Despre Lukove Albania, satul din apropiere de Saranda inconjurat de plantatii de maslini si de portocali

Riviera Albaneza isi bucura vizitatorii cu o multime de statiuni si orase atractive si bine pregatite cu tot ce inseamna organizare, hoteluri si plaje frumoase, insa pentru unii turisti, freamatul statiunilor mari si dezvoltate este prea mult. Daca faci parte din randul celor care vor sa se orienteze catre un loc mai linistit, e posibil ca satul Lukove, din apropiere de Saranda, sa fie exact ce ai nevoie. 

Lukove Albania (cunoscut si cu denumirea de Lukova) este un sat construit pe doua dealuri, intre Saranda si Borsh, la o altitudine de circa 200 metri deasupra nivelului marii, terasat, cu stradute inguste, casute mai vechi sau mai noi si mai multe unitati de cazare. 

In cele ce urmeaza ti-am pregatit mai multe detalii utile despre vizita in Lukove Albania, dar si despre cele mai apropiate plaje, vremea de aici si o serie de activitati pe care le vei avea la indemana.

Ce sa stii despre Lukove Albania

Lukove are o populatie permanenta de circa 3000 locuitori, iar numele este un derivat al cuvantului slav “lluke”, care inseamna “peisaj verde”, lucru de inteles, daca ar fi sa ne oprim putin sa admiram peisajele idilice din aceasta zona. 

Lukove isi incanta oaspetii si cu o priveliste incantatoare catre mare si chiar daca nu are iesire imediata la plaja, se poate mandri cu o serie de plaje bune in relativa apropiere. 

Sunt cateva zeci de unitati de cazare in Lukove, dar si o serie de oportunitati foarte bune pentru iubitorii plimbarilor in natura. 

Drumul principal SH8 (care face conexiunea intre Saranda si Vlora) trece chiar prin centrul satului, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa ajunga usor aici. 

In Lukove exista si cateva mici magazine, primarie, farmacie, oficiu postal, benzinarie, loc de joaca pentru copii, dar si o pizzerie si cateva alte restaurante (cele mai multe locuri in care poti lua masa le vei gasi totusi in zona de plaja). 

Unde se afla Lukove Albania si cum poti sa ajungi aici 

Distanta intre Lukove si Saranda este de doar 22 kilometri, drum ce se poate parcurge cu masina, intr-o zi cu trafic normal, in aproximativ 30 minute. 

Din satul Borsh si pana aici ai de mers chiar mai putin de atat, respectiv 16 kilometri, iar daca vii din Qeparo, acestei distante i se va mai adauga un kilometru. 

Fiind localizat chiar in dreptul drumului SH8, poti ajunge in Lukove si cu minibusurile locale care circula intre Saranda si Vlora. Pretul unei calatorii este modest si daca ti-ai propus doar sa vizitezi satul intr-o plimbare scurta, merita sa iei autobuzul ca sa nu te mai stresezi cu gasirea unui loc de parcare. 

Distante pana in Lukove din alte statiuni/orase de coasta ale Albaniei

  • distanta Ksamil Lukove – 35 kilometri
  • distanta Porto Palermo Lukove – 24 kilometri
  • distanta Himare Lukove – 31 kilometri
  • distanta Dhermi Lukove – 46 kilometri
  • distanta Vlora Lukove – 94 kilometri

Daca vii cu masina din Romania direct in Lukove, e bine sa ai in vedere ca distanta Bucuresti Lukove este de 1048 kilometri, drum ce se parcurge in aproximativ 13 ore si jumatate, in conditii normale de trafic. In acest sens, e recomandat sa te opresti o noapte pe traseu pentru odihna, eventual la Salonic, de unde vei mai avea de strabatut a doua zi pana in Lukove in jur de 370 kilometri. 

Cum e vremea in Lukove Albania si care e cea mai buna perioada de vacanta 

La fel ca in cazul orasului Saranda, si Lukove se caracterizeaza printr-un climat mediteranean, cu veri calde si ierni relativ blande, cu precipitatii. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Lukove in lunile iulie si august, atunci cand media maximelor poate atinge 32 grade la umbra. 

In mai, cele mai ridicate temperaturi ating valori de 25 grade, iar in iunie, aceeasi medie a maximelor atinge valori de 29 de grade. 

In septembrie, vremea in Lukove se pastreaza calduroasa si buna pentru vacanta, cu maxime de 27 de grade, iar in octombrie, media maximelor scade undeva la 23 grade. 

Vei prinde cea mai calda apa a marii tot in intervalul iulie-august, cand se inregistreaza valori de circa 25-26 de grade, insa in aceasta perioada poti intalni si aglomeratie, cel putin in zona de plaja. 

Daca vrei sa eviti numarul ridicat de vizitatori si nu esti conditionat sa-ti faci vacanta in Albania chiar in mijlocul verii, perioade mai bune pentru o vizita aici pot fi sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie. 

Despre plaja din Lukove Albania 

Distanta intre centrul satului Lukove si plajele sale este de aproximativ 3 kilometri. Exista doua zone de plaja principale care poarta denumirea Lukove, cea mai cunoscuta si bine organizata dintre acestea fiind cea denumita pe Harti “Plazhi i Lukovës”. 

In acest caz, vei putea ajunge cu masina direct in zona din spatele plajei, unde se afla si mai multe restaurante si baruri. De la drumul principal SH8 va trebui sa urmaresti indicatorul “Shpella” si sa cobori pe un drum asfaltat lung de circa 3,5 kilometri pana la parcare. 

O a doua plaja din zona Lukove este marcata pe Harti cu denumirea “Lukova Beach”. Pentru a ajunge aici, vei urma initial acelasi drum, urmand ca dupa aproximativ 500 metri sa virezi la dreapta. In acest caz, drumul se afla in conditii mai vitrege si este recomandat sa-l parcurgi eventual cu o masina 4×4. 

Aceasta varianta secundara de plaja este mai linistita, are un aspect usor mai salbatic, desi pe anumite portiuni este amenajata cu sezlonguri si umbrele. Tot aici se afla si un camping. 

Mai multe informatii utile despre plajele din zona Lukove Albania gasesti, la noi pe blog, in articolul: Lukove Beach, una dintre plajele mai putin aglomerate din vecinatatea orasului Saranda

Unde te cazezi in Lukove Albania 

In Lukove te asteapta cateva zeci de unitati de cazare, majoritatea acestora fiind localizate in zona satului. 

In cea mai mare parte, vei gasi aici apartamente de tip studio (unele cu chicineta inclusa) si cazare in diferite vile, administrate de gazde private. Exista si cateva variante de hoteluri, unele cotate chiar si cu 4 stele, cu review-uri bune si diferite servicii si facilitati care sa-ti ofere un plus de confort in vacanta. 

In general, regimul de cazare dominant este cel self catering, desi exista cateva unitati de cazare care au micul dejun inclus. Lipsesc categoric variantele cu regim demi pensiune sau all inclusive.  

Preturile sunt de regula medii, majoritatea variantelor de cazare de aici fiind cotate cu 3 stele. 

Ce poti sa faci in Lukove Albania. Principalele atractii si activitati 

Lukove este un loc potrivit in mod deosebit celor care vor sa-si petreaca vacanta intr-un mediu relaxant, inconjurati de o natura frumoasa, de liniste, de plantatii de maslini si de portocali. 

Portiunile de plaja raman cele mai vizitate zone ale acestui sat, atragand, in mod evident, si cel mai mare numar de turisti. Satul ii asteapta totusi pe cei care vor sa se bucure de plimbari pe stradutele inguste pietruite, de drumetii prin natura sau chiar si de eventuale clase de calarie. 

La mica distanta de sat se afla si o veche biserica ortodoxa care poate fi vizitata. Se presupune ca biserica Sfanta Vineri ar fi fost cladita in secolul al XVII-lea, fiind renovata recent. Biserica este ascunsa printre maslini si alti arbori, intr-un loc impadurit. 

Restaurantele din aceasta zona raman, de asemenea, o alta atractie a locului. Din meniuri nu lipsesc fructele de mare, preparatele din peste, dar si preparatele traditionale albaneze sau cele cu influente grecesti. Printre restaurantele din Lukove care au primit recenzii bune se numara Taverna Dashi, Restaurant Joni, Perla Cafe Restaurant, Hi Lukovë si altele. 

In loc de concluzie

Lukove poate fi una dintre variantele bune de loc in care sa mergi daca vrei sa te bucuri de ceva mai multa liniste si relaxare in timpul vacantei tale pe Riviera Albaneza. Desi este relativ lipsit de obiective istorice si de animatie pe timp de seara, o oprire aici poate fi o reala placere pentru cei care iubesc drumetiile, peisajele frumoase si mancarea buna 🙂

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?