Cat de importanta este o vacanta pentru sanatatea psihica si argumentele psihologilor

Traim intr-o perioada in care suntem tentati sa muncim din ce in ce mai mult, mai ales ca, in urma pandemiei, a fost dovedit faptul ca angajatii care lucreaza de acasa aloca in prezent chiar mai multe ore job-ului decat o faceau inainte, cand mergeau fizic, la birou. 

Explicatia este simpla, mai ales daca ne gandim ca nu mai pierdem timpul pe drum, dus-intors, nu mai stam in pauze cu colegii, etc. Insa cat de sanatoasa este toata aceasta activitate pentru creierul nostru si cat de importante sunt perioadele de concediu si plecarile in vacante pentru sanatatea noastra mintala? 

Vom aborda in acest articol cateva dintre argumentele pentru care este sanatos sa plecam in vacanta, iar in cazul in care decizi ca este timpul sa profiti din plin de o pauza, dar si de o serie de reduceri tentante, te asteptam la noi pe site, cu multe oferte de cazare litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia astfel incat sa poti selecta exact ce este pe placul tau!

FACT: Studiile de specialitate au aratat, in repetate randuri, ca mai mult timp liber petrecut in afara programului de serviciu are multiple beneficii pentru sanatatea fizica si psihica, iar perioadele de concediu nu fac decat sa aduca un plus in acest context. 

1. Vacantele permit creierului sa se relaxeze si sa accelereze unele procese de vindecare

Specialisti in neurostiinta au descoperit faptul ca expunerea prelungita la conditii de stres, la job, poate provoca depresie, anxietate, in timp ce pe parcursul unei vacante, creierul nostru isi gaseste energia necesara de a se relaxa. 

Astfel, apar sentimente de liniste, calm, stresul se amelioreaza, iar toate aceste lucruri permit mintii noastre, dar si corpului, sa se vindece, proces extrem de ingreunat in cazul in care ne aflam inca pusi sub presiune. 

2. Vacantele cresc productivitatea si capacitatea de concentrare 

Nu de putine ori a fost demonstrat faptul ca atunci cand o persoana se intoarce dintr-o vacanta relaxanta, mintea sa devine cu mult mai productiva si ii ofera acesteia capacitatea de a se concentra mai bine. 

Faptul ca intr-o vacanta ai ocazia sa te rupi de problemele cotidiene, de programul strict pe care poate il ai acasa, de orarul zilnic, de treburile casnice, de task-urile de la birou – va aduce de la sine si multa odihna pentru creierul tau. 

3. Vacantele te ajuta sa te reconectezi cu persoanele dragi

Stim cu totii ca atunci cand avem un job solicitant, timpul pentru familie si pentru alte persoane dragi se comprima. Este un aspect cat se poate de real al zilelor noastre, iar aici intervine un alt beneficiu al vacantelor: faptul ca poti petrece timp mai mult si de calitate cu oamenii dragi.

Buna functionare a relatiilor cu persoanele apropiate are o influenta considerabila asupra sanatatii mintale a oamenilor, motiv pentru care o vacanta poate ajuta foarte mult la consolidarea acestor legaturi. 

4. Vacantele reduc stresul 

Poate unul dintre cele mai elocvente exemple de perioade stresante este reprezentat perioada ultimilor doi ani, in care situatia generata de pandemia Covid-19 s-a facut vinovata de subrezirea sanatatii noastre mintale mai mult decat ne-am fi asteptat. 

Faptul ca nu ne-am putut face planuri, faptul ca a trebuit sa gasim solutii astfel incat sa lucram de acasa, faptul ca scolile si gradinitele au fost mai mult inchise decat deschise si ca multi dintre parinti au fost nevoiti sa-si ingrijeasca micutii in timpul programului de serviciu, faptul ca multe evenimente au fost anulate si ca nenumarate planuri au fost date peste cap – acestea pot fi doar cateva exemple de efecte negative pe care psihicul nostru le-a experimentat in ultima perioada. 

Intr-o stare continua de stres, corpul si mintea nu au suficient timp sa se recupereze, pe cand o vacanta are aceasta capacitate de a ajuta omul sa se indeparteze de mediile care-i cauzeaza stres.

Unele studii au aratat ca pana si o vacanta scurta poate avea capacitatea de a reduce stresul chiar si cu pana la peste 40 de zile dupa terminarea acesteia. 

5. Vacantele te ajuta in lupta impotriva anxietatii 

Pe langa stres, multe dintre persoanele vremurilor noastre se lupta si cu starile de anxietate. Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii a aratat faptul ca un procent de peste 35% dintre adultii americani se confruntau, la sfarsit de decembrie 2020, cu simptome ale anxietatii, spre deosebire de aceeasi perioada a anului anterior (2019), cand doar 8% dintre acestia manifestau astfel de simptome. 

Plecarea intr-o vacanta pare sa vina la pachet si cu acest beneficiu, intrucat a fost demonstrat ca in multe dintre cazuri ajuta la reducerea nivelului de anxietate al unei persoane. 

6. Vacantele ofera sentimentul de satisfactie, de fericire, de implinire

Toate beneficiile enumerate mai sus, adica reducerea stresului, a anxietatii, intreruperea rutinei zilnice si pauza de la anumite responsabilitati si obligatii aduc de la sine si un sentiment de fericire, de satisfactie. 

Multe dintre persoanele care au dorit sa-si faca o vacanta in perioada pandemiei si care in alt context poate ca ar fi plecat, insa au fost conditionate de restrictii, nu au simtit neaparat ca munca lor si efortul depus mai ofera aceeasi satisfactie. De ce? Pentru ca nu a existat acel context in care sa se poata recompensa pentru efortul depus.

O vacanta poate fi perceputa si drept o recompensa/un premiu pentru sine. Pentru tot timpul petrecut la job, pentru toata oboseala acumulata, pentru toata truda. Astfel, atunci cand ne aflam in vacanta, mintea noastra poate cunoaste sentimente de implinire, de fericire, de gratitudine, de recunoastere de sine. 

7. Vacantele iti activeaza simturile intr-o maniera diferita 

Atunci cand te afli intr-o vacanta si iti dai voie sa te cufunzi intr-un mediu nou, diferit de cel de acasa si de rutina ta zilnica, intr-o cultura noua, cu obiceiuri noi, cu imprejurimi noi, simturile tale sunt intensificate. Cu alte cuvinte, experimentezi lucrurile mai intens decat ai face-o daca ai fi acasa. 

Poate parea surprinzator, insa e posibil ca in vacanta sa te bucuri altfel de o muzica buna, de aroma unui preparat pe care nu l-ai mai incercat vreodata sau pe care obisnuiesti sa-l servesti acasa, insa intr-o maniera in care sa nu-i acorzi atentie. 

Practic, vacanta te ajuta sa iesi dintr-o mentalitate repetitiva si sa te focusezi mai mult asupra lucrurilor din jurul tau si asupra experientelor pe care le traiesti. 

8. Vacantele iti pot creste capacitatea de adaptare 

Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data in viata sa simti ca nu te poti adapta usor unei situatii, unui loc, unui anumit colectiv sau unui anumit task. Vacantele in medii noi ne ofera si acest beneficiu si anume sa ne faca sa ne putem adapta mai usor. 

Practic, in acest context intervine tot iesirea ta din cotidian, din viata de zi cu zi, din rutina, iar faptul ca in perioada in care vei fi plecat in vacanta vei fi cumva scos din norma ta zilnica te poate face sa-ti imbunatatesti ulterior capacitatea de a te adapta unor situatii noi. 

Spre exemplu, faptul ca vei vizita o tara straina, cu obiceiuri necunoscute tie, cu o limba diferita, cu un mediu social diferit, cu o clima diferita – toate aceste elemente pot sa te faca sa devii mai flexibil si sa inveti sa te adaptezi mai usor. 

Concluzionand, vacantele au multiple beneficii asupra sanatatii noastre psihice, iar efectele acestora sunt inca studiate intens de catre specialisti. Timpul liber petrecut departe de rutina zilnica, alaturi de persoanele dragi si in medii noi care sa asigure o deconectare de la obiceiuri, stres si situatii repetitive, vine la pachet cu o multime de avantaje pentru consolidarea unui psihic sanatos. 

Daca te-am inspirat suficient de tare cat sa vrei sa-ti faci planuri de vacanta, te invitam la noi pe site, unde vei gasi o multitudine de oferte de cazare in destinatii frumoase, apropiate de casa, din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?