Cum sa reduci stresul legat de serviciu atunci cand pleci intr-o vacanta

Esti tentat sa-ti verifici email-urile in mod repetat atunci cand te afli in vacanta sau pur si simplu te simti obligat sa raspunzi la orice mesaj sau apel legat de job, chiar daca te afli in concediu? E posibil ca aceste obiceiuri sa-ti dauneze fara sa-ti dai seama pe moment, caci practic nu permiti creierului tau sa ia o pauza de la sarcinile de zi cu zi, de la rutina cu care a fost obisnuit si nu in ultimul rand, de la situatiile generatoare de stres. 

Indiferent care este natura jobului tau sau pozitia pe care o ocupi, e important sa inveti cum sa-ti gestionezi corect timpul liber, folosindu-l in favoarea ta, tocmai ca atunci cand te intorci din nou la serviciu sa ai bateriile incarcate, sa poti fi mai creativ si sa simti ca ai avut parte, in adevaratul sens al cuvantului, de o binemeritata pauza. 

Poti descoperi in acest articol cateva sfaturi simple care sa te ajute sa gestionezi mai bine problemele legate de serviciu atunci cand esti plecat in vacanta, iar la noi pe site, o multime de oferte de vacanta litoral Bulgaria, oferte vacanta Grecia si oferte vacanta Turcia care sa te inspire si din care sa poti selecta ce te atrage mai mult!

1. Incearca sa tii telefonul la distanta cat mai mult timp 

Daca ai cu tine doua telefoane (respectiv unul de birou si un altul, personal), lucrurile pot sta destul de simplu: fie lasi telefonul de serviciu acasa, inainte sa pleci catre destinatie, fie il poti pune intr-un loc sigur in camera de hotel (seif) si iti poti stabili un anumit moment al zilei (sau o data la doua zile), in care sa-l verifici, daca asta te face sa te simti mai linistit. 

Pe de alta parte, daca ai un telefon pe care-l folosesti atat in scop personal (tii legatura cu familia, faci fotografii in vacanta cu el), dar si pentru job, e bine sa incerci sa trasezi o limita destul de exacta intre cele doua directii:

  • poti dezactiva aplicatia de email de pe telefon cat timp te afli in vacanta
  • poti lua cu tine un aparat foto pe care sa-l folosesti in locul telefonului ori de cate ori vrei sa faci poze in vacanta
  • iti poti lasa telefonul in grija persoanelor dragi cu care te afli in vacanta

2. Anunta-ti colegii de la serviciu ca urmeaza sa pleci in vacanta

Daca esti genul de persoana saritoare la birou sau a carei prezenta este absolut indispensabila in multe dintre momente, e bine sa-i anunti totusi pe cei alaturi de care lucrezi ca urmeaza sa pleci in vacanta. Astfel, tendinta acestora de a te cauta din diferite motive legate de munca va fi usor mai temperata. 

Poti seta un reply automat pentru mail-urile pe care le primesti pe adresa de birou, in care sa anunti faptul ca vei reveni la job la o anumita data.

Daca ai o anumita pozitie de conducere sau opinia ta reprezinta un factor decizional la birou, e bine ca inainte sa pleci sa delegi persoane care sa poata lua decizii in locul tau.

3. Adu-ti aminte de motivul pentru care te afli in vacanta

Desigur, acesta ar putea fi un cumul de factori sau ar putea porni de la o singura idee principala, cum ar fi: sunt in vacanta ca sa ma odihnesc, sunt in vacanta pentru a explora un loc nou, sunt in vacanta pentru a ma apropia de cei dragi mai mult si pentru a petrece timp de calitate cu ei, sunt in vacanta pentru ca vreau sa scap de stres si de anxietate, sunt in vacanta pentru ca am muncit mult si merit sa ma recompensez. 

Motivele pot fi nenumarate, insa e important ca atunci cand decizi sa-ti rupi din timpul personal pentru a rezolva chestiuni legate de birou, sa-ti oferi si argumentul pentru care ai face asta. Daca-ti suna suficient de plauzibil, atunci, desigur, poti actiona. 

4. Incearca sa-ti relaxezi mintea, odata cu trupul 

A reusi sa te desprinzi de tot ce inseamna grijile de la serviciu nu trebuie neaparat sa presupuna numai lasatul telefonului deoparte, ci si sa inveti sa te relaxezi. 

Pare ciudat, insa sunt putini aceia care stiu sa se deconecteze in adevaratul sens al cuvantului – caci vorbim de un proces mental destul de dificil pentru cei care sunt obisnuiti cu stresul, rutina, task-urile interminabile, etc. 

O carte buna sau cateva exercitii de yoga iti pot fi de ajutor atunci cand vrei sa-ti relaxezi mintea. 

5. Exploreaza locul, planifica-ti activitati in vacanta

Daca esti genul de persoana care prefera sa aiba timpul ocupat si atunci cand se afla in vacanta, sau daca vrei sa te bucuri de mediul nou pe care urmeaza sa-l descoperi, e bine sa-ti faci un plan de activitati pe care sa le poti face cu placere atunci cand calatoresti.

Fie ca vorbim de obiective turistice, de anumite atractii ale locului, de obiceiurile localnicilor, de practicarea anumitor sporturi – toate lucrurile de genul iti vor tine timpul si mintea ocupate si te vor ajuta sa-ti reincarci bateriile. 

Focuseaza-te, asadar, pe lucrurile pe care urmeaza sa le faci in vacanta si pe experientele pe care le vei acumula acolo. 

6. Planifica-ti din timp revenirea la serviciu 

Pare hilar sa te gandesti la momentul in care vei reveni la birou, cand tu nici nu ai apucat macar sa pornesti spre destinatia de vacanta, insa pentru anumite persoane, aceasta tactica poate functiona foarte bine atunci cand vor sa gestioneze eficient stresul legat de job. 

Asadar, iti poti stabili o lista de task-uri pe care sa le rezolvi odata ce ai revenit la serviciu, iti poti lua o zi libera extra pentru a face usor trecerea de la mediul de vacanta la cel de job, poti discuta din timp cu echipa ta ce urmeaza sa faceti dupa aceasta perioada, etc.  

Practic, vei putea astfel sa-ti construiesti o perioada de tranzitie, dar si sa-ti oferi un element in plus de siguranta ca stii ce ai de facut odata ce te intorci. Astfel, vei putea sa-ti gestionezi mai bine sarcinile legate de birou cand vei reveni si vei stii totodata la ce sa te astepti, fara sa te simti coplesit. 

Concluzionand, a reusi sa te relaxezi cu adevarat in vacanta e lucru mare, iar cei care sunt extrem de dedicati la locul de munca si care au pe umeri presiune si multe task-uri de rezolvat, inteleg acest aspect. Cu toate acestea, cu o planificare mai atenta si cu o intelegere mai aprofundata a conceptului de “relaxare”, o vacanta poate veni la pachet cu o multime de beneficii, odata intors inapoi la locul de munca. 

Speram ca te-am inspirat catusi de putin pentru a invata sa te relaxezi in vacanta si sa uiti de griji si iti reamintim, totodata, ca la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din destinatii apropiate de casa, precum Bulgaria, Grecia si Turcia, cu o multime de optiuni din care sa poti alege ce este pe placul tau!

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?