Insula Lefkada, un colt de paradis in Grecia din centrul Marii Ionice. Vacante in locuri cu plaje salbatice si peisaje spectaculoase

plaja egremni lefkada

Insula Lefkada este considerata a fi una dintre cele mai frumoase insule din intreaga Grecie, iar daca ne-am permite sa fim subiectivi, am putea spune ca este insula cu peisajele cele mai rapitoare. Albastrul apei marii din Lefkada, acea nuanta specifica de turcoaz, alaturi de plajele spectaculoase, statiunile sale vibrante sau, dupa caz, pitoresti si linistite, fac din Lefkada o destinatie de bifat cel putin o data in viata. 

Lefkada este situata in inima Marii Ionice si mai este cunoscuta si sub numele de “Insula Caraibelor a Greciei”. Este destinatia de vis pentru cei care adora sa-si petreaca vacantele intr-un loc cu aspect exotic.

Insula este conectata de continent printr-un pod mobil care se ridica o data pe ora, pentru a permite trecerea ambarcatiunilor, astfel ca nu mai trebuie sa astepti feribotul.

Daca si tu ai in plan sa faci o vizita in aceasta insula greceasca, mai mult ca sigur detaliile regasite mai jos iti vor fi de ajutor, iar daca nu te-ai hotarat inca unde anume vrei sa te cazezi, la noi pe site gasesti multe oferte vacante Lefkada!

De ce sa mergi in Lefkada in vacanta de vara?

Motivele pentru care ai putea sa-ti rezervi o vacanta in Lefkada sunt multe, insa e bine sa arunci o privire pe cele cateva enumerate mai jos:

  • Lefkada este o insula spectaculoasa, cu plaje salbatice, ape azurii si peisaje de o frumusete care iti taie respiratia.
  • Din colectia de plaje spectaculoase fac parte Porto Katisiki, Egremni, Milos, Agios Nikitas si Kathisma.
  • Capitala insulei este orasul Lefkada, in care poti ajunge foarte simplu cu masina, traversand un pod mobil care leaga insula de continent. 
  • Insula Lefkada este destinatia ideala daca iti doresti cazare ofertanta in regim de masa cu mic dejun sau demipensiune si timp de calitate in insorita Grecie.
  • Pentru iubitorii de windsurfing aflati in vacanta in Lefkada, renumita statiune Vasiliki este cea mai buna optiune. Acesteia i se adauga si plaja Agios Ioannis, preferata pentru kitesurfing.
  • Viata de noapte pe insula inseamna baruri frumoase si cateva cluburi din statiunile turistice.
  • Satul Vasiliki este faimos pentru tavernele traditionale care servesc preparate din peste si fructe de mare, proaspat pescuite de localnici.

Orase, statiuni si sate in Lefkada. Care sunt localitatile cele mai atractive pentru turisti

Lefkas, sau Lefkada Town (capitala insulei) este una din principalele atractii de aici. In anul 1953, in urma unui cutremur puternic, orasul aproape ca a fost distrus in intregime, acesta fiind apoi reconstruit. Plimba-te intr-o atmosfera placuta pe promenada de la malul marii la apus, pe aleile inguste si aseaza-te la tavernele traditionale pentru a gusta delicioasele preparate locale.

Exploreaza orasul, incepand cu strada principala Odos Dorpfeld, mereu aglomerata, unde gasesti cafenele, taverne si magazine cu suveniruri, si continua cu muzeul de Arheologie, unde poti admira obiectele descoperite de arheologul german Wilhelm Dorpfeld, si Muzeul de Folclor, unde sunt expuse fotografii cu orasul vechi, dinainte de cutremur. Adauga pe lista si fortareata venetiana Agia Maura si biserica Agios Spyridon ce dateaza din secolul XVII.

In cel mai popular si mai animat oras-statiune de pe insula, Nidri, turistii parca nu dorm niciodata. Nidri are plaje aglomerate, taverne cu mancare delicioasa, cluburi de noapte si baruri arhipline, unde distractia e in toi pana dimineata.

Din portul Nidri, plin de barci si yachturi luxoase, se ia feribotul catre Meganisi, Itaca si Kefalonia. Tot de aici pleaca si vasele cu turisti in croaziere organizate catre faimoasele plaje ale insulei sau catre Skorpios, insula lui Aristotel Onasis.

Meganisi este mica si foarte linistita si poate fi vizitata in decursul unei singure zile. Daca vrei sa innoptezi aici, gasesti cazare in camere de inchiriat sau la hotel.

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
Nidri lefkada

Tot pe coasta de est, la distante relativ rezonabile fata de Nidri, se afla si statiunile Ligia (cea mai apropiata de Lefkada Town), Nikiana si Perigiali.

In vestul insulei, cea mai cunoscuta asezare este Agios Nikitas, un sat traditional dezvoltat destul de bine din punct de vedere turistic. Acesta are avantajul de a fi apropiat de unele dintre cele mai frumoase plaje ale insulei, localizate in mare parte pe coasta de vest.

Mai multe informatii despre cele mai cunoscute statiuni din aceasta insula gasesti in articolul: Top statiuni Lefkada. Care sunt cele mai cunoscute asezari turistice si care ti se potriveste mai bine

Sate pitoresti din Lefkada

Sivota este un sat pitoresc aflat la 32 km de Lefkas, capitala insulei. Golful, cu ape cristaline albastre, de-a lungul caruia se adapostesc iahturile private, pietrisul alb, dealurile verzi si padurea luxurianta cu vedere la Marea Ionica fac din satul Sivota, in prezent, una dintre statiunile turistice preferate din Lefkada.

De-a lungul micului port Sivota gasesti cateva taverne si restaurante cochete cu preparate delicioase din peste.

Daca ajungi in Lefkada, trebuie sa faci o oprire si in satul traditional Kalamitsi, un sat vechi, care are trei plaje mari, situate la aproximativ 4 km distanta: ​​Kavalikefta, Megali Petra si plaja Avali.

In sudul insulei, la 20 km de Lefkada Town, gasesti cazare in satul Vasiliki, punctul din care se poate pleca cu feribotul spre minunata Kefalonia. Din portul satului, vei ajunge in 10-15 minute pe o plaja minunata, Agiofili, cu nisip pietros de dimensiuni mai mari, unde se fac sarituri in mare de pe stanci. In timpul sezonului estival, satul Vasiliki, cu cladiri vechi, restaurante si cafenele, devine capitala europeana de windsurfing.

Citeste si: Supermarketuri si alte magazine in Lefkada. Unde gasesti Lidl, AB Market si alte locuri din care te poti aproviziona

Agiofili
Plaja Agiofili

Drumul pana in Lefkada. Cum poti ajunge pe insula

Lefkada este singura insula greceasca pe care poti ajunge cu masina direct, fara sa fie nevoie sa iei feribotul, motiv pentru care cei mai multi dintre turistii romani aleg sa se indrepte catre aceasta destinatie cu masina personala. 

Daca nu ai luat inca o decizie cu privire la cel mai potrivit interval pentru o vacanta in aceasta destinatie, ti-ar putea fi utile informatiile de aici: Cand sa mergi in Lefkada. Cea mai buna perioada pentru o vizita in aceasta insula greceasca

Pentru acei turisti care vor sa vina in Lefkada cu avionul, fie din Romania, fie din alte tari, exista Aeroportul National Aktion, care deserveste insulei Lefkada si orasului Preveza. 

Distanta Bucuresti Lefkada in ceea ce priveste drumul cu masina este de 1055 kilometri, pe varianta de traseu cu intrare in Grecia prin vama Kulata(BG) – Promachonas(GR). In general, acest drum se parcurge in aproximativ 13-14 ore, in conditii normale de trafic. Unii dintre turisti simt nevoia unei nopti de cazare pe drum, de cele mai multe ori cu oprire la Salonic, in timp ce altii aleg sa faca acest traseu dintr-o singura bucata. 

Drumul implica si traversarea tunelului subacvatic Aktio-Preveza, urmand ca mai apoi sa traversezi si podul mobil, la Agia Mavra, pentru a ajunge pe insula. 

O parte dintre romanii care vin cu masina in insula Lefkada aleg si varianta de traseu cu intrare in Grecia pe la punctul de trecere frontiera Makaza (BG) – Nimfea (GR).

Despre acest traseu din urma, dar si despre mai multe detalii generale cu privire la drumul Bucuresti – Lefkada, poti citi la noi pe blog articolul: Traseu Bucuresti Lefkada. Care este cel mai bun drum catre aceasta insula greceasca

In cazul in care nu vii aici cu masina personala sau vrei sa o lasi parcata la hotel si sa circuli cu transportul local, te-ar putea interesa informatiile din acest articol: Transportul local in Lefkada. Cum te poti deplasa daca nu ai venit aici cu masina personala

drum lefkada

Vremea Lefkada si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Insula Lefkada are un climat mediteranean bland, cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate in luna august, respectiv cu o medie a maximelor de 29 de grade. 

In luna iulie, aceeasi medie atinge valori de 28 de grade, insa e bine sa tii cont ca aceste temperaturi reprezinta medii si sunt masurate la umbra. Nici inceputul lunii septembrie nu este ferit de temperaturi mai ridicate in  Lefkada, insa media maximelor masurata pe parcursul acestei luni este de 25 de grade. 

In octombrie, aceesi medie masoara 22 de grade, insa de la jumatatea lunii, temperaturile incep sa scada simtitor si apar sanse mai mari de ploaie in Lefkada. 

De cele mai multe ore de soare (13 la numar) te vei bucura in Lefkada in luna iulie. 

Temperatura apei marii in Lefkada atinge temperaturile cele mai ridicate in luna august, atunci cand sunt inregistrate, in medie, 26 de grade. Cu toate acestea, se intampla des ca si in septembrie apa marii in Lefkada sa fie destul de calda, cu o medie de 25 de grade. 

E important de stiut totusi ca lunile cele mai calduroase (iulie si august) reprezinta si perioada cea mai aglomerata in Lefkada. Prin urmare, daca vrei sa prinzi oferte ceva mai bune la cazare, dar si temperaturi mai placute si o insula ceva mai degajata, e bine sa te orientezi catre luna iulie sau catre a doua jumatate a lunii septembrie pentru o vacanta in Lefkada.

Sivota Lefkada

Plaje Lefkada. Locuri incantatoare cu apa turcoaz si privelisti de vis

Cele mai populare si mai fotografiate plaje din Lefkada sunt Porto Katsiki, Kathisma si Egremni, cu nisip combinat cu pietris, dar si unele izolate, perfecte pentru relaxare departe de multime, printre care Kalamitsi, Kaminia si Milos, o plaja salbatica, linistita, dar mai greu accesibila. Este situata in partea de vest a insulei, in apropierea satului-statiune Agios Nikitas, singurul din aceasta parte. Poti parca masina in micutul sat grecesc si apoi sa te indrepti urcand si coborand dealul, spre plaja Milos. Plajele cu nisip fin sunt destul de rare in Lefkada. 

In partea de vest a insulei, intrarea in apa este abrupta si accesul terestru este greoi sau se poate realiza doar cu un vas de croaziera/barca. Acestea nu sunt recomandate pentru familiile cu copii. 

Chiar daca este mereu aglomerata si destul de restransa ca suprafata, plaja Porto Katsiki, cu pietris combinat cu nisip, este emblema insulei si ofera un spectacol de culoare: este inconjurata de stanci rosiatice cu pereti verticali care coboara direct in marea de un albastru intens.

Poti citi la noi pe blog un articol dedicat exclusiv acestei plaje: Porto Katsiki Lefkada. Cum ajungi aici, cum arata aceasta plaja si cand e mai bine sa o vizitezi

Din colectia de plaje spectaculoase face parte si Kathisma. Ceva mai aglomerata in plin sezon si preferata de tineri, foarte comerciala cu multe baruri si sezlonguri cu umbrelute. Poti citi mai multe despre aceasta plaja in articolul: Kathisma Beach, una dintre cele mai mari si bine organizate plaje din Lefkada

Plaja Kathisma

Pentru un bronz perfect, este de luat in calcul si plaja Agios Ioannis, cea mai apropiata plaja de orasul Lefkada, la doar 3 kilometri distanta. Inconjurata de nisip auriu si ape turcoaz, zona are un peisaj care atrage mii de vizitatori. La capatul acesteia se gasesc doua mori de vant splendide. Nu uita sa arunci o privire si pe articolul: Despre plaja Agios Ioannis Lefkada. Cum arata una dintre cele mai lungi plaje ale insulei, unde poti face windsurf

Sporturile nautice precum windsurfingul, kitesurfingul, scufundarile, plimbarile cu ski-jetul si inotul in apele cristaline se numara printre cele mai populare activitati in Lefkada.

Pentru iubitorii de windsurfing aflati in vacanta in Lefkada, renumita statiune Vasiliki este alegerea perfecta. 

Ai vrea mai degraba sa inveti cate ceva din tainele kitesurfing-ului? Locuri precum Agios Ioannis sau Agios Nikolaos sunt potrivite pentru aceasta activitate, iar mai multe detalii despre acest subiect gasesti in articolul: Despre kitesurfing in Lefkada. Care sunt cele mai potrivite locuri pentru acest sport nautic

Daca preferi sa faci snorkeling, trebuie sa stii ca in Lefkada exista cateva plaje mai bune pentru acest sport acvatic. Descopera-le, punctual, in articolul: Despre snorkeling in Lefkada. Cele mai bune plaje pentru aceasta activitate

HINT: Chiar daca in Lefkada nu vei gasi parcuri acvatice in forma lor clasica, exista doua variante de aqua park, unul in Lygia si altul in Vasiliki, unde te poti distra alaturi de copiii mai marisori escaladand atractii gonflabile amplasate direct pe apa marii, in apropierea malului. Despre aceste locuri gasesti informatii ai detaliate in articolul: Aquapark Lefkada. Ce trebuie sa stii despre cele doua parcuri cu atractii gonflabile amplasate direct pe apa marii

Ca alternativa, poti alege sa navighezi cu o barca catre micutele insule din jurul Lefkadei, cum ar fi legendara Skorpios sau sa te bucuri de o croaziera prin Arhipelagul Ionic.

Daca vrei sa stii mai multe despre plajele din Lefkada, iti recomandam sa citesti la noi pe blog si articolul: Ghid plaje Lefkada. Totul despre cele mai frumoase plaje din insula si alte plaje care merita atentia ta daca planuiesti o vacanta aici

Plaja Agios Ioannis

Cazare Lefkada. Catre ce parte a insulei sa te orientezi si ce e important sa stii inainte sa rezervi

E important sa stiti ca pe coasta vestica a insulei, cu stanci abrupte, se gasesc plaje spectaculoase, cu ape de un albastru uimitor, in timp ce pe partea estica, adapostita de vant, plajele sunt mai mici, sigure si retrase, mai potrivite pentru familiile cu copii.

Cele mai importante statiuni cu locuri de cazare numeroase se gasesc in partea de est a insulei. Aici plajele sunt mai putin spectaculoase, inguste si cu pietris, dar marea este foarte linistita. Plajele Lygia, Nikiana, Perigiali si Nidri sunt potrivite pentru familiile cu copii datorita intrarii line in apa si a golfurilor formate.

Oferta de cazare Lefkada este generoasa si este concentrata in partea de est a insulei. In general, cele mai multe optiuni de cazare Lefkada sunt studiouri cu chicineta de 2-3* administrate de familii (afaceri de familie) care ofera si mic dejun, la cerere. 

In statiunea Nikiana sunt cateva hoteluri mai elegante, precum Porto Galini Seaside Resort & Spa 4*, Ionian Blue Hotel 4* si in Vasiliki trebuie mentionat Hotelul Enodia 4*, care ofera regim de masa demipensiune si care este situat la cativa metri de plaja, intins pe o suprafata de 2000 mp. De aici sunt disponibile croaziere zilnice catre plajele Lefkadei si conexiuni catre insulele din apropiere.

Atractii Lefkada si obiective turistice. Ce poti sa mai faci in aceasta insula

Plajele acestei insule sunt, indiscutabil, atractiile principale ale Lefkadei, insa activitatile turistice nu se limiteaza in niciun caz doar la aceste locuri. 

In capitala insulei, Lefkada Town, te poti plimba pe stradutele inguste, poti vizita Muzeul de Arheologie si cel de Folclor, cetatea Agia Maura si biserica Sfantul Spiridon

In afara de plajele grozave, Lefkada rasplateste turistii cu o alta frumusete naturala, cascada Dimosari, la care se ajunge imediat din Nidri, printr-o plimbare pe un drum forestier. Cand ai ajuns acolo, daca urci cateva trepte, te vei bucura de o perspectiva impresionanta a peisajului.

Iar daca intr-o zi vrei sa renunti la plaja, calatoreste cu masina in interiorul insulei sa descoperi sate fermecatoare, manastirea Faneromeni, un loc ideal pentru a privi apusul sau in drumetii prin mai putin cunoscutul defileu Melissa. Romanticii pot merge la farul de la Capul Doukato, construit in 1890 in cel mai sudic punct al insulei.

De asemenea, ar fi interesanta si o vizita la o fabrica veche de ulei de masline, construita in 1800, in Sivro. La pranz poti savura la taverna Ntomata din apropierea fabricii preparate autentice din bucataria locala, facute dupa retete traditionale vechi, folosind uleiul de masline extravirgin produs aici.

In aceeasi zona, degustatorii de vinuri alese pot vizita crama si vinaria Leftkas Earth intr-un tur informativ.

Lefkada Town

Despre gastronomie in Lefkada. Ce poti sa mananci in aceasta insula

Lefkada vine la pachet si cu o experienta culinara desavarsita, caci tavernele si restaurantele de pe insula abunda in preparate traditionale grecesti, peste si fructe de mare din belsug. Am fi subiectivi daca ti-am indica un anumit restaurant, tocmai pentru ca sunt atat de multe localuri laudate in multe dintre statiunile insulei, insa te putem sfatui ca in plin sezon, daca vrei sa iei cina la o taverna renumita, sa-ti faci o rezervare. 

Calamarul prajit este un aperitiv grecesc preferat vara, cand este proaspat prins de pescarii locali.

Incearca si traditionalul gyros si berea faimoasa Mythos. Alege restaurante specializate in servirea preparatelor din peste si fructe de mare. Satul Vasiliki este faimos pentru acest tip de gastronomie.

Pe langa acestea, ai de ales dintre alte produse locale foarte gustoase.

Mantolato – un desert obtinut din migdale, care a fost preferatul aristocratilor in perioada venetiana, pasteli – un baton dulce din susan si miere locala, bogat in nutrienti, sau traditionala pita – placinta de verdeturi, pe care o gasesti in toate brutariile de pe insula. Soumada – o bautura racoritoare facuta din migdale amare, servita in cafenele traditionale, este ideala intr-o zi prea calduroasa la malul marii.

Unul dintre cele mai cunoscute produse din Lefkada la nivel mondial este lintea, cultivata traditional si in satul muntos Eglouvi.

Viata de noapte in Lefkada 

Distractia pe timp de noapte in aceasta insula greceasca vine la pachet cu baruri interesante si taverne din statiunile turistice ale insulei, in general din zona de est sau din capitala insulei, Lefkas. 

Exista lounge baruri in Lefkada Town, Nidri si Vasiliki. In capitala, iubitorii de nopti vibrante pana in zori si de cocktailuri delicioase pot merge la Capital Nightclub. De asemenea, si in statiunea Nidri exista cateva cluburi de noapte.

Majoritatea barurilor raman deschise pana in jurul orei 2 sau 3 dimineata. Pentru o seara mai linistita, incearca o cina relaxanta in numeroasele taverne ale insulei, atat pe litoral, cat si in zona muntoasa.

In Vasiliki te poti relaxa cu un cocktail, un Aperol spritz si alte bauturi racoritoare la barul Art Club sau la Garden Cafe Cocktail Bar, situat chiar pe malul marii.

Concluzionand, este minunat sa descoperi plajele din Lefkada, o insula care nu este neaparat recomandata familiilor cu copii mici – doar daca acestia nu sunt pretentiosi si rezista la aceste “calatorii” in interiorul insulei. Cu toate acestea, explorarea insulei Lefkada este o experienta de neuitat!

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?