Despre golful Porto Palermo Albania. Vizita la castel si ce mai poti sa faci in apropiere

Porto Palermo este numele unui golf de pe Riviera Albaneza, localizat intre satul Qeparo si orasul Himare si adesea vizitat de catre cei care vor sa se bucure de plaje mai linistite si de  castelul in forma triunghiulara ridicat aici in secolul al 19-lea. 

Exceptand cele cateva atractii istorice si peisajele interesante din zona, pe care merita sa le vezi in cazul in care vei fi cazat intr-una dintre statiunile invecinate, Porto Palermo nu are prea multe variante de cazare si nici restaurante sau alte obiective care sa te faca sa zabovesti aici mai mult de cateva ore. 

Gasesti mai jos detalii utile despre vizita la Castelul Porto Palermo, despre micutele plaje din apropiere si despre tunelul Porto Palermo, astfel incat sa stii ce te asteapta la fata locului 🙂

Cum ajungi in Porto Palermo Albania

Porto Palermo se afla la doar 6,6 kilometri de Himare si la 7,2 kilometri de satul Qeparo, ceea ce inseamna ca daca vei fi cazat intr-una dintre aceste zone, nu ar trebui sa faci pana aici mai mult de 10 minute cu masina. 

Saranda se afla la 46,8 kilometri de Porto Palermo, adica la un drum cu masina de circa o ora. 

Poti ajunge in Porto Palermo si cu autobuzele locale care circula pe drumul SH8, intre Saranda si Vlora. Aminteste-i soferului ca vrei sa cobori in acest loc. 

De la drumul principal si pana la castel vei mai avea de mers pe jos in jur de 500 metri. 

Turistii care au venit cu masina in Porto Palermo spun ca exista parcare gratuita in apropierea castelului, iar pentru cei interesati, drumul scurt care duce la castel are acces la mare pe ambele parti. 

Distante pana in Porto Palermo din alte statiuni/orase de coasta ale Albaniei

  • distanta Ksamil Porto Palermo – 60,4 kilometri
  • distanta Lukove Porto Palermo – 24,7 kilometri
  • distanta Borsh Porto Palermo – 10,6 kilometri
  • distanta Vlora Porto Palermo – 81,9 kilometri

Castelul Porto Palermo Albania si tunelul din timpul Razboiului Rece

Majoritatea turistilor care se opresc in Porto Palermo vin aici pentru a vizita castelul. Sigur, golful poate fi un loc potrivit si pentru a te relaxa pe una dintre plajele micute de aici, pentru a urmari barcutele cu pescari care sosesc la mal sau pentru a face o baie binemeritata in apele cristaline, cu nuante turcoaz. Linia de coasta din zona Porto Palermo are un aspect foarte stancos si pentru ca locului i lipseste dezvoltarea turistica, ai toate sansele sa gasesti o atmosfera cat se poate de linistita. 

Castelul Porto Palermo ar fi fost ridicat la inceputului secolului al 19-lea, la comanda conducatorului otoman albanez Ali Pasha din Tepelena (cunoscut si drept Ali Pasha din Ioannina sau Leul din Yannina) pe o mica insulita care este legata de partea continentala printr-o fasie ingusta de pamant. 

Alti istorici sunt de parere ca intreaga constructie ar fi fost cladita chiar mai devreme de atat, de catre venetieni, folosind ca argument forma triunghiulara a castelului, cu turnuri rotunde, arhitectura intalnita si in cazul Castelului Venetian din Butrint. 

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si dupa, castelul a fost folosit drept inchisoare si adapost militar, fiind declarat in 1948 monument cultural si servind in prezent drept muzeu. 

Peretii castelului au o grosime de aproximativ 3.5 metri, iar la interior te asteapta mai multe incaperi care pot fi vizitate, alaturi de o galerie cu tablouri, printre care se numara si portretul lui Ali Pasha. 

Castelul poate fi vizitat zilnic in intervalul orar 09.00 – 18.00, iar intrarea costa 300 lek/persoana (aproximativ 2,70 euro). 

Tunelul Porto Palermo (un buncar submarin) este o alta atractie a zonei si se afla la nord de castel, la o distanta de circa 4 kilometri. A fost construit in timpul Razboiului Rece la comanda liderului comunist Enver Hoxha, golful Porto Palermo fiind considerat, la acea vreme, o importanta baza strategica submarina. 

Tunelul este sapat in stanca, are o lungime de aproximativ 650 metri si o inaltime de 12 metri. Desi nu mai este folosit in prezent, buncarul ramane in continuare intr-o zona cu restrictii militare si nu poate fi vizitat la interior, insa poate fi observat de la drumul principal. 

Plajele din zona Porto Palermo Albania

Desi nu vei gasi aici unele dintre cele mai bune plaje de pe litoralul albanez, exista si in Porto Palermo cateva locuri unde te poti bucura de mare si de soare, intr-un cadru mult mai intim si mai putin organizat comparativ cu plajele statiunilor mai mari. 

Atat in zona castelului (marcata pe Harti cu Palermos Beach), cat si in sud, catre Qeparo (marcata pe Harti cu Porto Palermo Beach) te asteapta niste plaje formate din pietris, practic niste mici fasii in general neamenajate unde te poti opri pentru o scurta baie in mare.

Totusi, daca vrei sa te relaxezi la o plaja mai bine organizata, mai generoasa in dimensiuni si cu diferite facilitati/serviicii in imediata apropiere, te vei putea orienta usor catre urmatoarele:

Plaja din Qeparo, localizata la 5,8 kilometri de castel, organizata, linistita si cu preturi ok pentru inchirierea sezlongurilor si a umbrelelor. 

Plaja Borsh, cea mai lunga plaja de la Marea Ionica (7 kilometri lungime), pe care o vei gasi la 10 kilometri de castel, poate fi una dintre cele mai bune variante daca vrei sa stii sigur ca vei avea unde sa te asezi, indiferent de perioada in care alegi sa-ti faci vacanta aici. 

Plaja Llamani se afla la 5,4 kilometri nord de Castelul Porto Palermo si este foarte bine amenajata si in general ferita de valuri mari si de vant. Gasesti parcare in zona din spate, alaturi de baruri si restaurante. 

Plajele din Himare (Spile, Marachi, Prinos si Potam) sunt, de asemenea, foarte la indemana daca te vei afla in aceasta zona. Spile este locul din care poti lua barcute pentru excursii pe mare, Marachi are dimensiuni mai micute, insa este amenajata cu sezlonguri si umbrele si are un bar in zona din spate. Prinos si Potam urmeaza la sud, si sunt in general mai linistite. 

Plaja Livadhi este localizata la nord de Himare si la 12,5 kilometri de castel, lunga, cu segmente amenajate, dar si multe zone de plaja libera. 

In loc de concluzie

Golful Porto Palermo Albania si castelul de aici merita vizitate atata vreme cat iti vei face vacanta intr-una dintre statiunile invecinate sau daca vei tranzita drumul principal SH8 prin aceasta zona. 

Peisajele din apropierea malului marii si mai ales view-ul de la castel sunt superbe, insa nu vei gasi aici prea multe variante de cazare si nici cele mai bune plaje.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?