Gastronomia bulgareasca si obiceiuri culinare din Bulgaria. Cum si ce se mananca in aceasta tara

Bucataria bulgareasca se caracterizeaza prin diversitate, arome si prospetime, fiind una dintre gastronomiile destul de puternic influentate si de alte culturi, gratie pozitionarii geografice, in mod special de catre vecinii de la sud (Grecia si Turcia), dar si cu influente din bucataria sarbeasca sau macedoneana. 

Vei intalni in Bulgaria o multime de preparate delicioase, multe dintre ele cu legume din productia locala, proaspete, iar la capitolul obiceiuri de masa din Bulgaria nu te vei simti total strain, insa vei observa ca exista cateva mici particularitati.  

Daca te pregatesti sa pleci in vacanta la mare, la vecinii bulgari, insa vrei sa te mai gandesti la locul pe care-l vei alege pentru cazare, gasesti aici cele mai bune oferte de vacanta litoral Bulgaria.

Caracteristici gastronomie Bulgaria. Influente din alte gastronomii vecine

Exista influente grecesti si turcesti in gastronomia din Bulgaria, care se remarca in mod particular la felurile de mancare principale (musaca, kebab, ghiveci, legume umplute, pilaf) dar si la deserturi (baklava) sau supe precum tarator. Se observa in acest caz putina influenta greceasca, pentru ca grecilor nu le este straina combinatia de iaurt cu castraveti si ierburi (tzatziki). Aici poti gasi felurile de mancare traditionala in Bulgaria.

gastronomie bulgaria

Sunt si elemente sarbesti sau macedonene prezente in bucataria bulgareasca – exista multe variante de preparate unde se folosesc cartofi, vinete, ardeiul gras rosu, fasolea sau anumite tipuri de zacusca. 

Bucataria din Bulgaria pune accent destul de mult pe preparatele locale si de sezon. 

Legumele proaspete de vara vor face obiectul unor feluri de mancare delicioase si al unor salate proaspete, nelipsite de pe mesele bulgarilor. Asadar legume precum rosiile, castravetii, vinetele, ceapa si usturoiul sunt foarte des intalnite in gastronomia bulgareasca si sunt acompaniate de condimente nelipsite precum sare, piper, cimbru, busuioc si alte ierburi aromatice.  Cea mai cunoscuta mirodenie din bucataria bulgareasca este mirodenie este cimbrul de gradina (cunoscut si sub numele de chubritsa).

Carnea folosita pentru felurile principale de mancare din bucataria bulgareasca este de regula de pui, oaie sau porc. Vita nu lipseste din gastronomia acestei tari, insa este putin mai rar intalnita (exista o serie de ciorbe traditionale delicioase care au la baza carne de vita). 

Nici pestele nu lipseste de pe mesele bulgarilor, data fiind deschiderea la Marea Neagra. Daca iti place sa mananci peste atunci cand mergi la mare, te-ar putea interesa si articolul: Ce feluri de peste si fructe de mare din Marea Neagra poti manca pe litoralul bulgaresc

Midiile sunt destul de prezente in meniuri, mai ales in zona de nord a tarii.

Citeste si: Ferma de midii Dalboka, Bulgaria. Ce sa stii daca ajungi aici

Iaurtul este aproape nelipsit pe majoritatea meselor de la bulgari si se pare ca modul de preparare a iaurtului ar fi fost descoperit chiar pe teritoriul acestei tari. Iaurtul bulgaresc este consistent si are un gust specific, foarte placut.

Painea si produsele de patiserie sunt si ele foarte intalnite in Bulgaria. Painea este consumata proaspata si procurata zilnic, iar deserturile de patiserie cu influente orientale sunt de asemenea prezente in bucataria bulgareasca. 

Pana la sfarsitul lunii ianuarie expira peste 120 de oferte cu reduceri pana la -35%. Rezerva acum si prinzi cele mai bune conditii de rezervare din Romania.

Obiceiuri culinare si program de masa la bulgari. Cum arata o zi obisnuita din aceasta perspectiva

Parcursul culinar al unei zile in Bulgaria nu este complet strain de cel al romanilor, avand suficient de multe asemanari, insa are o serie de caracteristici specifice pe care merita sa le cunosti. 

La micul dejun, bulgarii au obiceiul sa inceapa ziua cu preparate satioase, bogate in grasimi, branzeturi, oua sau produse de patiserie.

Banitsa este cea mai cunoscuta dintre placintele bulgaresti, preparata in mod traditional cu branza locala, si este destul de des intalnita pe mesele de mic dejun in aceasta tara. Mekitsa, o gogoasa preparata dintr-un amestec de faina, apa, oua, iaurt si sare este, la fel, des intalnita pe mesele bulgarilor la micul dejun. Mish-Mash este un preparat similar cu omleta, care contine oua, legume proaspete de vara si branza. 

Conceptul de brunch nu este foarte familiar printre bulgari, acestia fiind de regula obisnuiti sa manance un mic dejun satios care sa le ajunga pana la masa de pranz. 

Masa de pranz in Bulgaria nu se numara neaparat printre mesele carora li se aloca mult timp, practic este perceputa cumva ca un pranz rapid si contine, de regula, salate servite in boluri uriase sau supe hranitoare. 

Traditionala salata bulgareasca Shopska sau varianta mai hranitoare a acesteia, Ovcharska, sunt des intalnite la pranzul bulgaresc. Supele sau ciorbele sunt prezente si ele in meniurile restaurantelor si adeseori in casele oamenilor si sunt bogate in legume, carne si ierburi aromate.

shopska salata
salata shopska

Masa de seara sau cina este perceputa de bulgari ca fiind cea mai consistenta dintre toate si este caracterizata de obicei prin portii mari, acompaniate de bauturi traditionale. 

In Bulgaria se obisnuieste ca la masa de seara sa se manance diferite preparate din carnuri, precum kebapche, kyufte, frigarui, carne de pui sau porc preparata in diverse moduri si cu garnituri satioase de cartofi sau orez. Desertul este de multe ori prezent si el pe mesele bulgarilor, in mod special la cina. 

Ce se mananca in Bulgaria. Salate, aperitive, feluri principale si deserturi

In termeni generali, in Bulgaria sunt populare preparate din toate categoriile de mai sus. 

Salatele: Cea mai des intalnita salata din Bulgaria este in mod evident salata bulgareasca asa cum este cunoscuta in Romania, sau Shopska salad, cum o vei regasi in meniurile restaurantelor din aceasta tara. 

Bulgarii obisnuiesc sa manance prima data salata la masa, indiferent de ora la care mananca. Contine legume proaspete, de regula din productia locala (rosii, castraveti, ardei si ceapa), alaturi de branza feta (sfaramicioasa, de regula din lapte de vaca, dar si de oaie sau capra in cazuri mai rare). Varianta mai bogata a acesteia este Ovcharska salad, care contine oua si sunca. Snezhanka salad este un alt preparat traditional din Bulgaria.  

Aperitivele: La acest capitol sunt des intalnite lukanka (salam uscat, asemanator cu babicul), katuk (branza sfaramata, iaurt, condimente), katino meze (mici bucatele de carne de porc sau vita prajite, cu ceapa si ardei), chushki burek, cascaval pane,  sau kyopolou (un fel de zacusca). 

Supele din Bulgaria: exista traditionala supa Tarator, care se serveste rece si este preparata din castraveti, iaurt, nuci si verdeturi, intr-un timp foarte rapid. Sunt si alte supe sau ciorbe traditionale precum ciorba de fasole gatita diferit in functie de regiune, ribena chorba, kurban chorba, shkembe chorba, taleshko vareno, ciorba de burta sau supa de pui.   

supa tarator
supa tarator

Feluri principale: Pentru majoritatea bulgarilor, felurile principale presupun preparate cu carne, la gratar sau mancaruri traditionale cu sos. Bulgarii mananca ghiveci, musaca, kyufte, kavarma, mult kebapche, nervosni kyufteta (burgeri condimentati puternic) sau preparate din pui/porc gatite incet, la cuptor.  Muraturile isi au, de asemenea, locul lor de cinste pe mesele din Bulgaria.

Gustari: In aceasta categorie pot intra si produsele de patiserie consumate de regula la micul dejun, precum banitsa sau alte placinte, gevrek (covrigi), kiselo mlyako (iaurt de baut) si nu in ultimul rand kebapche, servit cateodata si gustare intre masa de pranz si masa de seara. 

Deserturi: Bulgarii se rasfata adeseori cu produse de patiserie dulci, clatite, gogosi, inghetata sau garash torta (tort de ciocolata). 

Bauturi intalnite in gastronomia bulgareasca

Cafeaua in Bulgaria: Bulgarilor le place sa bea cafea tare, prin urmare vei remarca in meniuri ca exista denumirea de turkish coffee, o cafea destul de puternica al carei stil de preparare (la ibric) are evident o influenta otomana destul de bine inradacinata si la bulgari. 

Bulgarii mai consuma si ayran (tot de influenta turceasca), dar si boza, in mod special la micul dejun, acompaniat de placinta. Boza este o bautura facuta din grau, secara si/sau mei, careia i se adauga zahar si care contine si foarte putin alcool (in jur de 0,5%). Nici siropul din flori de soc nu le este strain bulgarilor.

Bauturile alcoolice din Bulgaria au in prim plan rakia, o bautura spirtoasa din fructe cu un continut de alcool destul de mare (40-50%), preparata in distileriile locale. Vei intalni foarte des aceasta bautura in meniuri, fiind consumata cu precadere seara sau servita pe post de aperitiv, mai degraba decat digestiv.  Sunt apreciate aici si lichiorurile de anason si de menta.

rakia

Vinurile din Bulgaria sunt recunoscute la nivel international, iar bulgarii pastreaza in multe dintre zone traditiile cu privire la culesul strugurilor si productia vinului. Se remarca vinuri clasice seci produse in regiunea nordica a Bulgariei, dar si vinul rosu Gamza, cu note usor picante, characteristic tot nordului. 

Pe coasta Marii Negre se cultiva in mod deosebit struguri albi si se produc vinuri de soi precum Sauvignon Blanc, Dimyat, Traminer sau altele. In zona In regiunea sudica a Bulgariei se remarca vinuri rosii, precum Mavrud, alaturi de Cabernet Sauvignon sau Merlot.  Mavrudul se distinge printr-o aroma aparte, de mure si dude coapte si are o culoare specifica, de rubiniu intens.

Nici la capitolul bere locala bulgarii nu se lasa mai prejos, Stara Zagora fiind una dintre cele mai cunoscute si cele mai apreciate marci din Bulgaria.

Printre cele mai populare remedii in Bulgaria dupa o noapte in care s-a consumat alcool este ciorba de burta, condimentata puternic si cu mult usturoi. 

In concluzie, gastronomia din Bulgaria se bazeaza pe foarte multa varietate si este caracterizata in principal de preparatele fresh. Daca te pregatesti sa pleci intr-o vacanta in Bulgaria, cu siguranta vei gasi ceva pe placul tau in materie de mancare si nu ai sanse prea mari sa te plictisesti din acest punct de vedere. Daca iubesti pestele – calcanul, midiile – mai mult ca sigur vei dori sa te indrepti catre litoralul bulgaresc, caci aceste preparate nu lipsesc din meniurile restaurantelor!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?