Vizita in micul sat Qeparo de pe Riviera Albaneza. Ce trebuie sa stii daca ajungi aici

Printre locurile frumoase si mai putin populare ale Rivierei Albaneze se numara si satul Qeparo, localizat in nordul cunoscutului sat Borsh. Qeparo se imparte in doua zone: partea noua (zona de plaja) si partea veche (satul traditional de sus), avand cate ceva de oferit pentru toata lumea. 

Plaja din Qeparo este potrivita in mod special celor care cauta sa se relaxeze la malul marii, iar zona satului vechi, ideala pentru cei dornici de plimbari prin natura, pentru cei pasionati de istorie si pentru cei care vor sa se bucure de o priveliste cat se poate de frumoasa. 

Descopera, in cele ce urmeaza, aproape totul despre Qeparo Albania si ale sale atractii.

Ce sa stii despre Qeparo Albania

Qeparo apartine de municipiul Himare, localizat in judetul Vlore, Albania. Din 1957 incoace, Qeparo a fost divizat in “satul vechi” si “satul nou”, ceea ce inseamna ca pe Harti il vei identifica in doua variante: Upper Qeparo (Qeparo i Sipërm) si Qeparo, intre cele doua fiind o distanta de circa 2,4 kilometri. 

Daca vrei sa o iei pe jos de la plaja pentru a vizita satul vechi, ar trebui sa te pregatesti pentru un drum de circa 45 de minute, relativ solicitant daca te nimeresti aici intr-o perioada calduroasa. Rasplata pentru efortul tau vor fi peisajele incantatoare, plantatiile de maslini si atmosfera pitoreasca aparte. 

In ultimele decenii, locuitorii din Qeparo s-au concetrat mai mult pe partea de jos a satului, care s-a dezvoltat destul de bine din punct de vedere turistic. In spatele plajei exista o alee pietonala inaugurata recent, mai multe unitati de cazare, restaurante, baruri – adica mai toate facilitatile si serviciile de care ai avea nevoie pentru o vacanta reusita. 

In partea de sus a orasului, populatia ajunge undeva la 80-100 locuitori permanenti, in general persoane mai in varsta si vorbitoare de limba greaca. Desi multe dintre casele ridicate in satul vechi ar fi fost abandonate dupa caderea comunismului, in prezent, o parte dintre acestea au fost reconstruite sau se afla in proces de reconstructie si incep sa devina din nou locuite. 

“Clapero” este prima denumire atribuita acestui sat, numele fiind identificat in corespondenta din 1566 a oamenilor din Himara, care ar fi cautat aici refugiu. 

Unii istorici sunt de parere ca numele acestui sat ar proveni de la grecescul “kipos”, care inseamna “gradina”. 

Unde este localizat Qeparo si cum ajungi aici

Qeparo este asezat pe versantul vestic al Muntelui Gjivlash, la aproximativ 450 de metri deasupra nivelului marii. Il gasesti intre satul Borsh si golful Porto Palermo, la 13,6 kilometri sud de centrul orasului Himare

Din Borsh si pana in Qeparo sunt in jur de 3 kilometri, ceea ce inseamna ca vei ajunge cu masina dintr-un loc in altul in doar 5 minute.

Daca pleci din Saranda, pana in Qeparo vei avea de parcurs o distanta de circa 40 kilometri, ceea ce inseamna in jur de o ora de mers cu masina. 

Poti ajunge in Qeparo si cu autobuzele locale care circula pe drumul principal SH8 intre Saranda si Vlora. Comunica soferului ca vrei sa cobori in acest sat 🙂

Distante din alte statiuni/orase ale litoralului albanez catre Qeparo

  • distanta Ksamil Qeparo – 53,2 kilometri
  • distanta Porto Palermo Qeparo – 7,2 kilometri
  • distanta Dhermi Qeparo – 28,9 kilometri
  • distanta Vlora Qeparo – 76,7 kilometri

Vremea in Qeparo Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Cea mai calduroasa perioada o vei prinde in Qeparo in intervalul iulie-augusut, atunci cand zona primeste si cel mai mare numar de turisti. Temperaturile pot depasi 35 grade, iar preturile la cazare ating cele mai mari praguri. 

Daca esti amator de plimbari in natura si nu esti prea prietenos cu temperaturile ridicate, perioade mai bune pentru vacanta in aceasta zona pot fi sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie. 

Cea mai calda apa a marii inregistreaza valori de circa 26 grade in perioada iulie-august, insa se pastreaza foarte buna si in luna septembrie, cu valori medii de 24-25 grade. 

Desi nu se numara printre cele mai populare statiuni ale Rivierei Albaneze, Qeparo poate fi usor mai aglomerat in miez de vara, asadar, perioadele de extrasezon mai sus mentionate te pot scuti si de acest aspect si, in plus, iti vor oferi si preturi mai bune la cazare 🙂

Cum este plaja din Qeparo si ce servicii ai la indemana 

Qeparo Beach este o plaja destul de lunga, formata dintr-un amestec de nisip cu pietris (pe unele portiuni are mai multe pietricele, iar pe altele are un aspect mai nisipos). Atmosfera la aceasta plaja este una destul de linistita, cu muzica in surdina, pe alocuri cateva beach baruri, terase si restaurante in zona din spate si amenajare cu sezlonguri si umbrele. 

Spre extremitati, se ingusteaza destul de bine, iar sezlongurile sunt asezate doar pe doua randuri. 

Promenada din spatele plajei este perfecta pentru plimbarile la ceas de seara, iar cei care au fost aici in ultimii ani spun ca au intalnit preturi usor mai scazute pe plaja, comparativ cu preturile intalnite in alte statiuni ale Rivierei Albaneze. 

La intrarea in mare exista pietre, ceea ce inseamna ca e bine sa iei la tine si incaltamintea potrivita pentru apa. 

Despre cazare in Qeparo Albania 

In Qeparo exista cateva zeci de unitati de cazare, majoritatea acestora fiind vile cu apartamente, in cele mai multe cazuri cotate cu 3 stele. Vei avea la indemana si variante mai pretentioase, cu piscina privata si facilitati mai numeroase. 

Evident, marea parte a acestora se afla in zona din imediata apropiere a malului marii, insa exista si cateva variante de cazare in Qeparo de Sus. 

In cateva dintre cazuri, vei avea optiunea de mic dejun inclus, insa nu si alte mese incluse. Totusi, exista suficiente restaurante si taverne in zona, iar mancarea este cat se poate de delicioasa 🙂

Pentru mijlocul lunii iulie, preturile la cazare in Qeparo Albania se situeaza undeva intre 1600-5000 ron pentru 7 nopti, 2 persoane, in functie de hotelul ales. 

Ce poti sa faci in Qeparo. Activitati si atractii turistice

Atractia cea mai importanta a satului Qeparo este plaja, alaturi de o intreaga paleta de activitati centrate pe aceasta zona. 

Restaurantele si barurile de aici sunt numai bune pentru o pauza de la balaceala la orele pranzului sau pentru o cina romantica la ceas de seara, insa despre cele mai apreciate astfel de locuri din Qeparo discutam putin mai jos, intr-o sectiune separata. 

Daca vrei sa lasi pentru cateva ore plaja si sa te orientezi catre satul vechi localizat mai sus, vei putea sa descoperi o atmosfera traditionala, facand o plimbare pe stradutele inguste si pietruite, admirand casele vechi si stilul de viata al localnicilor. 

La circa 200 metri est de satul vechi Qeparo exista si ruinele asezarii Karos, printre plantatiile de maslini, asadar, daca esti pasionat de istorie, poti arunca o privire si in aceasta zona. Se presupune ca aceste ruine ar data inca din epoca fierului. 

Totodata, la mica distanta de Qeparo mai ai la indemana si plaja satului Borsh, cea mai lunga plaja de la Marea Ionica, cu o lungime de circa 7 kilometri. Practic, in orice moment al verii ai veni aici, nu se pune problema sa nu gasesti loc la malul marii. 

Castelul Porto Palermo, ridicat in secolul al 19-lea, este localizat la doar 5,7 kilometri de Qeparo. Constructia are o forma triunghiulara, cu turnuri pentagonale construite din calcar si poate fi vizitata la interior. 

Restaurante in Qeparo Albania. Unde si ce poti sa mananci 

Sunt destul de multe variante de restaurante in Qeparo, unele recent deschise, insa printre cele mai cunoscute si apreciate se numara urmatoarele:

Taverna Dhrami, pe care o vei gasi pe drumul care urca spre satul vechi, la 750 metri departare de plaja Qeparo. Taverna este o mica afacere de familie, cu preparate home made, cu un meniu simplist, insa deosebit de apreciat de catre cei care i-au calcat pragul. Poti manca aici peste la gratar, diferite alte carnuri la gratar (cotlete de porc, carne de miel, etc), salate, muraturi de casa, paine prajita stropita cu ulei de masline, cartofi prajiti de casa, tzatziki si altele. 

Turistii care au fost aici spun ca Dhrami pare locul potrivit in cazul in care vrei sa te apropii putin de cultura si de modul de viata local. 

Taverna Dhrami

Veranda este un alt restaurant cunoscut din aceasta zona. Si aici te poti rasfata cu diferite preparate din bucataria traditionala, iar printre felurile laudate se numara carnea de capra la cuptor cu ricotta, musacaua, mielul la cuptor cu cartofi, calamarul la gratar, dorada, crevetii si caracatita. La capitolul deserturi, vei avea de ales intre cel putin 3 feluri cat se poate de tentante: trilece, portokalopita și syltjash. 

Gasesti restaurantul Veranda la 1,1 kilometri de plaja, la drumul principal SH8. 

Si in satul vechi de sus te asteapta o serie de locuri unde se mananca bine: Te Rrapi ne Qeparo si Te Rrapi i Veronika Restaurant se afla in apropierea bisericii si au preparate traditionale. 

Veranda Restaurant

In loc de concluzie, 

Qeparo este un loc care ti se va potrivi de minune daca ti-ai propus ca vacanta ta sa fie axata pe relaxare, intr-un spatiu binecuvantat cu peisaje frumoase, putina incarcatura istorica si bucate alese. Daca ai ajuns deja aici sau urmeaza sa pleci spre Qeparo in perioada urmatoare, asteptam cu interes si impresiile tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?