Ce feluri de peste si fructe de mare din Marea Neagra poti manca pe litoralul bulgaresc

Urmeaza sa-ti petreci vacanta pe litoralul bulgaresc si vrei sa stii care sunt cele mai ademenitoare preparate din peste pe care le vei gasi in meniurile restaurantelor?

Chiar daca vei opta, cel mai probabil, pentru un hotel cu all inclusive, caci acest regim de cazare este dominant pe litoralul vecinilor bulgari, ai toate sansele sa fii tentat sa iesi macar intr-una dintre seri pentru a incerca pestele proaspat prins din Marea Neagra, regasit in meniurile restaurantelor din statiunea ta, sau, de ce nu, din cele invecinate. 

E posibil ca majoritatea denumirilor sa-ti fie familiare, caci vorbim totusi de acelasi peste din Marea Neagra care se regaseste si pe litoralul nostru, insa pentru ca pescuitul la vecinii bulgari merge intr-o directie mai productiva, cantitatea si varietatea de peste capturat din Marea Neagra pe care o livreaza spre consum este alta. 

Inca nu te-ai decis la capitolul cazare? Te asteptam pe site cu cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria, in toate statiunile cunoscute!

Feluri de peste din Marea Neagra, in meniurile restaurantelor bulgaresti

Calcanul este, de regula, nelipsit din meniul restaurantelor de la malul marii, deosebit de gustos, poate printre cele mai scumpe feluri de peste din Marea Neagra. Il vei gasi fie preparat la gratar, fie prajit, fie la cuptor. Atat timp cat este gatit cum trebuie, vei savura o carne alba cu o aroma delicata, aparte. Asteapta-te insa sa platesti peste 30 de leva pentru o portie de calcan de 250 de grame. 

HINT: Stiai ca un calcan poate atinge chiar si 25 de kilograme in greutate? 

Guvidul, pe care il vei intalni de cele mai multe ori in varianta prajita, cateodata si la gratar, cu o carne frageda si delicioasa, inconfundabila gratie gustului putin dulceag, este o alta alternativa, ceva mai prietenoasa cu bugetul, care merita savurata. 

Zarganul este o alta specie intalnita in Marea Neagra si regasita frecvent in meniurile restaurantelor de la malul marii. Este recunoscut usor gratie formei sale (un corp alungit, cu o greutate medie de 50-100 de grame). 

HINT: Stiai ca lungimea medie a unui zargan este de 50 de cm, insa in cazuri rare poate atinge chiar si 1 metru? 

Lufarul – La fel ca si in cazul calcanului, lufarul este un peste care se vinde cu preturi ceva mai ridicate. Unii dintre pescari considera aceasta specie ca fiind poate cea mai gustoasa din Marea Neagra, insa n-am vrea sa fim subiectivi, caci si calcanul se lupta, in opinia noastra, pentru aceasta pozitie. Chiar si alaturi de mult mai modestul guvid. 

Revenind la lufar, acesta are o carne alba intr-adevar gustoasa, cu ceva mai putine oase de curatat. 

Stavridul, pe care il vei gasi cel mai des in varianta prajita, este evident delicios alaturi de lamaie si usturoi. Putin mai scump decat hamsia si la fel de usor de mancat. Bonus, stavridul are un continut ridicat de acizi grasi Omega-3. 

Chefalul, a carui carne are o aroma mai puternica, care poate fi temperata prin adaosul de lamaie sau usturoi, poate fi servit fie prajit, fie preparat la gratar. In medie, un chefal cantareste in jur de 400 de grame. La fel ca si in cazul stavridului si al altor specii de pesti din Marea Neagra, carnea de chefal este foarte bogata in elemente nutritive. 

Citeste si: Restaurante in Nessebar. Unde si ce poti manca daca vrei sa iei masa in orasul vechi

Rechinul, o specie despre care nu foarte multe persoane stiu ca traieste si in Marea Neagra, e drept, sub o forma ceva mai inofensiva, mai este cunoscut si sub denumirea de “caine de mare”, de altfel si singura specie de rechin care traieste in marea noastra. Vei gasi in meniurile restaurantelor bulgaresti carne de rechin pane sau la gratar, la un pret de regula asemanator cu cel al zarganului (circa 18 leva/ 250 g). 

Palamida cu spate dungat, o alta specie de peste care traieste inclusiv in Marea Neagra si care se regaseste in oferta restaurantelor de la malul marii, insa cu un continut ceva mai ridicat de grasime fata de alti pesti. Palamida cu spatele dungat se mai numeste si lacherda. Daca nu esti fan peste gras, e posibil sa vrei sa alegi o alta varianta din meniu. 

Hamsia este nelipsita, la randul sau, de pe litoralul bulgaresc si se serveste prajita, alaturi de lamaie, paine proaspata si usturoi. 

BINE DE STIUT: Vei regasi in meniul unora dintre restaurante si crap, somn, salau, pastrav (pesti de apa dulce/de rau) insa si creveti jumbo, calamari, caracatita – desi nu contestam prospetimea acestora, trebuie sa stii ca aceste specii nu provin din Marea Neagra, prin urmare nu vei consuma peste proaspat prins de la fata locului 🙂 

Pana la sfarsitul lunii ianuarie expira peste 120 de oferte cu reduceri pana la -35%. Rezerva acum si prinzi cele mai bune conditii de rezervare din Romania.

Fructe de mare, din Marea Neagra 

Chiar daca Marea Neagra nu are caracatita, calamari si alte minunatii cu care ne delectam spre exemplu in Grecia, in ceea ce priveste fructele de mare, exista o serie de vietati marine catre care merita sa-ti indrepti atentia. 

Midiile ocupa un loc fruntas in categoria fructelor de mare care merita incercate in Bulgaria, mai ales ca vecinii au lectiile ceva mai bine facute decat noi si in aceasta privinta. 

Ferma de midii Dalboka este unul dintre locurile in care poti incerca midii proaspete, direct de la sursa, iar variantele de preparate care au la baza aceste scoici sunt extrem de numeroase. Dintre acestea, merita mentionate midiile picante, midiile in sos de vin, midiile natur cu legume sau midiile italiene. Nu lipsesc din meniu nici midiile cu mamaliga. 

Daca esti interesat sa iei masa la Dalboka, in plin sezon, ar fi bine sa-ti faci totusi o rezervare si sa ai leva la tine, caci daca platesti in ron nu vei beneficia de un curs prea avantajos. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si articolul: Ferma de midii Dalboka, Bulgaria. Ce sa stii daca ajungi aici

Rapanele nu sunt la fel de des consumate precum midiile, insa le vei regasi, de asemenea, in meniurile unor restaurante bulgaresti, fie sub forma de frigarui, fie pane, fie trase in tigaie cu unt, verdeata si usturoi. 

Garizii, sau crevetii din Marea Neagra, despre care nu multi stiu ca exista si ca sunt poate chiar la fel de gustosi precum “fratii” lor mai mari din Mediterana sau din oceane, se vor regasi, de asemenea, in oferta unora dintre restaurantele bulgaresti. E drept, nu la fel de des precum midiile. 

Alte preparate din peste care merita atentia ta pe litoralul bulgaresc 

Daca esti un consumator de peste, insa nu vrei sa te limitezi strict la pestele preparat pe gratar sau pane, poti incerca mai multe feluri de mancare care sa-ti incante papilele gustative. 

Ciorba de peste, pe care o vei gasi in aproape toate restaurantele cu specific pescaresc. In general, preturile medii se invart pe la 5 leva/portia.  

Ciorba de midii, mai ales in restaurantele in care midiile se regasesc in meniu preparate sub diferite forme, merita, la fel, incercata. La Dalboka, spre exemplu, costa tot in jur de 5 leva/portie. 

Icrele, preparate intr-un mod asemanator cu icrele de la noi (ulei, sare, lamaie, ceapa) care provin insa de regula de la crap, asadar de la peste de apa dulce. Le vei gasi destul de usor in oferta restaurantelor. 

Sarmalele cu midii, de incercat de catre cei care vor sa duca experientele gastronomice la un alt nivel. Partea mai interesanta e ca le vei gasi atat in varianta cu foi de varza, cat si in cea cu foi de vita. 

Ardei umpluti cu midii, tocanita de midii, midii a la Burgas (cu orez) sunt doar alte cateva preparate speciale carora le poti acorda o sansa daca decizi sa iei masa la un restaurant cu specific pescaresc de la vecinii bulgari. 

Concluzionand, daca ti-am facut pofta de peste, speram sa ti-o potolesti cat de curand cu unele dintre cele mai inspirate preparate, iar daca intentionezi sa-ti rezervi o vacanta pe litoralul bulgaresc, iti reamintim ca la noi pe site vei gasi unele dintre cele mai bune oferte, la peste 200 de hoteluri din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?