul nu trebuie sa fie perceput de toti la fel. Pot aparea stari de iritabilitate, de nervozitate, de oboseala, iar cel mic este cel mai indreptatit pasager care ar putea sa-si spuna of-ul. Daca simti ca este cazul, te poti scuza politicos, insa majoritatea oamenilor care calatoresc cu avionul frecvent s-au mai intalnit cu situatii de genul si trebuie sa inteleaga ca este vorba de un copil. 

Ce trebuie sa mai stii despre calatoria cu avionul alaturi de copii

In linii generale, copiii pot zbura cu avionul de la varsta de 2 saptamani (sunt companii care accepta la bord si bebelusi de 1 saptamana).

Cu toate acestea, in primele luni de viata, bebelusii nu au imunitatea dezvoltata, iar aeroporturile si avioanele nu sunt cele mai curate locuri in care ar putea fi expus un bebelus, motiv pentru care este indicat sa te orietenzi catre un check-in mai rapid si masuri extra de igiena, in cazul in care esti nevoit sa zbori cu un copil atat de mic. 

Copiii cu varsta de pana la 2 ani pot calatori in bratele parintilor (unele companii low cost percep o taxa modica pentru infanti, de aproximativ 20-30 de euro, chiar daca acestia nu ocupa un loc de sine statator). Daca vrei ca micutul sub 2 ani sa aiba locul sau separat, langa tine in avion, se poate rezerva un loc pentru acesta, insa copilul va beneficia de un loc special certificat pentru varsta sa. 

Copiii cu varsta de peste 2 ani au alocate locuri la pret standard. Unele companii de linie au diferite discount-uri pentru biletele destinate copiilor. 

Nu uita sa faci check-in online, pentru a economisi timp si chiar bani.

Nu uita actele necesare calatoriei cu avionul – pasaportul, cartea de identitate (dupa caz), declaratia notariala daca minorul calatoreste doar cu un parinte. Desi nu este considerat un document de calatorie, exista cazuri in care la aeroport se intampla sa fie solicitat si certificatul de nastere.

Concluzionand, sunt milioane de parinti in intreaga lume care zboara alaturi de copiii lor, iar acesta ar putea fi doar unul dintre argumentele care sa te incurajeze inaintea acestei experiente.

Avionul ramane cel mai sigur mijloc de transport din lume, iar zborul alaturi de copil poate fi mai usor decat te-ai fi asteptat, mai ales daca stii la ce sa te astepti si daca tii cont de cateva dintre sfaturile de mai sus. 

Nu uita sa arunci o privire si pe ofertele de la noi de pe site! Vei gasi multiple optiuni de cazare in destinatii apropiate de casa.

Alte articole care te pot interesa:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?