Edon-Bina, unul dintre locurile potrivite pentru snorkeling in zona Ksamil

Un golf retras, un fundal stancos, o apa limpede prin care poti zari vietati marine – acestea ar fi doar cateva dintre caracteristicile micutei plaje Edon-Bina, pozitionata la jumatatea distantei dintre Ksamil si Saranda. 

Edon-Bina este o plaja destul de cunoscuta, chiar daca dimensiunile sale sunt reduse, iar faptul ca a fost recent amenajata cu sezlonguri si umbrele reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa se bucure aici de o experienta cat mai relaxanta. 

Gasesti, in cele ce urmeaza, o scurta descriere a plajei Edon-Bina, localizata in sudul litoralului albanez. 

Unde este Edon-Bina si cum se poate ajunge aici 

Daca urmeaza sa te cazezi in Saranda si intentionezi sa vizitezi si plajele din directia Ksamil, trebuie sa stii ca pana la Edon-Bina ai de parcurs un drum de circa 8 kilometri. 

Practic, daca vii cu masina, ar trebui sa ajungi in partea de sus a acestei plaje in aproximativ 15 minute. 

Totusi, Edon-Bina nu este o plaja confortabila din punct de vedere al accesului, lucru pe care e bine sa-l ai in vedere daca vii aici alaturi de cei mici. 

Vei parca la circa 500 metri distanta de plaja, urmand sa cobori catre malul marii pe un drum destul de abrupt, descris ca fiind dificil de parcurs inclusiv pe jos si mai ales la intoarcere. 

Desi prima parte a drumului s-ar putea sa-ti para practicabila pentru masini, realitatea este ca te asteapta portiuni aflate in conditii vitrege, care nu sunt recomandate nici macar soferilor cu masini 4×4. 

Din Ksamil si pana la Edon-Bina sunt in jur de 5-6 kilometri, iar daca vrei sa folosesti transportul public local, poti lua oricand unul dintre minibusurile care circula pe drumul principal SH81 (ruta Saranda – Ksamil – Butrint). Nu uita sa comunici soferului ca vrei sa cobori in dreptul acestei plaje, urmand sa parcurgi pe jos portiunea mai sus mentionata.  

Cum arata Edon-Bina si ce servicii sunt disponibile la aceasta plaja 

Edon-Bina se intinde de-a lungul unui golfulet, este formata din pietris, iar in zona din spate are un perete de stanca. Pana nu demult, plaja a fost complet neamenajata si cu un aspect cat se poate de salbatic, insa recent, Edon-Bina a fost organizata cu sezlonguri si umbrele, dispuse pe 3 randuri.

Dupa cum ti-ai dat seama deja, plaja nu este foarte lata, ceea ce inseamna ca in plin sezon, e posibil sa intalnesti aici si o oarecare aglomeratie, caci pot fi multi cei care rezoneaza cu ideea unui loc mai putin cunoscut, mai retras, la care se ajunge mai greu…

Unii dintre cei care au fost la Edon-Bina in septembrie 2022 au relatat ca numele plajei s-ar fi schimbat in “Brillant Bay”. 

Se recomanda sa iei la tine si incaltarile speciale pentru apa, dar si echipamentul pentru snorkeling, caci spre deosebire de alte plaje din Ksamil, aici te vei bucura de mai multa vizibilitate sub apa. 

Mai mult, pentru ca este localizata intr-o zona stancoasa, la Edon-Bina sunt sanse mai mari sa poti observa diferite vietati marine 🙂

In august 2022, doua sezlonguri si o umbrela puteau fi inchiriate la Edon-Bina cu 1000 lek (adica in jur de 9.30 euro). O parte dintre cei care au vizitat-o spun ca exista si putin spatiu pentru cearceafuri/prosoape. 

Tot anul trecut exista posibilitatea sa-ti cumperi si racoritoare, dar si cateva gustari la Edon-Bina. 

Alte plaje de explorat in apropiere de Edon-Bina

Intreaga zona Saranda-Ksamil este apreciata pentru plajele sale frumoase, iar daca ajungi la Edon-Bina, e bine sa stii ca in apropiere mai gasesti si urmatoarele:

Plaja Oglinzilor (Plazhi i Pasqyrave sau Mirror Beach) este localizata la circa 1,5 kilometri departare de Edon-Bina, este formata din pietris si este usor mai lata. Poti ajunge cu masina in partea de jos a plajei, desi drumul secundar nu se afla in cea mai buna stare. 

Si aici gasesti amenajare cu sezlonguri si umbrele, conditii bune pentru snorkeling si un bar-restaurant in zona din spate. 

Plaja Pestera Porumbeilor (Shpella e Pëllumbave) este urmatoarea dupa Mirror cum mergi in directia Ksamil, iar pentru a ajunge la malul marii e nevoie sa cobori o serie de trepte. 

In 2022, doua sezlonguri si o umbrela puteau fi inchiriate aici cu preturi cuprinse intre 1000-1500 lek. 

Plaja Pescarusilor (Pulëbardha Beach) este localizata la 3 kilometri departare de Edon-Bina si are o parcare amenajata in partea de sus (100 lek/autoturism). Drumul secundar de acces nu se afla, nici in acest caz, in conditii foarte bune. 

Aceasta plaja este amenajata aproape integral cu sezlonguri si umbrele, iar in partea dreapta cum te uiti la mare gasesti si un restaurant care poarta acelasi nume. 

La fel ca in cazul majoritatii plajelor din aceasta zona, e recomandat sa iei cu tine si incaltarile pentru apa, caci exista pietre la intrarea in mare. 

In loc de concluzie

Edon-Bina poate fi unul dintre locuri excelente in care sa te bucuri de frumusetea naturii si de sunetul valurilor cat timp iti faci vacanta in Ksamil, mai ales daca vii aici in extrasezon, cand plaja nu este atat de intens vizitata. 

Totusi, pentru ca accesul nu este unul facil, Edon-Bina nu se numara printre plajele potrivite tuturor tipurilor de turisti. Daca urmeaza sa ajungi aici in viitorul apropiat si simti ca mai exista si alte informatii noi care le pot completa pe cele de mai sus, asteptam cu interes impresiile tale! 

credit foto articol Merilin Lilium

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?