Cele mai frecvente situatii neprevazute intr-o vacanta si cum poti sa le gestionezi

Stim cu totii ca vacantele sunt printre cele mai bune motive de bucurie, iar in cazul in care ti se intampla sa uiti acasa ochelarii de soare sau perechea preferata de slapi, n-ar trebui totusi ca buna ta dispozitie sa aiba de suferit prea mult. Pe de alta parte, exista o serie de evenimente care ar putea sa-ti tulbure linistea cand pleci intr-o vacanta, iar cel mai bine, in astfel de situatii, este sa fii pregatit si sa stii cum sa reactionezi. 

Gasesti mai jos o serie de exemple in ceea ce priveste situatiile neprevazute care pot aparea intr-o vacanta, dar si solutii pentru a iesi cu bine din ele. 

Nu in ultimul rand, la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte pentru destinatii apropiate de casa, precum  vacante Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia, cu o multime de variante din care sa poti selecta ce este pe placul tau.

Iata, asadar, cum poti gestiona anumite probleme neprevazute care pot aparea intr-o vacanta si care sunt cele mai frecvente dintre acestea: 

Vei intarzia la cazare

Ai plecat de acasa prea tarziu sau ti-ai dat seama pe drum ca vrei sa te mai opresti pentru a vizita un obiectiv interesant, insa ceva iti spune ca vei intarzia destul de mult la hotel? Daca stii ca ajungi cu mult peste ora la care este stabilit check-in-ul tau, trebuie sa anunti hotelul, fie printr-un telefon la receptie, fie printr-un email, in care sa soliciti sa-ti fie pastrata camera rezervata. 

Mai mult, daca nu mai poti pleca in ziua respectiva, insa vei ajunge a doua zi, trebuie sa trimiti un email catre hotel pentru a specifica acest lucru. Altfel, hotelierii pot plasa rezervarea ta drept “no show” in cazul in care nu te-ai prezentat in ziua respectiva si pot elibera camera spre vanzare. 

Ai nevoie de early check-in sau late check-out

Daca ai nevoie sa te cazezi mai devreme la hotel sau, in ziua plecarii, ai vrea sa faci un late check-out (sa eliberezi camera de hotel mai tarziu decat la ora stabilita), este necesar sa comunici acest lucru hotelului tau si, in functie de disponibilitate, vei fi anuntat daca acest lucru este posibil si daca va trebui sa achiti o taxa suplimentara pentru acest serviciu.

In general, este de asteptat sa platesti o taxa pentru early check-in sau pentru late check-out. 

Nu mai poti sa pleci in vacanta din diferite motive

Desi nu sunt dorite, situatiile neprevazute pot aparea oricand, chiar si atunci cand te pregatesti sa pleci intr-o vacanta. Cea mai buna masura de precautie pe care o poti lua in acest caz este sa inchei o asigurare storno, prin care sa-ti poti recupera banii platiti pe vacanta in cazul in care nu mai poti pleca, din diferite motive incluse pe polita (de exemplu: imbolnavire grava brusca a ta sau a unei rude apropiate, deces, divort, concediere, etc).

Daca stii ca nu te vei mai prezenta la cazare, anunta agentia de turism. Totodata, citeste cu atentie termenii si conditiile contractului atunci cand il semnezi, caci orice oferta este supusa anumitor conditii de rezervare si plata. Daca faci o anulare si nu ai asigurare storno (respectiv un motiv care sa se incadreze in conditiile acesteia), se pot percepe anumite penalizari, in functie de cat timp a mai ramas pana la data cazarii.

Practic, daca hotelierul nu va mai avea timp suficient sa inchirieze camera, va percepe anumite penalizari pentru a-si recupera banii pierduti. 

La hotel mergi alaturi de alte persoane decat cele mentionate pe voucherul de cazare

Daca la hotel se prezinta alte persoane decat cele care au fost mentionate pe voucherul de cazare sau, in unele cazuri, mai multe persoane decat cele care figureaza pe rezervare, vei fi obligat sa suporti taxele suplimentare sau preturile actuale practicate de catre hotelier. 

Mai mult, pot exista cazuri in care daca se prezinta mai multe persoane decat numarul celor trecute pe rezervare, acestea sa nu aiba posibilitatea de a se caza la hotel, din lipsa de camere disponibile. 

Daca ai facut aceste rezervari printr-o agentie de turism, aceasta nu este raspunzatoare pentru neconcordantele intre datele trecute pe voucherul de cazare si datele din actele de identitate, respectiv numarul persoanelor care se prezinta la unitatea de cazare. 

Anunta din timp agentia daca vrei sa modifici unul sau mai multe dintre numele trecute pe rezervare, acest lucru va fi posibil, insa ia in considerare ca orice modificare de acest gen poate implica si taxe suplimentare. 

Iti pierzi documentele sau acestea sunt expirate

In general, pentru a nu te trezi in situatia in care esti intors de la vama pentru ca ai documentele de calatorie expirate, e bine sa verifici acest lucru atunci cand te pregatesti sa achizitionezi un pachet de vacanta. E foarte important sa citesti cu atentie care este data la care buletinul/pasaportul tau expira, mai ales ca exista situatii in care timpul de asteptare pentru eliberarea unui document de identitate poate fi destul de mare. 

Daca te afli in situatia mai putin placuta in care ti-ai pierdut documentele de calatorie cat te afli in vacanta, intr-o tara straina, trebuie sa anunti imediat ambasada sau consulatul Romaniei din respectiva tara, pentru a-ti putea fi eliberat un titlu de calatorie, astfel incat sa te poti intoarce in tara. 

Te sfatuim ca atunci cand te afli in destinatia de vacanta, sa pastrezi documentele de calatorie intr-un loc sigur (eventual in seiful camerei de hotel) si sa circuli cu o copie xerox a acestora pe durata sejurului. 

Te ratacesti si nu mai gasesti drumul spre cazare 

Aceasta este o alta situatie destul de des intalnita, mai ales in cazul celor care calatoresc pentru prima data intr-o anumita destinatie. E de preferat sa-ti notezi adresa hotelului sau sa o salvezi in telefon si, daca te afli intr-o tara membra UE, poti folosi datele mobile fara probleme, cautand hotelul pe Google Maps. 

Poti cere si ajutorul unui localnic, iar in acest sens, te poti indrepta catre vanzatorul de la un anumit magazin, catre receptia unui alt hotel sau eventual catre un alt turist care are acces la internet. 

Te-ar putea interesa si articolul: Cum sa folosesti Google Maps in vacanta, fara conexiune la internet

Ai un accident de masina 

Din pacate, si astfel de situatii rare si neplacute se pot intampla atunci cand te afli in vacanta, iar din acest punct de vedere este bine ca atunci cand iti achizitionezi vacanta, sa inchei si asigurari de sanatate, pentru tine si cei alaturi de care vei calatori. 

Mai mult, masina cu care urmeaza sa pleci in vacanta trebuie sa aiba o asigurare valabila si in tara in care vei calatori, alaturi de toate inspectiile la zi si toate actele in termen de valabilitate.  

Daca toti pasagerii sunt sanatosi, insa masinile implicate sunt avariate, nu parasi locul accidentului si cheama politia. Fii sigur ca ai toate informatiile cu privire la cum s-a intamplat accidentul, datele soferilor implicati si suna-ti asiguratorul pentru a cere informatii suplimentare despre cum ar trebui sa procedezi. 

Nu uita sa fii calm, sa faci poze autoturismelor implicate si sa soliciti agentilor de politie un raport intocmit. 

Nu in ultimul rand, inainte sa pleci din tara, informeaza-te asupra conditiilor de calatorie din tara respectiva si totodata asupra numerelor de urgenta la care poti suna. In acest sens, poti consulta site-ul mae.ro, selectand la sectiunea conditii de calatorie tara in care urmeaza sa pleci. 

Te-ar putea interesa si subiectul: Cum sa calatoresti in siguranta. Sfaturi si trucuri utile pentru o vacanta safe 

Te imbolnavesti in vacanta

Desi nu sunt obligatorii, asigurarile de sanatate sunt recomandate atunci cand pleci intr-o calatorie, tocmai pentru a avea la dispozitie aceasta acoperire in cazul unui eveniment neprevazut legat de sanatatea ta. De cele mai multe ori, serviciile medicale de care ai putea avea nevoie in destinatia de vacanta sunt si foarte costisitoare, iar in cazul unei asigurari de sanatate, iti vei putea recupera aceste cheltuieli total neprevazute. 

In orice circumstanta, nu ezita sa ceri ajutorul in cazul in care simti ca ai nevoie de asistenta medicala, respectiv sa-ti anunti hotelierul. 

Asigura-te ca ai cu tine o trusa de medicamente pentru vacanta, alaturi de contactul medicului tau de familie, care ti-ar putea raspunde la anumite intrebari cat esti plecat. 

Nu in ultimul rand, fii precaut si ai grija de sanatatea ta si atunci cand te afli in vacanta, caci in definitiv, este tot ce conteaza. 

Pe aceasta tema, te-ar putea interesa si articolul: Cum sa te mentii sanatos in vacanta. Care sunt aspectele principale de care sa tii cont

Ai uitat la hotel anumite lucruri

In cazul in care constati ca ai uitat la hotel/in camera de hotel un anumit lucru, trebuie sa suni la receptie si sa comunci numarul camerei in care ai stat si tipul obiectului uitat. Mai mult, cu cat vei face asta mai repede, sansele ca lucrul tau sa fie gasit cresc. 

In cazul in care personalul hotelului iti va gasi lucrul uitat, acesta iti va fi trimis prin curier, la o adresa specificata de tine, urmand ca tu sa suporti costurile transportului. 

Esti victima unui furt  

In situatia neplacuta in care ti-a fost furat un bun, e bine sa anunti politia locala cat de repede. E important sa nu intri in panica, sa urmaresti cu atentie ce se petrece in jurul tau (astfel, poate vei putea oferi detalii importante agentilor de la politie), iar in functie de ce anume ti s-a furat: sa suni la banca pentru a-ti inchide cardurile, sa-ti schimbi parolele la aplicatia de banking, mail, pe care le aveai instalate pe telefon.

Iti reamintim ca e de preferat ca atunci cand te afli intr-o destinatie de vacanta, sa nu cari cu tine zi de zi documentele de calatorie sau bunuri de mare valoare, ci sa le tii intr-un loc sigur, la hotel. 

Te-ar putea interesa si articolul: Cum sa te pazesti de hotii de buzunare in vacante. 12 sfaturi utile de care poti tine cont

Nu cunosti limba tarii in care te afli si nu reusesti sa te intelegi cu localnicii 

Daca te afli in situatia in care incerci sa comunci ceva unui localnic sau incerci sa intelegi ceva ce ti se transmite si totusi nu reusesti, e bine sa vorbesti rar, insa fara sa tipi, sa folosesti cuvinte si propozitii simple si , de ce nu, sa te folosesti de ajutorul tehnologiei. 

Daca ai acces la internet, poti folosi google translate pentru a transmite ceea ce ai nevoie iar daca stii ca mergi intr-o tara unde nu cunosti limba locala si unde localnicii nu vorbesc frecvent si alte limbi straine, ai putea sa-ti instalezi pe telefon o aplicatie de tip translator. O vei putea folosi si atunci cand nu ai acces la internet, ceea ce-ti va fi de ajutor daca te vei afla intr-o tara non UE si fara acces la wi-fi. 

In destinatia ta de vacanta au loc proteste/revolte 

In general, e bine sa verifici inainte sa-ti rezervi o vacanta intr-o anumita destinatie care este atmosfera acolo si daca exista anumite restrictii sau atentionari de calatorie. Pentru a te asigura ca nu te indrepti catre o zona cu astfel de probleme, intra pe site-ul mae.ro si selecteaza tara in care urmeaza sa calatoresti. 

Cu toate acestea, daca atunci cand te afli in destinatia ta de vacanta are loc un protest spontan, asigura-te ca eviti zonele respective sau ca te indepartezi cat de repede de aceste locuri. 

In loc de concluzie

Desi speram sa nu ai parte de niciuna dintre neplacerile sau situatiile de mai sus atunci cand te afli intr-o vacanta, ne dorim ca exemplele si explicatiile oferite sa-ti fie de ajutor in caz de nevoie. 

Si pentru ca ne recomanda experienta in organizarea de vacante, iti reamintim sa arunci o privire la noi pe site, caci ti-am pregatit oferte tentate pentru destinatii apropiate de casa precum Bulgaria, Grecia si Turcia, cu foarte multe variante din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?