Scurta oprire in Vuno Albania, un sat traditional cu peisaje de exceptie

Vuno este un sat pitoresc din Albania, situat intre orasele de coasta Himare si Dhermi, de dimensiuni micute si cu o arhitectura traditionala. Poate fi locul ideal pentru o plimbare de dupa-amiaza, in mod special pentru cei care vor sa se deconecteze putin de la freamatul statiunilor de coasta mai animate, dar si pentru cei care adora drumetiile prin natura. 

Poate fi vizitat relativ usor, la pas, are cateva bisericute vechi, o populatie micuta, strazi inguste si peisaje cu adevarat superbe.

Daca ai in plan sa te cazezi in zona Himare sau chiar si in ceva mai animatul Dhermi, poti lua in calcul si o scurta plimbare pana in Vuno.

Ce sa stii despre Vuno Albania 

Vuno este un sat micut, cu o populatie permanenta de cateva sute de locuitori, iar pe timp de vara prinde si mai multa viata, fiind vizitat de catre turistii care aleg sa-si organizeze concediile in aceasta zona a Albaniei. 

Faptul ca multe dintre casele vechi de aici au trecut printr-un proces recent de renovare face din Vuno o atractie si mai interesanta. Plimbandu-te pe stradutele sale inguste si pietruite, vei avea ocazia sa admiri cateva bisericute cu o istorie interesanta, vei putea sa observi stilul de viata al localnicilor si te vei putea relaxa in voie la una dintre terasele deschise aici. 

Vuno nu este foarte dezvoltat la capitolul turism, insa are cateva variante de unitati de cazare. Cele mai apropiate centre medicale sunt cele din Himare si din Dhermi, unde vei gasi si ATM-uri, banci sau oficii postale. 

Portile caselor traditionale din Vuno te vor face sa scoti telefonul si sa faci niste fotografii, iar vederea catre mare este de vis. 

Numele asezarii ar proveni de la cuvantul grecesc “Vouno”, care inseamna “munte”, satul fiind pozitionat la 300 metri altitudine. 

Localizare Vuno Albania si cum ajungi aici 

Vuno se afla in partea de sud-vest a Albaniei, la doar 10 kilometri de centrul orasului Himare si la 7,4 kilometri de Dhermi

Practic, daca esti cazat in Himare, pana in Vuno ar trebui sa faci in jur de 20 minute cu masina. 

Distanta intre Saranda si Vuno este de 63 kilometri, asadar, daca ai in plan sa faci o vizita in aceasta zona ar trebui sa iei in calcul un drum de circa o ora si jumatate cu masina. 

Poti ajunge in Vuno si cu autobuzul local, care circula pe ruta SH8, insa nu uita sa comunci soferului ca vrei sa cobori in aceasta locatie. Mai ales pe timp de vara, cursele din Saranda catre Dhermi si catre Vlora circula foarte des, iar pretul biletului este unul modic. 

Merita sa vezi Vuno si daca vrei sa vizitezi una sau mai multe dintre plajele frumoase ale acestei zone. Vom aborda, putin mai jos, si subiectul plajelor apropiate de satul Vuno. 

Distante catre Vuno din alte orase/statiuni de coasta din Albania

  • distanta Ksamil Vuno – 76,7 kilometri
  • distanta Lukove Vuno – 40 kilometri
  • distanta Borsh Vuno – 26,8 kilometri
  • distanta Vlora Vuno – 67 kilometri

Despre cazare in Vuno Albania

Fiind vorba despre un sat de dimensiuni micute, Vuno nu exceleaza in ceea ce priveste numarul unitatilor de cazare existente aici. 

Cu toate acestea, sunt cateva variante care pot fi pe placul tau daca vrei sa petreci una sau mai multe nopti chiar in acest sat traditional. 

In momentul actual (mai 2023), se gasesc locuri de cazare in Vuno in cateva vile, cu priveliste frumoasa catre mare si cu preturi cuprinse intre 150-200 lei/noapte. Regimul de cazare este self-catering, asadar lipsesc variantele in care sunt incluse una sau mai multe mese/zi. 

Exista si varianta de hostel cu zona de camping integrata, iar preturile sunt mai mult decat prietenoase cu bugetul. 

Totusi, majoritatea turistilor care viziteaza acest loc aleg sa se orienteze in privinta cazarii catre orase sau statiuni de coasta precum Himare, Dhermi, Borsh sau altele, in principal pentru ca au plaja foarte aproape si multe activitati si servicii centrate pe aceasta zona a malului marii. 

Plaje apropiate de Vuno

Daca vrei sa vizitezi Vuno intr-o zi in care te vei bucura si de plaja, exista cateva locuri mai mult decat frumoase in apropiere, pe care e bine sa le ai in vedere. 

Gjipe Beach este una dintre cele mai apropiate plaje de Vuno. Din centrul satului si pana la Gjipe sunt 6,9 kilometri, insa nu vei putea ajunge cu masina direct la plaja, ci intr-o parcare localizata ceva mai sus. Aici vei avea de achitat o taxa de parcare in valoare de 300 lek, urmand sa cobori pe jos catre plaja pret de 20-25 minute. Drumul nu este foarte confortabil si este destul de lipsit de umbra, lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere daca vii aici in perioada lunilor iulie-august, cand temperaturile pot fi deranjant de ridicate. 

Totusi, Gjipe Beach are un aspect aparte, mai ales ca in zona din spate exista un mic canion. Sunt si trasee de hiking din Vuno si pana la Gjipe, insa este recomandat sa fii echipat corespunzator si sa ai putina experienta in ceea ce priveste astfel de drumetii. 

Jala Beach este localizata la 7,7 kilometri de Vuno si este o alta plaja interesanta pe care o poti vizita in aceasta zona. Gasesti aici amenajare cu sezlonguri si umbrele, terase si restaurante in zona din spate si poti ajunge usor cu masina. In plin sezon poate deveni aglomerata. 

Dhermi Beach este una dintre cele mai vibrante si animate plaje ale acestei zone. Este amenajata pe cele mai multe dintre portiunile sale cu sezlonguri si umbrele, iar preturile de aici pot fi usor mai ridicate. O gasesti la 10,2 kilometri de centrul satului Vuno. 

Ce poti sa faci in Vuno 

Asa cum spuneam mai sus, Vuno poate fi explorat la pas, in 1-2 ore, dintr-un capat in altul, fara sa depui prea mult efort. Practic, atmosfera de aici este considerata, cumva, una dintre cele mai importante atractii ale locului. 

Bineinteles, daca-ti place sa vizitezi obiective, vei avea la indemana si cateva biserici vechi, unele dintre ele foarte incarcate de istorie. 

Chiar langa drumul principal, in partea de sus a satului, te asteapta biserica Sfanta Maria, alaturi de ruinele bisericii Sfantul Nicolae, pe care le vei gasi mai sus in deal. 

In partea de jos a satului, intr-o zona verde, se afla vechea scoala, biserica Sfantul Spiridon si biserica Sfantul Mihail. 

In general, cam in oricare parte a satului te vei afla, vei putea sa admiri privelistea frumoasa catre mare. Iti recomandam sa faci o scurta oprire pentru o gustare sau chiar si pentru o cafea la una dintre terasele de aici. 

O varianta poate fi Bar-Restaurant Marko, a carui terasa este amplasata pe o platforma cu vedere catre mare. Printre preparatele care au fost laudate aici se numara carnatii traditionali, carnea de miel, pestele la gratar, dar si maslinele locale. Au si bere la halba, dar si vin rosu descris ca fiind foarte bun 🙂 

In loc de concluzie

Satul Vuno merita vizitat atata vreme cat ai in plan sa-ti faci vacanta pe Riviera Albaneza si mai ales daca alegi sa te cazezi in zona Himare. Poate fi o scurta pauza de la tot ce inseamna distractia din zona de plaja si te poate deconecta putin de la mediul urban. 

Daca ai fost deja aici sau urmeaza sa vizitezi Vuno in perioada urmatoare, nu ezita sa ne transmiti impresiile tale! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?