Hurghada snorkeling. 8 locuri frecventate in imprejurimile statiunii si alte informatii utile de care sa tii cont

Hurghada Egipt este una dintre cele mai populare destinatii turistice de la Marea Rosie, fiind deosebit de apreciata pentru diversitatea atractiilor si obiectivelor, dar si pentru frumusetea vietii marine din imprejurimi, intens explorata de catre practicantii de snorkeling si de scufundari. 

Zilnic sunt organizate excursii pe mare in mod special pentru aceasta activitate, insa unii turisti practica snorkeling-ul si pe cont propriu, in imprejurimile plajelor cunoscute sau in zona hotelului. Totusi, o experienta mai safe la snorkeling va fi aceea in care esti insotit de personal specializat, care-ti va oferi un instructaj si care va fi in permanenta in preajma ta. 

Gasesti in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai populare locuri pentru snorkeling din Hurghada si din imprejurimile marelui oras-statiune, dar si cateva sfaturi de care poti tine cont atunci cand practici aceasta activitate, fie si pentru prima data.

Vei gasi excursii optionale catre fiecare dintre aceste locuri in oferta operatorilor locali, asadar alege ce ti se potriveste mai bine, in functie de distanta fata de Hurghada si fata de hotelul tau, tipul excursiei (snorkeling + alte obiective de bifat in aceeasi zi + masa de pranz inclusa), nivelul tau de pregatire, si nu uita sa comunici aceste aspecte organizatorilor, alaturi de alte nelamuriri pe care le simti ca le mai ai.

Locuri Hurghada snorkeling 

Sunt foarte multe locuri in apropiere de Hurghada catre care se organizeaza experiente de o zi pentru snorkeling, insa inainte de a alege unul dintre ele, e bine sa intrebi operatorii locali care este considerat a fi mai safe, mai potrivit pregatirii tale, dar si ce implica o excursie pana aici. 

1. Giftun Island 

Una dintre cele mai cunoscute locatii din apropiere de Hurghada, o insula din Marea Rosie cu o serie de plaje celebre precum Orange Bay, Paradise Island si Mahmya Island, catre care se organizeaza zilnic excursii de tip day trip pe mare, cu opriri de cateva ore pe respectivele plaje si cu mai multe stop-uri pentru snorkeling in imprejurimile acestei insule (Shaab Ben El-Gebel, Little Giftun Island, etc) 

2. Small Giftun Island 

Localizata la un drum de circa 60 de minute pe mare cu plecare din Hurghada, insula mica Giftun se afla la sud-est de insula Big Giftun, conectate de altfel printr-o serie de formatiuni de corali care formeaza un soi de piscina naturala. Poti observa aici anthias rosu, plectorhinchus (cunoscut si sub denumirea de sweetlips fish), parrot fish (pestele papagal), dar si pestele-fluture. 

3. Makadi Bay 

Un golf care gazduieste si o statiune, la circa 35 kilometri departare de Hurghada, potrivit pentru cei care vor sa faca snorkeling intr-un cadru mai linistit, mai putin aglomerat, cu ape translucide si un fund al marii cu nisip alb. 

4. Utopia Island

O alta insula din imprejurimile Hurghadei, inconjurata de recife de corali deosebit de bogate. Si catre acest loc se organizeaza excursii de o zi pe mare, cu oprire pe plaja de nisip alb a insulei, dar si mai multe opriri pentru snorkeling in locuri precum Safaga Reef sau Arba Arouk Reef. Poti opta si pentru o scurta plimbare cu o barca dotata cu fund de sticla. La fel, cele mai multe dintre variantele de excursii includ si masa de pranz, luata pe barca. 

5. Little Magawish

Aflata la sud-vest de insula mare Magawish, aceasta insula ofera oportunitati mai bune de snorkeling, cu mai multe blocuri de corali dispuse pe fundul marii, care ajung la suprafata si sunt impanzite de pesti cu un colorit fascinant (printre care si celebrii bannerfish sau clownfish, care inoata de regula pe langa coralii de foc, pe care nu este recomandat sa-i atingi, caci pot provoca leziuni foarte dureroase). 

6. El-Aruk 

Aflat in sudul insulei Giftun si la vest de Abu Ramada, se fac in jur de 65 minute pe drum pana aici cu plecare din Hurghada. Denumirea de “Aruk” vine de la o specie de corali de forma unui tun, care se ridica spre suprafata. 

Sunt trei zone principale aici in care se regasesc aceste turnuri de corali: Aruk Diana, Aruk Mansur si El Aruk Giftun. 

7. Abu Ramada 

Insula din sudul arhipelagului Hurghada, de o forma lunga si ingusta, localizata in sudul insulelor Giftun. Partea sudica de la Abu Ramada este protejata mai bine de vanturi si va fi probabil si locul in care barca ta va opri. Poti avea ocazia sa vezi aici snapper cu pete negre, cornetfish, angelfish, clownfish, dar si o epava a unei barci, la o adancime de circa 6 metri sub apa. 

8. Shadwan Island

O insula cunoscuta si sub denumirea de Shaker Island, din stramtoarea Gubal, aproape de mica statiune El Gouna, este un alt loc in care se mai organizeaza excursii cu barca pentru snorkeling. 

Locul poate fi o atractie si pentru practicantii de scuba diving, mai ales ca in nordul insulei se afla un perete vertical de recif, impresionant, pana la o adancime de 40 metri.

Sfaturi utile pentru o experienta safe la snorkeling Hurghada

Daca vrei ca aventura ta la snorkeling sa fie una cat mai placuta, e bine sa tii cont de o serie de aspecte care-ti pot oferi mai multa siguranta. 

  • Nu inchiria cel mai ieftin echipament posibil, caci sunt sanse mari sa nu fie de cea mai buna calitate. Mai mult, daca vrei sa fii sigur ca respecti toate masurile de igiena, ar fi de preferat sa-ti cumperi proprii ochelari de snorkeling + teava si eventual sa inchiriezi doar labele. 
  • Ajusteaza-ti echipamentul odata ce intri in posesia lui. Nu face acest lucru fix cand ajungi la snorkeling, ci incearca sa-ti potrivesti ochelarii, sa vezi cum te simti cu ei si sa ajustezi totul inainte de a te baga in apa. 
  • Daca este pentru prima oara cand mergi la snorkeling, incearca sa exersezi inainte de ziua cu pricina, poate in piscina de la hotel sau poate la plaja hotelului, intr-o zona cu apa mica, pentru a vedea cum te simti. 
  • Primul tau contact cu snorkeling-ul ar trebui sa fie de pe o plaja cu intrare lina in apa, nu de pe o barca. Daca vezi ca stapanesti situatia, te poti inscrie ulterior in cadrul unui boat trip pentru snorkeling. Principalul obiectiv este sa inveti sa te relaxezi. 
  • Alege un loc interesant si cu o apa a marii cat mai calma in ziua cu pricina. In acest caz, cel mai bun sfat ti-l va putea da operatorul de la care achizitionezi excursia. 
  • Asculta cu atentie tot instructajul pe care-l tine personalul insotitor inainte de a intra in apa, iar in cazul in care simti ca nu ai primit suficienta informatie, intreaba fara menajamente. 
  • Nu atinge pesti, corali, broaste testoase sau alte vietuitoare cat esti in apa. Adu-ti aminte ca tu esti pe teritoriul lor, nu invers, si ca orice gest necugetat iti poate pune in pericol siguranta sau poate afecta mediul subacvatic atat de frumos. 
  • Intereseaza-te care sunt speciile de pesti veninosi de care trebuie sa te feresti sau daca sunt alte vietuitoare marine care ar putea sa-ti puna viata in pericol in respectiva zona si pastreaza distanta, respectand toate regulile impuse. 
  • Nu te indeparta de grupul cu care mergi si de barca si nu practica aceasta activitate de unul singur, mai ales daca nu ai mai incercat snorkeling in trecut. 
  • Daca nu stii sa inoti foarte bine, poarta si o vesta potrivita pentru snorkeling sau oricare alt sistem care sa te ajute sa plutesti. Nu-ti face griji pentru cum arati, caci siguranta si confortul tau sunt prioritare. 
  • Incearca sa inoti cu calm, incet, pentru a-ti conserva energia. 

Locuri potrivite pentru scufundari in Hurghada 

Gratie frumusetii vietii marine din aceasta zona, Hurghada este des frecventata si de catre iubitorii de scufundari, dar si de catre cei care vor sa ia, pentru prima data, astfel de lectii. 

Exista foarte multe centre care ofera cursuri de diving, in urma carora poti obtine diferite acreditari, iar printre cele mai cunoscute locuri din apropiere de Hurghada unde se practica aceasta activitate se numara Erg Sabina (la est de insula Giftun), Sha’ab Sabina ( in sudul insulei Giftun, practic in canalul care desparte insulele Big Giftun si Small Giftun), Abu Ramada Island, Umm Gamar, Shaab Abu Nugar, Fanadir North, Fanadir South, Turtle Bay, Banana Reef, Erg Somaya, Hamda si altele. 

Si in acest caz, e bine sa mergi numai insotit si sa asculti cu atentie toata partea de instructaj si alte sfaturi ale personalului care se va afla alaturi de tine. 

Atacuri ale rechinilor inregistrate in zona Hurghada 

In anul 2022, doua persoane si-au pierdut viata in urma unor atacuri ale rechinilor in sudul orasului-statiune Hurghada. Comitetul pentru Protectia Marii Rosii si Asociatia pentru Protectia Mediului din Hurghada au publicat un raport care dezvaluie cauza celor doua atacuri de la inceputul lunii iulie.

Potrivit documentelor, atacurile par sa fi fost produse de acelasi rechin, cel mai probabil din specia Tiger, prezenta acestuia in apele mai putin adanci fiind asociata cu sezonul de imperechere (care dureaza de la mijlocul lui aprilie si pana la sfarsitul lunii iulie), comitetul specificand si ca motivul atacului ar avea legatura cu resturile alimentare din apa, devenite momeala pentru pradator. 

Totodata, in raport au mai fost enumerate si alte motive care stau la baza atacurilor rechinilor din Marea Rosie, iar printre acestea se numara si pescuitul excesiv, utilizarea activa si excesiva a locurilor de scufundari si de snorkeling, dar si hranirea pestilor de catre oameni, motiv pentru care animalele pot incepe sa caute locuri noi de hrana, in ape mai putin adanci. 

Pe termen scurt, expertii au recomandat monitorizarea zonei in care au avut loc cele doua atacuri, oprirea pescuitului amator si permiterea snorkelingului doar sub supravegherea ghizilor autorizati. 

De asemenea, pe termen lung, comitelul recomanda implementarea unui program bine pus la punct de gestionare a zonelor de snorkeling si de scufundari. Totodata, se propune suspendarea pescuitului comercial si amator de la mijlocul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii iulie. 

Oaspetii hotelurilor vor fi avertizati sa nu arunce in apa resturi alimentare pentru a hrani pestii, tocmai pentru ca acest lucru poate atrage rechinii. 

Desi atacurile rechinilor sunt foarte rare, este recomandat sa practici snorkeling sau scufundari numai sub supravegherea personalului autorizat, in zone recomandate si respectand instructajul care ti se va prezenta.

In loc de concluzie 

Snorkeling-ul este una dintre cele mai practicate activitati turistice in zona Hurghada si poate fi o experienta cu adevarat memorabila, atata vreme cat este realizata in conditii safe, sub atenta supraveghere a personalului insotitor si tinand cont de toate indicatiile primite. 

Marea Rosie ascunde adevarate comori in ceea ce priveste viata marina gazduita de ale sale recife de corali, un real spectacol de culoare si de diversitate, care trebuie insa respectate in egala masura cu propria siguranta. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?