De ce si cum sa-i implicam pe copii atunci cand facem bagajele de vacanta

copil face bagajele de vacanta
Postat de

Atunci cand copilul pleacă de acasă câteva zile, indiferent dacă este vorba de un weekend la prieteni, o săptămână la bunici sau chiar o vacanța împreuna cu voi, învață-l cum să se descurce singur. Este un proces care durează chiar și ani de zile dar nu uitați că încrederea în sine vine atunci când copiii se simt confortabil și încrezători în propriile abilități. De fiecare dată când își fac singuri ghiozdanul sau geanta pentru vacanță este încă un pas pentru un viitor adult responsabil și autonom. 

Pentru un boost de încredere, roagă-l să te ajute să găsiți împreună destinația pentru vacanță. Intrați amândoi pe Travel Planner și alegeți dintre sute de variante de cazare în locații ideale pentru familii și la prețuri foarte atractive. Arunca o privire pe propunerile noastre pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia !

Cele 5 motive principale pentru care copiii trebuiesc implicați atunci când facem bagajele

1. Proprietatea 

Vor învăța cu această ocazie ce înseamnă să deții un lucru și cum poți dispune de el. Dacă, odată ajunși la destinație, vor constata supărați că nu găsesc hanoracul verde, nu vor putea să dea vina pe nimeni pentru această situație. Data viitoare cu siguranță vor ține minte să verifice de două ori înainte să închidă valiza. 

2. Responsabilitatea

Bagajele pot fi o sarcină minoră, mai ales că sunt direct supravegheați de părinți. Însă, cu pași mici, vor înțelege ce înseamnă să ai o datorie, să fii responsabil și să acționezi independent. Împachetarea bagajelor este o lecție minunată pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă să fii responsabil. 

3. Încrederea în sine

Nimic nu este mai satisfăcător decât să știi că te-ai achitat cu succes de o sarcină, indiferent cât de grea este. Atunci când vor reuși să împacheta singuri bagajele, chiar dacă vor apela din când în când la ajutorul vostru, copiii vor avea un sentiment crescut de încredere în ei iar asta îi va motiva să se lanseze și în alte provocări. Laudele voastre și faptul că le veți reaminti mereu cât de bine s-au descurcat cu această ocazie, pot ajuta atunci când lucrurile sunt mai grele ori miza este mai importantă. 

4. Independența

Dezvoltarea acestei abilități la copii este unul dintre scopurile cele mai importante pe care le au părinții. Nu poți decât să-ți dorești ca micul om pe care îl crești să devină o persoană independentă, un adult autonom care se poate descurca cu succes în viață. Independența la realizarea bagajelor pentru vacanță poate fi doar primul pas pentru multe realizări mărețe ce vor veni. 

5. Aptitudini organizatorice

O altă abilitate de pe urma căreia vor avea doar de câștigat în viață. Dacă copilul tău știe deja cum să se organizeze, cum să se încadreze în limitele impuse ori să respecte un deadline, poți să fii sigur că se va descurca cu succes și în alte situații din cele mai diverse.

Implicarea copiilor în împachetarea bagajelor pentru vacanță are multe avantaje pentru toată lumea. Pentru voi, ca părinți în primul rând, deoarece veți câștiga foarte mult timp pe care îl puteți folosi altfel. Iar pentru ei, pe lângă faptul că vor avea satisfacția să-și aleagă doar lucrurile preferate, avantajele sunt reprezentate de învățarea și conștientizare multor concepte și valori care altfel pot părea destul de abstracte.

Cum îi implicați pe copii cand vă apucați de bagaje

Ați rezolvat cu alegerea destinației, plata rezervărilor și ați decis cu ce mijloc de transport veți călători. Doar câteva zile vă mai despart de marea călătorie așa că este momentul pentru bagaje. 

Împachetarea poate fi o mare bătaie de cap, în general, dar când călătorești alături de copii lucrurile pot deveni înfricoșătoare. Cine ține minte să ia toate obiectele acelea atât de necesare? Cine are curajul să aleagă ce merge și ce rămâne acasă? Cine va trebui să rezolve toate situațiile legate de lipsa lucrurilor scoase din bagaje? Exact! Voi, părinții! Dacă vă sperie împachetarea bagajelor, v-am pregătit un articol plin cu sfaturi utile despre cum să-i implicați și să-i responsabilizați pe cei mici în legătură cu bagajele pentru vacanță. 

Este o mare diferență între ce cred copiii că vor avea nevoie în vacanță, între ce au cu adevărat nevoie și ce considerați voi că vor avea nevoie. Din acest motiv este important ca bagajele pentru vacanță să fie un proiect comun pentru toată familia, în care fiecare membru să afle detaliile principale despre durată și vremea de la destinație, fiecare să își spună părerea, iar obiectele comune, cum ar fi pasta de dinți, să fie luate de o singură persoană. 

  1. Faceți o listă împreună 

Lista de bagaje este cea mai simplă modalitate pentru a începe. O listă bine construită și organizată, face ca jumătate din treabă să fie deja făcută.  Așa că începeți să notați (sau lăsați-i chiar pe ei dacă știu deja să scrie), adăugând haine, lucruri și obiecte pe măsură ce ajungeți la capitolul respectiv. Un mod simplu de a structura lista este să o împărțiți în capitole, cum ar fi: haine, încălțăminte, cosmetice, jucării, cărți, alte obiecte (încărcătoare, saltele gonflabile, aparatul de fotografiat). Pornind de aici, copiii pot să înceapă să aducă în zona special amenajată în cameră, tot ce este pe listă. 

  1. Întrebați-i ce valiză își doresc să ia cu ei

Un detaliu important este să știe care este valiza ori geanta de voiaj pe care o vor avea cu ei. Condiția este ca tot ce au pe listă, să încapă în acea geantă, iar aici veți avea parte de niște negocieri foarte dure, care se pot lăsa cu lacrimi. Dacă cel mic va dori să ia cu el sania, s-ar putea să nu înțeleagă de la început de ce nu are voie. Însă, după ce va afla care sunt dimensiunile bagajului său, va conștientiza că nu are nicio șansă să vă convingă, așa că s-ar putea să-l apuce disperarea. Și da, asta înseamnă o porție bună de plâns. 

Revenind la haine, cei mici trebuie să știe detalii despre destinație. Chiar dacă la voi în oraș este o toamnă caldă, dacă mergeți la ski în Bulgaria, vor trebui să împacheteze haine groase, pulovere, caciuli și mănuși. Dacă, în schimb, mergeți în Grecia, să faceți plajă pe insule, vor trebui să nu uite costumul de baie și prosopul de plajă. 

  1. Rugați-i să alcătuiască ținute pentru fiecare zi

Pentru hainele de zi cu zi, este util să îi încurajați să le scoată din dulap și să le așeze pe pat, în combinațiile în care vor dori să le poarte. Să mixeze tricouri cu pantaloni sau fuste, pulovere cu cămăși și pantofii cu întregul outfit. Din nou, vor vedea că nu pot să-și ia pantofii de lac, dacă majoritatea hainelor din bagaje sunt pantaloni de trening și tricouri sport. Lenjeria de corp este un capitol important, ar trebui să-și ia cel puțin un set pentru fiecare zi, iar dacă sunt încă mici și accidentele se mai întâmplă, va trebui să suplimentați voi în funcție de cum considerați necesar. 

  1. Arătați-le cum să împacheteze hainele prin rulare

Dacă împachetatul clasic este destul de incomod pentru copii, rularea hainelor este metoda preferată. Nu doar că este mai ușor de realizat, dar maximizează spațiul disponibil în geanta de voiaj. Cei mici vor adora din prima metoda de rulare a hainelor și, foarte probabil, după ce vor termina cu bagajele proprii vor veni să vă ajute și cu alte voastre. Prin rulare, aerul este eliminat iar spațiul ocupat va fi mult mic. Este o metodă folosită și în armată, la fel ca și introducerea hainelor mai mici în buzunarele sau spațiile libere ale celor mai mari. De exemplu, șosetele pot fi băgate în bocanci, iar lenjeria intimă în gluga de la hanorac.  

Sperăm ca acest articol ți-a fost de folos și te-am convins să îl ajuți pe copilul tău să devină responsabil. Acum știe cum să-și facă bagajele singur, a învățat care sunt secretele împachetării eficiente, tot ce mai rămâne de făcut este să găsiți destinația ideală pentru vacanța voastră. Intrați acum pe Travel Planner și alegeți între Bulgaria, Grecia și Turcia.

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?