Cum ii pregatim pe copii si ce le spunem inainte de vacanta?

Postat de

Pregătiți o vacanță de neuitat, așa că începeți din timp să rezolvați tot ce este necesar în legătură cu drumul, cazarea, masa, locurile de vizitat. Totuși, prinși în frenezia acestor aspecte, să nu uitați de cel mai important detaliu: pregătirea copiilor pentru călătoria care urmează. Povestiți-le cât de frumos va fi la plajă, cum îi veți da cu cremă de protecție, cum vor construi castele de nisip și se vor lupta cu valurile. Nu uitați să le spuneți și despre drum, chiar va dura câteva ore, este bine să știe din timp care vor fitoate etapele călătoriei voastre.

Pentru a-i scuti pe cei mici de momentele neplăcute care pot apărea, dar și pentru a rămâne noi cu zenul intact, am adunat în acest articol cele mai importante idei despre cum îi putem pregati pe copii pentru călătorie. 

  1. Povestiți-le unde mergeți și de ce

Dacă vă doriți o vacanță, nu trebuie să presupuneți că și cei mici sunt pe aceeași lungime de undă. Adevărul este că lor le e bine acasă, unde totul le este familiar. Începând cu oamenii de care sunt înconjurați și terminând cu mâncarea pe care o primesc, copiii sunt perfect confortabil cu ceea ce li se întâmplă. Ei nu simt nevoia sa se oprească din treburile zilnice, să își ia un moment de respiro sau sa își încarce bateriile. Din acest motiv, poate să fie destul de complicat pentru ei chiar și să înțeleagă motivul acestei călătorii. Povestiți-le de despre toate locurile minunate în care veți merge, de ce vă doriți atât de mult să ajungeți acolo și încercați să îi molipsiți cu entuziasmul vostru. 

  1. Ajutați-i să își imagineze călătoria

Probabil vi s-a mai întâmplat să vorbiți cu copiii despre un subiect, să zică da, iar după un timp să nici nu știe despre ce e vorba. Ei pot să audă ce le spunem, dar asta nu înseamnă au înțeles ori că vor ține minte. Dacă vă așezați la masă alături de ei și desenați împreună momente din călătorie, aceste imagini li se vor întipări în creier pentru mult timp. Cu cât mai multe desene cu atât mai bine. Vor avea astfel, o imagine destul de completă referitor la vacanța în care urmează să plecați. 

  1. Stabiliți bagajele din timp

Dacă aveți copiii destul de mari încât să își poată exprima preferințele referitor la hainele și obiectele pe care le vor lua cu ei, cel mai bine este să-i lăsați să se ocupe singuri, cel puțin pentru început. Puteți să le spuneți în mare cam ce tip de haine vor avea nevoie (tricouri și pantaloni scurți pentru plajă ori pulover și geacă groasă pentru zăpadă). După aceea, puteți să vă retrageți puțin, lăsându-le lor toată inițiativa. Din când în când (și obligatoriu la final), puteți să faceți o recapitulare,  să vedeți ce idei le-au mai trecut prin cap. 

  1. Alegeți împreună mijlocul de transport

Dacă puteți alege între mașină, tren, avion sau orice alt mijloc de călătorie, țineți cont și de părerea celor mici. Poate sunt plictisiți de drumurile zilnice în mașină. Poate vor să zboare deasupra caselor ori poate vor să meargă cu trenul pe șine. Discutați cu ei toate posibilitățile și întrebați-i ce ar prefera cel mai mult. Nu uitați să reluați discuția din când în când pentru a fi siguri că nu s-au răzgândit. 

  1. Stabiliți împreună itinerariul

În special dacă este vorba de drumuri lungi, discutați cu copiii dacă își doresc să ajungă mai repede sau mai odihniți. Un zbor lung cu avionul s-ar putea să fie mai greu de suportat decât un zbor cu escală. O mică pauză pe un aeroport le poate da ocazia să mai alerge și să-și consume energia. La fel, un drum de 2 zile cu mașina,  poate fi extrem de obositor, față de unul cu oprire peste noapte la hotel. Dacă veți avea răbdare să ascultați toate părerile copiilor, veți fi surprinși de câte lucruri interesante veți afla. 

La Travel Planner avem oferte atât pentru destinații în Bulgaria cât și în Grecia. În amândouă țările se poate ajunge cu mașina, după o călătorie de câteva ore. Pentru Grecia puteți opta și pentru varianta avion, iar la destinație să apelați la un serviciu de închiriere mașini. Vă așteptăm pe site pentru a vedea toate ofertele speciale pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

  1. Puneți-i să aleagă câteva jucării pe care le pot lua cu ei. De la restul vor trebui să-și ia la revedere

Copiii sunt foarte atașați de jucăriile lor, chiar le consideră niște membri ai familiei. Plecarea în vacanță fără plușurile preferate este dramatică de ambele părți. Dacă vă puteți da seama cât de supărați vor fi cei mici, cu siguranță că nu v-ați pus încă problema cât vor suferi plușurile care vor rămâne acasă. Exact, ați citit bine, întrebați-i pe cei mici dacă este adevărat și vă vor spune chiar ei că plușurile sunt supărate că nu vă pot însoți. Din acest motiv este nevoie de un proces de despărțire de lungă durată, în care atât copiii dar și plușurile, să înțeleagă că este vorba doar de o despărțire temporara de câteva zile. După aceea, totul va reveni la normal. 

  1. Faceți un calendar cu zilele rămase

Informațiile auzite tind să treacă pe lângă noi, pe când cele scrise, vizuale, vor rămâne bine întipărite în minte. Pentru a face așteptarea mai plăcută dar și pentru a putea contoriza câte zile mai sunt până la plecare, faceți un calendar în care cei mici pot să taie fiecare zi care a trecut. Realizați calendarul cu cel puțin o lună înainte, pentru ca sentimentul de nerăbdare referitor la vacanță să fie bine conturat. 

  1. Lăsați-i să se obișnuiască cu orice haine sau obiecte noi pe care le luați în călătorie

Copiii cresc repede așa că nu este neobișnuit ca hainele să le rămână mici de la un sezon la altul. Dacă este nevoie de un costum de baie nou, lăsați-i să stea îmbrăcați prin casă cu el sau chiar să facă o baie. Este valabil și pentru pantaloni de ski sau pulovere groase. Ca să nu aveți surprize neplăcute când ajungeți la destinație, lăsați toate hainele la vedere, în camera lor și încurajați-i să se ”împrietenească” cu ele. 

  1.  Jucați-vă de-a avionul

Este stabilit deja că un copil ridicat la înălțime nu plânge. Nu există o explicație științifică pentru acest fenomen, s-ar putea chiar să nu funcționeze la absolut toți copiii. Dar nu strică să începeți să vă jucați de-a avionul, să-i ridicați pe cei mici deasupra capului și să profitați de aceste momente pentru a le explica faptul că vor avea aceeași senzație când veți zbura de-adevăratelea. Printre hohote de râs veți putea să creați un pattern în mintea copiilor, astfel încât, pe durata călătoriei veți ști cum să rezolvați o criză neașteptată de plâns. 

  1.  Stabiliți activitățile pe care le veți face drum pentru a trece timpul mai repede. Obișnuiți-vă cu ele și încercați să respectați timpii de drum. 

Drumul înseamnă plictiseală mare doar dacă nu aveți de făcut niște activități interesante. Întrebați-i pe copii ce jocuri vor să vă jucați și puteți deja începe un mic campionat. Finala se poate desfășura chiar în ziua pe care o veți petrece pe drum, așa lucrurile vor fi foarte liniștite. 

  1. Alegeți împreună desenele ori filmele pe care le vor putea urmări pe drum sau la nevoie

Cu siguranță, atât pe drum cât și la destinație, vor exista momente moarte, în care va trebui să umpleți cu ceva timpul. Un desen animat preferat este cea mai bună soluție, cu singura condiție: cei mici să-l aleagă chiar ei. Degeaba veți încerca să le puneți un desen despre voi credeți că e frumos și educativ, dacă lor nu li se pare interesant. Pentru ora de liniște pe care v-o doriți, va trebui să dați play exact la filmul care trebuie și despre care este bine să știți de acasă. 

  1. Urechile înfundate pot fi o problemă, dar puteți încerca picăturile speciale

Dacă veți zbura cu avionul sau dacă mergeți undeva unde cei mici vor face baie (mare, ocean ori piscină), s-ar putea să aveți probleme cu urechile înfundate. O soluție foarte simplă este să le puneți înainte câteva picături de urechi, care îi vor proteja foarte bine pe cei mici. Deoarece respectivele picături sunt medicamente, va trebui să discutați cu medicul de familie înainte, pentru a vă recomanda cele mai bune variante. Tot la recomandarea medicului, puteți să faceți câteva probe înainte să plecați, pentru că picăturile în urechi nu sunt cea mai plăcută experiență, iar cei mici trebuie să se obișnuiască cu senzația. 

  1. Mergeți în parc și vorbiți cu persoane străine pentru a se obișnui cu ideea

O călătorie înseamnă pentru cei mici ieșirea din zona de confort, inclusiv invadarea spațiului personal de către persoane străine. Deși este bine să îi învățați că, în general, nu este bine să vorbească cu necunoscuți, totuși, există excepții pe care vor trebui, de asemenea, să le învețe și cu care să se obișnuiască. Câteva discuții amicale cu alți părinți din parc vor fi o bună introducere pentru viitoarele discuții cu recepționerul de la hotel ori cu personalul de la restaurant. 

Va reamintim ca la noi pe site gasiti unele dintre cele mai bune oferte de vacante in destinatii apropiate de casa si potrivite pentru familiile cu copii.

Alte articole care te pot interesa:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?