Top 7 pesteri in Antalya Turcia. Care sunt cele mai frumoase si unde le gasesti

Daca te numeri printre acei turisti iubitori ai plimbarilor prin natura si urmeaza sa-ti faci vacanta in zona Antalya, mai mult ca sigur vei fi interesat si de cele cateva pesteri fascinante pe care aceasta provincie a Turciei le gazduieste. 

Antalya este deosebit de bogata in atractii naturale de toate felurile: plaje, parcuri nationale, canioane, cascade, iar unele dintre pesterile sale sunt faimoase si pentru proprietatile curative pe care le-ar avea pentru cei care sufera de diferite afectiuni respiratorii precum astmul. 

Te invitam sa descoperi in continuare cateva detalii interesante despre pesterile din aceasta parte a litoralului turcesc, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Iar daca ti-am starnit interesul pentru o paleta mai larga de atractii ale Antalyei, te asteptam la noi pe blog cu un articol mai detaliat pe acest subiect: Ghid obiective turistice Antalya. Care sunt cele mai cunoscute si mai interesante atractii din fiecare statiune

Pestera Altinbesik, de vizitat alaturi de satul Ormana 

Localizata in Parcul National Altınbeşik Cave, la circa 100 kilometri departare de Antalya City, pestera Altinbesik gazduieste unul dintre cele mai mari lacuri subterane din intreaga tara, fiind dezvoltata pe 3 niveluri. 

Poti ajunge aici pe cont propriu, dar si prin intermediul excursiilor optionale organizate de operatorii locali, experiente ce includ, de regula, si o oprire in apropiatul sat Ormana. 

Poti vizita pestera la interior pornind intr-un tur cu barca, a carui durata se intinde pe circa 20 de minute. Pe unele portiuni, adancimea lacului subteran atinge chiar si 15 metri, iar temperatura de la interior are o medie de circa 17 grade. 

Altinbesik poate fi vizitata numai pe timp de vara si pe timp de toamna, caci in celelalte doua anotimpuri este inundata. 

Mai multe amanunte despre acest loc gasesti aici: Excursie la pestera Altinbesik si in satul Ormana Antalya

Pestera Damlatas, una dintre cele mai populare atractii din centrul orasului Alanya

Daca ai optat pentru o vacanta in zona Alanya, e bine sa stii ca aici te asteapta o serie de pesteri spectaculoase, foarte populare. De departe, cea mai cunoscuta este Damlatas, care se afla in dreptul plajei cu acelasi nume si in imediata apropiere a Castelului Alanya

Damlatas a fost descoperita intr-un mod accidental, in anul 1948, de catre o echipa de muncitori care efectuau lucrari in zona. Se pare ca este prima pestera din Turcia deschisa in scop turistic, cu o suprafata de aproximativ 200 metri patrati. 

Este impartita pe doua niveluri, iar aerul de la interior ar avea proprietati curative pentru bolnavii de astm. 

HINT: Chiar langa pestera se afla si statia de jos a telecabinei din Alanya, cu ajutorul careia poti urca pana la castel. 

La noi pe blog gasesti un articol mai cuprinzator despre acest loc: Despre pestera Damlatas Alanya, prima pestera din Turcia deschisa turismului

Pestera Dim, pe versantul vestic al muntelui Cebeli Reis

Tot in zona Alanya intalnim si Dim Cave, o pestera aflata intr-un cadru cat se poate de potrivit pentru drumetiile in natura. Dim Cave a fost deschisa publicului in anul 1998 si are o lungime de 410 metri, dintre care aproximativ 360 pot fi vizitati de catre turisti. 

Aici poti sa descoperi 4 galerii, denumite sugestiv, dupa cum urmeaza: sala cu candelabre, sala lacului, sala cu orga si sala Pamukkale, iar la interior te asteapta si un lac. 

Temperatura de la interior este una constanta, de aproximativ 18 grade, iar Dim Cave este foarte frumos iluminata. In plus, in vecinatatea pesterii gasesti si cateva restaurante cu mancare traditionala. 

Si despre Dim Cave am pregatit mai multe informatii pe blog: Dim Cave, pestera impresionanta din apropierea orasului Alanya

Pestera Piticilor, usor de vizitat in aceeasi zi cu Canionul Sapadere

Ramanem tot in apropierea orasului Alanya si ne indreptam catre o pestera mai putin cunoscuta, insa deosebita, din apropierea fascinantului canion Sapadere. Pestera a fost deschisa in scop turistic in anul 2012 si are o sumedenie de legende care se invart in jurul numelui sau. 

Gazduieste 6 galerii si are o lungime de circa 170 de metri, cu pasaje inguste si o frumusete naturala de exceptie, dupa cum o descriu cei care au vizitat-o in ultimii ani. 

Unul dintre avantajele acestei atractii naturale este si faptul ca se afla in relativa apropiere a sitului arheologic Syedra, a canionului Sapadere si a Podului lui Hercule. 

Pestera Karain, in apropierea orasului Antalya 

La doar 36 kilometri departare de Antalya City te asteapta o pestera deosebit de importanta a Turciei, caci odata cu sapaturile efectuate aici, a fost descoperit faptul ca aceasta a fost locuita si folosita inca din cele mai vechi timpuri (incepand din Paleoliticul Inferior). 

La Karain a fost gasit un fragment de craniu cu o vechime de circa 150.000 – 200.000 de ani, iar alte descoperiri semnificative mai sunt si unele inscriptii si decoratii sculptate in stanca de la intrare, care indica faptul ca pestera a avut si un rol religios pe vremuri. 

Arheologii au gasit aici si varfuri de sageti, figurine litice, diferite alte sculpturi in oase (multe dintre aceste artefacte sunt expuse in cadrul Muzeului de Arheologie din Antalya). 

Pestera Karain poate fi vizitata in aceeasi zi cu ruinele orasului antic Termessos, localizate la doar 19 kilometri departare. 

Pestera Karatas, o alta atractie naturala incantatoare 

Desi nu la fel de populara precum Karain, Karatas este o alta pestera din apropierea orasului Antalya, care poate fi vizitata in aceeasi zi cu Parcul Natural Kurşunlu Waterfall. Este localizata la 33 kilometri nord de Antalya City, in satul Yeşilkaraman, iar drumul pana aici poate fi parcurs cu masina. 

Taxa de intrare este una modica (in jur de 30 lire turcesti/adulti, 15 lire turcesti/copii). 

Pestera are o lungime de aproximativ 200 de metri, iar temperatura interioara are o medie constanta de 22 grade. 

Turistii care au fost aici in sezoanele trecute spun ca la interior se afla lilieci. 

In weekend-uri, se poate servi aici micul dejun, iar aproape de intrarea in pestera sunt puse la vanzare si diferite produse traditionale. 

Pestera Beldibi din apropierea statiunii Kemer 

Localizata intre Kemer si orasul Antalya, in zona statiunii Beldibi, aceasta pestera se afla chiar la iesirea din tunelul Camdag si chiar daca a fost distrusa de-a lungul trecerii timpului de fenomene naturale (vant, ploaie, etc.), este considerata un alt centru preistoric esential pentru aceasta zona a litoralului turcesc. 

In timpul sapaturilor, au fost gasite la interior diferite unelte, cutite, varfuri de sageti, fragmente de ceramica si alte artefacte apartinand Paleoliticului Superior si Mezoliticului. In imediata apropiere a pesterii se afla o plaja salbatica, pitoreasca. 

Totusi, din ultimele informatii actualizate pe Google Maps, se pare ca pestera este inchisa si nu poate fi vizitata la interior. Este imprejmuita cu gard, insa exista panouri informative cu descrieri si imagini la intrare.

Alte sfaturi de care sa tii cont atunci cand vizitezi pesterile din Antalya 

In cazul in care ai decis sa vezi una sau mai multe dintre pesterile enumerate mai sus, e bine sa ai in vedere ca:

  • exista situatii frecvente in care, din cauza umiditatii crescute de la interior, traseele din pestera pot fi alunecoase sau ceva mai dificile. 
  • poarta incaltari corespunzatoare (adidasi potriviti pentru drumetii), nu papuci de plaja, caci te supui unui risc inutil de a te accidenta.
  • temperaturile din pestera nu au in general prea mare legatura cu temperaturile de afara. Chiar daca vii in Antalya intr-o perioada foarte calduroasa, cand temperaturile de la exterior pot atinge chiar si peste 35-38 de grade, ia cu tine o jacheta atunci cand vizitezi o pestera, pentru ca diferentele pot fi notabile. 
  • programul de vizitare poate sa difere de la o pestera la alta, dar si de la un sezon la altul. Verifica orarul inainte de a te indrepta catre respectiva atractie. 
  • respecta marcajele si delimitarile din pesteri. Nu te aventura pe trasee inchise vizitatorilor si nu pune mana pe diferitele formatiuni pe care le poti admira la interior.

In loc de concluzie

Zona Antalya este cat se poate de ofertanta pentru iubitorii de natura, iar pesterile sale reprezinta doar o mica parte a sumedeniei de atractii care pot fi explorate aici. 

Daca ai vizitat deja vreunul dintre locurile mai sus mentionate, asteptam cu interes si parerea ta, iar daca ti-am starnit apetitul pentru un concediu in zona, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya, cu propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?