Salonic, al doilea cel mai mare oras al Greciei si dubla sa identitate: istorie si poarta spre statiunile de la Egee

Salonic este cel mai mare oras din nordul Greciei, principalul oras din regiunea Macedonia Centrala si al doilea oras ca marime din aceasta tara, dupa capitala Atena. 

Se remarca printr-o combinatie foarte bine proportionata de istorie, cultura si diversitate si reprezinta totodata un punct important de tranzit pentru acei turisti care aleg sa-si faca vacantele in diferite destinatii de coasta precum Halkidiki, Riviera Olimpului si multe altele. 

Te invitam sa descoperi unele dintre cele mai interesante detalii despre orasul Salonic in cele ce urmeaza, iar la noi pe site te intampinam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Ce sa stii despre Salonic 

Thessaloniki, asa cum mai este atat de bine cunoscut (sau Salonika, Selanik, Salonica), isi cunoaste inceputurile sub aceasta denumire in jurul anului 315 i.Hr, cand regele Cassandru al Macedoniei  fondeaza si numeste orasul dupa sotia sa Thessalonike, sora lui Alexandru cel Mare. 

Asezarea creste rapid si cunoaste o importanta masiva datorita pozitiei sale strategice pe malul Marii Egee, devenind un centru comercial si militar esential in cadrul Macedoniei.

Salonic a facut parte din Imperiul Roman, iar mai apoi din Imperiul Bizantin, pana in perioada in care Constantinopolul a fost capturat in anul 1204, in timpul Cruciadei a 4-a. A fost recuperat de Imperiul Bizantin in 1263, insa vandut ulterior Venetiei, sub autoritatea careia a stat pana in anul 1430. 

Salonic devine astfel un adevarat mozaic cultural, gratie multitudinii de influente si culturi care i-au calcat pamantul. Aici exista situri arheologice de exceptie, biserici bizantine, moschei si sinagogi, toate atragand vizitatori din intreaga lume. 

Orasul Salonic are in prezent o populatie permanenta de peste 800.000 de locuitori si este unul dintre cele mai importante centre economice ale tarii, in mod special gratie pozitiei sale strategice si a portului sau (al doilea cel mai mare din Grecia dupa Pireu – Atena). 

Portul din Salonic serveste drept punct de tranzit pentru marfuri din Balcani, Europa de Est si Europa Centrala, insa este considerat totodata si un important punct pentru croaziere. 

Salonicul se remarca printr-o economie extrem de diversificata, cu sectoare puternice in comert, turism, diferite industrii si alte servicii. Este totodata si un puternic centru educational si academic, cu doua universitati de prestigiu: Universitatea “Aristotel”  – cea mai mare din Grecia, alaturi de Universitatea Macedoniei.

Nu in ultimul rand, Salonic este punctul ideal de plecare catre destinatiile si atractiile din imprejurimi, precum Riviera Olimpului, Peninsula Halkidiki si ale sale 3 brate (Kassandra, Sithonia si Athos), Sfantul Munte Athos si diferite alte situri arheologice si biserici/manastiri. 

Si pentru romanii care aleg varianta transportului cu masina in destinatii mai indepartate ale Greciei (Atena, Larisa, Meteora, Ioannina, Parga, Sivota, insula Lefkada, insula Corfu), dar si in destinatii de pe litoralul albanez (Ksamil, Vlora, etc.), orasul Salonic este un bun punct de popas pentru o noapte si o ocazie ideala de a explora o paleta generoasa de atractii. 

Unde este Salonic si cum ajungi aici 

Salonic este localizat in partea de nord a Greciei, in regiunea Macedonia Centrala, la aproximativ 500 kilometri departare de capitala Atena. 

Romanii care calatoresc in directia Salonic pot ajunge aici cu masina, cu autocarul sau cu avionul. 

Aeroportul International Macedonia din Salonic se afla la circa 20 kilometri departare de centrul orasului, iar din Bucuresti exista zboruri directe catre aceasta destinatie. Durata zborului Bucuresti – Salonic este de aproximativ 1 ora si 30 de minute. 

Totusi, multi dintre romanii care vin in Salonic aleg varianta traseului cu masina, pentru ca distanta este acceptabila, iar costurile sunt mai reduse, timpul petrecut pe drum fiind estimat undeva la circa 9 ore (pe ruta Bucuresti – Salonic). 

Cea mai scurta ruta Bucuresti – Salonic ca si numar de kilometri este cea cu iesire din tara pe la Giurgiu – Ruse, traversarea Bulgariei (Plevna – Sofia – Blagoevgrad – Kulata), trecerea granitei dintre Bulgaria si Grecia pe la vama Kulata – Promachonas, cu destinatia Salonic (distanta totala fiind de aproximativ 715 kilometri).

Nu uita sa iei in calcul si taxa pod Giurgiu-Ruse (3 euro/sens), taxa pentru vigneta bulgareasca (13 leva/saptamana), dar si taxele de autostrada din Grecia (in jur de 3 puncte de taxare, cost total aprox. 6 euro/sens).

Daca intentionezi sa calatoresti cu masina pana in Halkidiki, e posibil sa gasesti informatii utile despre drum in acest articol: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

O alta varianta de traseu Bucuresti – Salonic este cea cu trecerea frontierei dintre Bulgaria si Grecia pe la vama Makaza – Nymphaia. In acest caz, distanta va fi putin mai lunga (aproximativ 820 kilometri). 

Odata ajuns in Salonic, una dintre cele mai bune variante de transport este cu autobuzele locale, caci orasul este destul de aglomerat si poti intampina probleme cu locurile de parcare. Daca ai optat pentru o noapte de cazare in Salonic, poti lasa masina la hotel si te poti deplasa cu autobuzul catre principalele obiective turistice. 

Exista inclusiv o linie de autobuz destinata celor mai importante atractii (linia 50, denumita si linia culturala, care incepe din zona Turnului Alb si are 15 statii, pret bilet intreg aprox. 1,80 euro/persoana). 

Mai multe informatii despre transportul public local din Salonic, alaturi de rute, linii de autobuz, preturi bilete, gasesti aici

Vremea Salonic si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Orasul Salonic este caracterizat de un climat mediteranean, cu veri calduroase, uscate si ierni racoroase, ploioase. Ocazional, se pot inregistra si ninsori pe timp de iarna in zona Salonic. 

Cele mai ridicate temperaturi si totodata cel mai ridicat flux de turisti se inregistreaza in Salonic in intervalul iulie-august, atunci cand media maximelor atinge in jur de 31-32 de grade (atentie, temperaturi masurate la umbra). 

Tot in aceasta perioada te bucuri si de cele mai multe ore de soare pe zi (11-12 h), dar si de cea mai calda apa a marii, care atinge praguri medii de circa 26 de grade. 

Salonicul poate fi o destinatie foarte buna de vacanta si in extrasezon. La final de mai – inceput de iunie, media maximelor se situeaza intre 24-29 de grade, iar apa marii atinge valori cuprinse intre 20-24 de grade. Daca preferi inceputul de toamna, e bine de stiut ca de la jumatatea lunii septembrie si pana la inceputul lunii octombrie, apa marii poate pastra valori relativ similare cu cele din timpul verii, respectiv temperaturi cuprinse intre 22-25 grade. 

Printre avantajele vacantelor in extrasezon se numara drumurile mult mai libere, orasul mai putin aglomerat, obiectivele turistice fara cozi interminabile, temperaturile mai blande, dar si preturile mai temperate la cazare. 

Plaje aflate in apropiere de Salonic 

Salonic nu este genul de destinatie de vacanta care sa ofere, in zona sa centrala, plaje lungi si nisipoase, cu ape azurii, spatiu de desfasurare si organizare exemplara. Se spune ca pe masura ce te indepartezi de Salonic, vei intalni plaje din ce in ce mai frumoase, insa daca ai ales sa te cazezi chiar in oras si vrei sa te bucuri de cateva locuri interesante de la malul marii, mai jos ti-am pregatit o serie de sugestii, localizate la distante acceptabile.

Plaja Perea se afla in dreptul statiunii cu acelasi nume, la circa 25 kilometri distanta de Salonic, in directia Halkidiki.

Este o plaja populara, indragita si de catre turistii romani, formata din nisip si cu o buna organizare cu sezlonguri si umbrele.

Plaja Agia Triada este localizata la aproximativ 29 kilometri (drumul intre cele doua dureaza in jur de 30 de minute) si este conectata de oras si prin autobuze care circula din 30 in 30 de minute.

Poate deveni destul de aglomerata in plina vara, cu atat mai mult cu cat multi dintre localnici aleg sa se relaxeze aici. 

Plaja Epanomi este, iarasi, o varianta de loc in care sa te poti bucura de mare si de soare in apropierea Salonicului.

Se afla la circa 39 kilometri departare de oras, iar in zona vei intalni atat segmente amenajate, cat si o plaja cu aspect mai salbatic (in zona Capului Epanomis), alaturi de epava Epanomi. 

Plaja din Nea Kallikratia se afla la aproximativ 45 kilometri pornind din centrul orasului. Este o alta plaja foarte cunoscuta din aceasta zona, preferata in mod special de catre familiile cu copii. A fost premiata cu distinctia Blue Flag, este amenajata cu sezlonguri si umbrele si are diferite facilitati si servicii in imediata apropiere. 

Plaja Geoponika este urmatoarea dupa Nea Kallikratia, in directia Kassandra. Mai este cunoscuta si cu denumirea de Mykoniatika si are, de asemenea, certificare Blue Flag. 

Alte plaje aflate la distante acceptabile fata de Salonic mai sunt si Angelochori, Agios Mamas (aproape de intrarea pe bratul Kassandra), Dionisiou, Flogita

Aici gasesti mai multe sugestii de plaje localizate in apropierea orasului: Top 10 plaje langa Salonic si ce servicii si facilitati gasesti la fiecare dintre acestea

Plaja Flogita

Bineinteles, raman oarecum la indemana si plajele bratelor Kassandra si Sithonia, caz in care paleta de optiuni este cu mult mai generoasa. 

La noi pe blog te asteapta doua articole separate, de tip ghid, atat pentru plajele din Kassandra, cat si pentru plajele din Sithonia:

Daca preferi sa te indrepti in directia opusa, in zona Riviera Olimpului, si aici vei intalni o serie de plaje frumoase si bine organizate, precum cele din statiunile: Paralia Katerini, Olympic Beach , Litochoro, Leptokarya, Platamonas, Nei Pori si altele.  

Nei Pori

Unde te cazezi in Salonic si ce tipuri de hoteluri gasesti

Ai decis sa te cazezi pentru una sau mai multe nopti in Salonic? In oras exista o gama foarte variata de hoteluri si alte unitati de cazare, adaptate in general pentru toate gusturile si bugetele. 

Incepand cu apartamente de inchiriat, cu hosteluri si mici pensiuni, cu hoteluri economy (de 2-3 stele) si pana la hoteluri de tip boutique si hoteluri de 5 stele, cu servicii si facilitati premium, in acest oras le vei gasi pe toate, iar preferintele si posibilitatile tale vor dicta cea mai potrivita optiune. 

Lasand deoparte clasificarea in functie de buget, numar de stele si servicii, e bine de stiut ca in Salonic iti poti alege hotelul si in functie de zona care prezinta mai mult interes pentru tine. 

Daca preferi o experienta mai linistita, mai autentica, te poti caza in Ano Poli (Orasul de Sus), iar daca doresti o camera cu vedere la mare, poti opta pentru un hotel in zona de faleza (Nea Paralia), fiind mai aproape de Turnul Alb si de alte atractii apropiate de malul marii. 

Centrul orasului poate fi pentru tine daca vrei sa fii mai aproape de celebra Piata Aristotel, de Arcul lui Galerius, de Rotonda, de Muzeul de Arheologie, etc. 

Obiective turistice Salonic. Top atractii importante de vazut

Ajungem si la cea mai interesanta parte a acestui articol, respectiv la capitolul dedicat atractiilor ce pot fi vizitate in timpul sederii tale in Salonic. Desigur, asa cum spuneam si anterior, al doilea oras ca marime din Grecia gazduieste o sumedenie de obiective turistice, lasate mostenire de parcursul sau istoric incarcat si de diferitele culturi care i-au calcat pamantul. 

De aceea, iti vom spune ca pentru a le bifa in majoritate, vei avea nevoie de o vacanta mai lunga, de minimum 5-7 zile petrecute doar in Salonic. 

Pe de alta parte, daca vrei sa vizitezi cateva dintre cele mai importante atractii pe parcursul a 1-2 zile, ti-ai putea orienta atentia catre:

Turnul Alb este un simbol al orasului si poate fi remarcat pe multe carti postale, pliante cu informatii turistice, magneti si alte suveniruri. Se afla in apropierea malului marii si dateaza din perioada sultanului otoman Suleiman Magnificul (1520-1566), fiind construit ca parte a fortificatiei orasului, pe fundatia unui alt turn. Are o forma circulara si o inaltime de 33,90 m cu un diametru de 22,70 m. Constructia este dispusa pe 6 etaje, conectate prin scari, iar la ultimul etaj are o terasa care ofera priveliste superba asupra Salonicului. 

Biserica Sfantul Dimitrie se afla pe lista monumentelor din Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1988 si este poate cea mai cunoscuta atractie religioasa din acest oras. Aici sunt gazduite moastele Sfantului Dimitrie, iar biserica devine un adevarat loc de pelerinaj in data de 26 octombrie, zi in care sunt celebrate sarbatoarea Sfantului Dimitrie si eliberarea Salonicului de catre armata greaca in 1912. 

La noi pe blog te asteapta un articol cu informatii mai detaliate despre aceasta biserica: Vizita la Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie din Salonic

Te-ar putea interesa si: 16 biserici si manastiri de vazut in timpul unei vizite in Salonic

Arcul lui Galerius, alaturi de Monumentul Rotonda, reprezinta alte obiective de referinta ale orasului Salonic. Au fost ridicate la comanda Imparatului Galerius, drept elemente ale unei incinte imperiale, conectata de palatul sau din Salonic.

Arcul este decorat cu panouri sculptate in marmura, cu diferite scene care simbolizeaza victoria asupra Imparatului Narses al Imperiului Persan. In prezent, se pastreaza doar 3 dintre cei 8 stalpi initiali ai arcului.

Rotonda (sau Rotunda) este, pe de alta parte, o structura circulara (in prezent serveste drept Biserica Sfantul Gheorghe), cu mozaicuri bine pastrate la interior si o istorie absolut fascinanta. A fost construita pe post de mausoleu, pentru ca mai apoi sa fie transformata in biserica crestina, in moschee (pe timpul ocupatiei otomane) si din nou in biserica dupa eliberarea Salonicului in 1912.

Ambele monumente figureaza pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1988. 

Piata Aristotel (Aristotelous Square) este piata principala a orasului, avand vedere frontala la mare. Este un soi de meeting point, de punct de plecare catre majoritatea obiectivelor turistice din oras si a fost construita in cea mai mare parte a sa in anii 1950.

A fost proiectata de catre arhitectul francez Ernest Hébrard in 1918, dupa Marele incendiu din 1917, care a distrus doua treimi din orasul Salonic. 

Muzeul de Arheologie din Salonic poate fi unul dintre locurile ideale pentru pasionatii de istorie. Se afla in apropierea Turnului Alb (la o distanta de circa 500 metri – 7 minute de mers pe jos), fiind inaugurat in octombrie 1962, la 50 de ani de la eliberarea Salonicului.

A fost proiectat de arhitectul Patroklos Karantinos si gazduieste exponate de-o valoare inestimabila, excavate in regiunea Salonic si Macedonia Centrala. 

Alte zone si obiective de interes turistic in Salonic mai pot fi si: intreg cartierul istoric Ladadika, cu ale sale stradute inguste, cladiri vechi si viata de noapte vibranta, cartierul Ano Poli (una dintre cele mai traditionale parti ale orasului), zona de faleza (care conecteaza Turnul Alb cu Muzeul Fotografiei si cu Sala de Concerte, alaturi de toate gradinile tematice din imprejurimi), muzeele din Salonic (Muzeul Culturii Bizantine, Muzeul Evreiesc, Muzeul Olympic, Muzeul Cinematografiei, Muzeul de Arta Contemporana, etc.), bisericile Agia Sofia, Panagia Acheiropoietos, Nikolaos Orfanos, dar si coloratele piete cu produse locale (Modiano, Kapani). 

Piata Kapani

Restaurante in Salonic. Unde si ce poti manca 

Considerate tot un soi de atractie a orasului, restaurantele din Salonic ofera o abundenta de experiente culinare. Chiar daca majoritatea turistilor aleg sa se indrepte catre acele localuri cu profil traditional, in Salonic exista si restaurante cu bucatarie internationala, restaurante de tip snack-bar, restaurante fast food, restaurante cu bucatarie traditionala reinterpretata si multe altele.

Cele mai multe restaurante si taverne sunt localizate in zonele Ladadika si Ano Poli, in zona Pietei Aristotel si de-a lungul promenadei, insa in orice zona a orasului ai decide sa te cazezi, vei gasi locuri cu mancare buna. 

Mai jos ti-am pregatit o selectie de restaurante/taverne din Salonic carora ai putea sa le calci pragul in timpul sederii tale aici 🙂 

Beyond The Walls se afla foarte aproape de Judecatoria din Salonic si la o distanta acceptabila fata de Piata Aristotel (aprox. 800 de metri, 11-12 minute de mers pe jos). Este unul dintre restaurantele ce imbina perfect traditionalul cu modernul, iar in meniu regasesti in mod special preparate ideale pentru brunch (main dishes precum couscous cu pui, somon, fripturi, clatite, salate, sandwich-uri, iaurt cu miere, fructe si cereale). 

HINT: numele acestuia este inspirat de locatie, caci restaurantul se afla chiar langa ruinele zidurilor de fortificatie ale vechiului oras. 

Sebriko este localizat langa Beyond The Walls, iar multi dintre cei care au fost aici spun ca mancarea poate fi ridicata la nivel de arta 🙂 In meniu se remarca o selectie bogata de preparate cu peste si fructe de mare, iar printre cele mai apreciate se numara caracatita la gratar. Nici lista de vinuri nu este de neglijat, alaturi de numeroasele variante de bere la halba. Se recomanda sa faci rezervare.   

Mourga se afla la 450 metri departare de Biserica Sfantul Dimitrie si poate fi o alegere inspirata pentru cei care prefera fructele de mare. Meniul celor de la Mourga se schimba in mod frecvent, uneori chiar si zilnic, in functie de captura zilei si de disponibilitatea ingredientelor. 

Toixo Toixo (Wall by Wall) poate fi unul dintre locurile foarte potrivite daca vizitezi pentru prima oara orasul Salonic. Se afla tot in apropierea zidurilor vechi, insa in alta directie a orasului, ceva mai departe de agitatia centrala. 

Este foarte cunoscut, cu peste 4500 de recenzii pe Google si o nota de 4,5, cu specific mediteranean. Este deschis toata ziua, ceea ce inseamna ca poti veni aici oricand, incepand cu momentul in care-ti savurezi cafeaua dimineata si pana seara tarziu. Mai ales in plin sezon si pe timp de seara, e bine sa faci rezervare. 

Nea Folia se afla in partea veche de oras, in Ano Poli, pe strada Aristomenous. Are o istorie destul de bogata, caci a fost deschis in anul 1966, iar meniul este bazat pe preparate traditionale grecesti si mediteraneene. Nu exista foarte multe mese la interior, motiv pentru care iti recomandam ca si in acest caz sa faci o rezervare. 

Zythos este prima berarie a orasului, localizata in Ladadika si deschisa din anul 1990. Evident, aici ai de ales dintre foarte multe variante de bere, fie la draft, fie imbuteliate, insa locul este considerat a fi un mix foarte echilibrat intre o berarie si un restaurant cu specific grecesc. 

Alte restaurante din Salonic cu review-uri bune si foarte bune mai sunt si The Rouga, The Greek, SinTrofi, Kanoula, Mamalouka, Loupino, Full tou Meze, etc. 

Mai multe detalii despre restaurantele din acest oras gasesti la noi pe blog, in articolul: Ghid restaurante Salonic si top 15 locuri in care poti lua masa

Daca ai fost deja in Salonic si ai si alte recomandari pe care simti ca le-am putea include in acest top, asteptam cu interes sa ne povestesti despre experientele tale 🙂 

In loc de concluzie

Orasul Salonic ramane una dintre destinatiile fascinante, care imbina perfect trecutul istoric cu dinamismul din prezent, oferind vizitatorilor sai oportunitatea de a se bucura de o paleta larga de activitati: obiective istorice, experiente culinare desavarsite, viata de noapte activa. Bineinteles, isi pastreaza totodata statutul de “poarta” catre farmecul statiunilor de coasta din zonele Halkidiki si Riviera Olimpului. 

Daca simti ca e momentul pentru o escapada in Salonic, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai tari oferte vacante Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?